Geografia continentelor - America

Curs
8/10 (5 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 31082
Mărime: 118.11KB (arhivat)
Publicat de: Tamara Mușat
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Larion Eliza
Cursul se preda in cadrul Fac de Geografie si Geologie (Univ Al. I. Cuza Iasi)

Extras din curs

America reprezintă o enormă masă continentală care, cu o suprafaţă de cca. 43.000.000 kmp (42.747.000 km2 după alte surse) este depăşită doar de Asia. Deşi include două mari blocuri continentale considerate adesea ca fiind continente distincte (America de Nord şi America de Sud) separate de America Centrală (care include regiunea insulară şi istmică ) America reprezintă un continent unitar, justificat nu numai prin evoluţia comună a acestor teritorii ci şi prin anumite aspecte privind popularea acestei regiuni.

America este situată în întregime în emisfera vestică, separând Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific, având cea mai mare desfăşurare latitudinală dintre toate continentele globului, respectiv cca.140, ceea ce reprezintă cca.15.500km. Punctul extrem nordic este situat în Insula Groenlanda la 8340’ lat.N (Capul Morris Jesup), iar cel mai sudic punct este amplasat în Insula Tara de Foc, la 5559’ lat.S (Capul Horn). Si desfăşurarea longitudinală este amplă, de peste 100 în America de Nord (Capul Prinţul de Wales – 16805’ long.V; Capul Charles - 5540’ long.V) şi cca. 50 în America de Sud (Capul Parinas - 8213’ long.V; Capul Branco - 3448’ long.V).

Există o similitudine de formă între America de Nord şi America de Sud, ambele fiind mai largi în partea nordică şi mai înguste în partea sudică, ceea ce se reflectă în anumite particularităţi ale cadrului natural, în special asupra climei. Astfel, cea mai mare parte a Americii de Nord este situată în zona polară şi temperată, extensiunea maximă fiind între 30 şi 60 lat.N, în timp ce America de Sud are cea mai mare parte a teritoriului său în zona ecuatorilaă şi tropicală (extensiunea maximă fiind între 10 şi 25 lat.S)

Ţărmurile

Ţărmul nordic este extrem de articulat şi fragmentat ca urmare a puternicii dezvoltări a glaciaţiei pleistocene şi a mişcărilor epirogenetice pozitive şi negative care continuă şi azi. Tipice sunt ţărmurile cu fiorduri (estul şi vestul Groenlandei, nord-estul Peninsulei Labrador, nord-estul Insulei Ţara lui Baffin), ţărmurile cu skyars (în jurul golfului Hudson, Ungava), ţărmuri cu faleze, cu golfuri. Cea mai mare fragmentare a ţărmului se întâlneşte în Arhipelagul Arctic, unde se întâlnesc un număr mare de insule (Ţara lui Baffin, Ellesmere, Banks, Victoria, Devon, Mellville), peninsule (Boothia, Simpson, Melville, Foxe), golfuri (Boothia, Hudson, Ungava).

Ţărmul atlantic are cea mai mare complexitate genetico-morfologică precum şi cea mai avansată intervenţie antropică.

De la estuarul fluviului Sf.Laurenţiu şi insula Terra Nova pâna la Peninsula Florida, pe o distanţă de 4000-4500km se întîlnesc variate tipuri genetice: ţărmuri cu golfuri (New Heaven, Cheasapeake, Delaware), ţărmuri cu insule, ţărmuri cu rias (SE Noii Scoţii, New Brunswick, Gf.Maine). În sectorul sudic predomină un ţărm coborât, adesea mlăştinos, linia de ţărm fiind foarte sinuoasă.

Ţărmul Americii Centrale este caracterizat printr-o fragmentare tectonică avansată, aici întâlnindu-se ţărmuri înalte, ţărmuri vulcanice, ţărmuri coraligene.

Ţărmul atlantic al Americii de Sud este mai puţin articulat, având totuşi un grad mai mare de fragmentare între vărsarea râului Atrate şi fluviul Orinoco, precum şi în sud, în perimetrul Podişului Patagoniei şi în zona Ţara de Foc.

