ROEPA

Curs
9/10 (2 voturi)
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 17665
Mărime: 133.94KB (arhivat)
Publicat de: Izabela Ursu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cornel Dinu

Extras din curs

EASA – European Aviation Requirements

JAA – Joint Aviation Agency

JAR- Joint Aviation Requirements

În urma protocolului dintre JAA şi EASA, din 20 noiembrie 2003, EASA a preluat, în parte de la JAA, cadrul de reglementare din aviaţie şi sa născut sub forma unui Regulament de implementare nr. 2042/2003.

Aceste reglementări stipulează modul de organizare a companiilor aeriene şi a organizaţiilor de maintenanţă în conformitate cu normele şi reglementările EASA. Această agenţie s-a desprins din U.E. ca urmare a problemelor specifice regiunii europeano-mediteraneene şi care are rolul de a reglementa activităţile din domeniul aviaţiei.

Part-66

Cadrul general de reglementare

Obiectul şi scopul acestui cadru de reglementare este acela de a uniformiza toate reglementările la nivelul statelor membre ale U.E., iar acestea se vor aplica începând cu prima zi a publicării lor în jurnalul U.E.

Art. 4 Aprobarea organizaţiilor de maintenance – se face în conformitate cu Anexa 2 a prezentului regulament, iar derogările se vor face în conformitate cu Part-145.B.50(2), pe o durată de 1 an.

Art. 5 Certificarea membrilor – se face în conformitate cu reglementările prezentului regulament, cu Anexa 3, excepţie făcând certificarea Accountable manager şi a personalului implicat în testele nedistructive ale structurii; conform MA 607(b) şi MA 803 din Anexa I şi 145.A.30(1) şi Appendix IV, din Anexa II.

Art. 6 Trening-ul organizaţiilor – se face în conformitate cu Anexa IV şi trebuie să fie o activitate continuă şi specifică fiecărei organizaţii în conformitate cu domeniul de lucru. Acest lucru poate să facă dovada că, personalului implicat în acest proces, i se poate să:

- îi fie recunoscute cursurile de instruire de bază;

- îi fie recunoscute cursurile generale şi specifice;

- în fie recunoscute cursurile de tip;

- conducă la obţinerea examenului şi a certificării.

Derogarea de la această activitate se face în conformitate cu Part-147.B.130(b), Anexa IV pentru 1 an.

SECŢIUNEA A

Recomandări tehnice

M.A. 201 Directorul general (accountable manager) – trebuie să fie o persoană cu experienţă (senior person) şi să fie recunoscut de către autoritatea din statul respectiv. Această persoană alături de directorul de calitate, directorul operaţional şi directorul tehnic sunt recunoscuţi în domeniul de specialitate ca „post-holders”.

Responsabilităţile acestuia sunt:

- să urmărească continuitatea navigabilităţii aeronavelor în conformitate cu reglementările în vigoare emise de EASA şi directivele de navigabilitate emise de Autoritatea Aeronautică Civilă – RAPPS.

- toate echipamentele de operare şi urgenţă de la bordul unei aeronave şa fie funcţionale sau în caz contrar să fie marcate corespunzător şi cunoscut acest lucru de către echipaj;

- să fie valabile certificările şi licenţele personalului navigant şi nenavigant;

- procesul de maintenance trebuie să fie făcut în fonformitate cu M.A. 302

- pentru aeronavele achiziţionate în leasing să fie transferate documentele şi toate înregistrările, precum şi detalii din contractul de leasing către proprietar;

M.A. 202 Existenţa raporturilor – după fiecare zbor comandantul este obligat să întocmească un raport privind toate neconformităţile din punct de vedere tehnic, înregistrate şi observate în timpul misiunii. Acest raport trebuie să fie analizat de departamentul operaţional şi înaintat spre soluţionare departamentului tehnic, maintenanţei.

În cazul unor incidente, în funcţie de politica companiei aeriene, dar şi în funcţie de legile statului respectiv, echipajul poate să treacă în raport şi date de la alte evenimente observate sau la care au participat în mod direct şi care pot constitui premisă pentru un posibil accident / incident. Acest raport, de obicei este sub protecţia anonimatului şi constituie subiect de analiză pentru procesul de trening, proceduri ale companiei şi altele.

SECŢIUNEA C

Continuitatea navigabilităţii

M.A. 301 Continuitatea navigabilităţii – datele înregistrate în jurnalul de bord, jurnalul motorului, al combustibilului, precum şi în fişa de urmărire a diferitelor componente, trebuie să fie menţinute cel puţin 12 luni de la scoaterea din serviciu a aeronavei sau a componentei acesteia.

Datele cu privire la modificările făcute asupra unor componente în procesul de maintenance, trebuie să fie stocate cel puţin 24 de luni.

Datele sunt transmise proprietarului / operatorului aerian în cazul în care aeronava trece de la un proprietar la altul. Efectul asupra acestui termen acţionează şi asupra noului proprietar.

Directorul general este obligat să implementeze un set de măsuri imediate, ca reacţie a problemelor de siguranţă. De asemenea este obligat să stabilească politici de execuţie a inspecţiilor sau modificărilor nemandatate.

