Sistemul Informațional Geografic

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 25560
Mărime: 1.77MB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1.1. ISTORICUL GIS. PERSPECTIVE CRITICE

Încercarea de a prezenta un istoric a unei tehnologii cum este GIS prezintă două deficienţe în care cel care încearcă acest demers poate uşor să cadă.

Prima ar fi o prezentare mai mult sau mai puţin exhaustivă a evenimentelor care au marcat evoluţia GIS. Unii autori au tendinţa de “determinism tehnologic” (Feenberg, 1995) în ideea că progresul tehnic este unilinear şi nu este afectat de alte forţe (cum ar fi societatea).

A doua, ca o reacţie la acest determinism, alţi autori au încercat să demonstreze legăturile dintre factorii sociali şi culturali şi dezvoltarea tehnologică, care dusă la extrem ar plasa întreaga structură în domeniul social.

De aceea considerăm că o poziţie echilibrată ar putea fi cea mai potrivită pentru această abordare. De aceea, pentru început vom trece cronologic în revistă câteva dintre cele mai reprezentative momente ale evoluţiei GIS şi ulterior câteva aprecieri critice privind acest domeniu, iniţial văzut ca o simplă tehnologie şi care şi-a câştigat, recent, prin implicaţiile ştiinţifice pe care le are, statutul de ştiinţă.

Waldo Tobler în 1959 schiţează un model simplu numit MIMO (hartã în - hartã afarã) pentru utilizarea calculatorului în cartografie. Principile sistemului MIMO au fost baza pentru geocodare, capturarea de date, analiza datelor şi afişarea acestora. Sistemul MIMO conţinea părţile componente standard găsite în GIS.

În 1963 a fost fondat CGIS (Canada GIS), condus de Roger Tomlinson. Sistemul era utilizat pentru inventarierea cadastrul naţional şi conţinea, de asemenea, multe din aspectele premergătoare a unui GIS. De altfel, Roger Tomlinson este considerat “Părintele” GIS.

Tot în 1963 a fost fondată URISA (Asociaţia Sistemelor Informatice Urbane şi Regionale) care îşi propunea să folosească tehnologia informaţiei la rezolvarea problemelor de planificare, utilităţi, mediu, servicii de urgenţă pentru USA şi pentru administraţiile locale. Este prima asociaţie care a utilizat şi a integrat tehnologia informaţiei spaţiale pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii urbane şi a mediului la nivel regional.

În 1964 este înfiinţat Laboratorul Harvard pentru grafică computerizată de către Howard Fisher. Acest laborator a reprezentat un important centru de cercetare, creând software de pionierat pentru manipularea datelor spaţiale. Mulţi dintre fondatorii diferitelor companii de GIS au studiat acolo. Printre aceţtia menţionăm: David Sinton (firma Intergraph), Jack Dangermond (fondator ESRI), Lawrie Jordan şi Bruce Rado (cofondatori ERDAS) ş.a.

Între 1965-1968 au fost dezvoltate de către diferite agenţii guvernamentale americane siferite sisteme informaţionale pentru cartare computerizată (SYMAP, DIME, ECU, AUTOMAP), rezultatele fiind hărţi tematice simple, formate din poligoane şi linii dar care aveau elemente de geocodare, acestea fiind tipărite pe imprimante matriciale.

În 1969 se înfiinţează firma ESRI (Environmental Systems Research Institute) de către Jack & Laura Dangermond. Tot atunci apare şi firma Intergraph, fondată de către Jim Meadlock. Este tipărit primul tratat de GIS (Design with Nature) de către Ian McHarg şi care popularizează evoluţia şi dezvoltarea tehnicilor overlay de cartare computerizată.

În 1970 devine operaţional CAGIS (Sistemul Informaţional Geografic Canadian), Departamentul Agriculturii al USA dezvoltă sistemul MIDAS (Map Information and Display System) care avea posibilitatea de calcul tabelar şi printare a hărţilor simple şi a straturilor tematice suprapuse. În Elveţia apare GEOMAP bazat pe un sistem de manipulare de tip raster care au produs pentru prima dată hărţi prin metoda umbririi. Este finalizat Atlasul urban al Ierusalimului şi spre sfârşitul aceluiaşi an s-a organizat primul simpozion internaţional de GIS în data de 28 septembrie 1970, la Ottawa, Canada.

În 1972 este lansat primul satelit LANDSAT (cunoscut iniţial sub numele de ERTS-1) pentru ca un an mai târziu să înceapă dezvoltarea sistemului GIRAS (Geographical Information Retrieval and Analysis System) pentru managementul şi analiza uriaşelor baze de date care erau create privitoare la resursele terestre.

În 1978 a fost fondată firma ERDAS, de către Lawrie Jordan şi Bruce Rado. În acelaşi an a început proiectul GPS (Global Positioning System) faza II, prin lansarea primului din cei patru sateliţi NAVSTAR, în 1979 apare primul GIS în format vectorial, dezvoltat la laboratorul Harvard (ODYSSEY GIS), iar în 1980 Dana Tomlin dezvoltă în cadrul tezei sale de doctorat de la Şcoala de Silvicultură de la Yale sistemul MAP (Map Analysis Package) care era un GIS în format raster şi devenise popular în anii (’80) fiind instalat şi utilizat în câteva mii de locaţii din toată lumea.

În 1981 ESRI a lansat prima versiune de ARC/INFO iar GPS-ul a devenit operaţional prin înglobarea a 12 sateliţi, iar în 1982 a fost înfiinţată compania SPOT Image – prima companie comercială de distribuţie a informaţiilor geografice la nivel mondial de la sistemul de sateliţi de observare a Pământului.

