Introducere în Istoria Contemporană a României

Curs
7.2/10 (5 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 98 în total
Cuvinte : 72289
Mărime: 223.55KB (arhivat)
Publicat de: Antonie Avram
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Sorin Radu
UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” SIBIU FACULTATEA DE ISTORIE ŞI PATRIMONIU „NICOLAE LUPU” SIBIU CATEDRA DE ISTORIE MODERNĂ ŞI CONTEMPORANĂ

Cuprins

  1. . Procesul de unificare legislativă şi de integrare a provinciilor
  2. unite cu România în structurile noului stat 2
  3. 2. Economia României între cele două războaie mondiale
  4. 1919-1939. Caracteristici 8
  5. 3. Sistemul politic din România în perioada monarhiei
  6. constituţionale (1918- februarie 1938) 12
  7. 3.1. Constituţia din martie 1923 – fundamentul regimului politic 12
  8. 3.2. Monarhia 17
  9. 3.3. Parlamentul şi viaţa parlamentară 21
  10. 3.4. Partidele politice 26
  11. 3.5. Sistemul electoral (1918-1937) 31
  12. 3.5.1. Evoluţia legislaţiei electorale. Consideraţii
  13. privind electoratul 31
  14. 3.5.2. Alegerile parlamentare şi locale organizate
  15. în perioada 1919-1937 36
  16. 4. Societatea românească între cele două războaie mondiale 46
  17. 4.1. Impactul războiului, reformelor şi al Unirii asupra
  18. societăţii. Mentalităţi colective 46
  19. 4.2. Viaţa cotidiană a românilor 51
  20. 5. Politica externă a României între cele două războaie mondiale
  21. (1919-1939) 54
  22. 6. Regimul monarhiei autoritare
  23. (10 februarie 1938 – 6 septembrie 1940) 60
  24. 7. Regimul politic din România în perioada septembrie
  25. 1940 – august 1944 64
  26. 7.1. Statul naţional legionar (septembrie
  27. 1940 – ianuarie 1941) 64
  28. 7.2. Dictatura militară antonesciană (ianuarie
  29. 1941 – august 1944) 65
  30. 8. Participarea României la cel de-al doilea război mondial 67
  31. 8.1. Campania armatei române alături de Germania
  32. nazistă împotriva U.R.S.S. (iunie 1941 – august 1944) 67
  33. 8.2. Lovitura de stat de la 23 August 1944 71
  34. 8.3. Campania armatei române împotriva Germaniei
  35. naziste (23 august 1944 – mai 1945) 74
  36. 9. Evoluţia politică a României în perioada 1944-1947.
  37. Premisele instaurării regimului totalitar comunist 77
  38. 10. Regimul politic din România în timpul lui
  39. Gheorghe Gheorghiu-Dej (1948-1965) 84
  40. 10.1. Impunerea regimului stalinist 84
  41. 10.2. Represiune, rezistenţă, colaboraţionism,
  42. luptă pentru putere 92
  43. 10.3. Retragerea trupelor sovietice din România (1958) 94
  44. 10.4. Desovietizarea României. Declaraţia din aprilie 1964 95

Extras din curs

1. PROCESUL DE UNIFICARE LEGISLATIVĂ ŞI DE INTEGRARE A PROVINCIILOR UNITE CU ROMÂNIA

ÎN STRUCTURILE NOULUI STAT

Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Regatul Româ¬niei în anul 1918 a reprezentat o revoluţie care a iniţiat o adevărată operă de organizare a noului stat şi de constituire a naţiunii. România nu s-a transformat doar din punct de vedere demografic, social şi teritorial, ci a fost afectat profund şi domeniul politic ca urmare a războiului, reformelor şi a sporirii fără precedent a populaţiei şi a teritoriului.

Procesul unificării legislative a constituit o problemă care a dat naştere unei dezbateri nu numai teoretice, ci şi politice, preocupând întrea¬ga clasă politică a României Mari. Jurişti mai ales, conducători de instituţii de diverse profiluri, lideri ai tuturor partidelor politice s-au angajat, prin intermediul unor reviste de specialitate, prin presă, dezbateri parlamentare, la un dialog despre cea mai potrivită cale pentru atingerea scopului urmărit, adică unificarea instituţional-administrativă a ţării. Conţinutul dezbaterilor a profilat opţiunea pentru realizarea unei sinteze a tot ceea ce era înregistrat şi recunoscut ca fiind mai bun în legislaţia tuturor provinciilor ţării de până la unire, dar să cuprindă în acelaşi timp şi ceea ce putea fi comun – sub aspect principial – din gândirea lumii moderne.

Problemele de acest fel preocupau toate statele europene întregite sau nou create la sfârşitul primului război mondial. Într-o primă etapă s-au menţinut în vigoare legile existente, sau o parte însemnată a acestora, pentru ca, apoi, unificarea să se realizeze diferenţiat, de la ţară la ţară, fiind sesizabile şi procedee asemănătoare.

