Destinații turistice în Asia - studiu de caz Thailanda

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 5191
Mărime: 26.05KB (arhivat)
Publicat de: Camil-Grigore Ilie
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Vasile

Extras din curs

Caractere generale. Thailanda are o suprafaţă de de 513115 km2 şi se întinde pe 1620 km de la nord la sud şi 775 km de la est la vest. Thailanda este aşezată pe câteva districte geografice, în mare parte corespunzând cu grupurile provinciale. Nordul ţării este muntos cu cel mai înalt punct Doi Inthanon (2590 m), nord-estul este format din Platoul Khorat, mărginit la est de râul Mekong, centrul ţării este dominat de valea râului Chao Phraya (dominată la vest de Cordiliera Thailandeză), care se scurge în Golful Thailandei, iar sudul este format din istmul îngust Kra, predominant muntos, care se lărgeşte în Peninsula Malay. Linia de coastă a Thailandei are o lungime de 3219 m.

Clima este tropicală (caldă şi umedă) cu trei anotimpuri: vara (martie- începutul lui iunie, temperaturile fiind cuprinse între 22-400C), anotimpul musonic (iunie-octombrie, cu cele mai abundente ploi în septembrie; în acest sezon unele străzi din Bangkok pot fi inundate) şi iarna (noiembrie-februarie, cu temperaturi care coboară sub18 doar în munţii din nord). Istmul din sud este întotdeauna cald şi umed. Temperatura medie anuală la Bangkok este de 280C, variind de la 300C (aprilie) la 250C (decembrie).

Teritoriul Thailandei este locuit, după cum arată mărturiiile arheologice descoperite în nord-estul ţării, din timpul paleoliticului (Cultura Ban Chiang – 3600-250 î.Hr.; această populaţie a dezvoltata o civilizaţie avansată: ceramică pictată, bijuterii, unelte din fier). Etnicii thai migrează în secolele IX-XIII, din provincia chineză Yunnan, spre nordul Thailandei, iar în 1238, după căderea Imperiului Khmer, se formează Regatul Sukhothai, primul regat independent thai.

Thailanda, numită şi „ţinutul celor liberi” se poate mândri că, de-alungul celor 800 de ani de istorie a regatului, etnicii thai sunt singurul popor din Asia de Sud-Est ce nu a fost supus colonizării. Cunoscut în trecut sub numele de Siam, regatul poartă numele de Thailanda din 1939. De-a lungul secolelor, popuaţia locală a fost influenţată de diverse culturi: indiană (religia budistă, codul de legi, literatura, astronomia, arhitectura, limba sanscrită), în secolul al III-lea, mon şi khmeră (sec. IV-VIII), care a lăsat numeroase sanctuare de piatră în nord-est şi birmană. Din 1767 la conducerea regatului se află dinastia Chakri, cea care stabileşte capitala la Thonburi şi apoi la Bangkok (în timpul lui Rama I, 1782-1809, perioadă înfloritoare din punct de vedere cultural).

Populaţia este de peste 62 milioane locuitori, cei mai numeroşi fiind etnicii thai (80%), urmaţi de chinezi (10%), malaezieni (4%), laoţieni, mons, khmeri, indieni şi birmani. Religia dominantă este budismul, învăţăturile lui Buddha fiind urmate cu sfinţenie de 93% din populaţie, călugării budişti fiind foarte respectaţi. Fiind o religie deschisă, oricine poate poposi într-o mănăstire pentru a se iniţia în tainele budismului.

Peste 40% din populaţia Thailandei este ocupată în agricultură, ţara fiind pe primele locuri în lume la producţia şi exportul de tapioca, orez, cauciuc, ananas, ton, creveţi, porumb sau zahăr. Din punct de vedere politic, Thailanda este o monarhie constituţională, regele având o autoritate morală puternică, fiind considerat unul dintre cei trei piloni ai societăţii thailandeze (monarhia, religia şi naţiunea).

