Ecotoxicologia Curs6

Curs
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2326
Mărime: 19.77KB (arhivat)
Publicat de: Ramona S.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof.nistor denisa
aditivi alimentari

Extras din curs

TOXICITATEA ZAHARURILOR, AMINELOR SI PROTEINELOR CARE PRODUC ALERGII SAU INTOLERANTE

Intoleranta la lactoza

Lactoza este un dizaharid care prin hidroliza se descompune într-o molecula de glucoza si una de galactoza. Descompunerea hidrolitica se face pe baza enzimei lactaza (numita si ²-galactozidaza).

Lactaza cunoaste un declin natural odata cu vârsta. Astfel, în functie de tara de origine a individului, individ, rasa individului. Lactaza dispare din organism la diferite vârste:

Tara Vârsta la care dispare lactaza

Finlanda 10-15 ani

Japonia 6-8 ani

Africa 1-6 ani

Tailanda La mai putin de 2 ani

Procentul de lactaza din organism este foarte variat pe tari:

Tara Nivelul lactazei

Scandicavia 3%

Sicilia 71%

Franta 20-40%

O exceptie interesanta este cazul beduinilor. Acestia nu au nici un deficit de lactaza si nici nu exista degradarea în timp a acesteia.

Prin metabolizarea lactozei se produc cantitati semnificative de hidrogen, ceea ce determina si simptomele ce apar în cazul intolerantei la lactoza: balonari, dureri abdominale, diaree.

Pentru a determina gradul de intoleranta la lactoza al individului, se recomanda administrarea a 50 g lactoza si apoi se masoara volumul de hidrogen expirat de plamâni.

În scopuri terapeutice se fabrica diverse tipuri de alimente care contin deja lactaza si care determina astfel o predegradare a lactozei. Foarte dezvoltata în aceasta directie este industria iaurturilor.

Intoleranta la tiramina si feniletilamina

Aminoacizii sunt degradati cu ajutorul unor enzime din grupa decarboxilazelor în amine (tiramina si feniletilamina), iar acestea sunt apoi metabolizate cu ajutorul unor enzime numite monoamineoxidaze.

O mare parte din produsii de degradare ai aminoacizilor pot proveni si din brânzeturi fermentate, carne, peste, fructe, legume, vin, ciocolata. Consumul unor astfel de alimente, asociat tratamentelor cu antidepresive (inhibitori de monoamineoxidaze) duce la aparitia simptomelor intolerantei la amine ca tiramina si feniletilamina: cefalee pulsatila (dureri de cap), înrosirea vederii, tahicardie, hipertensiune arteriala, migrene.

Doza de tiramina tolerata este de 40-60 mg.

Intoleranta la benzoat si alti aditivi

Intoleranta la benzoat se manifesta prin urticarie. Cei cu intoleranta la benzoat sunt intoleranti si la spirina, ceea ce detremina greutati în prescrierea unor tratamente.

Mai sunt cinoscute cazuri de intoleranta la nitriti si acetaldehida.

INFLUENTA PROCESELOR DE FABRICARE, TRANSFORMARE SI CONSERVARE ASUPRA SALUBRITATII ALIMENTELOR.

Iradierea

Actiunea radioizotopilor într-o anumita doza (< 5 MeV) nu duce la formarea de radionucleizi.

Cantitatea de energie absorbita de alimente în mod normal prin radiatie este de 0,66-1,33 MeV. Aceasta energie se exprima în sistem international în Gray (Gy).

1 Gy = 1 gray = 1 J/kg.

Iradierea se foloseste în mod curent pentru conservarea produselor uscate (mirodenii, legume deshidratate, flocoane de cereale).

În doze mari însa, duce la formarea de radicali liberi care vor oxida mai ales acizii grasi, producând astfel un gust neplacut (gust de rânced).

Preview document

Ecotoxicologia Curs6 - Pagina 1
Ecotoxicologia Curs6 - Pagina 2
Ecotoxicologia Curs6 - Pagina 3
Ecotoxicologia Curs6 - Pagina 4
Ecotoxicologia Curs6 - Pagina 5
Ecotoxicologia Curs6 - Pagina 6
Ecotoxicologia Curs6 - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Ecotoxicologia Curs6.doc

Alții au mai descărcat și

Aditivi alimentari în industria cărnii

1. Generalitati Aditivii alimentari sunt substanţe adăugate intenţionat alimentelor pentru a le oferi proprietăţi suplimentare fata de cele de...

Principii Fundamentale în Catering

CAP. I STRUCTURA INDUSTRIEI DE CATERING Industria de catering cuprinde ansamblul structurilor sectoriale având caracter comercial şi social,...

Proiectare secție de fabricare a conservelor de tip corned beaf

Sa se prioecteze o sectie de fabricare a conservelor de tip Corned Beaf cu o capacitate de 19 t pe zi cutiile de conserve sunt d 340grame....

Calitatea Globală a Cărnii

I. ARGUMENT Noţiunea de „calitate” a cărnii este utilizată în sensuri diferite, în funcţie de preocuparea şi pregătirea celor ce o folosesc....

Tehnologia Preparatelor de Bază din Carne de Porcine

ARGUMENT Preparatele de baza sunt acele preparate cunoscute ca preparate de felul II incluse special în meniurile de dejun. Aceste preparate...

Tehnologia Cărnii

1. Generalitati Transarea este operatia de sectionare a carcasei (întregi, jumatati, sferturi) în portiuni anatomice mari, în vederea dezosarii si...

Ambalaje și Design

Ambalajul se defineşte ca un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat să cuprindă sau să învelească un produs sau un ansamblu de produse, pentru...

Conservanți Alimentari

Alimentele, prin compoziţia lor bogată în elemente nutritive sunt expuse degradării în timp. Deteriorarea alimentelor nu poate fi stopată dar...

Ai nevoie de altceva?