Trebuie să existe o fişă de urmărire a diverselor componente, un sistem de înregistrare a numărului total de ore de zbor / cicli şi / sau aterizări, pentru fiecare aeronavă în parte.

M.A. 305 Sistem de înregistrare a continuităţii navigabilităţii – înregistrarea datelor cu privire la acţiunile de înregistrare a datelor nu vor fi făcute cu mai mult de 30 de zile de la evenimentul ce a avut loc.

Înregistrările vor fi făcute în: - jurnalul de bord, jurnalul motorului, jurnalul de înregistrare a combustibilului. Datele vor rămâne cel puţin 24 de luni de la ieşirea din serviciu a aeronavei sau a componentelor.

Datele cu privire la înlocuirea, schimbarea sau repararea pieselor / componentelor aeronavelor / motorului, vor rămâne cel puţin 12 luni de la scoaterea din serviciu a aeronavei / componentelor.

M.A. 306 Sistemul de înregistrare a datelor tehnice – sunt stocate toate informaţiile despre fiecare zbor (în DFDR sunt înregistraţi cel puţin 256 de parametrii diferiţi), pentru a asigura siguranţa zborului. Toate aceste informaţii sunt stocate ce puţin 36 de luni de la intrarea în sistem

Componente cu durată de viaţă limitată în timp – sunt componente ale motorului care au o durată de viaţă limitată în timp şi care nu trebuie să fie depăşită cu mai mult decât a recomandat fabricantul.

Preview document

ROEPA - Pagina 1
ROEPA - Pagina 2
ROEPA - Pagina 3
ROEPA - Pagina 4
ROEPA - Pagina 5
ROEPA - Pagina 6
ROEPA - Pagina 7
ROEPA - Pagina 8
ROEPA - Pagina 9
ROEPA - Pagina 10
ROEPA - Pagina 11
ROEPA - Pagina 12
ROEPA - Pagina 13
ROEPA - Pagina 14
ROEPA - Pagina 15
ROEPA - Pagina 16
ROEPA - Pagina 17
ROEPA - Pagina 18
ROEPA - Pagina 19
ROEPA - Pagina 20
ROEPA - Pagina 21
ROEPA - Pagina 22
ROEPA - Pagina 23
ROEPA - Pagina 24
ROEPA - Pagina 25
ROEPA - Pagina 26
ROEPA - Pagina 27
ROEPA - Pagina 28
ROEPA - Pagina 29
ROEPA - Pagina 30
ROEPA - Pagina 31
ROEPA - Pagina 32
ROEPA - Pagina 33
ROEPA - Pagina 34
ROEPA - Pagina 35
ROEPA - Pagina 36
ROEPA - Pagina 37
ROEPA - Pagina 38
ROEPA - Pagina 39
ROEPA - Pagina 40
ROEPA - Pagina 41
ROEPA - Pagina 42
ROEPA - Pagina 43
ROEPA - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • ROEPA
    • 1. ROEPA.doc
    • 10. ROEPA.doc
    • 2. ROEPA.doc
    • 3. ROEPA.doc
    • 4. ROEPA.doc
    • 5. ROEPA.doc
    • 6. ROEPA.doc
    • 7. ROEPA.doc
    • 8. ROEPA.doc
    • 9. ROEPA.doc

Alții au mai descărcat și

Aparate de bord

APARATE DE BORD CAP. I. – GENERALITATI Sunt dispozitive destinate pentru culegerea, convertirea, transmiterea si afisarea informatiilor necesare...

Sisteme integrate de afișaj la bordul aeronavelor

Sisteme integrate de afisaj la bordul aeronavelor Facultatea de Mecatronică si Sisteme Integrate de Armament, Academia Tehnică Militară,...

Teoria și Construcția Sistemelor de Propulsie

Sistemul de propulsie Sistemul de propulsie este alcatuit din: I Fluidul de propulsie - reprezinta subsistemul asupra caruia actioneaza...

Mecanica avionului 2

Mecanica Masinilor Aeriene - Ecuatiile miscării aeronavelor - Consideratii introductive - Aeronava – solid rigid - 6 grade de libertate -...

Elicoptere

ELICOPTERE CURS 1 INTRODUCERE Scurt istoric Scurt istoric Scurt istoric Tipuri constructive de elicoptere Monorotor cu elice anticuplu...

Procese în turbomașini 2

3 . Compresorul aerodinamic, axial Compresorul axial face parte din categoria compresoarelor cinetice la care comprimarea statica a fluidului...

Metoda benzii duble (double strip method) pentru aripi oscilante trapezoidale cu sageată, în regim incompresibil

Este o metodă numerică îmbunăţită pentru calculul distribu]iei încărcării pe o aripă oscilantă. Aripa este trapezoidală, cu săgeată şi se află în...

Te-ar putea interesa și

Strategii în managementul investițional

1. Prezentarea agentului economic 1.1 Date de identificare a agentului economic DN 11, KM 5+863 507190 SANPETRU, România 1.2 Forma juridica...

Economia socială și cooperativele

CAPITOLUL I ROLUL SECTORULUI COOPERATIST ÎN ECONOMIA DE PIAȚĂ Cooperația în contextul globalizării, managementul cooperatist, accederea...

Ai nevoie de altceva?