Infrastructura de transport. Aeroportul Internaţional Bangkok (Suvarnabhumi), funcţional din 2006 (când a înlocuit aeroportul Don Muang), aflat la 30 km est de oraş (legat de oraşe prin curse de autobuze şi taxiuri), este unul dintre cele mai moderne din lume, fiind cea mai accesibilă cale de pătrundere în Thailanda. Pe lângă acesta mai sunt alte cinci aeroporturi internaţionale, la Chiang Mai, Phuket, Samui, Sukhothai şi Hat Yai. Cursele internaţionale sunt deservite de Thai Airways International (sau unele companii străin - ex. British Airways, Air France, KLM; călătoria din Europa durează circa 12 ore), iar Bangkok Airways, AirAsia şi Orient Thai oferă curse spre interiorul Thailandei sau unele oraşe asiatice. Dacă între Bangkok şi Ko Samui durata zborului este de sub două ore cu celelalte mijloace de transport (maşină, vapor) se face peste 12 ore.

Spre interiorul ţării (sau spre Malaysia şi Singapore – curse zilnice, cu plecare din Gara Hualamphong) se poate călători cu trenul (Căile Ferate Thailandeze), acestea fiind sigure, curate şi mai ieftine. De câteva ori pe lună circulă trenul de lux Eastern & Oriental Expres, între Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok şi Chiang Mai.

Spaţiile de cazarea din Thailanda sunt similare celor din majoritatea zonelor turistice, serviciile hoteliere, pentru cele de primă clasă, sunt complete (restaurante, cafenele, piscine, săli de conferinţe), iar preţurile mai mici comparativ cu alte zone. Tarifele sunt variabile, în funcţie de sezon, reducerile putând fi semnificative. Acolo unde oferta este foarte mare (ex. Bangkok) preţul poate fi negociat. Cele mai importante hoteluri din Bangkok sunt: The Oriental (unul dintre cele mai bune din lume), Amari Watergate, JW Marriott, Sofitel Central Plaza, Conrad, Dusit Thani, Emporium Suites, Grand Hyatt Erawan.

Bucătăria thailandeză se remarcă prin preparate delicioase dar extrem de condimentate, fiind folosite, din belşug, ardeiul iute, usturoiul, ghimbirul, curry sau lămâia verde. Ingredientul principal al multor feluri de mâncare specific thailandeze este laptele de cocos, iar, în loc de sare, thailandezii preferă sosul de peşte (nam plaa), servit deseori cu ardei iute tocat.

Ceea ce este de nelipsit la o masă thailandeză este orezul (bolul de orez din mijlocul mesei este însoţit de alte feluri de mâncare, cu carne de porc, pasăre şi peşte), iar dintre băuturi, foarte aprecite sunt sucurile de fructe, ceaiul (servit cu mult lapte condensat şi îndulcit), cafeaua (oliang – cafea cu seminţe de tamarin), berea thailandeză (Singha) sau lichiorul (este preparat din orez şi puţin dulce – este una dintre cele mai importante mărci din lume). Kaeng khiaw waan kai, este un fel de mâncare la care se foloseşte curry verde, fiind un sos de carne cu bucăţi de carne de pui şi vinete.

Fructele se găsesc din abundenţă, multe dintre ele fiind exotice. Pe lângă portocale, banane, mandarine, ananas, mango, papaya sau nuci de cocos se pot găsi o mulţime de alte fructe, precum: rambutan, pomelo, guava, durian, kraton, rakam, loung, mafai. Unul dintre cele mai bune restaurante thailandeze din Bangkok este Baan Kanitha. Este situat într-o locuinţă în stil thailandez, serviciile sunt ireproşabile, iar salata de pomelo printre cele mai bune din oraş.

Masajul thailandez, cu originea în India, este unul dintre cele mai vechi remedii ale medicinei orientale. La efectuarea masajelor nu se folosesc creme sau uleiuri, fiind presate cu putere anumite puncte şi trase articulaţiile, pentru a elibera stresul şi oboseala. Templul (Wat) Pho din Bangkok a devenit o adevărată şcoală de masaj, în care se găsesc sculpturi care ilustrează etapele masajului şi lespezi pe care sunt prezentate hărţi ale centrilor nervoşi.

