Istorie medievală universală

Curs
9.2/10 (5 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 144 în total
Cuvinte : 75865
Mărime: 223.51KB (arhivat)
Publicat de: Iulian S.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Aurel Iacob

Extras din curs

Introducere

Termenul de ev mediu a fost folosit de umaniştii italieni din a doua jumătate sec. al XV-lea, care considerau perioada cuprinsă între dezagregarea Imperiului Roman de Apus – anul 476 – şi vremea lor, ca o “epocă de mijloc”, între Antichitate şi Renaştere. Anul de început a fost acceptat mai ales de europeni iar pentru sfârşitul feudalismului s-au propus mai multe date. Astfel s-a considerat anul 1453 – an în care turcii ocupau Constantinopolul, marcând sfârşitul Imperiului Bizantin sau sfârşitul sec. XV odată cu marile descoperiri geografice care au marcat puternic evoluţia societăţii omeneşti. S-a propus şi anul 1517 – când începe Reforma sau desfăşurarea revoluţiilor burgheze din Ţările de Jos la sfârşitul secolului al XVI sau revoluţia burgheză din Anglia de la jumătatea sec. XVII.

Termenii de feudal, feudalism provin de la cuvintele feud ce indica, în evul mediu dezvoltat, posesiunea funciară condiţionată pe care un vasal o deţinea de la un senior. Treptat au căpătat un sens mai larg desemnând structura socială şi regimul politic în evul mediu.

Relaţiile de tip feudal – presupun şi raporturile dintre nobili şi ţărani dependenţi – ultimii constituind principală forţă producătoare de bunuri materiale. Limitele cronologice au variat în funcţie de spaţiul geografic, de particularităţile dezvoltării societăţii.

Astfel, acest sistem de relaţii au caracterizat societatea europeană, cunoscut şi nordul Africii, Asia între secolele III-XIX. America Latină l-a cunoscut după formarea imperiilor coloniale spaniol-portughez în secolul al XVI-lea. Unele zone ale lumii precum Africa centrală şi de sud, America de Nord (cu excepţia Mexicului) şi Australia relaţiile feudale au rămas necunoscute.

Periodizarea epocii feudale întâmpină numeroase dificultăţi deoarece limitele cronologice variază de la o zonă geografică la alta.

Procesul de formare a relaţiilor feudale a început în China în secolele III-IV apoi în Imperiul Roman de Apus şi de Răsărit în secolele V-VI, iar în centrul şi răsăritul Europei secolele VI-VIII şi Orientul Apropiat în secolele VI-VII.

Feudalismul dezvoltat a început în China – VIII-IX Europa apuseană şi centrală (sec. XI-XII) şi în Europa răsăriteană – secolele. XI-XIII.

Destrămarea relaţiilor feudale a început în Europa apuseană şi centrală – secolele XVI-XVII, apoi Europa răsăriteană – sec. XVII-XVIII, iar în unele ţări din Asia şi Africa (sec. XVIII-XIX). Luându-se în considerare că s-a manifestat în forma lui clasică în Europa apuseană şi centrală, feudalismul a avut limite cronologice între secolul V, în condiţiile destrămării Imperiului Roman de Apus, şi trecerea la capitalism (odată cu revoluţiile burgheze din Ţările de Jos şi din Anglia) adică secolele XVI-XVII. Pe plan mondial limitele au fost între secolele III-VII şi secolele XVI-XIX.

Geneza feudalismului

Elementele feudale au existat şi în societatea sclavagistă. În general s-a acceptat ideea că feudalismul a apărut pe două căi.

1.forma clasică, prin trecerea de la sclavagism la feudalism, caracteristică mai ales Imperiului roman de Răsărit.

2.trecere de la o organizare socială specifică comunei primitive la o organizare de tip feudal ca la triburile germane şi slave.

Desigur că în procesul de destrămare a rânduielilor sclavagiste în Imperiul Roman de Apus au existat şi unele elemente caracteristice organizării primitive, revigorate datorită contactului cu triburile germanice, iar în Imperiul Roman de Răsărit prin impactul produs de acţiunea triburilor slave.

Unul din elementele noi care au apărut a fost fenomenul colonatului apărut în Italia, mai întâi, răspândindu-se apoi datorită lipsei mâinii de lucru şi a scăderii numărului sclavilor. Provenienţa colonilor era diversă – sclavi, liberţi, oameni liberi. Constantin cel Mare a dat o lege în 332 prin care făcea din coloni “servus terrae” – sclavii pământului.

Un alt fenomen nou l-a constituit patronatul ca raport între un magnat, aristocrat şi omul care se angajează să lucreze. Cel care se angaja şi nu avea pământ primea un lot cu drept de folosinţă. Ţăranul cu pământ ceda lotul lui seniorului bucurându-se în schimb de protecţia acestuia. Primea acelaşi lot ca să-l lucreze având numai dreptul de folosinţă. Cu timpul ţăranul pierdea şi lotul şi libertatea şi devenea colon.