Procesul de unificare legislativă, care a stat la baza unificării instituţionale, adminis¬tra¬¬¬¬tive, politice, economice, culturale etc. s-a produs prin¬tr-o împletire a principiilor şi modali¬tăţilor de înfăptuire. Menţinerea pentru un timp a unor legiuiri specifice doar unor provin¬cii s-a interferat cu extin¬derea, tacită sau explicită, a unor legi din Vechiul Regat, cu promul¬garea legilor şi codurilor de unificare, fără a se putea face o periodizare cronologică distinctă între aceste înfăptuiri. Pe de altă parte, trebuie pre¬cizat că unificarea legislativă a fost un proces de durată la care au contribuit atât românii din Vechiul Regat cât şi cei din provincii. Cu toate acestea unificarea a avut loc în mare măsură sub egida şi în condiţiile impuse de Vechea Românie, ale cărei instituţii au jucat un rol dispro¬porţionat în statul ce-şi sporise dimensiunile.

Unificarea însemna şi încorporarea unor importante populaţii mino¬¬¬ritare în general mai urbanizate, mai educate şi mai moderne decât românii. De asemenea, însemna şi impu¬nerea unor procese democratice occi¬¬dentale, precum şi drepturi egale acordate minorităţilor naţionale, dar şi de¬¬¬mon¬strarea lipsei unei concepţii unitare a clasei politice româneşti, afecta¬¬tă, ca şi minorităţile, de tradiţii, culturi şi loialităţi din punct de vedere regional.

Unificarea a fost îngreunată de existenţa unor organisme politice regionale care au elaborat o proprie operă legislativă, mai ales în cazul Consiliului Dirigent din Transilvania. În Basarabia a funcţionat în perioada de la proclamarea unirii (27 martie/9 aprilie 1918) şi până în 27 noiem¬brie/10 decembrie 1918 Sfatul Ţării şi Consiliul de Directori Generali, care au avut drept sarcină administrarea provinciei. Între realizările mai impor¬tante ale acestor instituţii se remarcă legea agrară, cu un pronunţat caracter democratic, adoptată în 27 martie 1918, între primele măsuri legislative de acest gen adoptate în România întregită.

În Bucovina, odată proclamată unirea cu România (14/27 octom¬brie 1918), s-a constituit un Consiliu Naţional compus din 50 de membri care să reprezinte interesele poporului român din această provincie. Consiliul Naţional a instituit un organism cu caracter de guvern compus din 14 secre¬tari de stat, având în frunte pe Iancu Flondor. În decembrie 1918, în ace¬laşi timp cu decretul lege de recunoaştere a unirii semnat de Ferdinand I şi I. I. C. Brătianu, se publica un decret care se referea la administrarea Bucovinei. Astfel, se instituia sub conducerea unui ministru delegat de rege un Serviciu administrativ cuprinzând nouă Secretariate de serviciu, în frun¬te cu un secretar şef. În aprilie 1920 ministrul delegat a fost înlocuit de un preşedinte al Comisiei regionale, cu misiunea de a lichida serviciile şi de a trece atribuţiile lor asupra departamentelor corespunzătoare ale guvernului de la Bucureşti.

În Transilvania la 2 decembrie 1918 s-a constituit Marele Sfat Naţional (organism cu funcţii legislative) şi Consiliul Dirigent, un guvern provizoriu în frunte cu Iuliu Maniu, care cuprindea 15 resorturi. Aceste organisme confereau o oarecare autonomie provizorie provinciei intra¬car¬patice, stare ce avea să dureze până la întrunirea Constituantei Românei Mari aleasă pe baza votului universal, fără a avea a semnificaţie politică.

Consiliul Dirigent, cu sediul în Sibiu, avea puteri legislative şi exe¬cu¬tive largi. Se supunea Bucureşti-ului doar în probleme militare şi de po¬litică externă, căi ferate şi câteva domenii de jurisdicţie naţională. Con¬si¬liul era alcătuit din doi social-democraţi, trei independenţi şi zece membri ai Partidului Naţional.

Întrucât atribuţiile Consiliului Dirigent se exprimau în puterea legislativă şi executivă, el a pus la baza activităţii sale principiul modern al separării puterilor, hotărând asupra exercitării lor în felul următor: puterea legislativă urma să fie exercitată prin Consiliul Dirigent în ansamblul său, cu discutarea chestiunilor şi supunerea lor la vot; puterea executivă a rămas să fie exercitată prin resoarte, iar puterea judecătorească prin judecătorii, tribunale şi Curţi de Apel, cu deplină independenţă în hotărâri faţă de Consiliul Dirigent.

Consiliul Dirigent a trecut la organizarea unei administraţii româ¬neşti descentralizate în Transilvania şi a luat măsuri în toate domeniile vie¬ţii juridice, economice, sociale, culturale şi chiar politice. Între reali¬ză¬ri¬le mai importante se remarcă legea agrară şi legea electorală (august 1919).

Argumentul menţinerii temporare a unei asemenea stări, invocat de transilvăneni, rezida în condiţiile istorice diferite în care a evoluat poporul român de peste munţi, situaţie ce a generat existenţa pe acest teritoriu a unor legi şi instituţii diferite. La aceasta se adăuga situaţia specifică a începutului de decembrie 1918, când războiul abia se terminase, tratativele de pace nu începuseră, vechea Românie se resimţea de pe urma distrugerilor provocate de război şi de ocupaţia germană.

