Geografie Economică Mondială

Curs
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 124 în total
Cuvinte : 46092
Mărime: 172.27KB (arhivat)
Publicat de: Viorel Georgescu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. Resursele Terrei

Termenul de resursă desemnează în sens larg acel ansamblu de mijloace naturale care pot fi folosite în scopul satisfacerii cerinţelor umane. Dar nu întotdeauna aceste mijloace se pot obţine la preţuri rezonabile (rentabile sub aspect economic) ceea ce ar justifica exploatarea lor: hidrogenul din apă, structurile petroliere şi zăcămintele metalifere de sub calota polară antarctică apa de mare adâncime din Deşertul Sahara. Acestea intră în categoria resurselor potenţiale sau a resurselor subeconomice. Tehnologiei îi revine însă un rol din ce în ce mai important în ceea ce priveşte transferul unor resurse potenţiale în categoria celor valorificabile.

În lumea contemporană schimbul de resurse se realizează prin comerţ, care în prezent are tendinţe de globalizare. Comerţul internaţional îşi are originile în Europa din timpul Renaşterii, când neguţătorii veneţieni importau din Asia mirodenii şi mătase. Perioada Marilor Descoperiri geografice a permis explorarea de noi teritorii dar şi aprovizionarea cu noi resurse: aur, argint, porumb şi cartofi din America Latină, mirodenii din Asia, blănuri şi aur din America de Nord, diamante, fildeş, blănuri din Africa. În acest mod se explică cum a ajuns Europa Maritimă (Marea Britanie, Spania, Portugalia, Franţa, Olanda, Belgia în special), să domine comerţul mondial cu astfel de produse. Ca rezultat, Europa de Vest a devenit cea mai bogată şi mai avansată regiune economică a lumii. A generat însă colonialismul – preluarea şi administrarea economiilor locale şi a sistemelor politice de puterile străine, urmând ruşinosul comerţ cu sclavi şi distrugerea civilizaţiilor precolumbiene şi apariţia tendinţelor rasiste.

Diversitatea resurselor şi extensiunea lor de la cele primare de hrană şi adăpost la cele intelectuale (informaţii, idei şi tehnologii), conduce la diverse clasificări tipologice.

Cea mai utilizată diferenţiere se face între resursele naturale şi cele umane.

Resursele naturale pot la rându-le să fie clasificate în :

- resurse inepuizabile sau regenerabile dintre care cele mai reprezentative sunt energia solară, energia eoliană, energia hidraulică a apelor curgătoare, energia mareomotrică, energia valurilor, energia geotermală, acestea încadrându-se în resursele energetice. Sunt însă şi resurse minerale şi de materii prime cu caracter inepuizabil: componentele aerului atmosferic (azotul, oxigenul, argonul), apa, sarea din apele marine şi oceanice.

- resurse epuizabile la diferite nivele temporale. Dintre ele, resursele de combustibili fosili au perioade sigure de acoperire de ordinul deceniilor. Resursele metalifere epuizabile în timp scurt sunt cele de staniu, cupru şi unele metale preţioase sau rare. Cu un grad de asigurare mult mai ridicat sunt resursele de cărbuni şi uraniu dintre cele energetice sau cele de minereu de fier, bauxită (ca resurse metalifere) , materialele naturale de construcţie , sarea continentală, resursele forestiere, ale fondului funciar sau resursele biotice ale Oceanului Planetar.

Resursele umane

Populaţia Terrei este din ce în ce mai mult considerată ca o importantă resursă cu caracter economic. Atât prin efectivele numerice considerabile din unele regiuni geografice cât mai ales prin gradul de specializare al forţei de muncă. Încă din Evul Mediu s-au conturat specializări manufacturiere ce au atras renumele unor produse: oglinzile veneţiene, porţelanul de Meissen, oţelul de Toledo, goblenurile de Bruxelles, articolele din piele de Cordoba, ceasurile elveţiene. În economia contemporană, gradul de specializare şi nivelul de înaltă pregătire profesională al forţei de muncă explică saltul spectaculos al „tigrilor asiatici” cu precădere în domeniul electronicii şi microelectronicii: Coreea de Sud, Taiwan, Tailanda, Malayezia, Singapore. Resursele umane sunt activate însă numai în contexte social-politice favorabile cum este cazul zonelor economice speciale din sud-estul Chinei sau al unor ţări cu facilităţi vamal-fiscale: Andorra, Emiratele Arabe Unite, Hongkong – astăzi provincie chineză dar cu acelaşi statut privilegiat.

