Extras din document
DEFINIRE CONCEPTUALA SI TIPOLOGIE
In literatura de specialitate si in terminologia O.M.T. se foloseste cel mai frecvent notiunea de “agentie de voiaj” care difera din punct de vedere conceptual si terminologic de conceptual romanesc de voiaj cu sensul de “calatorie”.
In tarile cu activitate turistica intensa, agentia de voiaj este o firma independenta sau o retea de firme avand ca obiect principal rezervarea unor pachete turistice sau a unor bilete de calatorie si comercializarea acestora pentru mijloacele de transport si vanzarea produselor turistice fabricate de catre tour-operatori.
Agentul de voiaj este proprietarul sau managerul unei firme care desfasoara acest tip de activitate spre deosebire de agentul de turism care este salariatul aflat in relatie directa cu clientela.
Prin agentie de voiaj trebuie sa se inteleaga o intreprindere comerciala care are ca scop atat asigurarea tuturor prestarilor de servicii privind servicii, cazarile in hoteluri/moteluri dar si o serie de actiuni turistice suplimentare. De asemenea are ca scop organizarea de calatorii individuale sau colective la pret forfetar cu program fie stabilit de agentie fie la libera alegere a clientului.
Agentiile de turism din Romania pot fi de doua mari tipuri, si anume agentii de turism tour operatoare si agentii de turism detailiste.
Agentia de turism tour-operatoare are ca obiect de activitate organizarea si vanzarea pe cont propriu a pachetelor de servicii turistice sau componentele acestora, fie direct fie prin diversi intermediari.
Agentiile de turism detailiste vand sau ofera spre vanzare in contul unei agentii de turism tour-operatoare pachete de servicii sau componente ale acestora adaptate cu aceasta.
Daca o agentie de turism actioneaza in calitate de intermediar pentru o agentie tour-operatoare care nu este stabilita in Romania aceasta este considerata ca fiind organizatoare de calatorii turistice in raporturile cu consumatorii.
Aceste doua tipuri de agentii, agentia tour-operatoare si agentia detailista, corespund si clasificarilor impuse de O.M.T.
In tarile Uniunii Europene, conform recomandarilor O.M.T., exista de asemenea doua tipuri de agentii de turism - agentia de turism detailista si agentia de turism engrossista sau tour-operatoare.
Agentia detailista furnizeaza publicului informatii despre posibilitatile de voiaj, despre cazare sau despre asigurarea serviciilor suplimentare la care se adauga informatii despre tarife sau despre modul de acordare a diferitelor servicii. De asemenea ele sunt autorizate de catre furnizorii lor sa vanda respectivele servicii la preturile precizate. In contractual de vanzare al produsului touristic, fie ca este vorba despre bilet fie ca este vorba despre voucher, se precizeaza de altfel faptul ca agentia de turism actioneaza ca si intermediar.
Agentia engrossista sau tour-operatoare este agentia care concepe, pregateste si vinde produse turistice forfetare destinate a fi vandute fie direct prin propriile oficii fie prin intermediul agentiilor detailiste.
O alta clasificare a agentiilor de turism impusa de O.M.T. vizeaza urmatoarele tipuri:
1. Agentia de voiaj engrossista - aceasta poate aplica oricarei agentii care organizeaza si opereaza voiaje insa in limbaj turistic termenul de “engrossist” se aplica in special agentiilor de voiaj care sunt mari grupuri de societati constituite prin integrare orizontala cu alte agentii de voiaj sau verticala cu diferite companii aeriene, lanturi hoteliere sau companii de autocare. De asemenea termenul se aplica si angentiilor de voiaj care utilizeaza mijloace de transport si spatii de cazare proprii, agentiilor care opereaza la nivel international sau inregistreaza cifre mari atat in ceea ce priveste vanzarile, produsele turistice dar si in ceea ce priveste numarul clientilor.
2. Agentia de voiaj detailista - aceste agentii sunt intreprinderi mici a caror functie principala este cea de mediere a serviciilor turistice, sau a pachetelor elaborate de agentiile de voiaj engrossiste. In aceste agentii este fundamentala exercitarea functiei de consultanta deoarece ele se afla in relatie directa cu clientul. Acest tip de agentie poate sa produca si propriile pachete insa datorita dimensiunii intreprinderii pachetele de servicii au o scara mica. De asemenea acest tip de agentie realizeaza simultan activitatile unei agentii de voiaj detailiste si engrossiste.
3. Agentiile de voiaj emitatoare (outgoing) - acetea sunt agentii de voiaj care emit sau trimit turistii spre zone geografice nationale sau internationale, altele decat cele in care este situate agentia de voiaj. Piata acestor agentii de voiaj o constituie asa-zisii turisti care pleaca si care doresc transport sau diferite alte servicii turistice in localitati din tara sau strainatate.
4. Agentiile de voiaj receptoare (incoming) - aceste agentii se ocupa cu atragerea turistilor din alte zone geografice. Agentiile receptoare pot fi clasificate la randul lor in:
a. Agentii de voiaj urbane si costiere situate in zone cu mare afluenta turistica. Unele dintre acestea pot fi situate intr-un segment dimensional mic dar localizarea strategica langa locurile flux turistic le poate aduce o cifra importanta de vanzari. Astfel de agentii se ocupa de asa-zisul turism de trafic pentru ca sunt situate in apropierea monumentelor sau centrelor turistice sau functioneaza ca si antene ale tour-operatorilor straini carora le ofera urmatoarele servicii la destinatie: contractarea de hoteluri si apartamente, asistenta si transport turistilor de la aeroporturi, porturi sau statii fie la hoteluri fie la centrele de recreere, de asemenea organizarea de circuite, schimb de vize, organizarea de vizite scurte, diferite activitati de agrement sau alte servicii turistice suplimentare.
b. Agentii de voiaj mari sau mijlocii cu departamente receptoare mari si sucursale in strainatate dedicate captarii traficului emitator. Aceste agentii de voiaj organizeaza urmatoarele servicii: servicii de destinatie (cazare sau transport de la aeroporturi, porturi sau gari), de asemenea organizeaza voiaje si produse de mare anvergura in diferite zone ale lumii si nu in ultimul rand organizeaza congrese sau diferite conventii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tehnica operatiunilor de turism.docx