Curs 5 - Autocad

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1687
Mărime: 57.24KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Siriteanu Florin

Extras din document

Capitolul 5

Noi caracteristici ale personalizarii

Scopul acestui capitol este de a explica modul de încarcare a aplicatiilor rezidente AutoLISP, ActiveX Automation si aplicatii modulare.

Obiective

În acest capitol, veti

- Face rezidente aplicatiile AutoLISP

- Parcurge ActiveX Automation si câteva din aplicatiile sale

- Observa procesul de încarcare la cerere a aplicatiilor

AutoLISP rezident

Atunci când începeti un nou desen, AutoLISP ramâne încarcat din desenele anterioare. Când AutoLISP se autoîncarca, el ramâne disponibil pentru toate desenele din sesiunea de lucru curenta.

În tabelul din caseta de dialog , puteti opta daca AutoLISP este reîncarcat automat între desene, prin selectarea sau deselectarea optiunii Reload AutoLISP Between Drawings.

Active X

Folosind OLE 2.0 Automation, puteti dezvolta fisiere script, macrouri sau aplicatii ale altor parteneri, pentru AutoCAD, cu limbaje moderne si accesibile, precum Visual Basic 4.0 sau Visual C++. Cu Active X, puteti crea si edita obiecte din orice aplicatie, care serveste drept controler Active X, precum Microsoft Excel.

Urmatoarele trei sunt elementele de baza pentru terminologia Active X:

- Obiecte AutoCAD care sunt posibil a fi procesate sunt cunoscute ca obiecte Active X

- Metodele sunt functii care îndeplinesc o actiune asupra unui obiect Active X

- Proprietatile sunt functii care returneaza informatii despre starea unui obiect

Autodesk Development System (ADS) si AutoCAD Runtime Extension (ARX) au fost dezvoltate ca instrumente de programare pentru programatori avansati. Active X este un instrument de programare mai compact si transportabil, accesibil tuturor programatorilor.

Caracteristici si avantaje

Active X este o alternativa la AutoLISP si Proteus. Versiunea interfetei în AutoCAD este foarte asemanatoare cu interfata Active X în alte aplicatii, precum Microsoft Excel, Microsoft Acces, Visio 3.0, iar tehnicile de programare sunt aceleasi în toate aplicatiile. Puteti lucra cu obiecte din diferite aplicatii în acelasi timp, sau puteti automatiza operatiile repetitive în AutoCAD, precum crearea componentelor parametrizate.

AutoCAD functioneaza numai ca server Active X, nu si ca controler, si cere ca o aplicatie precum Excel sa lucreze ca un controler automat.

Functia de batch plot (plotare din stiva) din AutoCAD este un exemplu de program Active X. Pentru informatii asupra acestei functii, vedeti “Plotarea din stiva” din capitolul 6 al acestui manual. Pentru o documentare completa asupra metodelor Active X, vedeti help-ul online, la sectiunea “Using Active X Guide”.

Obiecte Active X

În AutoCAD, obiectele Active X sunt toate obiectele din interiorul AutoCAD-ului, inclusiv layerul, blocul, stilul de text, linia, arcul, cercul, pentru a denumi câteva dintre ele. Aceste obiecte sunt accesibile unui controler Active X, precum Excel. Utilizând caseta de dialog Object Browser din Excel, puteti avea acces la multe setari si la controlul obiectelor AutoCAD, asa cum se prezinta în figura urmatoare:

Fig 5- 1 Caseta de dialog Object Browser din Excel

Aceste obiecte devin disponibile în Excel, deoarece AutoCAD îsi înregistreaza obiectele în mediul sistemului de operare. Având acces la aceste obiecte si la setarile pentru Property si Methods, vi se ofera conditiile pentru crearea si manipularea desenelor AutoCAD.

Proprietatile obiectelor

Proprietatea unui obiect este un atribut sau o caracteristica a acestuia. În cazul unei linii, câteva din proprietatile ei sunt punctele de început si de sfârsit si grosimea. Asa cum puteti observa din figura 5-2, numele unui obiect de tip linie în AutoCAD este AcadLine (în lista din partea stânga) si una din multele lui proprietati este endPoint (în lista din partea dreapta).

Atunci când creati un macro în Excel (controler Active X), puteti folosi oricare dintre obiecte (din lista Objects/Modules) sau accesa oricare dintre proprietatile obiectelor (din lista Methods/Properties). Combinarea acestor setari vor conduce la un macro sau program.

Preview document

Curs 5 - Autocad - Pagina 1
Curs 5 - Autocad - Pagina 2
Curs 5 - Autocad - Pagina 3
Curs 5 - Autocad - Pagina 4
Curs 5 - Autocad - Pagina 5
Curs 5 - Autocad - Pagina 6
Curs 5 - Autocad - Pagina 7
Curs 5 - Autocad - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Curs 5 - Autocad.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect în AutoCad

“Ortho” reprezinta prescurtarea de la “orthogonal”, care inseamna orizontal sau vertical. Ortho nu reprezinta chiar o comanda, este un mod de...

Autocad

1.Memoriu justicativ PROGRAMUL AUTOCAD Programul AutoCAD,creat de compania Autodesk,este oriunde in lume cel mai raspandit program destinat...

Crearea Paginilor Web cu Word

Crearea paginilor web cu word Acum, crearea paginilor de Web a devenit o munca obisnuita, la fel ca lucrul cu programele Word sau Excel, etc. Ori...

Desenare 2D Autocad

Desenarea 2D Un desen AutoCAD este alcatuit din entitati. O entitate este o colectie de date ce vor fi tratate unitar de catre comenzile AutoCAD....

Desenarea 3D în Autocad

Informatiile necesare construirii imaginii unui corp 3D se afla stocate in baza de date. Aceste informatii sunt multimi de puncte ce vor fi...

Ai nevoie de altceva?