În zona ţărmului pacific platforma litorală este extrem de îngustă, fosele oceanice aflându-se în imediata apropiere a uscatului. Ţărmul este puternic fragmentat în sectorul alaskian al Str.Bering, spre sud acesta este de tip dalmatic, iar în continuare spre sud ţărmul este preponderent înalt, cu excepţia unui sector de mică extensiune a câmpiei litorale columbiene.

Tot un ţărm de tip dalmatin se întâlneşte şi în zona sudică a Americii de Sud, unde lanţul muntos costal este diseminat într-un mare număr de insule separate de o reţea densă de strâmtori şi golfuri.

Evoluţia paleogeografică

Când vorbim despre tectonica plăcilor ne referim la modul în care a evoluat scoarţa terestră începând de acum 650 milioane ani (când Amazonia, de exemplu, se găsea la polul sud), dar planeta noastră avea deja o vârstă atunci, de cca. 4 miliarde ani.Totuşi, cea mai îndepărtată configuraţie a continentelor actuale datează de acum 1,1 miliarde ani, când exista un mare supercontinent, Rodinia, în care America de Nord ocupa o poziţie centrală.

Acum 500 milioane ani (începutul paleozoicului, cambrian, ordovician) Groenlanda ocupa o poziţie interesantă (era străbătută de ecuator).

Acum 400 milioane ani (devonian) zona munţilor caledonieni (Appalachii Nordici şi munţii din Europa nordică şi nord-vestică: Scandinavia, Marea Britanie).

Evoluţia continentului american este mai clară începând cu 300 mil. ani, când, din fragmentarea uscatului iniţial Pangea în două mase continentale majore, la începutul paleozoicului a rezultat Laurasia şi Gondwana. În paleozoic continuă divizarea celor două uscaturi şi începe deriva lor – deplasarea spre nord a fragmentelor Gondwanei şi coliziunea lor cu cele provenite din dezmembrarea Laurasiei. Perioadele evolutive nu au fost sincrone – formarea Atlanticului de Nord ca bazin oceanic ce a separat America de Nord de Europa, s-a făcut acum 300 milioane ani (carbonifer), iar formarea Atlanticului de Sud acum 120 milioane ani (sfârşitul jurasicului).

În acest context paleogeografic, teritoriile cele mai vechi din America de Nord erau Scutul Canadian şi Scutul Groenlandez. Scutul Canadian ocupă partea central nordică a Americii de Nord, are vârstă precambriană; alcătuit din granite şi gnaise; se găseşte în Canada, între fluviul Mackenzie, Marile Lacuri şi Peninsula Labrador. Fundamentul său a fost afectat în precambrian de cutările lauranţiene, care au generat catena laurenţiană în extremitatea estică, şi cutările huroniene care au înălţat catena huroniană în partea central vestică. Resturi din acest scut vechi se mai păstrează ca nuclee central axiale în Appalachi, Stâncoşi, Podişul Colorado. Scutul Groenlandez se întâlneşte în Groenlanda şi în jumătatea sud sud-vestică a Arhipelagului Arctic.

În America de Sud, scuturile vechi precambriene sunt reprezentate de Platforma Guyanelor (la nord de Amazon) şi Platforma Braziliană (Podişul Braziliei, aici fundamentul precambrian apare adesea la zi).

În America Centrală sunt semnalate depozite de vârstă precambriană în Masivul Hondurasului şi Masivul Guatemalei.

Toate aceste zone de platforme vechi, după ce au suferit serii de cutări, au cunoscut perioade de peneplenizare.

Separarea pământului american de restul maselor continentale s-a definitivat în mezozoic.

Înainte de această separare, în cadrul uscatului continental au avut loc eforturi tectonice cu plisări ce au dat naştere sistemului de munţi paleozoici, mult mai bine conservaţi în America de Nord.

