Geologia României

Curs
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 118 în total
Cuvinte : 59983
Mărime: 234.17KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: G. Franculeasa

Extras din curs

l

EVOLUŢIA SI POZIŢIA TERITORIULUI ROMÂNIEI ÎN CADRUL GEOLOGIC STRUCTURAL GENERAL AL EUROPEI

Geologia României cuprinde noţiuni de geologie a teritoriului ţării cu caracter de geologie regională, încadrată în evoluţia continentului european.

Evoluţia geologică regională a scoarţei terestre constă în esenţă în trecerea de la stadiul de geosinclinal sau zonă labilă (mobilă), la stadiul de regiune consolidată si invers, prefaceri care sunt însoţite de procese tectono - magmatice complexe.

Unele zone au rămas, însă, foarte de timpuriu arii rigide, funcţionând pe parcursul evoluţiei ca regiuni de platformă, care sunt arii largi ale scoarţei terestre rigide, afectate numai de mişcări de translaţiei, rotaţie si de oscilaţie pe verticală, fără sau cu o cuvertură sedimentară cvasiorizontală. Mai sunt denumite regiuni cratonizate, stabile, fără zone seismice intense si care nu mai au fost regenerate în mişcări de cutare.

Alte regiuni au evoluat alternativ ca zone rigide si ca arii geosincinale. De aici posibilitatea de a separa suprafaţă scoarţei în arii structurale de diferite vârste, cele mai recente fiind ale orogenezei alpine.

Pe continentul european se pot delimita arii a căror structură s-a realizat în anumite cicluri orogenice. Pentru reconstituirea prefacerilor pe care le-a suferit pământul românesc si înţelegerea structurii geologice actuale, interesează, în mod deosebit, ansamblurile arhitectonice în care se încadrează unităţile structurale ale teritoriului României. Astfel se delimitează arii consolidate timpuriu sau de platformă, ce constituie vorlandul Carpaţilor. Acesta este format din regiuni care au suferit transformări profunde până in ciclul orogenic alpin inclusiv. O a doua categorie de regiuni sunt foste zone de platformă care au fost regenerate în orogeneza alpină, devenind unităţile carpatice.

În evoluţia sa, scoarţa terestra parcurge mai multe perioade:

A. perioada de geosinclinal prin care are loc o mişcare de coborâre continua si acumulare de sedimente. În acest fel se deschide un nou bazin oceanic prin expansiunea a doua margini continentale, care în faza iniţiala constituiau o zona de platforma stabila si care a fost fragmentată;

B. perioada de orogeneza, când are loc ridicarea unei catene muntoase si este considerată creatoare de relief pozitiv;

C. perioada de gliptogeneză în care forţa tectonică de compresiune se reduce foarte mult, iar catena muntoasă este supusă unor intense procese de eroziune, care tind să o transforme într-o peneplenă ( M. Şeclăman, 1999), ce constituie un teritoriu aplatizat cu aspect tabular ; prin reducerea forţei tectonice, procesul de ridicare a catenei muntoase încetează sau rata de ridicare a acesteia este inferioară proceselor de eroziune, astfel încât altitudinea se diminuează continuu până la ştergerea diferenţelor de relief.

Prin compresiune se produce o consolidare si rigidizare a marginilor continentale aflate în coliziune. Din modelul de mai sus rezultă că structurile orogenice, care în final sunt transformate în peneplene apar la marginile unora mai vechi, ceea ce ar rezulta o creştere a masei continentale. Însă procesele de dinamică a scoarţei terestre fac ca aceasta să evolueze continuu prin fragmentare, subsidenţe, consum, coliziune etc., astfel încât masa continentală variază de la o perioadă la alta.

Prin urmare, structura generală a scoarţei terestre este dată de structuri orogenice si zone de platformă rigide mai mult sau mai puţin aplatizate, constituite în stadii de evoluţie anterioare.

În cadrul unui ciclu orogenic, au loc doua categorii principale de procese:

a. procese de tectogeneză, când se produc ample cutări ale scoarţei terestre derulate în mai multe faze, mai mult sau mai puţin periodice si contemporane.

b. procese de morfogeneză, prin care, pe de o parte, are loc ridicarea unităţii cutate pe mii de metrii înălţime, iar pe de alta, se edifică relieful spectaculos montan sub impactul factorilor modelatori externi.

Perioada de geosinclinal grupează stadii de expansiune a unui bazin oceanic, în timp ce perioada de orogeneza cuprinde stadii de compresiune a acestuia.

Evoluţia unui teritoriu de la structura geosinclinală la catenă muntoasă parcurge mai multe etape cunoscute sub denumirea de “ciclurile Wilson” separate în mai multe stadii:

Stadiul de rift continental constă în fisurarea unei bloc continental rigid, ca urmare a unui efort de distensiune generat de ramura ascendentă si cea orizontală a curenţilor de convecţie sublitosferici; se formează o structură de tip graben, asemănător riftului est-african, cu intense procese vulcanice si magmatice bazice si intermediare.

