Geografie Economica Mondiala

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 38216
Mărime: 850.87KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Introducere

În geografie, la fel ca în orice alt domeniu de studiu, studiul începe prin colectarea câtorva informații de bază. În cazul geografiei, acesta este răspunsul la intrebarea unde. Cunoasterea locurilor, activitatilor și caracteristicilor de mediu reprezinta primul pas în abordarea realitatii dintro perspectivă geografică. În continuare, studiul geografic înseamnă a răspunde la alte întrebări importante: De ce sunt oamenii și activitățile localizate în anumite regiuni? Cum caracteristicile și activitățile dintrun anumit loc interacționeaza pentru a face acest loc unic, și care sunt relațiile dintre diferite locuri? Ce factori sau forțe provoaca aceste distribuții de caracteristici și activități? Cum și de ce sunt aceste distribuții în schimbare? Și cum putem modifica aceste distribuții în beneficiul oamenilor?

Geografia este adesea menționată ca o știință spațiala. Literalmente, geografia înseamnă „descrierea pământului”, dar, de fapt, multe alte științe abordeaza, întrun fel sau altul, acest subiect. Deci, geografia poate fi mai bine definită ca studiul comportamentului spațial al societatii umane, al relațiilor spațiale între locuri, a proceselor spațiale care creează sau mențin acele comportamente și relatii. Din punct de vedere spațial, geografia studiază modul în care elementele sunt distribuite, modul în care au loc mișcări, și modul în care procesele funcționează în spațiu.

Geografia este studiul interacțiunilor tuturor fenomenelor fizice și umane în locuri individuale și modul în care interacțiunile dintre locuri formeaza modele și organizeaza spațiul. Convențional, geografia este împărțita în două discipline de bază.

·Geografia fizică studiază caracteristicile mediului natural: când geografia se concentrează pe subiecte cum ar fi clima, solul și vegetația, aceasta este o stiinta naturala.

·Geografia Umană studiază grupurile umane și activitățile lor, cum ar fi limba, industria, precum și construirea de orașe, fiind o știință socială. Geografia Umană este un domeniu larg de cercetare științifică care cuprinde o gamă variată de subdomenii, cum ar fi geografia sociala, economica, politica, culturala. Dintre acestea, geografia economică este preocupata de modelele spațiale de producție, distribuție și consum de bunuri și servicii, precum și de variația activităților economice în spatiu la diverse scari geografice, de la local la regional și global.

Geografia face trecerea de la științele fizice și științele sociale, astfel, ea are un puternic caracter interdisciplinar. Geografii investigheaza procesele care stau la baza tuturor distribuțiilor observate și modelelor. Tehnologia a accelerat ritmul de schimbare, și cunoasterea forțelor schimbarii este esențială pentru înțelegerea și gestionarea modelelor la nivel mondial care ar putea apărea în viitor.

Geografia moderna este similara cu alte domenii ale cunoașterii în conținut, dar distincta în abordare. Numărul mare de subiecte analizate de geografie este la fel de studiat de o gamă largă de discipline științifice (climatologie, hidrologie, știința

solului, biologie, istorie, demografie, sociologie, economie, științe politice, și altele). Ceea ce distinge geografia de aceste discipline este abordarea sa unica, holistică și integratoare a cunoașterii.

Geografia oferă un mod de gândire și de înțelegere a lumii în care trăim. Nici o altă disciplină științifică nu are această abordare. Geografia este integratoare în abordarea sa de cunoaștere. De exemplu, pentru a înțelege foametea în Africa, geografii examineaza relațiile dintre climă, sol, practici agricole, creșterea populației, prețul alimentelor, degradarea mediului, instabilitatea politica, razboaiele civile și încă alți factori relevanți. Pentru a explica criza politica din Orientul Mijlociu, geografii studiază interdependențele dintre resursele de apă și energie, diferențele în credințele religioase, modelele de evolutie istorica, legăturile internaționale ale grupurilor locale și strategiile contradictorii pentru realizarea creșterii economice. Interdependenta dintre factorii care afectează regiunile lumii ne ajuta sa intelegem de ce oamenii dezvolta un anumit comportament spațial. Geografii integreaza cunoștinte legate de forțele sociale, economice, politice, culturale și de mediu care modelează activitatea umană în locuri și regiuni din întreaga lume.

Concepte geografice de bază

Geografii folosesc termenul spațial ca un modificator esențial în definirea întrebărilor lor și formarea conceptele. Întrebările geografice au punctul de plecare în observațiile de bază despre localizarea și natura locurilor și cu privire la modul în care locurile sunt similare sau diferite unul de altul. Astfel de observații, deși par simple, sunt importante pentru intelegerea lumii în care trăim.

Geografii colecteaza și analizeaza informații geografice, dar ele se concentreaza pe diferite teme și folosesc abordări analitice variate:

• Analiza areala integrează caracteristicile geografice ale unei zone sau un loc;

• Analiza spațială subliniază interacțiunile dintre locuri;

• Analiza sistemelor geografice se concentreaza pe înțelegerea interacțiunilor dintre mediul natural și societatea umana.

Conceptele de bază din geografie vor fi analizate în funcție de aceste trei linii de gândire. Deci, pentru analiza areala, conceptele de bază sunt: locul, pozitia sau localizarea și regiunea.

Locul, un concept legat de localizarea geografica, se referă la caracteristicile fizice și culturale. Fiecare loc are o combinație unică de caracteristici fizice și umane. Locul are pozitie geografica, dimensiune, atribute care se dezvoltă și se modifică în timp, este rațional structurat, interacționează cu alte locuri și poate forma regiuni bazate pe asemănările și diferențele dintre acestea.

