Tehnologia Vinului

Curs
8/10 (7 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 112 în total
Cuvinte : 51616
Mărime: 413.14KB (arhivat)
Publicat de: Angelica Fodor
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adriana Dabija

Extras din curs

1.1. INTRODUCERE ÎN STUDIUL OENOLOGIEI

Tehnologia vinului sau oenologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul proceselor, metodelor şi procedeelor de preparare şi condiţionare a vinului şi a celorlalte produse obţinute pe bază de must şi vin, în scopul realizării unor produse finite care să corespundă pieţei.

Denumirea de oenologie provine de la cuvintele din limba greacă oenos, care înseamnă vin şi logos vorbire, deci în sens mai larg, oenologia este ştiinţa vinului. Cuvântul tehnologie aminteşte de cuvântul grecesc tehon, care înseamnă meserie, meşteşug, artă.

Vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentaţia alcoolică completă sau parţială a strugurilor proaspeţi zdrobiţi sau supuşi unor prelucrări autorizate, ori a mustului de struguri proaspeţi. Băuturile alcoolice din alte fructe, inclusiv din stafide nu pot purta denumirea de vin.

Prepararea vinului, alături de cultivarea viţei de vie, este cunoscută din cele mai vechi timpuri şi reprezenta o meserie, o artă, care era practicată de o anumită categorie de oameni şi se transmitea de la o generaţie la alta, ca orice altă meserie, cu toate secretele ei. Vinul a însoţit omul pe parcursul întregii sale existenţe, i-a devenit nu numai un aliat în victorii, ci şi un sfătuitor, prieten în momente de cumpănă şi deschizător de noi drumuri prin clarviziunea pe care o năştea în mintea celui care-l folosea în mod înţelept.

Începând cu Hipocrate, Plinius şi Horaţiu, până în zilele noastre, specialişti şi scriitori, oameni de ştiinţă şi gânditori ai tuturor timpurilor, relevând însuşirile strugurilor şi vinului, le-au adus elogiul bine meritat (Teodorescu, I.C., 1997). „Nici un leac nu poate tămădui ca vinul. El îndepărtează durerile, redă uitarea şi alină gândurile întunecate care ne chinuiesc în fiecare zi” a spus Homer. „Vinul este viaţa”, a afirmat Petroniu; „Vinul dă putere”, a mărturisit Pliniu; „Nu pot scrie versuri durabile băutorii de apă”, a susţinut Horaţiu; „Cine bea vin, bea geniu”, a scris mai târziu Baudelaire, şi tot el a adăugat: „Dacă vinul ar dispărea din producţia omenirii, cred că s-ar produce în sănătatea şi inteligenţa locuitorilor planetei noastre un gol, o absenţă mult mai înspăimântătoare decât toate excesele de care e făcut răspunzător”. „Vinul exprimă o necesitate absolută pentru viaţa oamenilor din cele mai îndepărtate timpuri” (Herodot). „Pâinea şi vinul sunt cele mai preţioase produse pentru omenire” (Euripide). „Vinul este desăvârşirea şi frumuseţea ordinii naturii şlefuită cu calm, pricepere şi voluptate de om” (Voltaire).

„Vinurile noastre exprimă înţelepciunea adâncă a proverbelor populare, a aforismelor şi cugetărilor, măiestria specialiştilor, sinteza parfumului florilor, muzica tuturor timpurilor şi imensitatea sufletului omenesc sau suavele gânduri despre măreţia creaţiei umane. Toate acestea se adună într-o cupă de vin ce poartă virtuţile trecutului îndepărtat şi prezentului înmiresmat. Via este o fiinţă apropiată şi nespus de darnică, dacă ştii să te porţi cu ea.

„Majestatea sa vinul se detaşează dintre bunurile materiale – şi euforizante – prin calităţi pe cât de extraordinare, pe atât de necesare omului: un dar pentru suflet, un test pentru inteligenţă, un stimulent pentru gândire; tristeţea însăşi se subordonează sub imperiul său şi devine pentru om fermecătoare.

