Populatie si Asezari

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 8378
Mărime: 35.16KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

CURS 1. {10.10.2012}

Pozitia geografica a unui stat e data de suma conditiilor cu un grad de favorabilitate ridicat care concura la consolidarea si la afirmarea tarii respective in cadrul comunitatii geografice regionale din care face parte.Aceste conditii sunt naturale,economice,sociale,politice,ele actionand dupa legi proprii,punand in vedere originalitatea natiunii respective si determinand caile de dezvoltare,respectiv modalitatile de colaborare si tipurile de relatii cu tarile vecine.

Raportata la coordonatele geografice majore, Romania este situata in zona de intersectie a :

-paralelei de 45º lat.N (jumatatea Poli-Ecuator ; e in plina zona temperata,caracterizata prin existenta a 4 anotimpuri de mare favorabilitate pentru ca ele imprima naturii si activitatilor omenesti o dinamica permanenta) cu

-meridianul de 25ºlong.E (inseamna ca elementele de favorabilitate/restrictivitate =>marcheaza jumatatea distantei dintre Muntii Urali si Oceanul Atlantic ) .

Din punctul de intersectie a celor doua coordonate sunt :

-circa 2600 de km pana la Muntii Urali ,

- 2700 km pana la extremitatea vestica a Irlandei (Dunmore) ,

-circa 2800 pana in extremitatea nordica (Capul Nord din Norvegia) ,

-doar 1050 km pana in extremitatea sudica (Capul Matapan).

=>partea Central-Sud-Estica a Europei.

Horodistea (N) = Jud Botosani

Sulina (E)

Zimnicea (S) = Teleorman

Beba Veche (V) = Timis Se desfasoara peste 9ºlongitudine.

Tinand cont de ele=>Romania are o forma elipsoidala.

E->V:750 km ; N->S : 525 km

Centrul Rromaniei : paralela 46ºlat.N – meridianul 25ºlong.E => la 17 km N de orasul Fagaras.

Interferenta unor provincii.

Prin POZITIA sa GEOGRAFICA , Romania se afla la intersectia a 3 provincii fizico-geografice Europene :

1.Provincia Central-Europeana care se regaseste in partea V si C a Romaniei,fiindu-i caracteristice un relief mai accentuat,dominat de Carpati,prin influente oceanice mai pronuntate ; vegetatia predominanta de paduri de foioase ;fauna asociata;frecventa solurilor brune de padure.

2.Provincia Est-Europeana se manifesta in E si SE-ul taii ; caracterizata de relief mai jos de dealuri,podisuri si campie ; clima temperat-continentala cu nuante excesive ,stepa si silvostepa si soluri predominant cernoziomice si soluri cenusii de padure.

3.Provincia Sud-Europeana suprapusa zonei SV (Banat si o mare parte a Olteniei):relief variat,dar cu altitudini mai reduse cu influente mediteraneene in clima,vegetatie,fauna si soluri =>surplus de precipitatii – apare a II-a maxima de precipitatii,la sfarsitul toamnei si inceputul iernii.<stejar,smochin,liliac salbatic,mojdrean;vipera cu corn,testoasele ; terrarosa).

Suprafata tarii : 238.391 km².

Lungimea totala a granitei:3149,9 km din care 57,7 % = granite fluviale , 7,8 % = granite maritime si 34.5% = granite continentale. (+65% = granite naturale = raman stabile ) .

Caracterele geologice,sociale si economice delimiteaza Romania de tarile balcanice (termen folost pentru prima data in 1830 in lucrarea geografului german Zenn);

Dunarea e cea care separa tarile balcanice de tarile central – europene. Ea apartine tarilor Central-Europene,termen folosit in 1931 de Emmanuel de Martone in lucrarea :”Europa Ccentrala”,care include Germania,Austria,Elvetia,Polonia,Cehia,Slovacia,Ungaria,Romania.

Tot prin pozitia sa geografica,Romania se afla in pozitia cea mai avansata a lumii ortodoxe ,in fata Europei Catolice,dar si in ozitia cea mai avansata a Europei Latine in afta lumii slave. ( LATINI DAR NU CATOLICI , ORTODOCSI DAR NU SLAVI ).

Schisma=>am intrat sub biserica ortodoxa chiar daca suntem latini.

Pozitia geografica in cadrul European este intregita si definita si de prezenta Carpatilor care au dat echilibru spatiului geografic Romanesc si care s-au constituit in adapost pentru populaie in perioadele istorice mai putin favorabile , inclusiv de Dunarea si Marea Neagra care au polarizat populaia si activitatile economice si au asigurat in acelasi timp schimburi de valori cu restul Europei.

