Extras din document
Definiţia inocuităţii şi contaminanţilor
Prin "inocuitatea alimentelor", se înţelege absenţa sau prezenţa la niveluri acceptabile şi fără pericol a contaminanţilor, a corpurilor străine, a toxinelor naturale sau a oricărei alte substanţe susceptibilă de a face alimentul dăunător pentru sănătate într-un mod acut sau cronic.
Contaminanţii sunt acele substanţe biologice, chimice, fizice sau radiologice (în mod normal, absente din mediu) care, în concentraţii suficiente, pot afecta negativ organismele vii prin aer, apă, sol şi/sau alimente.
Contaminare alimentară
Tipuri de contaminare
Sunt combinaţii ale metalelor şi nemetalelor care, în anumite concentraţii, manifestă efect toxic asupra consumatorilor.
Contaminanţii din această clasă se regăsesc sub formă de cationi şi anioni în săruri, acizi, baze, oxizi, combinaţii complexe, combinaţii organometalice, etc.
Aceşti contaminanţi provin din: materiile prime agroalimentare, din mediul exterior, din structura utilajelor, a chimicalelor folosite în procesul tehnologic, din ambalaje, din spaţiile de depozitare şi de la întreţinerea igienico-sanitară a spaţiilor de producţie.
Contaminarea cu cloruri
Consideraţii generale
Clorul se găseşte în apa de mare sub formă de ioni de clorură, Cl-, şi în zăcăminte imense de NaCl, în scoarţa pământului.
Clorul este un anion esenţial aflat în organism mai mult sub formă de cloruri (în special sub formă de NaCl sau KCl).
Clorul are un miros puternic sufocant şi un efect iritant asupra aparatului respirator.
Conținut arhivă zip
- Curs 1.ppt
- Curs 2.ppt
- Curs 3.ppt
- Curs 4+5.ppt
- Curs 6.ppt
- curs 7.ppt