Utilaje pentru morărit și panificație

Curs
8.8/10 (11 voturi)
Conține 12 fișiere: doc
Pagini : 225 în total
Cuvinte : 117960
Mărime: 22.74MB (arhivat)
Publicat de: Alexia Chelaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tucu Dumitru

Extras din curs

1. INTRODUCERE

1.1 ELEMENTE INTRODUCTIVE

1.1.1 Scurt istoric

Din cele mai vechi timpuri, de la prima revoluţie alimentară, cerealele au avut şi au o importanţă deosebită pentru hrana omului. Astfel, încă din era paleolitică, în urmă cu 800 000 de ani, hrana vegetală se asigura prin culegerea accidentală de fructe, rădăcini şi seminţe ale unor plante, care erau consumate ca atare.

De abia din mezolitic (12 000 î.e.n.), omul începe să selecteze speciile de plante pentru consum şi să le sfărâme printr-o tehnică primitivă. Primele mori cu pietre apar în neolitic (3 000 î.e.n.), antrenate iniţial cu braţele şi apoi, cu animale, simultan trecându-se de la consumul de boabe fierte la cel de turte coapte, preparate din cereale sfărâmate.

Popoarele din Orientul Mijlociu (asirienii, evreii şi egiptenii), încă în perioada 2500-2000 î.e.n. preparau un aluat de consistenţa redusă, frământat în cuve mari de pământ, fermentat sau nefermentat şi uscat sub formă de turte la soare sau copt (mai târziu), în cuptoare. Funcţie de starea socială a consumatorilor se stabileau sorturile de făină (şrotul de grâu pentru poporul de rând, făina cernută pentru stăpânii de sclavi şi făina foarte fină, de cele mai multe ori îmbogăţită cu fructe (smochine, curmale), pentru faraoni şi cler).

Grecii au perfecţionat tehnologia pâinii prin îmbunătăţirea calităţii şi lărgirea gamei sortimentale (în izvoarele istorice se cunosc peste 72 sortimente (pâine din secară, ovăz, fasole pentru populaţia săracă, pâine dietetică fabricată cu adaos de miere, lapte şi ulei pentru bogaţi, pâine picantă pentru ospăţuri, frământată cu vin etc.)), de unde s-a transmis apoi la romani, care au transformat fabricarea pâinii intr-un proces complex organizat pe mai multe faze (cumpărarea grâului, măcinarea cu cernerea făinii, prepararea, divizarea, modelarea şi coacerea aluatului şi vinderea pâinii pe baza de cântărire şi control), introducându-se frământătoare de aluat de tip cuvă cu agitator antrenat cu forţa animală şi cuptoarele din zidărie.

Acest mod meşteşugăresc nu a evoluat prea mult in evul mediu.

Apariţia industrializării, a aşezărilor omeneşti suprapopulate, rafinarea gusturilor în alimentaţie, a făcut, ca începând cu secolul XIX să se treacă la mecanizarea şi automatizarea avansată a proceselor din morărit şi panificaţie, la modificarea sistemelor şi principiilor tehnice folosite.

In ţara noastră primele unităţi de panificaţie de tip industrial au fost construite de către armată (manutanţele), la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX, iar după primul război mondial s-au fondat primele unităţi mari, dotate cu malaxoare şi cuptoare încălzite cu abur (Dampf).

Actualmente sunt in curs de utilizare tehnologiile moderne de frământare, fermentare, coacere şi ambalare a produselor de panificaţie, introducerea automatizării şi computerizării fluxurilor tehnologice din morărit şi panificaţie.

1.1.2 Materii prime cerealiere

Tradiţional, cerealele sunt considerate ca bază de materii prime pentru fabricarea făinii şi crupelor, peste 40 % din producţia anuală naţională fiind destinata acestui scop. Ca materii prime de bază în industria de morărit şi panificaţie, grupa cerealelor include: grâul, secara, orzul, orezul, ovăzul, porumbul, meiul, sorgul (aparţinând familiei botanice "graminee") si hrişca (aparţinând familiei "poligonacee"), toate acestea având însuşiri anatomice şi fiziologice comune, denumite uzual şi materii (produse agricole), amidonoase, datorită unui conţinut ridicat de amidon.