În 1984 se ţine primul simpozion de manipulare a datelor spaţiale şi apare cartea “Lecturi de bază în GIS” scrisă de Marble, Calkins şi Peuquet, în 1985 începe dezvoltarea proiectului GRASS (Geographic Resources Analysis Support System) de către Laboratoarele de cercetare în construcţii a armatei USA, pentru ca în 1986 să fie fondată firma Microimages cu produsul TNTMips, apoi MAPINFO, apare tratatul lui Peter Borrough “Principii de GIS pentru evaluarea resurselor terestre” şi este lansat primul satelit SPOT.

În 1987 a fost publicat Raportul Chorley în Marea Britanie care a stimulat foarte mult dezvoltarea GIS în acastă ţară; începe proiectul IDRISI de către Ron Eastman de la Universitatea Clark; apare primul software al firmei TYDAC, numit SPANS GIS.

În 1988 a fost publicată de către biroul de recensamânt al USA prima versiune a TIGER (Topologically Integrated Geographic Encoding and Referencing) care ar însemna Referinţă şi Codare Geografică Integrată Topologic al datelor spaţiale, ceea ce a reprezentat un pas uriaş în filozofia managementului datelor spaţiale pentru USA.

Preview document

Sistemul Informațional Geografic - Pagina 1
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 2
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 3
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 4
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 5
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 6
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 7
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 8
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 9
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 10
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 11
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 12
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 13
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 14
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 15
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 16
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 17
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 18
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 19
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 20
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 21
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 22
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 23
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 24
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 25
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 26
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 27
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 28
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 29
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 30
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 31
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 32
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 33
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 34
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 35
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 36
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 37
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 38
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 39
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 40
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 41
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 42
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 43
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 44
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 45
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 46
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 47
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 48
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 49
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 50
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 51
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 52
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 53
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 54
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 55
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 56
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 57
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 58
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 59
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 60
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 61
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 62
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 63
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 64
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 65
Sistemul Informațional Geografic - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Informational Geografic.doc

Alții au mai descărcat și

Influența cutremurelor din Județul Vrancea asupra vulnerabilității terenului la alunecările de teren

Prezenta lucrare este structurată pe trei capitole și tratează cauzele ṣi efectele alunecãrilor de teren produse de cutremurul din 1977 în Judeţul...

Sisteme informaționale geografice

Tema proiectului: proiect de sistem informatic cu privire la cadastrul agricol. 1) Prezentarea generala a Sistemului Informatic Geografic. - Ce...

Riscul Seismic în România

Introducere Statisticile consemneaza ca numai In ultimii 20 de ani, ca urmare a dezastrelor naturale si-au pierdut viata mai mult de 3.000.000...

Sistemul Informatic Geografic

Sistemul Informatic Geografic Tehnologia sistemelor informationale geografice (GIS) este o tehnologie încontinua dezvoltare, un instrument...

Sistem Informatic Geografic

Un Sistem Informatic Geografic este un ansamblu de programe, echipamente, norme şi metode având ca scop prelucrarea datelor geografice în vederea...

Sisteme de măsurare 3D

Grupul de ştiinţe, grupate sub denumirea generică de Măsurători Terestre, au ca obiect studiul formei şi dimensiunilor Pământului în ansamblul său,...

Cadastru general

1. Documentatiile cadastrale sunt intocminte pe baza conoasterii notiunilor prezentate la disciplinele topografie, geodezie, cartografie,...

Elemente de Urbanism

Structura urbanistică a teritoriului 1.1 Urbanism – Definire, obiect, scop Urbanismul, în trecut, era considerat disciplina care se ocupa de...

Te-ar putea interesa și

Parteneriat Public Privat

1. Conceptul de dezvoltare comunitara Dezvoltarea locala este un proces de diversificare si de dezvoltare a activitatilor economice si sociale la...

Utilizarea GIS în îmbunătățiri funciare

Motto : “Pentru a înţelege prezentul şi a planifica viitorul, trebuie să ne cunoaştem trecutul. Modul de folosire a apelor de către un popor...

Managementul administrativ în contextul informatizării administrației publice

Capitolul .I. Administraţia publică în contextul noilor tehnologii I.1.Administraţia publică şi contextul societăţii informaţionale şi a...

Aplicațiile sistemului GIS comunal, folosite în activitatea cotidiană a administrației publice locale

1. INTRODUCERE Pe parcursul ultimelor trei decenii, o tehnologie puternică a schimbat modul în care oamenii trăiesc şi învată lucruri în...

Sistemul Informatic Geografic

Sistemul Informatic Geografic Tehnologia sistemelor informationale geografice (GIS) este o tehnologie încontinua dezvoltare, un instrument...

Utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicații pentru modernizarea sistemului informațional

I. TEMA : ABORDARI MODERNE IN MANAGEMENTUL PUBLIC SI OPORTUNITATEA ADAPTARII SI IMPLEMENTARII LOR IN INSTITUTIILE PUBLICE DIN ROMANIA II....

Impactul E-Europe asupra Serviciilor din Domeniul Mediului

1. MEDIUL Internetul a crescut accesul la informatie despre mediu care poate fi colectata, procesata, stocata si raspandita publicului. Accesul la...

Aplicații GIS în E-Guvernare

1. Prezentare generală a Sistemului Informatic Geografic Un Sistem Informatic Geografic, prescurtat SIG sau GIS (Geographic Information System)...

Ai nevoie de altceva?