Managementul Apei

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 107 în total
Cuvinte : 40601
Mărime: 15.70MB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marcel Mandrescu
curs Managementul apei - 2010 - Univ. "Stefan cel Mare" Suceava, Facultatea de Istorie si Geografie despre managementul apei de adancime, al lacurilor, al zonelor umede, al cursului raului si albiei majore, al apelor de uz casnic si industrial etc.

Extras din document

WATER MANAGEMENT

CAP.I. Apa sursă a vieţii

„Apa este suveranul bunăstării unui stat şi a oamenilor. Este hrană, îngrăşământ, este putere, este transport”.

I.1 Rolul apei în viaţa ecosistemelor şi a oamenilor

Semnificaţia rolului apei în viaţa Pământului poate fi înţeleasă în întregime doar prin analiza aportului pe care apa îl are în susţinerea sistemelor mediului înconjurător şi în suportul societăţii umane. Cele două aspecte sunt interdependente, dar uneori sunt luate decizii subite în privinţa unuia din ele fără a se ţine seama de posibilele efecte asupra celuilalt aspect, ca atunci când un oraş retrage apa dintr-un râu fără a lua în considerare consecinţele asupra vieţii peştilor, sau când drenajul zonelor umede reduce calitatea şi cantitatea apei folosite în mediul urban. Există o cerere permanentă de a considera şi evalua cele două aspecte împreună, plecând de la speculaţii ale posibilului impact al încălzirii climatice globale asupra alimentării cu apă la o extremă a generalizării, până la estimări ale nevoilor zilnice esenţiale ale unei familii izolate la cealaltă extremă.

Importanţa apei la scară globală poate fi percepută examinând totalul apei pe Terra, cum noţiunile elementare ale rolului apei în viaţa globală au evoluat, cum ele s-au aflat în anumite perioade în armonie sau în conflict şi cum se prezintă în miniatură precum şi la scară globală.

Evoluţia gândirii a fost sporadică şi s-a desfăşurat cu modestie de la apariţia monumentalului studiu din 1864 „Omul şi Natura; sau Geografia Fizică Modificată de Activitatea Umană” , spre aşi îndrepta atenţia asupra variatelor moduri în care populaţia lumii a modificat mediul inconjurător de-alungul timpului. Acea examinare a fost reînnoită un secol mai târziu de simpozionul asupra „Rolului Omului în Schimbarea Feţei Pământului” , organizat pe baza unor teme generale asupra trecutului, prezentului şi viitorului. Treizeci de ani mai tîrziu, un grup de la Universitatea Clark din SUA a organizat un simpozion pe tema „Pământul Transformat de Acţiunea Umană: Modificări globale şi generale aduse Biosferei în ultimii 300 de ani” în care au fost revăzute următoarele schimbări ale mediului la scară globală. În cadrul acestui simpozion s-a pus accentul asupra „tragediei poporului”, bazată pe exploatarea resurselor de apă precum şi a solului, vegetaţiei şi animalelor. În funcţie de gradul de implicare a civilizaţiei umane, accentul a variat între principalele societăţi ale Globului, evidenţiat de conferinţa Comitetului Ştiinţific asupra Problemelor de Mediu pe tema „Problematica Mediului pentru Secolul XXI”. În cadrul acestor încercări analitice au fost analizate modificările aduse apei şi ecosistemelor complementare din puctul de vedere al impactului antropic. S-au efectuat cercetări asupra consecinţei managementului apei în scopuri sociale, cum ar fi, de exemplu, dezvoltarea conceptului „Civilizaţiilor Hidraulice” de către Wittfogel, care a afirmat că societăţile complexe au răsărit de-alungul marilor râuri din zonele aride ale lumii .

În aceeaşi perioadă, hidrologii, inginerii, proiectanţii au acordat atenţie sporită sistemelor naturale care necesitau a fi luate în considerare în vederea proiectării şi executării lucrărilor bazate pe managementul apei şi solului. Dintre aspectele acestor sisteme care implicau o analiză ştiinţifică atentă se numără precipitaţiile, evaporarea, scurgerea, pierderea apei prin vegetaţie, inundaţii, producerea şi transportul de sedimente, calitatea chimică şi biologică a lacurilor şi râurilor, elemente revăzute de Dunne şi Leopold .

1.2. Apa în cadrul sistemelor naturale şi sociale

În sistemele naturale, neafectate relativ de activitatea umană şi care nu folosesc nevoilor umane, apa are cel puţin patru funcţii şi procese principale care variază în timp şi spaţiu. Apa alimentează vegetaţia din soluri şi din râuri; hrăneşte întregul regn al organismelor animale, incluzând peştii din râuri şi lacuri; elimină materia organică sau o transformă prin alterare şi transportă solul sau alte materiale anorganice.