În afara resurselor energetice şi de materii prime, informaţia şi circulaţia informaţiilor au devenit resurse economice cu o importanţă deosebită în activitatea bancar-financiară de investiţii şi de politică economică. Ţările cu statut de societăţi post-industriale :

S.U.A., Japonia, Germania, Franţa şi Marea Britanie evoluează în prezent printr-o circulaţie rapidă şi eficientă a informaţiei de la modernizarea sistemelor de telefonie la cele de telecomunicaţii prin satelit sau cabluri cu fibră optică şi extinderea din ce în ce mai mult a sistemului www (world wide web).

Poziţia geografică şi mai ales cea geopolitică a unei ţări sunt considerate de majoritatea economiştilor ca resurse cu impact în dezvoltarea economică a unei ţări. Prezenţa unei ţări într-o regiune geografică dezvoltată economic, membră a unei asociaţii economice eficiente la care se poate adăuga protecţia militară în cadrul unei alianţe sigure constituie o garanţie pentru evoluţia favorabilă sub aspect economic în viitor. Ţări ca Portugalia sau Grecia considerate mai sărace in Uniunea Europeană beneficiază de sprijinul statelor comunitare, protecţia militară a NATO (cazul Greciei în permanentă stare conflictuală cu Turcia) şi prin poziţia lor geografică devin atractive atât turistic cât şi strategic.

Resursele României nu sunt dintre cele mai favorabile dar din păcate nici modul de gestionare al lor nu este cel mai eficient. Dintre resursele naturale, cele energetice sunt la un nivel mediu-inferior, remarcându-se cele de petrol (de perspectivă pentru platforma continentală a Mării Negre) şi cele de gaz metan din Transilvania iar ca substanţe minerale utile sarea şi rocile utilizate ca materiale naturale în construcţii. Resursa naturală de cea mai mare însemnătate dar pe care o gestionăm ineficient este terenul agricol estimat de Anuarul Statistic 1999 la 14,8 mil.ha. din care terenurilor arabile le revin 9,35 mil.ha. ceea ce înseamnă 0,41ha teren arabil pentru fiecare locuitor al ţării, respectiv 413,5 ha/1000 loc respectiv poziţia 29 în ierarhia mondială.

Resursele umane sunt medii la nivel european atât ca număr de locuitori cât şi ca pregătire a forţei de muncă. Menţinerea timp de 50 de ani în sistemul ineficient al economiilor central-planificate, coordonate de CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc al fostelor state socialiste cu sediul la Moscova) şi în regimul de ocupaţie al Tratatului de la Varşovia şi-au pus amprenta nefavorabil pentru o lungă perioadă de timp. Remanenţa componentelor economiei face dificilă trecerea spre o economie de piaţă şi în prezent. Şi în contextul geopolitic actual poziţia geografică a României este defavorabilă exceptând transporturile (fiind situată la contactul Europei Centrale cu cea Sud-Estică şi Orientul Apropiat), inclusiv cele speciale, fiind mult discutată trasarea oleoductului din Asia Centrală spre bazinul mediteranean şi Europa de Vest pe teritoriul României.

