Extras din document
Pachetul de Proiectare Asistată cuprinde:
- Geometrie Descriptivă;
- Desen Tehnic;
- Proiectare Asistată de Calculator - CAD - ca și unealtă de lucru.
Geometria Descriptivă - se ocupă cu studiul proiecțiilor, având ca scop reprezentarea plană a elementelor din spațiu, a pozițiilor relative dintre acestea, a secționării, intersectării și desfășurării suprafețelor geometrice sau corpurilor. (Gaspard Monge 1746-1818, Paris).
Desenul Tehnic - este metoda fundamentală de comunicare prin convenții și reguli grafice.
AutoCAD - ul - este un program CAD utilizat în reprezentarea planurilor grafice 2D și 3D (două dimensiuni X,Y și trei dimensiuni X,Y,Z) dezvoltat și comercializat de firma Autodesk.
CAD - Computer Aided Design - proiectare asistată de calculator;
- Computer Aided Drawing - desenare asistată de calculator;
1.1 SISTEME DE PROIECȚIE
Proiecția se poate defini ca fiind imaginea unui obiect sau element din spațiu, pe un plan numit plan de proiecție.
În geometria descriptivă și desenul tehnic se întâlnesc mai multe tipuri de sisteme de proiecții, le amintim în cele ce urmează pe cele mai uzuale:
Sistemul central de proiecție;
Sistemul paralel de proiecție având cazul particular proiecția ortogonală.
1.1.1 SISTEMUL CENTRAL (CONIC) DE PROIECȚIE
Sistemul central de proiecție (figura 1.1) se definește prin următoarele elemente: [P] - planul de proiecție; O - centrul de proiecție; O∉[P].
Fie punctul A - un punct oarecare din spațiu; A∉[P]; O ≠ A.
Dreapta ⋂[P] = „a” - proiecția centrală pe plan.
poartă numele de dreaptă proiectantă. În sistemul central de proiecție corespondența între elementele spațiale și proiecțiile lor este univocă.
Fig. 1.1 Sistemul de proiecție central
1.1.2 SISTEMUL PARALEL (CILINDRIC) OBLIC DE PROIECȚIE
Sistemul de proiecție paralel (figura 1.2) se definește prin următoarele elemente:
[P] - planul de proiecție;
O - în acest caz centrul de proiecție este situat la infinit.
Fie punctul A - un punct oarecare din spațiu; A∉[P]; O ≠ A.
Proiectantele sunt paralele cu o direcție dată ∆ ̅;
Dreapta paralelă la ∆ ̅ trasată prin A intersectează planul [P] în „a” - proiecția paralelă oblică.
Dacă direcția ∆ ̅ este perpendiculară pe planul [P], atunci dreapta paralelă la ∆ ̅ trasată prin A intersectează planul [P] în „a” - proiecție paralel ortogonală (figura 1.3).
Fig. 1.2 Sistemul de proiecție paralel oblic
Fig. 1.3 Sistemul de proiecție paralel ortogonală
1.2 DUBLA PROIECȚIE ORTOGONALĂ,
SISTEMUL DE PROIECȚIE DUBLU ORTOGONAL
Sistemul dublu ortogonal se compune din două plane de proiecție perpendiculare între ele (figura 1.4). Aceste plane de proiecție sunt: [V] - planul vertical și [H] - planul orizontal. Planele de proiecție orizontal [H] și vertical [V] se intersectează după dreapta (ox) ̅ numită și „linia de pământ”.
Planele de proiecție divid spațiul în patru regiuni numite diedre.
Fig. 1.4 Dubla proiecție ortogonală
1.3 TRIPLA PROIECȚIE ORTOGONALĂ
În cazul în care pozițiile relative ale elementelor spațiale proiectate pe [H] și pe [V] nu permit definirea completă a acestora numai prin cele două proiecții, se folosește și proiecția pe un al treilea plan de proiecție perpendicular pe planele [H] și [V]. Acest plan se numește plan lateral de proiecție [L] și transformă diedrele formate în opt triedre.
a. b.
Fig. 1.5 Tripla proiecție ortogonală
Proiecția unui punct A din spațiu pe cele trei plane de proiecție sunt: a - proiecția punctului A pe planul orizontal de proiecție [H]; a- - proiecția punctului A pe planul vertical de proiecție [V]; a - proiecția punctului A pe planul lateral de proiecție [L].
Axele sistemului de proiecție rezultă din intersecția perechilor de plane [H], [V] și [L], având orientarea în sensul lor pozitiv: [H]⋂[V] = (ox) ̅; [H]⋂[L] = (oy) ̅; [V]⋂[L] = (oz) ̅.
Fig. 1.6 Tripla proiecție ortogonală - epura
Proiectantele punctului A, luate două câte două determină câte un plan care este perpendicular pe una din cele trei axe ortogonale în punctele notate cu ax, ay și az. Epura punctului A se obține prin rotirea planelor [H] și [L] cu câte 900 în jurul axelor (ox) ̅ și (oy) ̅ până când se suprapun cu planul [V] care rămâne fix (figura 1.6). Se vor forma astfel liniile de ordine aa- , a- a și aa perpendiculare pe axele sistemului de referință în punctele ax, az și ay.
1.4 SISTEMUL DE PROIECȚIE EUROPEAN ȘI AMERICAN
1.4.1 SISTEMUL DE PROIECȚIE EUROPEAN
Sistemul de proiecție european este compus din: observator, obiect, direcția de proiecție și planul de proiecție de regulă opac.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Capitolul-1.docx
- Capitolul-2.docx