Trecerea de la sclavagism la feudalism a fost influenţată şi de factorul religios. Semnificativă în acest sens este contribuţia religiilor universale, budismul mai ales pentru India şi China, Creştinismul în Imperiul Roman de Apus şi de Răsărit şi a islamismului în lumea arabă. De exemplu, în secolele IV-V Imperiul Roman cunoştea o acută criză morală. Se simţea nevoia unei religii unitare. Cultul caesarilor a fost o încercare ce a eşuat. Creştinismul a fost la început un protest religios, în felul său, o mişcare a celor asupriţi.

Decăderea economică datorată atacurilor migratorilor, dispariţia oraşelor în apusul Europei au adâncit criza şi trecerea la economia naturală şi a dus în ultimă instanţă la dispariţia Imperiului Roman de Apus. Criza cunoscută de acest stat a fost generală, conducând la scăderea producţiei, la slăbirea legăturilor economice dintre oraş şi sat, la anihilarea activităţii sociale. Marea migraţie a triburilor germane în Europa de Apus în secolele V-VI şi a celor slave în Peninsula Balcanică în secolul VI-VII a fost însoţită de mari distrugeri materiale, de regres demografic, contribuind la ruralizarea economiei. De remarcat că acest proces a fost resimţit în Europa Centrală şi de Apus şi datorită dominaţiei arabe a bazinului mediteraneean.

În aceste condiţii bogăţia cea mai importantă o constituia pământul, în primul rând pământul cu oameni.

Izvor de subzistenţă şi mijloc de remunerare a muncii productive şi a slujbelor, pământul reprezenta baza raporturilor sociale. Propietatea funciară feudală a constituit baza relaţiilor de producţie stabilite între membrii clasei dominante (relaţiile vasalice) şi dintre feudali şi ţărani.

În primele secole ale Evului Mediu au luat fiinţă popoarele şi limbile actuale romanice, germanice şi slave, precum şi statele feudale timpurii. Printre acestea se numără şi formarea poporul român şi a limbii române, ca popor de origine romanică.

În Europa în sec. VIII-X în afară de Imperiul Bizantin s-au constiutuit şi alte mari state feudale timpurii ca Imperiul Carolingian, Imperiul Romano-german, statul Kievean. În Orientul Apropiat şi Nordul Africii s-a format, în urma cuceririlor arabe din secolele VII-VIII, Califatul arab.

Marea migraţie a triburilor germane în Europa apuseană şi Centrală şi urmările ei

În primele secole ale erei creştine, triburile germanice locuiau în regiunea cuprinsă între Rin, cursul superior şi mijlociu al Dunării şi Vistula, precum şi din sudul Scandinaviei până în nordul Mării Negre. Vechii germani au fost prezentaţi de către Caesar în lucrarea “De bello galicus” (cu care s-a aflat în conflict în ultimul secol Î.H.), apoi de către Tacit “Despre originea şi ţara germanilor” întocmită în anul 98 d.H..

