Curs 1 - Autocad - Introducere

Imagine preview
(9/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Curs 1 - Autocad - Introducere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor: Siriteanu Florin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Grafica Computerizata

Extras din document

1. Introducere

Cursul îsi propune sa prezinte si sa conduca la însusirea de catre studenti a principalelor elemente si a celor mai utilizate programe necesare desfasurarii în bune conditii a unei activitati de proiectare asistata de calculator. Cursul este însotit de elemente practice care vor contribui la deprinderea cunostintelor necesare rezolvarii unor probleme diverse de proiectare. Cursul este structurat pe urnatoarele capitole:

- Utilizarea pachetului de programe AutoCAD;

- Teoria elementului finit; principiile programelor cu element finit;

- Prezentarea programului QuickField;

- Prezentarea programului ANSYS;

- Programe necesare întocmirii unui proiect;

2. Proiectarea asistata de calculator

2.1. Procesul de proiectare

Procesul de proiectare este un proces in general iterativ si care consta în mai multe faze. Unele din aceste faze pot fi mai accentuate sau mai diminuate în functie de tipul de proiect, si anume:

- recunoasterea nevoilor, aceasta poate fi identificarea unor deficicente la produsele deja proiectate, activitate efectuata de un inginer sau prin perceptia oportunitatii unui nou produs;

- definirea problemei, care este cuprinsa într-o specificatie a produsului care trebuie proiectat. Specificatia include caracteristicile fizice si functionale, cost, cantitate si performantele de operare;

- sinteza si analiza sunt relativ legate si cuprinse într-un proces iterativ. O anumita componenta sau un anumit subsistem al unui sistem cuprinzator este conceptualizata de proiectant, supusa analizei, înbunatatita prin procedura de analiza si reproiectata. Acest proces este repetat pâna ce proiectul a fost optimizat în cadrul constrângerilor impuse de proiectant. Componentele si subsistemele sunt sintetizate în cadrul sistemului global într-un mod similar.

- evaluarea este considerata prin intermediul determinarii gradului de realizare a conditiilor impuse în cadrul specificatiilor stabilite în faza de definire a problemei. Aceasta evaluare necesita deseori fabricarea si testarea unui model prototip pentru a se obtine date privind performantele, calitatea, rentabilitatea sau privind alte criterii;

- prezentarea este faza finala a proiectului si include documentatia necesara proiectului si anume desene de executie, specificatii de materiale, liste de piese etc.

Procesul de proiectare care este efectuat asistat de calculator are în principiu aceleasi etape dar acestea pot fi redefinite astfel:

- recunoasterea nevoilor;

- definirea problemei;

- generarea modelului;

- analiza;

- revizia proiectului si reevaluarea acestuia;

- desenarea automata.

2.2. Conceptul de CAD

CAD- Computer Aided Drawing- Desenarea Asistata de Calculator

CAD- Computer Aided Design- Proiectarea Asistata de Calculator

CADD- Computer Aided Design and Drawing- Proiectarea si Desenarea Asistata de Calculator

În literatura anglo-saxona aceasta aparenta confuzie este exploatata, pentru a evidentia permanent legatura indisolubila care exista în inginerie între proiectare si desenare. Când este nevoie sa se evidentieze cele doua componente ale ingineriei, cea de proiectare si cea de desenare se utilizeaza uneori termenul de CADD.

CAD-ul este în prezent o industrie de miliarde de dolari care cuprinde firme producatoare de software, distribuitori, grupuri de cercetare-dezvoltare, organizatii de standardizare, centre de instruire si învatamânt, edituri, producatori de echipamente si servicii speciale speciale.

Numai în SUA, în anul 2000, piata produselor software si a serviciilor asociate, cu aplicatii doar în domeniul mecanic a depasit 5,5 miliarde dolari.

Conceptul de CAD trebuie înteles în contextul mai larg al ciclului de viata al unui produs sau serviciu:

- cercetarea, inovarea si conceptia; aceste etape informatizate au generat domeniul COMPUTED AIDED ENGINEERING- CAE si care se refera nu numai la simularea asistata de calculator a sistemelor continui sau discrete ( caracterizate de sisteme de ecuatii diferentiale ordinare sau cu diferente finite ) ci si la modelarea corpurilor si câmpurilor ( prin tehnici de tip FINITE ELEMENT METHOD/FINITE ELEMENT ANALYSIS sau altele similare ) utilizate în rezolvarea ecuatiilor cu derivate partiale, întâlnite în mecanica, rezistenta, mecanica fluidelor termotehnica etc.;

- proiectarea si devoltarea de produse si tehnologii, bazata în principal pe CAD;

- realizarea de prototipuri si produse de serie, care prin informatizare au generat domeniul COMPUTER AIDED MANUFACTURING- CAM.

în urma unui proces de standardizare ( DRAWING EXCHANGE AND INTEROPERABILITY ) atât sistemele complexe cât si partile lor, componente relativ simple tind sa fie descrise într-un limbaj informatic unic, ceea ce determina tendinta ca cele trei abordari CAE/CAD/CAM sa se integreze în una unica numita COMPUTER INTEGRATED MANUFACTURING- CIM.

Fisiere in arhiva (1):

  • Curs 1 - Autocad - Introducere.doc