La acestea se adaugă porumbul, plantă din grupa prăşitoarelor, destinată cu precădere fabricării crupelor.

Plantă cerealieră de mare productivitate, porumbul ocupă locul al doilea în ierarhia mondială, după grâu şi înaintea orezului. De semnalat însă că numai 15% din producţie este alocata produselor alimentare, restul având destinaţie furajeră.

În ţara noastră porumbul ocupă primul loc în producţia agricolă, atât sub aspectul suprafeţei, cât şi al recoltelor. Până în trecutul apropiat valorificarea alimentară a porumbului se rezumă la producerea de mălai în condiţii rudimentare în peste 5 000 de mori, alături de utilizarea unor cantităţi mici pentru fabricarea de amidon şi de spirt. În ultimii ani, atât pe plan naţional, cât şi mondial, se înregistrează o diversificare şi prelucrare multilaterală în condiţii industriale a porumbului, introducându-se tehnologii noi.

Valoare energetică a porumbului este 355 kcal/100 g (la o umiditate de 15%), superioară celei a făinurilor de grâu, orez şi secară. Digestibilitatea este, de asemenea, superioară. Cele de mai sus se atribuie conţinutului ridicat de amidon, de peste 60%, a celui de proteine (în special gluten) de cca. 10% şi de ulei de cca. 5%, la o umiditate de 15% a boabelor.

Tehnicile actuale de măciniş permit recuperarea avansată a germenilor şi obţinerea din aceştia a unui ulei dietetic, precum şi fracţionarea pe ponderea conţinutului amidonos sau proteic, în funcţie de cerinţe.

În plus, noile tipuri de mori de 35 şi 70 t/24 ore realizează prelucrarea porumbului în condiţii calitativ superioare, cu separarea a 8…10% germeni, 72% mălai pentru consum uman, 10% mălai furajer şi 5% tărâţe.

Pentru introducerea degerminării s-a realizat, în acelaşi timp, o prelungire a conservabilităţii mălaiului. În afară de acesta se acţionează asupra reducerii umidităţii şi a altor factori ce favorizează degradarea produselor.

Din punct de vedere botanic, porumbul este o plantă anuală ierboasă, aparţinând familiei Gramineae, secţia Maydeae, genul Zea. Botanistul suedez K. Linné l-a denumit Zea Mays, denumire care se menţine şi în prezent.

Planta are o creştere viguroasă, existând forme şi soiuri de porumb cu creştere de până la 9 m (insulele Antile) şi de asemenea şi forme pitice, până la 70 cm. Înălţimile pentru soiurile şi hibrizii cultivaţi în România variază între 1 şi 3 m.

Florile porumbului sunt unisexuate monoice, atât florile femeieşti, cât şi cele bărbăteşti fiind aşezate în inflorescenţe diferite, însă pe aceeaşi plantă.

Aşa cum se observă din figura 1.1, inflorescenţa bărbătească, 4, apare în vârful plantei, aşezată pe ultimul internod superior, formând un panicul lung de 15-50 cm şi lat de 10-20 cm, cu aspect piramidal. Inflorescenţele femeieşti 5 poartă numele de ştiuleţi şi în funcţie de soi şi condiţiile mediului, numărul lor variază de la 1 la 13. Ştiuletele matur are o formă cilindrică, cilindro-conică sau fuziformă, cu lungimea cuprinsă între 3 şi 50 cm, grosimea de 1,5-6 cm şi un număr de 8-24 rânduri, cu câte 20-60 boabe fiecare. Pe tulpina 1 sunt fixate şi frunzele 2, fixarea plantei în sol făcându-se prin rădăcina 3.