Preview document

Geografie Economică Mondială - Pagina 1
Geografie Economică Mondială - Pagina 2
Geografie Economică Mondială - Pagina 3
Geografie Economică Mondială - Pagina 4
Geografie Economică Mondială - Pagina 5
Geografie Economică Mondială - Pagina 6
Geografie Economică Mondială - Pagina 7
Geografie Economică Mondială - Pagina 8
Geografie Economică Mondială - Pagina 9
Geografie Economică Mondială - Pagina 10
Geografie Economică Mondială - Pagina 11
Geografie Economică Mondială - Pagina 12
Geografie Economică Mondială - Pagina 13
Geografie Economică Mondială - Pagina 14
Geografie Economică Mondială - Pagina 15
Geografie Economică Mondială - Pagina 16
Geografie Economică Mondială - Pagina 17
Geografie Economică Mondială - Pagina 18
Geografie Economică Mondială - Pagina 19
Geografie Economică Mondială - Pagina 20
Geografie Economică Mondială - Pagina 21
Geografie Economică Mondială - Pagina 22
Geografie Economică Mondială - Pagina 23
Geografie Economică Mondială - Pagina 24
Geografie Economică Mondială - Pagina 25
Geografie Economică Mondială - Pagina 26
Geografie Economică Mondială - Pagina 27
Geografie Economică Mondială - Pagina 28
Geografie Economică Mondială - Pagina 29
Geografie Economică Mondială - Pagina 30
Geografie Economică Mondială - Pagina 31
Geografie Economică Mondială - Pagina 32
Geografie Economică Mondială - Pagina 33
Geografie Economică Mondială - Pagina 34
Geografie Economică Mondială - Pagina 35
Geografie Economică Mondială - Pagina 36
Geografie Economică Mondială - Pagina 37
Geografie Economică Mondială - Pagina 38
Geografie Economică Mondială - Pagina 39
Geografie Economică Mondială - Pagina 40
Geografie Economică Mondială - Pagina 41
Geografie Economică Mondială - Pagina 42
Geografie Economică Mondială - Pagina 43
Geografie Economică Mondială - Pagina 44
Geografie Economică Mondială - Pagina 45
Geografie Economică Mondială - Pagina 46
Geografie Economică Mondială - Pagina 47
Geografie Economică Mondială - Pagina 48
Geografie Economică Mondială - Pagina 49
Geografie Economică Mondială - Pagina 50
Geografie Economică Mondială - Pagina 51
Geografie Economică Mondială - Pagina 52
Geografie Economică Mondială - Pagina 53
Geografie Economică Mondială - Pagina 54
Geografie Economică Mondială - Pagina 55
Geografie Economică Mondială - Pagina 56
Geografie Economică Mondială - Pagina 57
Geografie Economică Mondială - Pagina 58
Geografie Economică Mondială - Pagina 59
Geografie Economică Mondială - Pagina 60
Geografie Economică Mondială - Pagina 61
Geografie Economică Mondială - Pagina 62
Geografie Economică Mondială - Pagina 63
Geografie Economică Mondială - Pagina 64
Geografie Economică Mondială - Pagina 65
Geografie Economică Mondială - Pagina 66
Geografie Economică Mondială - Pagina 67
Geografie Economică Mondială - Pagina 68
Geografie Economică Mondială - Pagina 69
Geografie Economică Mondială - Pagina 70
Geografie Economică Mondială - Pagina 71
Geografie Economică Mondială - Pagina 72
Geografie Economică Mondială - Pagina 73
Geografie Economică Mondială - Pagina 74
Geografie Economică Mondială - Pagina 75
Geografie Economică Mondială - Pagina 76
Geografie Economică Mondială - Pagina 77
Geografie Economică Mondială - Pagina 78
Geografie Economică Mondială - Pagina 79
Geografie Economică Mondială - Pagina 80
Geografie Economică Mondială - Pagina 81
Geografie Economică Mondială - Pagina 82
Geografie Economică Mondială - Pagina 83
Geografie Economică Mondială - Pagina 84
Geografie Economică Mondială - Pagina 85
Geografie Economică Mondială - Pagina 86
Geografie Economică Mondială - Pagina 87
Geografie Economică Mondială - Pagina 88
Geografie Economică Mondială - Pagina 89
Geografie Economică Mondială - Pagina 90
Geografie Economică Mondială - Pagina 91
Geografie Economică Mondială - Pagina 92
Geografie Economică Mondială - Pagina 93
Geografie Economică Mondială - Pagina 94
Geografie Economică Mondială - Pagina 95
Geografie Economică Mondială - Pagina 96
Geografie Economică Mondială - Pagina 97
Geografie Economică Mondială - Pagina 98
Geografie Economică Mondială - Pagina 99
Geografie Economică Mondială - Pagina 100
Geografie Economică Mondială - Pagina 101
Geografie Economică Mondială - Pagina 102
Geografie Economică Mondială - Pagina 103
Geografie Economică Mondială - Pagina 104
Geografie Economică Mondială - Pagina 105
Geografie Economică Mondială - Pagina 106
Geografie Economică Mondială - Pagina 107
Geografie Economică Mondială - Pagina 108
Geografie Economică Mondială - Pagina 109
Geografie Economică Mondială - Pagina 110
Geografie Economică Mondială - Pagina 111
Geografie Economică Mondială - Pagina 112
Geografie Economică Mondială - Pagina 113
Geografie Economică Mondială - Pagina 114
Geografie Economică Mondială - Pagina 115
Geografie Economică Mondială - Pagina 116
Geografie Economică Mondială - Pagina 117
Geografie Economică Mondială - Pagina 118
Geografie Economică Mondială - Pagina 119
Geografie Economică Mondială - Pagina 120
Geografie Economică Mondială - Pagina 121
Geografie Economică Mondială - Pagina 122
Geografie Economică Mondială - Pagina 123
Geografie Economică Mondială - Pagina 124