În consecinţă, autonomia provizorie şi limitată în timp hotărâtă prin Rezoluţia de la Alba Iulia apărea ca o necesitate practică. În Transil¬vania trebuia să se organizeze o viaţă de stat românească şi să se întreprindă măsuri energice în toate compartimentele, care să grăbească uniformizarea deplină a situaţiei din provincie cu vechea Românie.

Preview document

Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 1
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 2
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 3
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 4
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 5
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 6
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 7
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 8
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 9
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 10
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 11
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 12
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 13
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 14
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 15
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 16
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 17
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 18
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 19
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 20
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 21
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 22
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 23
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 24
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 25
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 26
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 27
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 28
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 29
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 30
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 31
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 32
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 33
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 34
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 35
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 36
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 37
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 38
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 39
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 40
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 41
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 42
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 43
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 44
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 45
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 46
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 47
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 48
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 49
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 50
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 51
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 52
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 53
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 54
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 55
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 56
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 57
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 58
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 59
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 60
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 61
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 62
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 63
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 64
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 65
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 66
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 67
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 68
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 69
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 70
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 71
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 72
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 73
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 74
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 75
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 76
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 77
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 78
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 79
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 80
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 81
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 82
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 83
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 84
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 85
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 86
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 87
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 88
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 89
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 90
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 91
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 92
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 93
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 94
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 95
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 96
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 97
Introducere în Istoria Contemporană a României - Pagina 98

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Istoria Contemporana a Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Relațiile dintre Carol II și mișcarea legionară

Introducere Mi-am ales acest subiect de lucrare de licenţă deoarece eu, personal, sunt fascinat de tot ce înseamnă istoria contemporană a...

Viața Politică în România între 1990 și 1996

Ceea ce m-a motivat în alegerea acestei teme de licenţă cu o periodizare atât de recentă, a fost chiar gradul de noutate al deznodământului celor...

Comunismul în România

CAPITOLUL 1. COMUNISMUL IN ROMANIA 1.1.Instaurarea regimului comunist in Romania Deşi se află încă la începuturile sale, studiul regimului...

Închisorile comuniste

Teroarea comunista Timp de cel puţin două decenii, de la sfârşitul anilor 40 până spre anii 60, în interiorul lagărului sovietic a funcţionat un...

Obiectivele politicilor externe românești în perioada interbelică

După Primul Război Mondial proba de încercare a credinței față de idealul păcii o reprezenta atitudinea față de statu-quo, stabilit de sistemul...

Unirea din 1918

La terminarea razboiului , o noua era parea sa se impuna in viata politica , aceea a statorniciei unor relatii internationale democratice, a...

Reorientarea internă și externă a României în conformitate cu noua conjunctură internațională. monarhia autoritară a regelui Carol al II-lea

Viaţa politică în anii 30 a fost umbrită de unde declin general al instituţiilor democratice. Liberalii şi naţional-ţărăniştii, care asiguraseră...

Organizarea administrativă a Țării Românești

Populația unui stat s-a stabilit și trăiește în așezările teritoriale, care s-au constituit ca formațiuni naturale, dezvoltate și structurate de-a...

Te-ar putea interesa și

Vămuirea mărfurilor - regimul vamal și procedura vamală în România

INTRODUCERE Prezenta lucrare abordeaza tematica vamuirii marfurilor in Romania. Ea se concentreaza in principal asupra regimurilor vamale si a...

Politica promoțională a firmei Coca Cola

INTRODUCERE Această lucrare a fost realizată cu scopul de a analiza componenţa promoțională a mixului de marketing din cadrul companiei Coca-Cola....

Cardul bancar - instrument necesar în lumea modernă

Capitolul 1 Scurt istoric privind sistemul bancar romanesc 1.1 Sistemul bancar românesc – dezvoltare sustenabilă, pregătit pentru continuarea...

Arhitectură

TRANSFORMAREA OBIECTULUI DE ARHITECTURA IN TIMP Istoria arhitecturii este strans legata de istoria umanitatii. Primele forme ale arhitecturii au...

Politică Externă a lui Șerban Cantacuzino

Introducere Mi-am ales acest subiect de licenţă deoarece, eu, personal, sunt fascinată de tot ce înseamnă istoria evului mediu românesc,...

Piața și concurența cafelei

Introducere 1.1 economia si concurenta De-a lungul evolutiei sale istorice, stiinta a cautat sa analizeze fenomenele complexe cu ajutorul...

Hipermarketul Cora

Introducere Tot mai mult sistemele de satisfacere a consumatorilor din orice tara tind spre o largire a ariei de cuprindere. Respectivul fenomen...

Burse de Produse Agricole la Nivel Mondial și în România

Introducere Termenul de „bursă” desemnează o instituție cu putere de autoreglementare, specifică economiei de piață liberă, ca formă organizată de...

Ai nevoie de altceva?