În împlinirea acestor funcţii, apa este acumulată în umezeala solului, în plante, zone umede, lacuri, râuri şi oceane, este transportată deasupra şi în interiorul solului, în râuri şi acviferele de adâncime, este transpirată din lichid în vapori; şi îngheaţă şi se topeşte cu fluctuaţii de temperatură. Deşi volumul total al apei pe glob nu se schimbă semnificativ de-alungul timpului, forma şi locaţia sa se schimbă, sub formă de precipitaţii, apă, gheaţă sau nori. În acest mod se schimbă, fiind esenţială pentru viaţa tuturor ecosistemelor terestre sau acvatice.

În cadrul sistemelor sociale, apa reprezintă suportul vieţii, cea mai elementară nevoie umană de apă regăsindu-se la nivelul mâncării şi băutului. A doua ca importanţă este folosirea apei pentru o multitudine de alte scopuri (vezi tabel 1), cum ar fi menţinerea sănătăţii familiei prin spălarea mâinilor, a corpului, a vaselor, a instrumentelor de gătit, a hainelor şi lenjeriei, a podelei. Nu toate dintre aceste activităţi care implică prezenţa apei necesită aceeaşi calitate sau puritate precum apa destinată consumului uman. Consumul global al apei pe cap de locuitor era aproximativ 650 m3/pe an (650 000 de litri) la începutul anilor 1990, echivalentul a 1780 de litri pe persoană pe zi . Consumul de apă s-a triplat din 1950, iar între 1990 şi 1995 consumul global a crescut de şase ori, în timp ce consumul global annual de apă a ajuns la 4340 km3 la sfârşitul anilor 1990 , în timp ce

Shiklomanov a prevăzut o creştere de până la 5200 km3 pentru 2000, comparat cu suma totală de 41 022 000 km3 de apă regenerabilă.

Preview document

Managementul Apei - Pagina 1
Managementul Apei - Pagina 2
Managementul Apei - Pagina 3
Managementul Apei - Pagina 4
Managementul Apei - Pagina 5
Managementul Apei - Pagina 6
Managementul Apei - Pagina 7
Managementul Apei - Pagina 8
Managementul Apei - Pagina 9
Managementul Apei - Pagina 10
Managementul Apei - Pagina 11
Managementul Apei - Pagina 12
Managementul Apei - Pagina 13
Managementul Apei - Pagina 14
Managementul Apei - Pagina 15
Managementul Apei - Pagina 16
Managementul Apei - Pagina 17
Managementul Apei - Pagina 18
Managementul Apei - Pagina 19
Managementul Apei - Pagina 20
Managementul Apei - Pagina 21
Managementul Apei - Pagina 22
Managementul Apei - Pagina 23
Managementul Apei - Pagina 24
Managementul Apei - Pagina 25
Managementul Apei - Pagina 26
Managementul Apei - Pagina 27
Managementul Apei - Pagina 28
Managementul Apei - Pagina 29
Managementul Apei - Pagina 30
Managementul Apei - Pagina 31
Managementul Apei - Pagina 32
Managementul Apei - Pagina 33
Managementul Apei - Pagina 34
Managementul Apei - Pagina 35
Managementul Apei - Pagina 36
Managementul Apei - Pagina 37
Managementul Apei - Pagina 38
Managementul Apei - Pagina 39
Managementul Apei - Pagina 40
Managementul Apei - Pagina 41
Managementul Apei - Pagina 42
Managementul Apei - Pagina 43
Managementul Apei - Pagina 44
Managementul Apei - Pagina 45
Managementul Apei - Pagina 46
Managementul Apei - Pagina 47
Managementul Apei - Pagina 48
Managementul Apei - Pagina 49
Managementul Apei - Pagina 50
Managementul Apei - Pagina 51
Managementul Apei - Pagina 52
Managementul Apei - Pagina 53
Managementul Apei - Pagina 54
Managementul Apei - Pagina 55
Managementul Apei - Pagina 56
Managementul Apei - Pagina 57
Managementul Apei - Pagina 58
Managementul Apei - Pagina 59
Managementul Apei - Pagina 60
Managementul Apei - Pagina 61
Managementul Apei - Pagina 62
Managementul Apei - Pagina 63
Managementul Apei - Pagina 64
Managementul Apei - Pagina 65
Managementul Apei - Pagina 66
Managementul Apei - Pagina 67
Managementul Apei - Pagina 68
Managementul Apei - Pagina 69
Managementul Apei - Pagina 70
Managementul Apei - Pagina 71
Managementul Apei - Pagina 72
Managementul Apei - Pagina 73
Managementul Apei - Pagina 74
Managementul Apei - Pagina 75
Managementul Apei - Pagina 76
Managementul Apei - Pagina 77
Managementul Apei - Pagina 78
Managementul Apei - Pagina 79
Managementul Apei - Pagina 80
Managementul Apei - Pagina 81
Managementul Apei - Pagina 82
Managementul Apei - Pagina 83
Managementul Apei - Pagina 84
Managementul Apei - Pagina 85
Managementul Apei - Pagina 86
Managementul Apei - Pagina 87
Managementul Apei - Pagina 88
Managementul Apei - Pagina 89
Managementul Apei - Pagina 90
Managementul Apei - Pagina 91
Managementul Apei - Pagina 92
Managementul Apei - Pagina 93
Managementul Apei - Pagina 94
Managementul Apei - Pagina 95
Managementul Apei - Pagina 96
Managementul Apei - Pagina 97
Managementul Apei - Pagina 98
Managementul Apei - Pagina 99
Managementul Apei - Pagina 100
Managementul Apei - Pagina 101
Managementul Apei - Pagina 102
Managementul Apei - Pagina 103
Managementul Apei - Pagina 104
Managementul Apei - Pagina 105
Managementul Apei - Pagina 106
Managementul Apei - Pagina 107

