Geografia Marilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Geografia Marilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Geografie

Cuprins

1. Teorii cu privire la formarea bazinelor oceanice
1.1 Teoria mobilista
1.2 Teoria fixista
2. Marginea continentala
2.1 Definitie
2.2 Tipuri de margine continentala
2.3 Subunitati ale marginii continentale
3. Relieful fundurilor oceanice
3.1 Relieful zonelor abisale
3.2 Dorsalele oceanice

Extras din document

1 Teoria mobilista(teoria expansiuni bzinelor oceanice)

Are la baza numeroase date geofizice si geomorfologice. Sustine ca formare bazinelor oceanice s-a produs in tmpul erelor geologice prin deplasarea laterala a placilor litosferice fata de rifturile situate in axul dorsalelor oceanice, in pralel cu consumul materiei din care sunt formate placie litosferice in zonele cu fose.

Vitezele de deplasare ale plcilor litosferice variaza de la un bazin oceanic la altul:

-intre 2 pana la 5 cm/an in oc atlantic, intre 5 pana la 20 cm/an in oc. Pacific si intre 1 pana la 10 cm/am in oc. Indian

- deschiderea unui bazin oceanic debuteza cu activarea unui system de fracturi continund cu procese vulcanice si de riftogeneza

1.2 Teoria fixista

Exponentii acestei teorii considera ca evolutia continentelor si oceanelor se desfasoara in cicluri de 170 de milioane de ani controlate de circulatia materiei si energiei dinspre mantaua inferioara spre astenosfera .

Etapa de oceanizare a unei regiuni debuteaza cu fracturi profunde si aparitia formatiunilor de tip GRABENE care se extend din ce in ce mai mult si duc in final la formarea bazinelor oceanice “in situ”(pe loc) prin jocul de blocuri pe verticala.

Grabenele sunt forme de relief negative cu aspectul unor compartimente scufundate alea scoartei terestre formate in regiunile cu falii active (aproximativ depresiuni).

Principalul sustinator este V. Belusov.

2.1Marginea continentala

Este relieful dezvoltat pe crusta continentala, cu profil general convex-concav, cu dimensiuni de ordinal 10 la puterea a 3-a Km si evolutie in perioade de timp de ordinal 10 la puterea a 6-a pana la 10 la puterea a 8-a sub controlul factorilor morfogenetici, tehtonici, marini si submarine.

2.2 Exista 2 mari categorii de margine continentala:

- marginea continentala pasiva sau stabila

- marginea continentala active sau instabila

M cont pasiva sau stabila are profilul bine dezvoltat, cu regiuni de coasta largi, versante continentale extinse si usor inclinate si glacisuri continentale cu una sau mai multe trepte.

M cont pasive sunt stabile in timp, ne fiind afectate de eruptii vulcanice si fenomene seismice. Ele detin circa 70% din lungimea totala a marginilor continentale de pe glob, oferind conditii favorabile pentru dezvoltarea asezarilor omenesti.

M cont pasive sunt bine reprezentarte in oc. Atlantic

M cont active sau instabile au profile scurte, lipsite de secventele corespunzatoare campiilor costiere si campiilor litorale.

Toate elementele profilului sunt abrupte si inguste, marginile cont active sunt prezente in oc. Pacific si in oc. Indian.

2.3 Subunitati alea marginilor continentale

Distributia si erarhia formelor de relief pe terra.

- De rangul 1

1. continentele

2. marginea continentala

3. funfurile oceanice

-De rangul 2

4. coasta

5. versant continental

1. glacis continental

Coasta este formate din campii costiere,litoral si self continental

Fisiere in arhiva (1):

  • Geografia Marilor.doc

Alte informatii

cursuri geografia marilor anul I Universitatea din Bucuresti Geografie