Localizarea poate fi absolută sau relativă. Localizarea absolută este identificarea unui loc printrun sistem precis și unanim acceptat de coordonate, de aceea este numita uneori localizare matematica și este descrisa cu referire la

latitudine și longitudine. Localizarea relativă este poziția unui loc în raport cu cea a altor locuri și activităti.

Preview document

Geografie Economica Mondiala - Pagina 1
Geografie Economica Mondiala - Pagina 2
Geografie Economica Mondiala - Pagina 3
Geografie Economica Mondiala - Pagina 4
Geografie Economica Mondiala - Pagina 5
Geografie Economica Mondiala - Pagina 6
Geografie Economica Mondiala - Pagina 7
Geografie Economica Mondiala - Pagina 8
Geografie Economica Mondiala - Pagina 9
Geografie Economica Mondiala - Pagina 10
Geografie Economica Mondiala - Pagina 11
Geografie Economica Mondiala - Pagina 12
Geografie Economica Mondiala - Pagina 13
Geografie Economica Mondiala - Pagina 14
Geografie Economica Mondiala - Pagina 15
Geografie Economica Mondiala - Pagina 16
Geografie Economica Mondiala - Pagina 17
Geografie Economica Mondiala - Pagina 18
Geografie Economica Mondiala - Pagina 19
Geografie Economica Mondiala - Pagina 20
Geografie Economica Mondiala - Pagina 21
Geografie Economica Mondiala - Pagina 22
Geografie Economica Mondiala - Pagina 23
Geografie Economica Mondiala - Pagina 24
Geografie Economica Mondiala - Pagina 25
Geografie Economica Mondiala - Pagina 26
Geografie Economica Mondiala - Pagina 27
Geografie Economica Mondiala - Pagina 28
Geografie Economica Mondiala - Pagina 29
Geografie Economica Mondiala - Pagina 30
Geografie Economica Mondiala - Pagina 31
Geografie Economica Mondiala - Pagina 32
Geografie Economica Mondiala - Pagina 33
Geografie Economica Mondiala - Pagina 34
Geografie Economica Mondiala - Pagina 35
Geografie Economica Mondiala - Pagina 36
Geografie Economica Mondiala - Pagina 37
Geografie Economica Mondiala - Pagina 38
Geografie Economica Mondiala - Pagina 39
Geografie Economica Mondiala - Pagina 40
Geografie Economica Mondiala - Pagina 41
Geografie Economica Mondiala - Pagina 42
Geografie Economica Mondiala - Pagina 43
Geografie Economica Mondiala - Pagina 44
Geografie Economica Mondiala - Pagina 45
Geografie Economica Mondiala - Pagina 46
Geografie Economica Mondiala - Pagina 47
Geografie Economica Mondiala - Pagina 48
Geografie Economica Mondiala - Pagina 49
Geografie Economica Mondiala - Pagina 50
Geografie Economica Mondiala - Pagina 51
Geografie Economica Mondiala - Pagina 52
Geografie Economica Mondiala - Pagina 53
Geografie Economica Mondiala - Pagina 54
Geografie Economica Mondiala - Pagina 55
Geografie Economica Mondiala - Pagina 56
Geografie Economica Mondiala - Pagina 57
Geografie Economica Mondiala - Pagina 58
Geografie Economica Mondiala - Pagina 59
Geografie Economica Mondiala - Pagina 60
Geografie Economica Mondiala - Pagina 61
Geografie Economica Mondiala - Pagina 62
Geografie Economica Mondiala - Pagina 63
Geografie Economica Mondiala - Pagina 64
Geografie Economica Mondiala - Pagina 65
Geografie Economica Mondiala - Pagina 66
Geografie Economica Mondiala - Pagina 67
Geografie Economica Mondiala - Pagina 68
Geografie Economica Mondiala - Pagina 69
Geografie Economica Mondiala - Pagina 70
Geografie Economica Mondiala - Pagina 71
Geografie Economica Mondiala - Pagina 72
Geografie Economica Mondiala - Pagina 73
Geografie Economica Mondiala - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Geografie Economica Mondiala.pdf

Alții au mai descărcat și

Analiza Urbana si Regionala Iasi

Introducere Dezvoltarea teritorială este procesul de transformare a geografiei teritoriilor locuite (elemente fizice: infrastructură, peisaj,...

Gestiunea Resurselor și Riscurilor Climatice

CURS 1 Resursele si riscurile climatice – obiect, definitii, clasificari Resursele climatice sunt acele procese, fenomene sau elemente climatice...

Geografia Economica a Mediului

I. GEOGRAFIA AGRICULTURII Şl SILVICULTURII Teritoriul României are condiţii naturale favorabile pentru dezvoltarea unei agriculturi complexe şi...

Geografia Mediului

CURS 1 Termenul de mediu (environment, umwheinat, milieu) a fost folosit începând cu secolul al XIX-lea, în sens biologic, de ambianţă naturală a...

Navigație aeriană

1.1. Navigația aeriană este știința care se ocupă cu studiul metodelor și procedeelor necesare pentru alegerea, pregătirea și efectuarea unui zbor...

Geomorfologie

Geomorfologie Curs 1 – 15.10.2010 3p- seminar 1p – oficiu 6p – examen scris Cursurile sunt de ajuns pntru a invata, dar daca vrem sa aprofundam...

Climatologie

Evaporarea = trecerea apei din starea lichidă în starea gazoasă. Procesul are loc la suprafaţa lichidului şi se datorează faptului că în mişcarea...

Geografie aplicată

Abordarea acestui subiect, unul dintre cele mai ample ale geomorfologiei aplicate impune, din punctul nostru de vedere, urmatoarea ordonare a...

Ai nevoie de altceva?

''