Din timpuri străvechi via şi vinul au însoţit existenţa umană. Alături de pâine şi untdelemn, ele fac parte din triada sacră a omenirii. Folosirea vinului este consemnată în diferite scene sculptate, gravate, pictate, desenate şi este menţionată în vechile scrieri – hieroglifă, cuneiformă, etc. Efectul euforizant, respectiv acea stare de bună dispoziţie, la care se adaugă şi cea de relaxare, a reprezentat totdeauna o altă motivaţie a consumului moderat de vin. Nu întâmplător de 2000 de ani generaţiile creştine îşi capătă hrana vieţii spirituale prin împărtăşanie cu pâine şi vin. Nu cred că există alt fruct sau băutură care să aibă un loc atât de important şi privilegiat în scrierile sfinte sau laice – ca vinul” (V.D. Cotea).

„Vinul este singura fiinţă în stare lichidă ce se naşte, trăieşte şi moare” (Păstorel Teodoreanu).

„Vinurile mari, ca şi literatura bună, ne încălzesc sufletul până la incandescenţă. Sub puterea acestei flăcări miraculoase, simţămintele şi gândirea noastră devin mai elastice, mai pure, mai nuanţat colorate. Datorită ei, devenim mai fermi, mai drepţi, mai înţelegători faţă de ceilalţi şi mai sensibili la frumuseţile lumeşti” (Tudosie, A.D., 1997).

Vinul trebuie preţuit aşa cum este el în starea naturală, cu conţinutul de substanţe armonios echilibrate, cu parfumul şi buchetul care păstrează amintirea locului şi timpului în care a fost realizat. Practicile de falsificare existente în trecut au fost aspru combătute de specialişti, de medici şi chiar de poeţi. Din punct de vedere energetic un litru de vin cu tăria alcoolică de 10% vol. alcool aduce în bilanţul energetic circa 600÷700 calorii, ceea ce reprezintă 25% din necesarul zilnic al organismului uman. Astfel, un litru de vin echivalează din punct de vedere energetic cu 0,9 l lapte, 300 g pâine, 580 g carne, 5 ouă sau 1 kg cartofi.

Vinul a fost primul „drog” activ cunoscut de om şi prima băutură igienică, după apă. Un vin bun, consumat în cantităţi moderate, stimulează apetitul dacă este servit cu un sfert de oră înainte de masă. Dar consumarea abuzivă a vinului şi mai ales a băuturilor tari, duce la alcoolism, un mare pericol social.

Încă din antichitate vinul a fost un medicament contra bolilor infecţioase ale tubului digestiv. Armatele lui Cezar sau Alexandru, a regilor persani şi marile epidemii de tifos, paratifos, dizenterie, holeră şi ciumă au fost evitate sau stopate cu vin. Napoleon a ordonat şi el soldaţilor să bea vin. Şi în al doilea război mondial se dădea în raţia soldaţilor italieni vin roşu.

În ţara noastră, vinul este recunoscut ca o băutură naturală şi întăritoare. Vinul bun se bucură de o preţuire aparte, iar pentru realizarea lui se fac eforturi mari (Tudosie, A.). Acestei băuturi i s-au atribuit diferite denumiri ca: „lapte vegetal”, „lapte al bătrânilor”, „un bun deconectant”, „untdelemnul spiritelor alese”, „o expresie fidelă a acordului perfect dintre generozitatea naturii şi inteligenţa umană”, „băutura infailibilă pentru testarea inteligenţei, a înţelepciunii şi facultăţii volitive”. De altfel, însuşi marele Luis Pasteur spunea în „Traité des maladies du vin”, în 1886, că „vinul este cea mai sănătoasă şi mai igienică dintre băuturi”.

Francezii susţin că, datorită vinului – băutură naţională – ţara lor este patria artelor, a cântecului şi a poeziei. Voltaire susţine că nu există alt popor care să aibă un număr atât de mare de cântece frumoase ca poporul francez. Victor Hugo spunea: „Dumnezeu nu a lăsat decât apa, însă omul a făcut vinul”.