De menţionat cea mai mare lungime pe care o ating ştiuleţii cu un număr maxim de rânduri (24 sau mai mult). În funcţie de aceste două dimensiuni variază şi greutatea ştiuleţilor (uzual 50-500 g).

Prelucrarea ulterioară a boabelor de cereale într-un produs sau altul este determinată, în principal, de două grupe de caracteristici:

a) caracteristici (însuşiri), chimice, care determină, în mare măsură, valoarea alimentară a produselor finite;

b) caracteristici fizico-tehnologice, care influenţează, în mod deosebit, comportarea materiei prime în cursul prelucrării.

Concretizarea caracteristicilor de calitate pentru cereale trebuie să fie precedată de stabilirea structurii şi a principalelor elemente conţinute în bobul de cereale.

Preview document

Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 1
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 2
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 3
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 4
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 5
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 6
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 7
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 8
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 9
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 10
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 11
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 12
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 13
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 14
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 15
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 16
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 17
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 18
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 19
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 20
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 21
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 22
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 23
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 24
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 25
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 26
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 27
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 28
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 29
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 30
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 31
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 32
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 33
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 34
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 35
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 36
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 37
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 38
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 39
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 40
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 41
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 42
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 43
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 44
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 45
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 46
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 47
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 48
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 49
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 50
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 51
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 52
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 53
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 54
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 55
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 56
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 57
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 58
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 59
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 60
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 61
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 62
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 63
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 64
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 65
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 66
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 67
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 68
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 69
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 70
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 71
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 72
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 73
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 74
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 75
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 76
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 77
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 78
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 79
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 80
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 81
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 82
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 83
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 84
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 85
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 86
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 87
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 88
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 89
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 90
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 91
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 92
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 93
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 94
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 95
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 96
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 97
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 98
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 99
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 100
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 101
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 102
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 103
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 104
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 105
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 106
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 107
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 108
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 109
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 110
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 111
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 112
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 113
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 114
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 115
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 116
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 117
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 118
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 119
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 120
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 121
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 122
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 123
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 124
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 125
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 126
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 127
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 128
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 129
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 130
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 131
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 132
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 133
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 134
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 135
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 136
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 137
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 138
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 139
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 140
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 141
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 142
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 143
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 144
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 145
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 146
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 147
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 148
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 149
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 150
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 151
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 152
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 153
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 154
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 155
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 156
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 157
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 158
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 159
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 160
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 161
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 162
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 163
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 164
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 165
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 166
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 167
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 168
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 169
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 170
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 171
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 172
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 173
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 174
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 175
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 176
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 177
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 178
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 179
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 180
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 181
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 182
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 183
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 184
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 185
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 186
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 187
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 188
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 189
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 190
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 191
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 192
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 193
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 194
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 195
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 196
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 197
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 198
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 199
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 200
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 201
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 202
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 203
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 204
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 205
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 206
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 207
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 208
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 209
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 210
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 211
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 212
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 213
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 214
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 215
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 216
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 217
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 218
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 219
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 220
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 221
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 222
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 223
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 224
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 225
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 226
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 227
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 228
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 229
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 230
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 231
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 232
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 233
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 234
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 235
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 236
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 237
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 238
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 239
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 240
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 241
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 242
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 243
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 244
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 245
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 246
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 247
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 248
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 249
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 250
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 251
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 252
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 253
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 254
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 255
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 256
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 257
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 258
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 259
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 260
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 261
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 262
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 263
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 264
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 265
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 266
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 267
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 268
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 269
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 270
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 271
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 272
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 273
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 274
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 275
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 276
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 277
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 278
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 279
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 280
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 281
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 282
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 283
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 284
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 285
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 286
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 287
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 288
Utilaje pentru morărit și panificație - Pagina 289

Conținut arhivă zip

  • ulei0202a2.doc
  • ulei0102a.doc
  • CUM9.doc
  • CUM8.doc
  • CUM7.doc
  • CUM56.doc
  • CUM4a.doc
  • CUM3b.doc
  • CUM1si2.doc
  • CUM12.doc
  • CUM11.doc
  • CUM10.doc

Alții au mai descărcat și

Măcinarea Cerealelor

1. SCURT ISTORIC De-a lungul timpului, de la prima revoluţie alimentară, cerealele au avut şi au un rol capital în hrana omului. Astfel, încǎ din...