1. Structurile caledoniene – întâlnite în sectorul nordic al Appalachilor, Insulele Arhipelagului Arctic, Terra Nova, Munţii Stâncoşi (intercalate unor depozite mai noi); în America de Sud cutările caledoniene au înălţat rama externă a Podişului Braziliei şi unele sectoare vestice ataşate ulterior zonei andine.

2. Structurile hercinice – întâlnite în sectorul sudic al Appalachilor, podişurile şi masivele centrale, în fundamentul părţii sud-estice a uscatului nord-american, în Podişul Mexican; În America de Sud, mişcările hercinice s-au produs la sud de estuarul La Plata, dar aceste structuri s-au păstrat doar insular, deoarece au fost acoperite şi mascate de sedimentar. Se pare că astfel de cutări hercinice ar fi existat şi în vestul american, distruse de mişcările posterioare, rămânând doar nuclee în axele munţilor cutaţi ulterior.

În mezozoic, după definitivarea separării continentului american, au loc plisări de mare anvergură (mai ales în America de Nord, pe faţada vestică).

Cutările nevadiene (jurasicul superior – cretacicul inferior) au înălţat întreg lanţul Cordilierilor. Probabil au avut loc şi pe faţada vestică a Americii de Sud, dar în Sistemul Anzilor structurile mezozoice au fost distruse de plisările noi, astfel încât azi sunt aproape inexistente.

În legătură cu fracturile importante şi deplasările laterale legate de destrămarea Gondwanei, în America de Sud au loc importante erupţii de lave bazice (ce au acoperit mari suprafeţe din Matto Groso, Depresiunea Parana).

Au loc de asemenea regresiuni şi transgresiuni marine care au dus la dezmembrarea platformelor precambriene (a rămas omogenă numai partea de nord a platformei Canadiene).

Tot acum are loc şi dezmembrarea uscatului continental, în America Centrală rezistă doar puntea de uscat care leagă cele două continente; comunicarea între America de Nord şi America de Sud este întreruptă în anumite perioade.

Spre sfârşitul mezozoicului, dar mai ales în terţiar, mişcările orogenetice cunosc o perioadă de reactivare prin cutările laramice (cretacicul superior – paleogen) însoţite de o ridicare de ansamblu a vestului American, ceea ce a dus la formarea culmilor montane ale Stâncoşilor, Cordilierei Andine, lanţurilor din America Centrală. Mişcările au cuprins întregul ansamblu montan din vest şi au migrat treptat de la est la vest.

Preview document

Geografia continentelor - America - Pagina 1
Geografia continentelor - America - Pagina 2
Geografia continentelor - America - Pagina 3
Geografia continentelor - America - Pagina 4
Geografia continentelor - America - Pagina 5
Geografia continentelor - America - Pagina 6
Geografia continentelor - America - Pagina 7
Geografia continentelor - America - Pagina 8
Geografia continentelor - America - Pagina 9
Geografia continentelor - America - Pagina 10
Geografia continentelor - America - Pagina 11
Geografia continentelor - America - Pagina 12
Geografia continentelor - America - Pagina 13
Geografia continentelor - America - Pagina 14
Geografia continentelor - America - Pagina 15
Geografia continentelor - America - Pagina 16
Geografia continentelor - America - Pagina 17
Geografia continentelor - America - Pagina 18
Geografia continentelor - America - Pagina 19
Geografia continentelor - America - Pagina 20
Geografia continentelor - America - Pagina 21
Geografia continentelor - America - Pagina 22
Geografia continentelor - America - Pagina 23
Geografia continentelor - America - Pagina 24
Geografia continentelor - America - Pagina 25
Geografia continentelor - America - Pagina 26
Geografia continentelor - America - Pagina 27
Geografia continentelor - America - Pagina 28
Geografia continentelor - America - Pagina 29
Geografia continentelor - America - Pagina 30
Geografia continentelor - America - Pagina 31
Geografia continentelor - America - Pagina 32
Geografia continentelor - America - Pagina 33
Geografia continentelor - America - Pagina 34
Geografia continentelor - America - Pagina 35
Geografia continentelor - America - Pagina 36
Geografia continentelor - America - Pagina 37
Geografia continentelor - America - Pagina 38
Geografia continentelor - America - Pagina 39
Geografia continentelor - America - Pagina 40
Geografia continentelor - America - Pagina 41
Geografia continentelor - America - Pagina 42
Geografia continentelor - America - Pagina 43
Geografia continentelor - America - Pagina 44
Geografia continentelor - America - Pagina 45
Geografia continentelor - America - Pagina 46
Geografia continentelor - America - Pagina 47
Geografia continentelor - America - Pagina 48
Geografia continentelor - America - Pagina 49
Geografia continentelor - America - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Geografia Continentelor - America.doc

