Extras din document
FORMELE DE AGREMENT CARE SE POT PRACTICA IN TURISM
Activitatile de agrement turistic in Romania se desfasoara prin sistemul turismului al Consililor Judetene si al Primariilor, al asociatiilor sportive dar si al institutiilor cultural-artistice. Intre dotarile de agrement o importanta deosebita pentru asigurarea unei activitati corespunzatoare in statiunile de munte il are transportul prin cablu reprezentat de telecabina, teleschi sau telegondola. In statiunile de litoral isi desfasoara activitatea unitatile de agrement nautic dar si unitatile de agrement special organizate in cadrul teatrelor sau a cluburilor. O mare popularitate o au parcurile de distractii, localizate atat in statiunile de litoral, in statiunile de munte si chiar in anumite statiuni de tratament. O mare parte a statiunilor din Romania dar si alte centre turistice sunt dotate cu sali de jocuri mecanice, distractive, mai ales in cadrul unitatilor hoteliere de confort ridicat.
Principalele grupe din care sunt alcatuite activitatile de agrement sunt:
1. Activitatile de agrement destinate practicarii sporturilor, de la simpla alergare pana la practicarea sporturilor de iarna sau a sporturilor nautice
2. Principalele participari in calitate de spectatori la diferite manifestari cultural-artistice sau sportive. Teatrul, cinematograful, sala de concert, stadionul sau piscina constituie tot atatea locuri in care turistul vine sa se relaxeze, sa se distreze sau pur si simplu sa se elibereze de problemele cotidiene in timpul unui sejur turistic sau intr-o excursie organizata. Tot aici sunt cuprinse si festivalurile de muzica, serbarile folclorice, serbarile zapezii cu spectacole specifice, concursurile artistice sau sportive, spectacolele de circ, concursurile de dansuri moderne, vizitarea muzeelor, vizionarea unor competitii sau demonstratii sportive etc.
3. Alte forme specifice de distractie, ca de exemplu programul barurilor si al restaurantelor,al cluburilor, salile de jocuri mecanice sau cafeteriile.
Asigurarea agrementului si divertismentului in cadrul unitatilor hoteliere si de restauratie trebuie sa constituie o preocupare majora a managerilor acestor unitati insa, in acelasi timp, este si o carte de vizita pentru atragerea turistilor.
RESPONSABILITATI CE REVIN GHIDULUI DE TUSIM IN ORGANIZAREA AGREMENTULUI
Avand in vedere faptul ca turismul este un segment inovator, agrementul trebuie sa fie sustinut permanent cu noi forme si noi mijloace de realizare. Chiar si in anumite domenii, chiar si in cel al jocurilor mecanice, vor continua sa apara noi mijloace din ce in ce mai sofisticate. In asemenea conditii succesul unora dintre statiunile romanesti de pe litoral sau din zona montana este dependent in mare masura de mentinerea in pas cu noutatile ofertei din alte tari in acest domeniu insa prioritare sunt acele mijloace de agrement originale.
Pornind de la acest considerent se poate afirma faptul ca ghidului de turism ii revin atributii multiple in organizarea agrementului. In functie de natura actiunii respective, pentru organizarea agrementului trebuie sa se ia in calcul urmatoarele elemente: locul de desfasurare al agrementului, care poate fi in spatiu inchis (loc de joaca pentru copii) sau in spatiu deschis dar si intr-un loc special amenajat sau improvizat care implica un minim de amenajari. De asemenea se tine cont de motivatie (motivatia preferintelor si solicitarilor turistilor). In acest sens se are in vedere timpul pe care il are la dispozitie, adresabilitatea participantilor si cheltuielile prevazute.
Plecand de la aceste emenete ghidul de turism va trece la organizarea propriu-zisa a actiunii de agrement, organizarea care este organizata astfel:
1. Pregatirea - faza in care verifica mijloacele de care dispune, stabileste actiunile concrete, informeaza turistii asupra deciziei luate, asupra regulilor, conditiilor de participare, inscrierea participantilor, dupa caz formarea juriului, premii acordate etc.
2. Desfasurarea - in cadrul acestei faze sunt prezentate toate activitatile implicate in activitatea de agrement
3. Finalizarea - presupune premierea castigatorilor, oferirea unor stimulente, participarea la anumite spectacole sau, dupa caz, intoarcerea la locul de plecare
Este foarte important ca in statiunile turistice organizatorii agrementului si ghizii de turism sa acorde atentia cuvenita diversificarii formelor de agrement destinate copiiilor si tinerilor intrucat aceasta categorie de clientela influenteaza foarte mult decizia parintilor de a alege destinatiile turistice in viitor, ei constituind in acelasi timp clientela turistice viitoare.
Evidentiind insemnatatea noului in domeniul agrementului este deosebit de important sa se sublinieze posibilitatile mari de care dispun multe dintre mijloacele si formele utilizate in prezent in ceea ce priveste crearea de conditii cat mai placute si reconfortante pentru petrecerea sejurului turistilor intr-o statiune sau intr-o localitate turistica.
Intre formele de agrement cu mare capacitate de cuprindere si cu rezonanta deosebita in constiinta turistilor un loc aparte il ocupa excursiile si drumetiile in anumite locuri si la diferite obiective valoroase prin elemente de atractivitate si de noutate. Experienta proprie a organizatorilor a aratat faptul ca deosebit de apreciate sunt acele excursii care includ in programele lor vizite la obiective turistice de mare interes si originalitate care sunt conduse bine si pregatite cu grad ridicat de competenta.
Concluzia care se impune este aceea de a face din fiecare excursie sau drumetie un act de instruire dar si un mijloc de destindere si recreere. Se cere astfel din partea ghizilor si agentiilor de turism profesionalism dar si o atenta selectie a obiectivelor turistice si a emenetelor incluse in program, o prezentare interesanta si placuta dar si o atmosfera de buna dispozitie si servicii oferite de prestatori la o cota inalta de profesionalism. Atat ghizii de turism cat si intreg personalul din unitatile prestatoare de servicii trebuie sa isi desfasoare activitatea cu multa rabdare si pasiune, sa gaseasca mereu noi solutii si mijloace adecvate dar si actul necesar pentru satisfacerea cu promptitudine a tuturor doleantelor turistilor iar pentru destinderea si deconectarea lor sa creeze tot timpul ambianta specifica unei gazde care isi primeste oaspetii cu placere si bucurie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tehnici de ghid.docx