Extras din document
Constituția din 1923
Adoptarea acestei constituții a devenit necesară deoarece în 1918 s-a încheiat procesul de formare a statului Național Român Modern și teritoriile care intră în 1918 în componența României trebuiau să se afle toate sub o singură lege fundamentală.
Al doilea argument este reprezentat de faptul că realizarea României Mari schimba considerabil structura etnică a României, minoritățile reprezentând aproximativ 27%. În acest context drepturile și libertățile acestora trebuiau reglementate în acord cu reglementările internaționale stabilite de către Conferința de Pace de la Paris-Versailles din 1919-1920.
Principiile care stau la baza constituției sunt aceleași ale constituției din 1866.
Este alcătuită din titluri și articole. România este stat național, unitar, indivizibil și inalienabil, monarhie constituțională.
Principiul separării puterilor în stat este ilustrat astfel :
- Puterea executivă - se împarte în tre rege și guvern. Instituția monarhică are rol de arbitru sau factor de mediere al vieții politice. Guvernul este cel care pune în practică politica externă și internă.
- Puterea legislativă - aparține parlamentului și regelui, având structură bicamerală. Parlamentul este ales prin vot universal și atribuțiile acestuia de control față de executivul ministerial cresc. Regele este cel care convoacă, amână, dizolvă parlamentul, sancționează și promulgă legile.
- Puterea judecătorească - aparține instanțelor judecătorești, instanța juridică supremă fiind Înalta Curte de Casație și Justiție. Sentințele judecătorești se pronunță în numele legii și se execută în numele regelui.
Drepturile și libertățile cetățenești
- Libertatea individului
- Egalitatea în fața legii
- Libertatea conștiinței
- Libertatea cuvântului
- Libertatea tiparului
- Dreptul la educație
- Dreptul la asociere si manifestare
- Egalitatea în drepturi civile între bărbați și femei. În ceea ce privește drepturile electorale ale femeii, acestea urmau să fie stabilite prin legi ulterioare.
- Dreptul la vot, universal pentru cetățenii bărbați, începând de la vârsta de 21 de ani.
- Dreptul la proprietate era garantat de către stat, existând și posibilitatea exproprierii în situații de utilitate publică (reforma agrară).
Importanța constituției din 1923:
1. Constituția consolidează Marea Unire.
2. Consolidează regimul politic de tip democratic, asigură stabilitatea acestuia până în 1938.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Constitutiile romanesti.docx