Festivaluri şi sărbători: Anul Nou (se aduc ofrande călugărilor budişti şi au loc serbări populare), Festivalul Florilor din Chiang Mai (februarie), Festivalul Songkran (unul dintre cele mai importante festivaluri - anul nou tradiţional, în aprilie), Ceremonia Regală a Aratului (marchează începutul noului sezon pentru cultivarea orezului; mai), Festivalul Phi Ta Khon (carnaval de măşti şi costume; iunie), Festivalul Lumânărilor din Ubon Ratchathani (iulie), Ziua Asalaha Puja (sărbătoare religioasă; iulie), Cursa de bărci de la Phichit, de pe râul Nan (septembrie), Sărbătoarea religioasă Ok Pansa (populaţia oferă daruri călugărilor; octombrie), Festivalul Loy Krathong (Festivalul luminii - este una dintre cele mai frumoase sărbători, în care oamenii, pentru a plăti tribut spiritelor răului, oferă apelor daruri, sub forma unor aranjamente florale decorative; noiembrie), Regata „Cupa Regelui” din Phuket, Marşul Culorilor (paradă militară) şi Festivalul Artei Culinare din Chiang Mai; decembrie).

Muay Thai, sau boxul thailandez, este sportul naţional în Thailanda şi arta marţială nativă. A devenit popular în toată lumea în anii 90. Spectacole pot fi vizionate la stadionul Lumphini.

Preview document

Destinații turistice în Asia - studiu de caz Thailanda - Pagina 1
Destinații turistice în Asia - studiu de caz Thailanda - Pagina 2
Destinații turistice în Asia - studiu de caz Thailanda - Pagina 3
Destinații turistice în Asia - studiu de caz Thailanda - Pagina 4
Destinații turistice în Asia - studiu de caz Thailanda - Pagina 5
Destinații turistice în Asia - studiu de caz Thailanda - Pagina 6
Destinații turistice în Asia - studiu de caz Thailanda - Pagina 7
Destinații turistice în Asia - studiu de caz Thailanda - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Destinatii Turistice in Asia - Studiu de Caz Thailanda.doc

Alții au mai descărcat și

Geografie economică mondială

I Resursele umane Resursele umane constituie totalitatea populatiei la un anumit la un moment dat care poate presa o activitate social...

Demografie și geografie istorică

Curs 1. Demografie; 18 octombrie 2006 - termenul deriva etimologic din doua cuvinte grecesti: demos (popor) + graphe (descriere) – „descrierea...

Meteorologia Poluării

PROBLEMELE GENERAE ASUPRA POLUARII AERULUI PROBLEME GLOBALE Sfârsitul secolului al XX-lea este al mondializarii, globalizarii, al mediului. În...

Geografie economică mondială

CUPRINS Evolutia numarului populatiei Terrei În prezent, populatia Terrei a depasit 6 miliarde de locuitori (octombrie 1999), cifra obtinuta prin...

Curs de Biogeografie

Biogeografia sau geografia vietii a aparut ca stiinta limitrofa intre biologie si geografie.Cel care i-a pus bazele a fost Charles Darwin....

Factorii Naturali

CAP.III. CLIMA. III.1. ASPECTE GENERALE Spre deosebire de relief, atmosfera este cea mai mobila dintre sferele externe. In cadrul sau se...

Protecția Cadrului Natural al Deltei Dunării

Conservarea conditiilor naturale si a monumentelor culturale si istorice se înscrie între preocuparile de baza ale statului nostru: “Este necesar...

Hidrologie

Apa reprezinta unul din elementele naturale indespensabile existentei lumii vii. Ea are un rol fundamental în desfasurarea proceselor naturale...

Te-ar putea interesa și

Destinații turistice în Asia studiu de caz - Thailanda

Forma statala : Regatul Thailandei Imn naţional: Phleng Chat Forma de guvernamânt: monarhie constituţională Suprafaţa: 514.000 km² Populaţia:...

Ai nevoie de altceva?