Sisteme de Asistare a Deciziilor

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Sisteme de Asistare a Deciziilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 40 de pagini .

Profesor: Radu Balba

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Inteligenta Artificiala, Management

Cuprins

1 Decizia şi procesul decizional în management 3
1.1 Caracteristici fundamentale ale deciziei 3
1.2 Clasificarea deciziilor 4
1.3 Elemente ale procesului decizional 6
1.4 Modele decizionale 8
1.5 Informatia - element esential în cadrul procesului decizional 10
1.6 Metode si tehnici aplicate în cadrul procesului decizional 12
2 Rolul si necesitate sistemelor informatice pentru management 17
2.1 Taxonomia sistemelor informationale (SI) din perspectiva procesului decizional 19
3 Sisteme de informare pentru management (SIM) 21
3.1 Definitie 21
3.2 SIM Integrat 21
3.3 SIM în timp real 22
3.4 SIM distribuit 22
4 Sisteme suport de decizie (SSD) 23
4.1 Definitii 23
4.2 Concepte fundamentale in SSD 23
4.3 Tipologia SSD 24
4.4 Caracteristici ale SSD 25
4.5 Componente ale SSD 26
4.6 Eficienta utilizarii SSD în management 28
5 Sisteme suport pentru decizii de grup (SSDG) 29
5.1 Definitie 29
5.2 Obiective 29
5.3 Model referinta pentru SSDG 30
6 Sisteme suport de decizii pentru executivi (SSDE) 33
6.1 Definitii 33
6.2 Caracteristici ale SSDE 34
6.3 Continutul si principiile care stau la baza SSDE 35
6.4 Efectivitatea unui SSDE 36
7 Sisteme expert si bazate pe cunostinte (SE) 39
7.1 Definitii 39
7.2 Concepte de baza în SE 39
7.3 Functiunile SE în procesul decizional 40

Extras din document

Sistemul decizional al firmei.

Perspective economice si informatice

1 Decizia şi procesul decizional în management

Pentru o buna perioada de timp managementul a fost considerat o adevarata arta, talent însusit prin învatarea din încercari si erori. O varietate de stiluri individuale, deseori bazate pe creativitate, rationament uman, intuitie si experienta au fost folosite în rezolvarea problemelor de acelasi tip, si aceasta în defavoarea metodelor cantitative si a abordarilor stiintifice. Complexitatea afacerilor si a mediului de desfasurare a acestora a crescut însa simtitor în ultimele decenii. Exista câteva cauze majore care au determinat aceasta crestere a complexitatii - numarul de solutii posibile foarte mare; dificultatea prezicerii consecintelor pe termen lung datorita cresterii gradului de incertitudine, efectele erorilor în luarea deciziilor pot fi dezastruoase datorita complexitatii operatiilor si reactiei în lant pe care o eroare poate sa o cauzeze în diverse sectoare ale nivelelor micro si macroeconomic.

Una din caracteristicile oricarui sistem socio-economic, în cadrul carora se înscrie si firma, o constituie finalitatea, adica tendinta de a evolua în vederea realizarii anumitor obiective. Admitând universalitatea legii entropiei, potrivit careia în natura ordinea tinde sa se transforme în dezordine, înseamna ca starea entropica este caracteristica si sistemelor socio-economice. În aceste conditii, societatile comerciale, ca sisteme, trebuie sa se adapteze permanent influentei unor factori perturbatori - exogeni sau endogeni – care se opun sau îngreuneaza realizarea obiectivelor prestabilite. Aceasta adaptare, autoreglare a functionarii firmei se realizeaza prin intermediul activitatii managerilor care în esenta reprezinta o înlantuire de decizii interdependente.

Decizia constituie punctul central al activitatii de management întrucât ea se regaseste în toate functiile acestuia, si mai mult, integrarea firmei în cadrul mediului depinde de calitatea deciziei. În acelasi timp, calitatea procesului decizional influenteaza reducerea costurilor, eficienta folosirii fondurilor, cresterea profitului etc.

Referitor la locul deciziei în procesul de management, consideram ca aceasta nu reprezinta o functie întrucât rezultatul procesului decizional se concretizeaza în cadrul fiecarei functii a managementului. Astfel, în domeniul previziunii, ca functie a managementului, rezultatul procesului decizional se concretizeaza în variante de strategie, de plan sau de program.

1.1 Caracteristici fundamentale ale deciziei

Decizia, componenta primara a sistemului decizional, constituie un element esential al managementului, fiind instrumentul sau specific de exprimare. În fond, nivelul calitativ al conducerii unei organizatii se manifesta prin deciziile elaborate si aplicate.

Decizia de conducere reprezinta procesul de alegere a unei linii de actiune în scopul realizarii unor obiective, prin a carei aplicare se influenteaza activitatea a cel putin unei alte persoane decât decidentul [Nicolescu98].

Deciziile manageriale, spre deosebire de deciziile generale, se refera la misiunea, strategiile si politica pe termen lung ale firmei, coordonarea principalelor domenii de activitate, atingerea eficientei dorite, solutionarea si medierea conflictelor, masuri de maxima importanta pentru viitorul firmei.

În practica decizia manageriala îmbraca doua forme: actul decizional si procesul decizional. Actul decizional se refera la situatii decizionale de complexitate redusa, cu caracter repetitiv sau în care variabilele implicate sunt foarte bine cunoscute de catre decident. Procesul decizional implica un consum mare de timp, pe parcursul careia se culeg si analizeaza informatii, se consulta persoane în vederea conturarii situatiei decizionale. În esenta procesul decizional consta într-un ansamblu de etape prin intermediul carora se pregateste, adopta, aplica si evalueaza decizia manageriala.

Pentru a conduce la realizarea obiectivelor stabilite deciziile manageriale trebuie sa îndeplineasca o serie de criterii, dintre care cele mai importante sunt considerate urmatoarele:

- Fundamentarea stiintifica a deciziei. Aceasta conduce la evitarea improvizatiilor si a subiectivismului în procesul de luare a deciziilor.

- Legalitatea deciziei. Adoptarea deciziei trebuie facuta doar de catre persoane care sunt investite cu drept legal si împuternicire în acest sens.

- Completitudinea deciziei. Decizia trebuie sa cuprinda toate elementele necesare întelegerii corecte si implementarii acesteia.

- Oportunitatea deciziei. Este de preferat o decizie buna luata în timp util unei decizii foarte bune luate cu întârziere.

- Eficienta deciziei. Se urmareste obtinerea unui efect cât mai bun pentru un anumit efort.

- Coordonarea deciziei. Se asigura astfel ca deciziile privind diferitele departamente ale organizatiei sa fie compatibile între ele si sa conduca la realizarea obiectivului de ansamblu al întreprinderii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Asistare a Deciziilor.doc