Geografia Continentelor

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2652
Mărime: 34.31KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Viorel Chirta
primul curs de geografie a continentelor "Regionarea geografica intre regionalitate si diferenţieri regionale" . In primul capitol "Diferentieri regionale euro-asiatice si africane" sunt prezentate: Lumea araba, Siberia, Asia Musonica si Asia de Vest.

Extras din document

I . Regionarea geografica intre regionalitate si diferenţieri regionale

Exista un concept care funcţionează constant si care avansează ideea ca geografia este o ştiinţa a spaţiului. Asistam astfel si suntem părtaşi la o analiza : geosistemul ( Terra) este reprezentat de o suma de spatii , de ansambluri teritoriale, regiuni, dar si procese, fenomene si elemente asociate lor, la care se adaugă interacţiunile din interiorul precum si din exteriorul subsistemelor.

Rezulta astfel 3 componente de care generează trăsăturile de baza ale geosistemului ( ansamblu terestru de are substanţa)

1. Structura : - spatii, regiuni, ansamble si subansamble teritoriale ;

- relaţiile dintre componentele geosistemului ( elemente de structura) ;

- raportul dintre apa si uscat ;

2. Functionalitate : elementele de funcţionalitate care rezida in fond din particularităţile componentelor , din caracterele de omogenitate ale subansamblelor teritoriale , care deriva din interacţionările dintre geosfere.

3. Dinamica : stabilirea de fluxuri de energie, informaţie si materie, de miscari, evoluţii ale unitatilor teritoriale, ale acestor regiuni. Analiza pleacă de la caracteristicile unor locuri la stabilirea unor funcţionalităţi de omogenitate a lor, cu intercondiţionările pe orizontala si pe verticala, pana la fluxurile energetice care avansează intre unitati, subunitati, ansamblu terestru.

Geosistemul nu poate fi inteles strict doar prin suma elementelor componente,ci reprezintă si analiza geografica, intercondiţionările intre geosfere, intre teritorii, etc.

Analiza geografica si geosistemica in sine înseamnă analize de intercondiţionare, descifrarea mecanismelor care permit ansamblului terestru sa funcţioneze (apanajul al geografiei generale), dar si a regiunilor, « lumilor » geografice (continente). Este un demers (scop) al geografiei, care se regăseşte in geografia regionala, geografia continentelor, a subspaţiilor, exemplificând acele trasaturi regionale care le diferenţiază teritorial intre ele.

Rezulta ca ceea ce înseamnă regional si ceea ce reprezintă general nu sunt complet diferite, doar ca sunt la scări diferite. In geografia generala analizele pleacă de la ansamblul terestru, descifrat, iar in geografia regionala se aplica legile la nivel local, regional.

Exista diferenţe intre „a regiona” si „a analiza” strict componentele unei regiuni(foarte mulţi privesc si foarte putini vad ).

Regionarea geografica este demersul ştiinţific care permite conturarea regiunilor cu trasaturi si caracteristici specifice. Regionarea este o acţiune, un complex de metode pe baza unor principii, care permit înţelegerea diferenţierilor regionale. Acestea apar prin stabilirea unor :

- criterii de regionare

- regiuni funcţionale (lumi)

- tipologii ale regiunilor funcţionale

Geografia Continentelor = analiza subspaţiilor, a „lumilor” continentale.

1. Diferenţieri regionale euro-asiatice si africane

Africa - 30 de mil. Km2

Asia - 44 de mil. Km2

EURASIA. Diferenţieri regionale care se confirma sunt sunt legate de exprimarea concreta a geosistemului prin relief, zonalitate si etajare climatica cu reflex in zonalitatea si etajarea biogeografica, cu reflex in utilizarea terenurilor, in economie, repartiţia populaţiei, cu legături puternice intre resurse si exploatarea lor.

Regionarea nu exista doar ca un demers conştient pentru un spaţiu continental, ci merge in analize socio-economice regionale, in tipuri de regiuni de dezvoltare , in existente de concentrări urban-industriale sau de spatii anoikumene.

Geografia regionala încearcă sa răspundă la întrebările „de ce?”, „unde?”, „când?”. Ele sunt esenţa legăturilor bivalente cauza-efect intr-un reflex spaţial, a unui fenomen/ proces socio-economic. Nu înseamnă doar găsirea unor regiuni cu caracteristici de omogenitate, ci sublinierea continua a acestor particularitati.

O regiune înseamnă limite si particularitati, un contur, dar si existenta unor elemente care variază prin particularitati intre o subregiune si alta. Vectorii diferenţierilor regionale arata sensul acestor variabilitati de caracterizare, arata sensul in care exista cele mai importante deosebiri dintre un subspaţiu si altul, arata cat si cum variază un anumit element.

Preview document

Geografia Continentelor - Pagina 1
Geografia Continentelor - Pagina 2
Geografia Continentelor - Pagina 3
Geografia Continentelor - Pagina 4
Geografia Continentelor - Pagina 5
Geografia Continentelor - Pagina 6
Geografia Continentelor - Pagina 7
Geografia Continentelor - Pagina 8
Geografia Continentelor - Pagina 9
Geografia Continentelor - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Geografia Continentelor.doc

Alții au mai descărcat și

Petrolul în Orientul Mijlociu

Introducere Energia este o necesitate vitală pentru societatea contemporană. Creşterea economică şi progresul general al oricărei naţiuni şi al...

Aparitia, Evolutia si Dezvoltarea Oraselor pe Terra

Introducere Viaţa omului este legată nemijlocit de mediul în care trăieşte. Cu mii de ani în urmă oamenii: - îşi procurau hrana vânând,...

Campia Amazonului

Campia Amazonului este o campie aluvionara, fiind cunoscuta ca cea mai intinsa de pe Glob.Este situata intre lantul Anzilor, Podisul Guianelor si...

Analiza Geografică a Orașului Viena

Viena (germana Wien) este capitala Austriei. Ea este situata în estul tarii, în landul (regiunea autonoma) Viena, si este travesata de Dunare....

Maldive - Analiza Geodemografica

I.Introducere Maldive este o tară insulară, formată dintr-un grup de 26 de atoli, situată in Oceanul Indian, la 643 km de Sri Lanka. Este...

Campia Siberiei de Vest - Caracterizare Geografica

1.Aşezare.Limite Câmpia Siberiei de Vest reprezintă una dintre cele mai mari câmpii ale Globului,ce se află situată în vestul Asiei...

Regiunile Naturale Tropical - Umede cu Doua Anotimpuri

Au o larga desfasurare de o parte si de alta a regiunii ecuatoriale, frecvent pana la altitudinea de 200 . Anumite conditii locale (indeosebi...

Marea Campie Chineza

1. Asezarea si localizarea geografica Una din marile campii ale lumii,aceasta unitate geografica,bine individualizata,se intinde pe aproape 1100...

Ai nevoie de altceva?