Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont

Curs
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4076
Mărime: 16.00KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Domsa Ovidiu

Extras din document

Partea a III-a

Crearea si editarea desenelor

CAPITOLUL 6

Crearea desenelor cu precizie în AutoCAD 2000

Pentru a crea desene cu precizie în AutoCAD exista doua sisteme principale de afisare a coordonatelor programului AutoCAD: sistemul de coordonate universal(WCS-UserCoordinateSystems). Programul AutoCAD este un pachet software de desenare si proiectare de o mare acuratete, având capacitatea de a stoca informatiile în baza sa de date cu o precizie de 16 zecimale.

Sisteme de coordonate

Indiferent de tipul desenului pe care îl creati în AutoCAD, aveti nevoie de o metoda sistematica de specificare a punctelor. Prin intermediul punctelor sunt definite începutul si sfârsitul liniilor, centrele cercurilor si ale arcelor, focarele elipselor, etc. Capacitatea de a plasa puncte cu precizie este foarte importanta. Atunci când, prin intermediulunui prompt de comanda, programul AutoCAD va cere sa introduceti un punct, acesta poate fi specificat fie pe ecran, cu ajutorul mouse-lui sau al unui alt dispozitiv de indicare, fie în linia de comanda, introducând coordonatele punctului respectiv de la tastatura. Atunci când sunt introduse puncte, programul AutoCAD utilizeaza un sistem de coordonate carteziene, sau rectangulare, tridimensional. Atunci când este utilizat acest sistem de coordonate standard, punctele sunt localizate în spatiul tridimensional, specificându-li-se distanta la care se afla fata de originea stabilita si sensul în care este masurata aceasta distanta, de-a lungul a trei axe perpendiculare între ele: axele X, Y si Z. Originea este considerata ca fiind punctul de coordonate (0,0,0). În figura 6.1 este ilustrat un astfel de sistem de coordonate. În acest caz, sunt reprezentate numai doua dimensiuni, axaZ fiind orientata în sus, perpendicular pe pagina. Daca nu va intereseaza decat desenele bidimensionale, sistemul de coordonate al programului AutoCAD se va prezenta în acest mod.

În figura 6.1, perechea de coordonate (4,6) indica un punct aflat, în raport cu originea, la o distanta de 4 unitati pe axa X, în sens pozitiv, si la 6 unitati pe axa Y, de asemenea în sens pozitiv. Punctele aflate la stânga originii, sau sub aceasta, au coordonate X, respectiv Y, negative. În figura 6.2 este ilustrat acelasi sistem de coordonate, numai ca de data aceasta, este afisata si axa Z, deci si a treia dimensiune. Pentru a specifica un punct în spatiul tridimensional, atunci când indicati coordonatele acestuia, trebuie sa adaugati un al treilea element. Punctul de coordonare (4,6,6) din figura 6.2 este localizat, în raport cu originea, la o distanta de 4 unitati pe axa X, în sens pozitiv, la 6 unitati pe axa Y, în sens pozitiv si la 6 unitati pe axa Z, de asemenea în sens pozitiv. Sistemul de calculal coordonatelor nu depinde de unitatile folosite, astfel încât distantele pot fi exprimate în orice fel de unitati; de exemplu, distanta pe axa X poate fi exprimata fie în picioare sau toli, în sistemul englezesc, fie în centimetri sau kilometri, în sistemul metric.

Metode de introducere a coordonatelor diferitelor puncte

Multe din desenele pe care le creati în AutoCad-indiferent de complexitatea acestora-sunt constituite cu ajutorul unui mic numar de obiecte, relativ simple, ale programului AutoCad, cum ar fi liniile, cercurile sau elementele de tip text. Pentru a specifica locatiile, dimensiunile si directia în care sunt orientate aceste obiecte, este necesar sa introduceti puncte. În plus, un mare numar de operatii de editare necesita, de asemenea, specificarea unor puncte. În AutoCad, exista patru metode prin care puteti introduce puncte sau coordonate :

- Utilizarea coordonatelor absolute

- Utilizarea coordonatelor relative

- Introducerea directa a distantei

- Utilizarea ferestrei de afisare a coordonatelor

Utilizarea coordonatelor absolute

Coordonatele rectangulare absolute sunt evaluate pornindu-se întotdeauna din punctul de origine: (0,0,0). În AutoCAD, coordonatele absolute pot fi specificate introducând de la tastatura valorile pentru axele X,Y si Z, separate între ele prin virgule, astfel: X, Y pentru punctele din spatiul bidimensional si X,Y,Z pentru punctele din spatiul tridimensional.

Daca decalajul fata de origine este pozitiv, nu este obligatoriu sa folositi semnul plus (+) atunci când introduceti coordonatele. Acest lucru nu este valabil în cazul în care decalajul fata de origine este negativ, situatie în care trebuie sa plasati semnul minus (-) în fata valorii acestuia (de exemplu, -2,3 sau, în cazul tridimensional, 4,-6,3).

Coordonatele polare absolute trateaza valorile introduse pentru coordonatele bidimensionale tot ca pe un decalaj fata de origine- punctul de coordonate 0,0 - dar acest decalaj trebuie specificat sub forma unei distante si a unui unghi. Aceste doua valori - distanta si unghiul - trebuie separate prin semnul "mai mic" (<), fara a intercala spatii înainte sau dupa acesta: distanta<unghi (de exemplu, 25<135).

Unghiurile pozitive sunt masurate în sens contrar acelor de ceasornic, pornind de la un unghi de 0 grade predefinit, care, în mod prestabilit, se afla pe semiaxa X pozitiva, asa cum se vede în figura 6.3.

Utilizarea coordonatelor relative

Preview document

Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 1
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 2
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 3
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 4
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 5
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 6
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 7
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 8
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 9
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 10
Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Grafica Asistata - AutoCAD 2000 Cont.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect în AutoCad

“Ortho” reprezinta prescurtarea de la “orthogonal”, care inseamna orizontal sau vertical. Ortho nu reprezinta chiar o comanda, este un mod de...

Desenare 2D Autocad

Desenarea 2D Un desen AutoCAD este alcatuit din entitati. O entitate este o colectie de date ce vor fi tratate unitar de catre comenzile AutoCAD....

Desenarea 3D în Autocad

Informatiile necesare construirii imaginii unui corp 3D se afla stocate in baza de date. Aceste informatii sunt multimi de puncte ce vor fi...

Prelucrarea Imaginilor

Prefata Grafica pe calculator este un domeniu modern cu multiple aplicatii practice în diverse domenii de activitate (medicina, arta, etc.), care...

Ai nevoie de altceva?