Preview document

Tehnologia Vinului - Pagina 1
Tehnologia Vinului - Pagina 2
Tehnologia Vinului - Pagina 3
Tehnologia Vinului - Pagina 4
Tehnologia Vinului - Pagina 5
Tehnologia Vinului - Pagina 6
Tehnologia Vinului - Pagina 7
Tehnologia Vinului - Pagina 8
Tehnologia Vinului - Pagina 9
Tehnologia Vinului - Pagina 10
Tehnologia Vinului - Pagina 11
Tehnologia Vinului - Pagina 12
Tehnologia Vinului - Pagina 13
Tehnologia Vinului - Pagina 14
Tehnologia Vinului - Pagina 15
Tehnologia Vinului - Pagina 16
Tehnologia Vinului - Pagina 17
Tehnologia Vinului - Pagina 18
Tehnologia Vinului - Pagina 19
Tehnologia Vinului - Pagina 20
Tehnologia Vinului - Pagina 21
Tehnologia Vinului - Pagina 22
Tehnologia Vinului - Pagina 23
Tehnologia Vinului - Pagina 24
Tehnologia Vinului - Pagina 25
Tehnologia Vinului - Pagina 26
Tehnologia Vinului - Pagina 27
Tehnologia Vinului - Pagina 28
Tehnologia Vinului - Pagina 29
Tehnologia Vinului - Pagina 30
Tehnologia Vinului - Pagina 31
Tehnologia Vinului - Pagina 32
Tehnologia Vinului - Pagina 33
Tehnologia Vinului - Pagina 34
Tehnologia Vinului - Pagina 35
Tehnologia Vinului - Pagina 36
Tehnologia Vinului - Pagina 37
Tehnologia Vinului - Pagina 38
Tehnologia Vinului - Pagina 39
Tehnologia Vinului - Pagina 40
Tehnologia Vinului - Pagina 41
Tehnologia Vinului - Pagina 42
Tehnologia Vinului - Pagina 43
Tehnologia Vinului - Pagina 44
Tehnologia Vinului - Pagina 45
Tehnologia Vinului - Pagina 46
Tehnologia Vinului - Pagina 47
Tehnologia Vinului - Pagina 48
Tehnologia Vinului - Pagina 49
Tehnologia Vinului - Pagina 50
Tehnologia Vinului - Pagina 51
Tehnologia Vinului - Pagina 52
Tehnologia Vinului - Pagina 53
Tehnologia Vinului - Pagina 54
Tehnologia Vinului - Pagina 55
Tehnologia Vinului - Pagina 56
Tehnologia Vinului - Pagina 57
Tehnologia Vinului - Pagina 58
Tehnologia Vinului - Pagina 59
Tehnologia Vinului - Pagina 60
Tehnologia Vinului - Pagina 61
Tehnologia Vinului - Pagina 62
Tehnologia Vinului - Pagina 63
Tehnologia Vinului - Pagina 64
Tehnologia Vinului - Pagina 65
Tehnologia Vinului - Pagina 66
Tehnologia Vinului - Pagina 67
Tehnologia Vinului - Pagina 68
Tehnologia Vinului - Pagina 69
Tehnologia Vinului - Pagina 70
Tehnologia Vinului - Pagina 71
Tehnologia Vinului - Pagina 72
Tehnologia Vinului - Pagina 73
Tehnologia Vinului - Pagina 74
Tehnologia Vinului - Pagina 75
Tehnologia Vinului - Pagina 76
Tehnologia Vinului - Pagina 77
Tehnologia Vinului - Pagina 78
Tehnologia Vinului - Pagina 79
Tehnologia Vinului - Pagina 80
Tehnologia Vinului - Pagina 81
Tehnologia Vinului - Pagina 82
Tehnologia Vinului - Pagina 83
Tehnologia Vinului - Pagina 84
Tehnologia Vinului - Pagina 85
Tehnologia Vinului - Pagina 86
Tehnologia Vinului - Pagina 87
Tehnologia Vinului - Pagina 88
Tehnologia Vinului - Pagina 89
Tehnologia Vinului - Pagina 90
Tehnologia Vinului - Pagina 91
Tehnologia Vinului - Pagina 92
Tehnologia Vinului - Pagina 93
Tehnologia Vinului - Pagina 94
Tehnologia Vinului - Pagina 95
Tehnologia Vinului - Pagina 96
Tehnologia Vinului - Pagina 97
Tehnologia Vinului - Pagina 98
Tehnologia Vinului - Pagina 99
Tehnologia Vinului - Pagina 100
Tehnologia Vinului - Pagina 101
Tehnologia Vinului - Pagina 102
Tehnologia Vinului - Pagina 103
Tehnologia Vinului - Pagina 104
Tehnologia Vinului - Pagina 105
Tehnologia Vinului - Pagina 106
Tehnologia Vinului - Pagina 107
Tehnologia Vinului - Pagina 108
Tehnologia Vinului - Pagina 109
Tehnologia Vinului - Pagina 110
Tehnologia Vinului - Pagina 111
Tehnologia Vinului - Pagina 112