Conținut arhivă zip

  • Geografie Economica Mondiala.doc

Alții au mai descărcat și

Procesul de Globalizare

Fenomenul globalizarii prin prisma geopoliticului Fenomenul globalizarii este o etapa viitoare a procesului general de dezvoltare politico -...

Relieful Vulcanic

RELIEFUL VULCANIC VULCANII reprezinta un tip de relief cu o deosebita originalitate. Formati in urma expulzarii din interiorul scoartei a unor...

Marile ansambluri economice ale lumii

Geopolitica este studiul aplicat al relatiei dintre impactul aşezării şi poziţionării geografice a unui stat asupra politicii sale externe şi...

Hazarde Naturale - Vulcani

1. Introducere Vulcanii şi activitatea lor au impresionat omul încă din cele mai vechi timpuri, datorită măreţiei spectacolului oferit, dar şi...

Zonele Vulcanice de pe Glob

Vulcanismul Sub denumirea de vulcanism se înțeleg totalitatea proceselor și fenomenelor geologice, legate de ascensiunea magmei din mantaua...

Globalizarea în România

La începutul acestui mileniu societatea umană se confruntă cu probleme globale, precum: suprapopularea, penuria de hrană, poluarea, schimbările...

Dominația Firmelor Multinaționale

I. Introducere. Premizele globalizării Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbărilor în societăţi şi în economia mondială...

Resurse Naturale

1.codul funciar 2.resursele de apa 3. sistemele de irigatie 4.resursele forestiere 5.pescuitul pe glob Def ale resurselor,opinii si criterii...

Te-ar putea interesa și

Geografie economică mondială

1. Resursele umane ale Terrei Evolutia numerica a populatiei Terrei Populatia mondiala reprezinta, din punct de vedere statistic, suma tuturor...

Geografie economică mondială

CAPITOLUL 1: POPULATIA 1.Canada Desi este cea mai intinsa tara din America de Nord, Canada este cea mai putin populata, cu o densitate de numai 3...

Grecia - geografie economică mondială

Capitala: Atena; Vecini : Albania, Macedonia, Bulgaria, Turcia, M.Egee, M.Mediterana, M.Ionica Populatia: 10.668.354 locuitori; Suprafata:...

Geografie economică mondială - Olanda

1.Repere geografice generale: Numele oficial: Olanda, oficial Tările de Jos este o monarhie constitutionala, stat membru fondator al Beneluxului...

Geografie economică mondială - grupări de integrare economică regională

Pactul Andin/ Comunitatea Andina de Natiuni (CAN) Pactul Andin încheiat în 1969 a căutat să stabilească relaţii între Venezuela, Columbia,...

Geografie economică mondială - schimbarea climatică

Schimbarea climatica Ni se spune sa actionam acum daca dorim salvarea planetei de o catastrofa climatica. Problema este ca ar putea fi prea...

Geografia economică mondială

TRANSPORTURILE FEROVIARE MONDIALE Dezvoltarea economica a unei tari, economiei mondiale in general, este deneconceput fara transporturi. Ele...

Geografie economică mondială

I Resursele umane Resursele umane constituie totalitatea populatiei la un anumit la un moment dat care poate presa o activitate social...

Ai nevoie de altceva?