Conținut arhivă zip

  • Managementul Apei.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul ecologic în Județul Călărași

INTRODUCERE. Biogeografia studieaza repartitia fiintelor vii si a comunitatilor pe care ele le alcatuiesc. Intre fiintele vii si mediul lor de...

Valorificarea și Protecția Resurselor de Apă

INTRODUCERE Unicitatea planetei Pământ este marcată de prezenţa apei într-o proporţie însemnată, ce-i dă un aspect deosebit în raport cu alte...

Geologie

Cristal - corp solid omogen, format dintr-o retea unica (pura sau mixta). Reteaua cristalina este definita printr-o structura atomica reticulara....

Meteorologia Poluării

PROBLEMELE GENERAE ASUPRA POLUARII AERULUI PROBLEME GLOBALE Sfârsitul secolului al XX-lea este al mondializarii, globalizarii, al mediului. În...

Factorii Naturali

CAP.III. CLIMA. III.1. ASPECTE GENERALE Spre deosebire de relief, atmosfera este cea mai mobila dintre sferele externe. In cadrul sau se...

Hidrologie

Apa reprezinta unul din elementele naturale indespensabile existentei lumii vii. Ea are un rol fundamental în desfasurarea proceselor naturale...

Tehnica Operatiunilor de Turism

Tematica Componente si operatori in dezvoltarea turismului Yield managementul in firmele de turism Definirea agentiei de turism, tipologie,...

Tehnica Operatiunilor de Turism -2-

CURS NR. 2 Yield managementul in firmele de turism. Definire conceptuala, tipologie, retele de agentii si agentii distribuitoare. Bibliografie:...

Te-ar putea interesa și

Gradistea - Monografie

Introducere Cercetarea geografiei locurilor natale ar trebui să fie o adevărată datorie de onoare acelora care îmbăţişează cu pasiune această...

Managementul apelor din România

INTRODUCERE ”Apa este dimensiunea ecologică fundamentală a existenţei…” (Ion Pachia-Tatomirescu (1947)) Apa este elementul determinant şi...

Monitorizarea și managementul resurselor de apă din cadrul localității Turburea județul Gorj

Capitolul I. Aspecte privind monitorizarea și managementul apelor 1.1. Managementul apelor la nivel național : Administrația Națională -...

Managementul apelor la fabrica de var

CONŢINUTUL PROIECTULUI Varul este folosit intr-o gama larga de industrii, spre exemplu ca agent de fluidizare in elaborarea si rafinarea otelului,...

Cercetarea și identificarea soluțiilor tehnice utilizate în ospitalitate de hoteluri și restaurante în managementul durabil al apei

REZUMAT Apa este o resursă unică, care satisface nevoile fundamentale ale ființei umane și a ecosistemelor, fiind in același timp un factori de...

Conceptul de Dezvoltare Durabila

1. Semnificatia conceptului de dezvoltare durabila Conceptul a aparut in momentul in care discutiile privind mediul inconjurator ocupau locul...

Tehnologii de Epurarea Apelor in Regiunea ESCWA - Comisia Economico-Sociala pentru Asia de Vest - Consideratii Generale

Prefaţă Tratarea apelor reziduale devine tot mai critică datorita, pe de o parte, a diminuarii resurselor de apa iar pe de alta parte, a cresterii...

Tehnologii de Tratare a Apei

1. APA. POLUAREA APEI 1.1 GENERALITATI. CLASIFICARE Apa de la suprafaţa planetei constituie învelişul numit hidrosfera, si este intr-o continua...

Ai nevoie de altceva?