Stadiul Marea Roşie, în care riftul continental evoluează la o mare îngustă, prin îndepărtare marginilor continentale. Astfel, se formează o crustă oceanică nouă, iar sedimentarea este de tip evaporitic si carbonatic la margini, si turbiditic în zona de larg. Datorită legăturilor greoaie cu largul oceanului planetar si lipsei curenţilor marini se creează condiţii de transformare a materiei organice în mâluri sapropelice (viitoare roci “mame de petrol”).

Stadiul de ocean îngust corespunde unei mări în expansiune afectată de intense procese de subsidenţă. Se dezvoltă margini continentale pasive, la care se individualizează zona de şelf, de povârniş (taluz) continental si zona de larg, abisală.

Stadiul atlantic caracterizează un ocean în expansiune unde sedimentarea se produce în zona de şelf, povârniş (taluz) continental si zonei abisale. În zona de şelf se depun depozite clastice, carbonatice (de la depozite recifale la cele de precipitaţie), iar în zona povârnişului continental se depun depozite fine de natura mâlurilor, care sunt antrenate în curgeri submarine (turbidite). În zona abisală sedimentarea este de particule fine de natura mâlurilor argiloase sau calcaroase. La adâncimi mai mici de 4500 m (adâncimea de compensare a carbonaţilor) predomină mâlurile calcaroase, astfel încât, crestele dorsalelor oceanice sunt acoperite de o pulbere albă, dând aspectul unor munţi submarini acoperiţi de zăpadă. Sedimentarea este influenţată de curenţii marini profunzi sau de suprafaţă, cu ape reci sau calde.

Din modelele de evoluţie a unui geosinclinal, stadiile de mai sus, corespund etapelor de individualizare si dezvoltare (fig.1). Datorită extinderii bazinului oceanic si îngroşării litosferei în zonele de margine, aceasta cedează, iniţiindu-se procesul de subducţie. Din acest moment începe faza de compresiune, ce ar corespunde etapei orogenice sau de fliş, din modelul geosinclinalului. În această fază se produce închiderea completă a unui bazin marin si formarea unei centuri orogenice. Acest proces se derulează în trei stadii: stadiul de subducţie, de bazin remanent si de coliziune (fig.2).

Stadiul de subducţie. În acest stadiu o margine continentală pasivă (de tip atlantic) devine mobilă prin decuplarea plăcii oceanice si iniţierea procesului de coborâre. Astfel, se formează fosele oceanice, iar coborârea (subducţia) plăcii oceanice sub cea continentală declanşează procese magmatice si vulcanice, formând arcul vulcanic continental. În fosă se acumulează depozite sedimentare de natură pelagică, detritică si vulcanică. Depozitele pelagice formează prin alunecare gravitaţională turbidite. Datorită compresiunilor aceste depozite sunt cutate (prisma de acreţiune) formând un arc extern submers sau local emers (Insulele Antilele Mici, Timor, Celebes).

Preview document

Geologia României - Pagina 1
Geologia României - Pagina 2
Geologia României - Pagina 3
Geologia României - Pagina 4
Geologia României - Pagina 5
Geologia României - Pagina 6
Geologia României - Pagina 7
Geologia României - Pagina 8
Geologia României - Pagina 9
Geologia României - Pagina 10
Geologia României - Pagina 11
Geologia României - Pagina 12
Geologia României - Pagina 13
Geologia României - Pagina 14
Geologia României - Pagina 15
Geologia României - Pagina 16
Geologia României - Pagina 17
Geologia României - Pagina 18
Geologia României - Pagina 19
Geologia României - Pagina 20
Geologia României - Pagina 21
Geologia României - Pagina 22
Geologia României - Pagina 23
Geologia României - Pagina 24
Geologia României - Pagina 25
Geologia României - Pagina 26
Geologia României - Pagina 27
Geologia României - Pagina 28
Geologia României - Pagina 29
Geologia României - Pagina 30
Geologia României - Pagina 31
Geologia României - Pagina 32
Geologia României - Pagina 33
Geologia României - Pagina 34
Geologia României - Pagina 35
Geologia României - Pagina 36
Geologia României - Pagina 37
Geologia României - Pagina 38
Geologia României - Pagina 39
Geologia României - Pagina 40
Geologia României - Pagina 41
Geologia României - Pagina 42
Geologia României - Pagina 43
Geologia României - Pagina 44
Geologia României - Pagina 45
Geologia României - Pagina 46
Geologia României - Pagina 47
Geologia României - Pagina 48
Geologia României - Pagina 49
Geologia României - Pagina 50
Geologia României - Pagina 51
Geologia României - Pagina 52
Geologia României - Pagina 53
Geologia României - Pagina 54
Geologia României - Pagina 55
Geologia României - Pagina 56
Geologia României - Pagina 57
Geologia României - Pagina 58
Geologia României - Pagina 59
Geologia României - Pagina 60
Geologia României - Pagina 61
Geologia României - Pagina 62
Geologia României - Pagina 63
Geologia României - Pagina 64
Geologia României - Pagina 65
Geologia României - Pagina 66
Geologia României - Pagina 67
Geologia României - Pagina 68
Geologia României - Pagina 69
Geologia României - Pagina 70
Geologia României - Pagina 71
Geologia României - Pagina 72
Geologia României - Pagina 73
Geologia României - Pagina 74
Geologia României - Pagina 75
Geologia României - Pagina 76
Geologia României - Pagina 77
Geologia României - Pagina 78
Geologia României - Pagina 79
Geologia României - Pagina 80
Geologia României - Pagina 81
Geologia României - Pagina 82
Geologia României - Pagina 83
Geologia României - Pagina 84
Geologia României - Pagina 85
Geologia României - Pagina 86
Geologia României - Pagina 87
Geologia României - Pagina 88
Geologia României - Pagina 89
Geologia României - Pagina 90
Geologia României - Pagina 91
Geologia României - Pagina 92
Geologia României - Pagina 93
Geologia României - Pagina 94
Geologia României - Pagina 95
Geologia României - Pagina 96
Geologia României - Pagina 97
Geologia României - Pagina 98
Geologia României - Pagina 99
Geologia României - Pagina 100
Geologia României - Pagina 101
Geologia României - Pagina 102
Geologia României - Pagina 103
Geologia României - Pagina 104
Geologia României - Pagina 105
Geologia României - Pagina 106
Geologia României - Pagina 107
Geologia României - Pagina 108
Geologia României - Pagina 109
Geologia României - Pagina 110
Geologia României - Pagina 111
Geologia României - Pagina 112
Geologia României - Pagina 113
Geologia României - Pagina 114
Geologia României - Pagina 115
Geologia României - Pagina 116
Geologia României - Pagina 117
Geologia României - Pagina 118

