Geografia Fizica a Romaniei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Geografia Fizica a Romaniei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 79 de pagini .

Profesor: Rusu C

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Geografie

Extras din document

Clima reprezinta o functie complexa a invelisului atmosferic in deosebi din atmosfera joasa (troposfera).

Clima reprezinta succesiunea in timp si spatiu a principelelor aspecte de vreme pe un spatiu larg, predefinit, pe un timp indelungat (serii de luni sau ani).

Aspctele starilor de vreme reprezinta manifestarea unor elemente sau fenomene meteorologice pe un timp scurt si intr-un spatiu mult mai restrans.

Principalele elemente climatice se obtin prin masuratori in statii meteorologice clasice sau automate.

Pentru cercetarile suplimentare se pot se pot utiliza date si din cercetarile expeditionale.

Pentru principalele elemente climatice se opereaza cu date analitice calculandu-se valori medii diurne, decadale, lunare, trimestriale, semestriale, anuale si multianuale.

Caracterizarea starilor de vreme sau a climei dintr-un teritoriu se realizeaza si pe baza valorilor maxime si minime, fie absolute, fie medii in alt caz.

In cazul unor fenomene meteorologice sunt necesare si date suplimentare in functie de specificul respectivului fenomen.

Factorii genetici ai climei

Clima reprezinta o functie complexa a interactiunii dintre o serie de factori cu arie de cuprindere diferita, in general se lucreaza cu 3 factori genetici:

1. Factorul cosmic – cu arie foarte larga de manifestare

2. Factorul dinamic – cu arie redusa de manifestare

3. Factorul fizico-geografic ( local) – actioneaza intr-un spatiu destul de rastrans.

1.Factorul cosmic ( factorul radiativ) – este un factor climatic general valabil, intrucat se refera la fluxul radiativ pe care il primeste suprafata topografica, respectiv aerul din proximitatea acesteia prin intermediul soarelui.

Tinand cont de pozitia geografica a Romaniei pe Glob, acest flux radiativ are o valoare medie.

Radiatia solara se determina intr-o serie de statii meteorologice speciale, numite statii actinometrice.

In Romania sunt 9 statii actinometrice, 5 asemenea statii avand masuratori pe intervale mai lungi de timp ( Constanta, Iasi, Bucuresti – Afumati, Cluj-Napoca, Craiova, Timisoara).

In aceste statii se masoara fluxul radioactiv, componentii acestuia care sunt: -radiatia solara directa

-radiatia solara difuza

-radiatia globala

-radiatia reflectata

-radiatia absorbita

-radiatia efectica (bilantul radioactiv).

a)Radiatia solara directa cuantifica fluxul de radiatie primita la suprafata scoartei terestre direct prin intermediul rezelor solare.

Se masoara in cal/cm2/min.

Acesta componenta a radiatiei solare este influentata de unghiul de incidenta a razelor solare cu suprafata Globului (este dependent de latitudine si de pozitia pe orbita si de anotimp).

Aceasta componenta a radiatiei solare depinde si de unghiul de incidenta al radiatiei solare cu suprafata topografica (depinde de panta si de expozitie).

Aceasta componenta depinde si de gradul de opacitate al atmosferei (transparenta si gradul de acoperire a cerului cu nori).

Radiatia solara directa prezinta valori care in general scad de la S->N dar tinand cont si de pozitia reliefului Carpatic si de prezenta Marii Negre, valorile cele mai mari se vor regasii in SE extrem (zona litorala), iar cele mai mici in interiorul arcului Carpatic si in aria montana.

La Constanta se inregistreaza in medie de circa 1,14 cal/cm2/min, in timp ce la Iasi valoarea este de 1,11 cal/cm2/min, iar la Cluj-Napoca valoarea este de 0,70 cal/cm2/min.

Valoarea radiatei solare directe sunt cele mai mari vara cu un maxim la solstitiul de vara si mici iarna cu minim la solstitiul de iarna.

Fisiere in arhiva (1):

  • Geografia Fizica a Romaniei.docx