Extras din document
ASIA
Prezentare geografica fizica si umana
Continentul Asia este denumit si continentul superlativelor intrucat detine primul loc pe Glob din mai multe puncte de vedere. In primul rand din punct de vedere al suprafetei, ocupamand aproximativ 44.000.000 km², ceea ce reprezinta aproximativ 8% din suprafata Pamantului si aproximativ ¼ din suprafata uscatului terestru. Acest continent detine suprematia in privinta populatiei, aproximativ 4 miliarde de locuitori, aproximativ 60% din populatia planetei. Acest continent se desfasoara din capul Celiuskin, din nordul Peninsulei Taimir, la aproximativ 79°14’ latitudine nordica, iar in sud este Insula Roti din arhipelagul indonezian, localizat la circa 11° latitudine sudica. In consecinta, in latime acest continent se desfasoara pe aproximativ 90°, reprezentand circa 9000 km. in longitudine ( E -> V ), acest continent se desfasoara de la Capul Baba, punct localizat la aproximativ 26° longitudine vestica, si Capul Dejnev, la aproximativ 169°40’ longitudine estica.
In consecinta acest continent se desfasoara pe circa 149° longitudine, ceea ce reprezinta 10.000 km. aceasta extensiune deosebita se rasfrange asupra tuturor elementelor bio-pedo-geografice, in cadrul acestui continent intalnindu-se toate tipurile de soluri, aproape toate tipurile de vegetatie si toate tipurile de relief.
In partea de nord acest continent vine in contact cu Oceanul Arctic, in partea de nord-est vine in contact cu America de Nord, de care este separate de stramtoarea Bering, apoi in est cu Oceanul Pacific, in sud cu Oceanul Indian, in sud-vest cu Africa, de care este separata de Canalul Suez, Marea Rosie si Stramtoarea Bab El Mandem, in vest vine in contact cu Europa si Marea Mediteraneana, limita fiind de-a lungul Muntilor Ural, urmareste fluvial Ural, apoi tarmul nordic al Marii Caspice, versantul nordic al Muntilor Caucaz, tarmul estic si sudic al Marii Negre, stramtoarea Bosfor, Marea Marmara, stramtoarea Dardanele.
In ceea ce priveste configuratia continentului se remarca caracterul continental predominant, blocul continental ocupand 75,1% din suprafata continentului, in proportie de 19,2% sistemul de peninsule, o suprafata mica este detinuta de sistemul de insule care ocupa aproximativ 6% din suprafata, cele mai multe insule fiind localizate in nord si in sud (arhipelagul indonezian, insula Sri Lanka).
TARMURILE ASIEI
Din punct de vedere genetic aceste tarmuri sunt variate datorita donditiilor complexe care au dus la formarea lor.se pot separa urmatoarele sectoare:
- Tarmul nordic (Oceanul Arctic)
- Tarmul estic (Oceanul Pacific)
- Tarmul sudic (Oceanul Indian)
- Tarmul vestic (Marea Caspica, Marea Neagra)
Tarmul nordic este in mare parte un tarm jos, intens afectat de glaciatia cuaternara. Principalele tipuri sunt:
- Tarmuri cu fiorduri - in cea mai mare parte a Peninsulei Taimir
- Tarmuri cu estuare - de-o parte si de alta a Pensinsulei Taimir
- Tarmuri cu delte - delta fluviului Lena
Tarmul estic se desfasoara de la Capul Dejnev pana in sudul Indochinei, aici se intalnesc o varietate de tarmuri, atat tarmuri inalte cu faleze abrupte dar si tarmuri joase cu delte.
Tarmul sudic este mult mai simplu in sensul ca sub raport morfohidrografic aici sunt prezente 3 mari peninsula: Pensinsula Indochina localizata intre Oceanul Pacific si Oceanul Indian, Pensinsula India (Hindustan) si Pensinsula Araba (Arabia) intre Golful Persic si Marea Rosie.
In cadrul sectorului sudic se intalnesc mai multe tipuri morfologice: avem tarmuri inalte in dreptul Vietnamului, tarmuri cu delte in sudul Cambogiei, nordul Golfului Bengal, nordul Marii Arabia si nordul Golfului Persic. In afara de acestea se mai intalnesc si tarmuri joase cu canale (tarmuri cu watt)
Tarmul vestic si sud-vestic se reduce la cateva portiuni restranse care apar la contactul uscatului Asiatic cu mediterana estica, Marea Egee, Marea Marmara, Manrea Neagra si Marea Caspica. In general este un tarm inalt, cu faleze abrupte, cum ar fi de-o parte si de alta a Pensinsulei Asia Mica sau in estul Mari Negre.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Geografia continentelor.docx