Alții au mai descărcat și

Câmpia Amazonului

Campia Amazonului este o campie aluvionara, fiind cunoscuta ca cea mai intinsa de pe Glob.Este situata intre lantul Anzilor, Podisul Guianelor si...

Geografia Asiei

I. Caracteristici fizico-geografice generale Asia este continentul cel mai întins (ocupă 30% din suprafaţa uscatului terestru) şi cel mai complex...

Geografia regională a continentelor - Europa

DEFINIREA ŞI NUMĂRUL CONTINENTELOR Continentul - suprafaţă considerabilă de uscat (de ordinul milioanelor de km2), cu caracteristici...

Africa

1. POZIŢIA FIZICO-GEOGRAFICĂ A AFRICII Grecii şi romanii antici numeau această parte a lumii Libia – după numele etniei libu, care locuiau în...

Geografia contientelor - emisfera sudică

America de Sud este continentul multor recorduri geografice: Anzii – cel mai mare lanţ montan de pe Terra; Aconcagua – cel mai mare virf montan din...

Relieful Glaciar

Relief glaciar A luat naştere în Cuaternar, mai exact în Pleistocen sau Glaciar, prima parte a Cuaternarului. Formele glaciare sunt de două...

Riscuri Climatice Extreme

Curs 1. TERMINOLOGIE, METODOLOGIA CERCETĂRII FENOMENELOR CLIMATICE DE RISC, CLASIFICARE 1.1. Probleme de terminologie Până în prezent, nici pe...

Geomorfologie

DEFINIŢIE ŞI OBIECT DE STUDIU Geomorfologia este ştiinţa geografică care studiază relieful terestru. Relieful reprezintă ansamblul formelor...

Te-ar putea interesa și

Potențialul turistic al orașului New York

INTRODUCERE Ambitia de a trata (datorita cunostintelor acumulate in timp despre New York City) acest subiect din postura de “turist care a vizitat...

Argentina - caracterizare geografică

1. Poziţia geografică, limitele şi articulaţiile ţărmului Argentina, după numele ei oficial, Republica Argentina, este unul dintre cele mai mari...

Studiul Fizico-Geografic al Mediului Temperat Oceanic

Introducere Lucrarea de fata a fost initial o tema de seminar, ulterior s-a dovedit a fi rezultatul unei munci colective rezultata din ore printre...

Munții Atlas - caracterizare morfoclimatică

1. Așezare geografică și implicațiile acesteia în caracteristicile climatice Regiunea Atlas (Berberia) se întinde pe o suprafață de circa 925.000...

Modificări ale turismului la nivel mondial

INTRODUCERE Industria turismului și a călătoriilor reprezintă, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate și, în același timp, un...

Apele Continentale ale Americii

REPARTITIA APEI PE GLOB Diferentiera straturilor care alcatuiesc planeta noastra s-a facut in baza principiului gravitatiei universal. In virtutea...

America de Nord

America de Nord este o destinatie fascinanta pentru orice turist, datorita faimoaselor obiective mexicane, a stalucitoarelor orase americane si...

Utilizarea produselor de nuci în unitățile de alimentație

1. Introducere. 1.1. Istoria. Regiunile geografice de plantare a nucului în prezent Oamenii de știință presupun că nucul a fost prezent pe Pămînt...

Ai nevoie de altceva?