Conținut arhivă zip

  • Geologia Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Munții Anzi între tradiție și modernitate

Partea nordică a Anzilor Anzii reprezintă continuarea în America de Sud a Cordilierei nord-americane, fiind rezultatul aceluiaşi proces de...

Formarea prin geografie a unor priceperi și deprinderi practice

INTRODUCERE Geografia aduce o contribuție de seamă la educarea și instruirea elevilor, la formarea multilaterală a personalității acestora....

Subcarpații Moldovei

SUBCARPATII MOLDOVEI In cadrul Subcarpatilor,acestia alcatuiesc o unitate aflata in partea de est, intre Carpatii Orientali si Podisul...

Clasificarea Ariilor Protejate

Definitii si Clasificari ale Ariilor Protejate sistemul de clasificare al IUCN - The World Conservation Union La baza constituirii ariilor...

Reprezentarea reliefului pe hărțile topografice

Reprezentarea reliefului pe hărţile topografice Hărţile topografice – reprezintă baza de lucru în studiul formelor de relief. Analiza reliefului...

Dinamica formelor de viață în timp geologic și în timp istoric

Aspecte paleobiogeografice Raspandirea formelor de viata in trecutul geologic a fost determinata de conditiile geografice si climatice existente...

Orizonturi de Sol

Orizontul de sol (pedogenetic) este un strat de sol, aproximativ paralel cu suprafata solului (terenului), care se deosebeste de stratele...

Hidrologie și Oceanografie

Apa de mare,compozitia. In apa de mare se afla dizolvate cca 35g saruri .Printre aceste saruri sunt 6 constituenti majori,8 constituenti minori si...

Te-ar putea interesa și

Caracterizare fizico-geografică a municipiului Bacău și a împrejurimilor sale

1.INTRODUCERE Existenţa şi prezenţa de milenii a omului pe un teritoriu aflat la o răspântie de timpuri şi locuri, a avut inflenţe complexe asupra...

Elemente cantitative și calitative în dinamica bazinului Valea Morarului

Introducere Teritoriul care constituie obiectul de studiu al acestei lucrari face parte dintr-un areal complex al ceretarilor de natura...

Analiza amplasamentului estimarea resurselor și elaborarea proiectului de explorare pentru o viitoare carieră de calcar

INTRODUCERE A Scopul proiectului Scopul acestui proiect este de a se elabora un program de cercetare geologica a zacamantului de calcare din...

Studiul Grafic și Cartografic al Componentelor Fizico - Geografice din Depresiunea Podeni

INTRODUCERE Studiul Depresiunii Podeni are la bazã o îndelungatã perioadã de cercetãri, peste zece incursiuni de observare si cartare pe teren,...

Calcul capacitate portantă

Capitolul I: Introducere In prezenta lucrare mi-am propus sa determin capacitatea portantă a terenului de fundare pentru amplasarea de piloti...

Energia Geotermală

1.Energia geotermală 1.1.Istoric dezvoltare Aplicațiile energiei geotermale datează tocmai din Grecia antică, Roma, Babilon și Japonia unde...

Buna Guvernare în Gestionarea Resurselor Neregenerabile

1. Introducere Industria extractivă non-energetică (IENE) din cadrul Uniunii Europene (UE) are o cifră de afaceri de aproximativ €316 miliarde şi...

Valea Râmnicului - Depresiunea Bisoca-Neculele - Studiu fizico-geografic

Această lucrare încearcă să evidențieze trăsăturile caracterisitce ale văii Râmnicului Sărat, în amonte de Jitia. În lucrare sunt cuprinse...

Ai nevoie de altceva?