Tehnologii Generale

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Tehnologii Generale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

1. Conditionarea legumelor si fructelor

a) Sortarea legumelor si fructelor  are rolul de a elimina fructele si legumele necorespunzatoare, zdrobite, alterate sau cu defecte care le fac inutilizabile pentru produsul finit. Operatia se executa manual, la mesele de sortare, care în mod obisnuit sunt prevazute cu o banda transportoare confectionata din cauciuc. Viteza benzii este de 0,1-0,2 m/s si de o parte si de alta a benzii stau muncitorii din 2 în 2 metri care îndeparteaza fructele necorespunzatoare, introducându-le în cosuri laterale.

b) Calibrarea fructelor si legumelor  consta în obtinerea unor produse cu dimensiuni omogene. Pentru calibrare se folosesc masini care functioneaza pe principii diferite: tambure cu site, benzi, sortatori cu cabluri, etc. Instalatia cea mai utilizata este triorul cilindric care se foloseste pentru sortarea fructelor si legumelor de dimensiuni mici (cirese):

Principiu de functionare: Poate avea 2 variante:

Partile componente sunt formate din site cu ochiuri patrate. În prima parte în apropiere de alimentare sitele au orificii mici, ca spre evacuare orificiile sa fie din ce în ce mai mai.

Tronsoanele sunt confectionate din bara de alama cu o distanta stabila între ele. Antrenarea se face prin înclinarea tamburului cu ajutorul picioarelor telescopice si prin rotirea acestuia. În functie de numarul de tronsoane se realizeaza sortarea pe dimensiunilerespective.

Triorul cu cabluri divergente da bune rezultate la sortarea fructelor mari. Distanta dintre cabluri se mareste de la alimentare spre evacuare, existâd posibilitatea sortarii fructelor pe mai multe dimensiuni.

Triorul cu benzi perforate se foloseste la sortarea merelor, piersicilor, caiselor, rosiilor, etc. Fructele sunt antrenate de benzi, pe prima banda separându-se fructele cu diametrul mic si apoi cele cu diametrul din ce în ce mai mare.

c) Spalarea fructelor si legumelor  are rolul de a elimina impuritatile (pamânt, praf, nisip), de a reduce într-o masura cât mai mare reziduul de pesticide si microflora epifita. S-a demonstrat ca o buna spalare are o eficienta asemanatoare cu tratarea termica la 100oC timp de 2-5 minute. Spalarea materiilor prime vegetale se realizeaza prin înmuiere, prin frecarea produselor între ele si de organele de transport si stropire. Pentru fructele cu textura moale spalarea se face numai prin stropire. Pentru a asigura o mai buna eficacitate a spalarii se recomanda ca operatia sa decurga contracurent, astfel ca în faza finala a procesului produsul sa vina în contact cu apa cât mai curata, presiunea dusurilor la clatire sa fie cât mai ridicata si sa se asigure o spalare uniforma. Pentru îmbunatatirea operatiei se pot adauga substante detergente cu conditia ca faza de clatire sa fie mai intensa. Masinile se spalat difera între ele în functie de tipul produsului ce urmeaza a fi spalat.

. Pentru spalarea fructelor cu textura tare si semitare (mere, pere, prune, caise, rosii) se folosesc masini de spalat cu banda si ventilator. Spalarea se realizeaza prin înmuiere, barbotarea apei cu aer care produce o miscare a produselor supuse spalarii si stropire cu apa. La unele tipuri de masini ventilatorul se înlocuieste cu un compresor de aer, ambele având rol de a realiza barbotarea aerului în cuva de înmuiere în vederea maririi eficacitatii spalarii.

. Produsele puternic impurificate cu pamânt (radacinoase, cartofi) se spala cu masinile de spalat cu tambur.

Tamburul este confectionat din tabla perforata si este montat putin înclinat pentru a se asigura înaintarea produselor de la alimentare spre evacuare. În interiorul tamburului se gaseste un grup de tevi longitudinale perforate pe lungime. Prin aceste tevi se pulverizeaza apa pentru spalare. Spalarea se realizeaza continuu. Gradul de spalare depinde de timpul de sedere al produsului în tamburul perforat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii Generale.doc

Alte informatii

este un curs de tehnologii generale care se face in anul 3 de facultate