Asamblari cu suruburi 25 mm

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Asamblari cu suruburi 25 mm.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Inginerie Aerospatiala

Extras din document

ASAMBLĂRI PRIN ȘURUBURI.

Asamblarea cu șuruburi este una din cele mai vechi metode de asamblare utilizată în construcția de mașini. Aproape că nu există mașină care să nu utilizeze șuruburi.

Clasificare:

nestrînse sub sarcină

fără strîngere inițială

strînse sub sarcină

Asamblări cu șuruburi

nestrînse sub sarcină

cu strîngere inițială

strînse sub sarcină

Dacă strîngerea se face sub sarcină corpul șurubului este solicitat la întindere de către sarcină și la răsucire de către momentului forțelor de frecare între spirele filetului șurubului și piuliței.

Forma asamblării cu șuruburi este prezentată în fig.1

Fig.1 Asamblări cu șuruburi

capul șurubului (A) partea filetată (C)

Se disting: corpul șurubului B)

piulița (P) partea nefiletată

Strîngerea pieselor se face între capul șurubului și piuliță. Corpul șurubului este de obicei cilindric dar poate fi și conic (la șuruburile cu strîngere rapidă de la prăjinile de foraj).

Filetul reprezintă locul geometric al unei suprafețe plane (de diferite forme) care se deplasează de-a lungul unei elice înfășurată pe corpul șurubului astfel încît una din laturile suprafeței (ab) să fie mereu tangentă la cilindru de bază. (fig.2). Se obține o prismă poligonală înfășurată pe cilindru care constituie filetul. Distanța dintre două puncte ale elicei situate pe aceiași generatoare este constantă și se numește pasul elicei (p). Unghiul format de elicea desfășurată (fig.3) cu orizontala, , determină înclinarea elicei:

Fig.2 Generarea filetului

Elicea de pe cilindru se numește elice directoare, iar profilul - profil generator. În cazul în care pe cilindrul de bază sunt trasate două sau mai multe elici va lua naștere un filet cu două sau mai multe începuturi. Acest tip de filet se folosește mai ales la șuruburile de mișcare,aducînd cu sine o îmbunătățire a randamentului. În acest caz între pasul real al spirei p și pasul aparent există relația: . Dacă elicea este înfășurată de la stînga la dreapta se spune că filetul este pe dreapta, iar cînd este înfășurată de la dreapta la stînga se spune că filetul este pe stînga. În mod normal filetul se execută pe dreapta și numai în cazuri de excepție pe stînga. Elementele geometrice caracteristice unui filet sunt prezentate în figura 4:

Fig.4. Geometria filetului (metric)

În figură, d- este diametrul exterior al șurubului, el fiind diametrul nominal, d1, diametrul interior al filetului (care corespunde cilindrului de bază și delimitează fundul filetului), este diametrul mediu al filetului, - pasul filetului, - înălțimea teoretică a filetului egală cu înălțimea profilului generator, - este înălțimea reală a filetului, -înălțimea utilă a filetului ( ), - unghiul de vîrf al filetului, - unghiul de înclinare al spirei filetului. Se observă că acesta are mărimea , , sau după cum este determinat pe diametrul exterior, mediu sau intertior (fig.4). Pentru piuliță diametrele sunt notate cu , , .

Fisiere in arhiva (1):

  • Asamblari cu suruburi 25 mm.DOC