POZITIA GEOPOLITICA SI GEOSTRATEGICA este data de relatiile statornicite in timp si spatiu intre componentele etnice,valorile materiale si spirituale ale natiunii inscrise in limitele entitatii nationale a granitelor dar si de relatiile statornice in timp cu statele vecine sau statele mai mult sau mai putin indepartate.

In cadrul pozitiei geopolitice se cntureaza 3 nivele:

-Micropozitia fata de statele vecine

-Mezopozitia in cadrul continentului

-Macropozitia fata de marile puteri ale lumii.

Pozitia geopolitica si geostrategica a fost si este definita de relatiile si confruntarile care au existat si exista intre comunitatile autohtone si comunitatile care si-au orientat atentia asupra acestei parti a Europei.Aceasta pozitie oscileaza intre favorabila si nefavorabila.

Pozitia favorabila a corespuns perioadei antice cand spatiul geografic al Romaniei se afla in contact cu marile civilizatii din E si C bazinului mediteraneean,care au influentat puternic formarea poporului si a limbii romane (primele orase au aparut pe litoralul Marii Negre- grecii).

Incepand cu secolul III , pozitia geopolitica si geostrategica a devenit nefavorabila :

1.datorita marilor migratii dinspre E care au lasat urme in limba,ocupatii si activitati,dar nu au reusit sa anihileze fondul etnic autohton (noi am rezistat).

2.datorita situarii la contactul a 3 mari imperii:Turc , Rus/Tarist , Austro-Ungar , Tarile Romane au jucat rolul de „tampon” intre aceste puteri.Tot acum au avut loc colonizarile ugro-finice , germanice si turcesti .

3.Dupa al II-lea Razboi Mondial,aderarea Romaniei la sistemul comunist prin intrarea de influenta a URSS , s-au rupt si ultimele legaturi (inclusiv cele culturale) c C si V Europei.

Importanta geopolitica si geostrategica a Romaniei in context european este definita in ultimele decenenii de :

-interesul constant al Marilor Puteri fata de gurile Dunarii.

-preocuparea permanenta a Rusiei de a controla terminalul Dunarii (Chilia) si de a domina litoralul romanesc prin transformarea in baza militara a Insulei Serpilor.

-stradania SUA de a fi prezenta in Balcani-Mmarea Neagra si in Romania (Dobrogea-initial-in Razboiul din Irak).

Preview document

Populatie si Asezari - Pagina 1
Populatie si Asezari - Pagina 2
Populatie si Asezari - Pagina 3
Populatie si Asezari - Pagina 4
Populatie si Asezari - Pagina 5
Populatie si Asezari - Pagina 6
Populatie si Asezari - Pagina 7
Populatie si Asezari - Pagina 8
Populatie si Asezari - Pagina 9
Populatie si Asezari - Pagina 10
Populatie si Asezari - Pagina 11
Populatie si Asezari - Pagina 12
Populatie si Asezari - Pagina 13
Populatie si Asezari - Pagina 14
Populatie si Asezari - Pagina 15
Populatie si Asezari - Pagina 16
Populatie si Asezari - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Populatie si Asezari.doc

Alții au mai descărcat și

Germania

Suprafaţă: 356.945 kmp Populaţie: 82.438.000 loc.(31 dec. 2005) Densitatea: 230,95 loc/kmp Capitala: Berlin (3,4 mil. loc.) Asezare geografica...

Asezarile Rurale din Romania

Aşezările rurale reprezintă grupări de locuinţe şi oameni care îşi desfăşoară activitatăţile pe un teritoriu delimitat şi a căror înfăţişare se...

Regiunile Europei

1.1. Europa, continent cu geometrie variabilă Timp de peste 40 de ani, nu s-a pus problema frontierelor în Europa, Comunitatea Economică Europeană...

Geografia Regionala a Continentelor - Europa

DEFINIREA ŞI NUMĂRUL CONTINENTELOR Continentul - suprafaţă considerabilă de uscat (de ordinul milioanelor de km2), cu caracteristici...

Destinații Turistice pe Glob și în România

Destinaţii turistice pe glob Oferta turistică, sub forma produselor şi serviciilor turistice, se concentrează pe piaţa turistică mondială pe...

Geografia Regionala a Continentelor - Europa

A. PROBLEME GENERALE Raportul populaţie-bază de resurse ar trebui să constituie un indicator fidel al vitalităţii unei regiuni. Europa de Est...

Geografia Economica a Mediului

I. GEOGRAFIA AGRICULTURII Şl SILVICULTURII Teritoriul României are condiţii naturale favorabile pentru dezvoltarea unei agriculturi complexe şi...

Geomorfologie

Geomorfologie Curs 1 – 15.10.2010 3p- seminar 1p – oficiu 6p – examen scris Cursurile sunt de ajuns pntru a invata, dar daca vrem sa aprofundam...

Ai nevoie de altceva?