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Vinului.doc

Alții au mai descărcat și

Controlul și identificarea falsurilor în industria vinicolă

INTRODUCERE În România, viticultura constituie un sector foarte important al agriculturii, fiind una din ocupațiile străvechi ale poporului român,...

Coloranții alimentari

I.Introducere Gradul de evolutie a societatii a impus si in industria alimentara extinderea preocuparilor pentru cresterea nivelului cantitativ si...

Materiale și filtre moderne folosite în vinificație

Introducere Vinificația modernă este o ramură importantă a industriei alimentare ce se bazează pe cele mai noi inovații ale științei și tehnicii....

Tehnologia Obținerii Vinurilor

Vinurile româneşti ca produs finit al viţei de vie, se bucură pe plan internaţional de un bine meritat prestigiu. Acest lucru este confirmat de...

Extracția cu Microunde a Uleiurilor Esențiale din Piper Negru și Coriandru

1. Uleiuri esenţiale Aroma terapia este o ramură a fitoterapiei care foloseşte esenţele aromatice volatile provenite din unele plante, în scop de...

Coloranți de sinteză, azoici - tartrazina

Structura chimică Obținere și caracterizare Face parte din clasa de coloranți monoazoici. Are denumirea chimică: Trisodiu...

Microbiologia Produselor Alimentare

1. OBIECTUL MICROBIOLOGIEI. ISTORICUL MICROBIOLOGIEI. CLASIFICAREA GENERALĂ A MICROORGANISMELOR 1.1. OBIECTUL MICROBIOLOGIEI Microbiologia este o...

Aditivi alimentari - tartrazina

Introducere Progresul continuu al societăţii umane a dus la o omniprezenţă a tehnologiei în toate domeniile. Produsele alimentare sunt şi ele...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de Fabricare a Vinului Roșu

MEMORIU JUSTIFICATIV Obiectivul lucrarii este prezentarea tehnologiei de obţinere a vinului rosu prin procedeul clasic de macerare-fermentare pe...

Tehnologia de Obținere a Vinului Alb Demidulce

1. Tehnologia vinului 1.1 Noţiuni generale despre oenologie Tehnologia vinului sau oenologia este ştiinta care se ocupă cu studiul proceselor...

Tehnologia de Obținere a Vinurilor Spumoase

Memoriu justificativ Vinul, cunoscut ca bautură alcoolică de foarte multă vreme este unul dintre produsele alimentare cu largă circulație. Prin...

Tehnologia de Obținere a Vinului Alb de Desert

MEMORIU JUSTIFICATIV Proiectul prezintă tehnologia de obținere a vinului alb de desert. “Vinul este cea mai sănătoasă și mai igienică băutură”-...

Raport privind practica de diplomă efectuată la IM Vismos SA

Introducere Pe parcursul istoriei teritoriului cuprins între rîurile Nistru şi Prut, numit astăzi Republica Moldova, vinificaţia a ocupat unul din...

Linia tehnologică pentru obținerea vinului rose demisec și dulce

ARGUMENT Tema proiectului se refera la proiectarea unei linii tehnologice în vederea obținerii vinului rose demisec și dulce. Un prim aspect al...

Tehnologia de fabricare a vinului roșu sec

Memoriu justificativ Este cunoscut faptul că economia oricărui stat este influenţată şi determinată intr-o foarte mare măsură de rezultatele...

Tehnologia vinului - Miorița

Să se prelucreze 750tone struguri din soiul MIORITA in vederea obtinerii vinului alb de consum curent in centrul viticol Cirligele. MIORITA 1.1...

Ai nevoie de altceva?