Evolutia in Timp a Hartii Politice

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Evolutia in Timp a Hartii Politice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Geografie, Stiinte Politice

Extras din document

Totalitatea statelor dependente si a teritoriilor independente compun harta politica,aceasta avand un caracter istoric datorita modificarilor survenite in timp.

Modificarea hartii politice a avut loc in mai multe etape sau perioade istorice:

Harta politica in antichitate

Prima harta plitica a fost realizata in mileniile IV-II i.Chr cand primele state au capatat forma si configuratie.

Statele noi-formate s-au asezat pe vaile fluviilor,astfel devenind facila agricultura si cresterea animalelor.Doua milenii mai tarziu apar si state favorizate de dezvoltarea comertului.

Aceste state formate sa-au concentrat in anumite regiuni ale planetei din care mentionam:

-in asa-numitul Orient Antic: statele sumeriene(Ur,Uruk,Lagas s.a),asiriene(Assur,Ninive s.a.),babiloniene (Babilon),persane;

-in Extremul Orient: statele si,implicit,civilizatiile chineza si japoneza;

-in bazinul Marii Mediterane: statele micenian,egiptean,grecesti ( orasele-state: Atena,Sparta,Milet s.a.).

La inceputul erei noastre se afirma doua imperii:

-Imperiul Macedonean extins de Alexandru cel Mare pana la hotarul Indiei.

-Imperiul Roman,cel mai mare imperiu al Antichitatii,care ajunge la expansiunea maxima din punct de vedere territorial in timpul Imparatului Traian(98-117 d.Chr).

Harta politica in timpul marilor descoperiri geografice

Dupa ce in prima parte de evolutie,harta politica a fost influentata si controlata de arabi si mogoli,in a doua parte are loc o serie de evenimente dintre care cel mai important este aparitia marilor descoperiri geografice.

Perioada deschisa prin descoperirea Americii,in 1492,a condus la formarea marilor imperii colonial,care au dominat harta politica a lumii in timp de aproape cinci secole.Primele imperiii coloniale au fost Spania si Portugalia,carora li s –au adaugat apoi Marea Britanie,Olanda si Franta.

I.Imperiul colonial European:

Expansiunea inceputa de Vasco da Gama si Cristofor Columb a atins apogeul la sfarsitul secolului XIX, cind marile puteri occidentale au creat imperii coloniale uriase, dominind intreaga lume.

Majoritatea imperiilor erau compacte datorita lansarii de expansiuni invecinate.

Imperiile cuprindeau aproape intreaga lume si dominau din punct de vedere economic si tehnologic. Apogeul acestui proces, atins in secolul XIX este adesea denumit Epoca Imperialismului.Bazele imperiilor coloniale datau din secolul XV, cind Columb a ajuns in cele doua Americi, iar portughezii au descoperit o ruta maritima spre India.In secolul XVIII America Centrala si de Sud era Impartita intre Spania si Portugalia .

Marea Britanie a castigat prin Razboiul de 7 ani America de Nord. "Primul Imperiu Britanic" s-a destramat atunci cind colonistii americani au respins conducerea britanica si au fondat S.U.A.La inceputul secolului XIX coloniile spaniole si portugheze s-au revoltat si si-au dobandit independenta.

In acelasi mod au actionat si britanicii care au hotarit sa acorde guvernare proprie coloniilor Australia, Noua Zeelanda, zona de sud a Africii de Sud si Canada , unde se stabilisera foarte multi europeni.

a)Apogeul Imperiului:

In 1815 britanicii posedau deja un imperiu imens de expansiune, in timp ce majoritatea rivalilor lor - spaniolii, portughezii si olandezii - pareau sa stagneze. Prin urmare in ultima faza a imperialismului european din secolul XIX, cind cea mai mare parte a Asiei si Africii a fost colonizata, Marea Britanie era in frunte. Cu toate acestea, vechea sa rivala, Franta, a devenit si ea extrem de activa si au aparut si citeva puteri coloniale noi. In Asia, presiunile Marii Britanii asupra Indiei s-au intensificat, pina cind intregul sub-continent (Pakistanul, India si Bangladeshul de azi) a fost supus direct sau indirect conducerii britanice. Pina la Rascoala Indiana din1857, India era responsabilitatea Companiei India de Est, dupa care a fost preluata de Coroana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia in Timp a Hartii Politice.docx