Tehnologii și Utilaje în Industria de Morărit și Panificație

I. Memoriu justificativ Activitatea de obţinere a produselor de morărit şi panificaţie, reprezintă una din cele mai vechi preocupări ale omului şi...

Proiect la disciplina tehnica frigului și climatizării

CAPITOLUL I. DOCUMENTARE 1.1Consideratii privind utilizarea frigului artificial si aerului conditionat in climatizarea spatiilor de productie...

Tehnologia de obținere a produselor de panificație

CAP.1. PRODUSE DE PANIFICATIE 1.1.Argument In ansamblul alimentelor cuprinse in ratia zilnica, painea ocupa o pondere insemnata, facand parte din...

Proiect morărit și panificație

1.TEMA PROIECTULUI Sa se proiecteze si sa se stabileasca diagrama tehnologica pentru o moara de grau cu capacitatea de 75t/24 h pentru faina tip...

Metode de analize organoleptice și fizico-chimice pentru pâine și produse de panificație

CAPITOLUL 1 Tehnici generale de analiză şi control a produselor alimentare Norme de calitate pentru paine si produse de panificatie se fabrica pe...

Tehnologia Morăritului

- TEHNOLOGIA MORĂRITULUI Morăritul este cunoscut din cele mai vechi timpuri, fiind într-o evoluţie permanentă paralel cu dezvoltarea...

Malaxorul cu braț fix

Capitolul I – Schema tehnologica de fabricare a painii albe la tava Dozarea materiilor prime şi auxiliare Pregătire tăvi Frământarea maielei...

Te-ar putea interesa și

Relații comerciale și de cooperare economică dintre România și Italia - prezent și perspectivă

INTRODUCERE Primul capitol conţine istoricul relaţiilor comerciale româno-italiene, care datează înca de la începutul anului 1919. Prima perioadă...

Finisor de târâțe orizontal

1.FINISOR DE TARATE Etape de proiectare Calculul puterii de acţionare a finisorului 1.1. Stabilirea turaţiei rotorului şi a vitezei periferice a...

Tehnologia Keine Touch

Introducere Industria panificației și a pastelor făinoase ocupă un loc însemnat în cadrul producției bunurilor de consum, în primul rând datorită...

Marketingul achizițiilor - covrigi

CAPITOLUL I Motivaţia alegerii produsului Piaţa Piaţa produselor de patiserie ( unde se încadrează şi covrigii) înregistrează o creştere...

Studiul performanțelor mașinilor din industria de panificație

CAPITOLUL 1. ELEMENTE GENERALE DE PANIFICAȚIE Procesele tehnologice de fabricare a pâinii și a produselor de panificație constituie un ansamblu de...

Utilaje pentru Morărit și Panificație

Proiectului de an la disciplina „Utilaje pentru morărit şi panificaţie” a) Să se proiecteze o Moară cu cilindrii (valţ) pentru porumb din cadrul...

Raport de evaluare SC Boromir Prod SA Buzău

CAPITOLUL I Prezentarea societăţii Boromir prod SA 1.1.PREZENTAREA CLIENTULUI SC BOROMIR PROD SA BUZAU, a fost infiintata ca societate...

Motivația Alegerii Produsului

1.Motivaţia alegerii produsului Musli sau amestecul de fulgi este mâncarea ideală pentru persoanele care nu au timp să ia micul dejun aşa cum ar...

Ai nevoie de altceva?