Preview document

Istorie medievală universală - Pagina 1
Istorie medievală universală - Pagina 2
Istorie medievală universală - Pagina 3
Istorie medievală universală - Pagina 4
Istorie medievală universală - Pagina 5
Istorie medievală universală - Pagina 6
Istorie medievală universală - Pagina 7
Istorie medievală universală - Pagina 8
Istorie medievală universală - Pagina 9
Istorie medievală universală - Pagina 10
Istorie medievală universală - Pagina 11
Istorie medievală universală - Pagina 12
Istorie medievală universală - Pagina 13
Istorie medievală universală - Pagina 14
Istorie medievală universală - Pagina 15
Istorie medievală universală - Pagina 16
Istorie medievală universală - Pagina 17
Istorie medievală universală - Pagina 18
Istorie medievală universală - Pagina 19
Istorie medievală universală - Pagina 20
Istorie medievală universală - Pagina 21
Istorie medievală universală - Pagina 22
Istorie medievală universală - Pagina 23
Istorie medievală universală - Pagina 24
Istorie medievală universală - Pagina 25
Istorie medievală universală - Pagina 26
Istorie medievală universală - Pagina 27
Istorie medievală universală - Pagina 28
Istorie medievală universală - Pagina 29
Istorie medievală universală - Pagina 30
Istorie medievală universală - Pagina 31
Istorie medievală universală - Pagina 32
Istorie medievală universală - Pagina 33
Istorie medievală universală - Pagina 34
Istorie medievală universală - Pagina 35
Istorie medievală universală - Pagina 36
Istorie medievală universală - Pagina 37
Istorie medievală universală - Pagina 38
Istorie medievală universală - Pagina 39
Istorie medievală universală - Pagina 40
Istorie medievală universală - Pagina 41
Istorie medievală universală - Pagina 42
Istorie medievală universală - Pagina 43
Istorie medievală universală - Pagina 44
Istorie medievală universală - Pagina 45
Istorie medievală universală - Pagina 46
Istorie medievală universală - Pagina 47
Istorie medievală universală - Pagina 48
Istorie medievală universală - Pagina 49
Istorie medievală universală - Pagina 50
Istorie medievală universală - Pagina 51
Istorie medievală universală - Pagina 52
Istorie medievală universală - Pagina 53
Istorie medievală universală - Pagina 54
Istorie medievală universală - Pagina 55
Istorie medievală universală - Pagina 56
Istorie medievală universală - Pagina 57
Istorie medievală universală - Pagina 58
Istorie medievală universală - Pagina 59
Istorie medievală universală - Pagina 60
Istorie medievală universală - Pagina 61
Istorie medievală universală - Pagina 62
Istorie medievală universală - Pagina 63
Istorie medievală universală - Pagina 64
Istorie medievală universală - Pagina 65
Istorie medievală universală - Pagina 66
Istorie medievală universală - Pagina 67
Istorie medievală universală - Pagina 68
Istorie medievală universală - Pagina 69
Istorie medievală universală - Pagina 70
Istorie medievală universală - Pagina 71
Istorie medievală universală - Pagina 72
Istorie medievală universală - Pagina 73
Istorie medievală universală - Pagina 74
Istorie medievală universală - Pagina 75
Istorie medievală universală - Pagina 76
Istorie medievală universală - Pagina 77
Istorie medievală universală - Pagina 78
Istorie medievală universală - Pagina 79
Istorie medievală universală - Pagina 80
Istorie medievală universală - Pagina 81
Istorie medievală universală - Pagina 82
Istorie medievală universală - Pagina 83
Istorie medievală universală - Pagina 84
Istorie medievală universală - Pagina 85
Istorie medievală universală - Pagina 86
Istorie medievală universală - Pagina 87
Istorie medievală universală - Pagina 88
Istorie medievală universală - Pagina 89
Istorie medievală universală - Pagina 90
Istorie medievală universală - Pagina 91
Istorie medievală universală - Pagina 92
Istorie medievală universală - Pagina 93
Istorie medievală universală - Pagina 94
Istorie medievală universală - Pagina 95
Istorie medievală universală - Pagina 96
Istorie medievală universală - Pagina 97
Istorie medievală universală - Pagina 98
Istorie medievală universală - Pagina 99
Istorie medievală universală - Pagina 100
Istorie medievală universală - Pagina 101
Istorie medievală universală - Pagina 102
Istorie medievală universală - Pagina 103
Istorie medievală universală - Pagina 104
Istorie medievală universală - Pagina 105
Istorie medievală universală - Pagina 106
Istorie medievală universală - Pagina 107
Istorie medievală universală - Pagina 108
Istorie medievală universală - Pagina 109
Istorie medievală universală - Pagina 110
Istorie medievală universală - Pagina 111
Istorie medievală universală - Pagina 112
Istorie medievală universală - Pagina 113
Istorie medievală universală - Pagina 114
Istorie medievală universală - Pagina 115
Istorie medievală universală - Pagina 116
Istorie medievală universală - Pagina 117
Istorie medievală universală - Pagina 118
Istorie medievală universală - Pagina 119
Istorie medievală universală - Pagina 120
Istorie medievală universală - Pagina 121
Istorie medievală universală - Pagina 122
Istorie medievală universală - Pagina 123
Istorie medievală universală - Pagina 124
Istorie medievală universală - Pagina 125
Istorie medievală universală - Pagina 126
Istorie medievală universală - Pagina 127
Istorie medievală universală - Pagina 128
Istorie medievală universală - Pagina 129
Istorie medievală universală - Pagina 130
Istorie medievală universală - Pagina 131
Istorie medievală universală - Pagina 132
Istorie medievală universală - Pagina 133
Istorie medievală universală - Pagina 134
Istorie medievală universală - Pagina 135
Istorie medievală universală - Pagina 136
Istorie medievală universală - Pagina 137
Istorie medievală universală - Pagina 138
Istorie medievală universală - Pagina 139
Istorie medievală universală - Pagina 140
Istorie medievală universală - Pagina 141
Istorie medievală universală - Pagina 142
Istorie medievală universală - Pagina 143
Istorie medievală universală - Pagina 144

Conținut arhivă zip

  • Istorie Medievala Universala.doc

Alții au mai descărcat și

Cultura și Civilizația Sumeriană

INTRODUCERE Lucrarea de faţă, Cultura şi civilizaţia sumeriană, cuprinde cinci capitole care evidenţiază importanţa culturii şi civilizaţiei...

Instituții represive ale Bisericii Catolice în evul mediu

Introducere 1.1. Tema si sarcinile Deşi – într-un fel sau altul – toate religiile propovăduiesc toleranţa, cel mai adesea, apariţia unei...

Țările de Jos

Introducere Lucrarea de față cuprinde evenimentele ce au avut loc în Țările de Jos în perioada 1568 - 1648. Țările de Jos au fost cuprinse de o...

Colonizarea Greacă

Istoria colonozarii grecesti în Marea Neagra prezinta multe puncte obscure. Una dintre chestiunile cele mai adânc dezbatute priveste data la care...

Demoniada

Introducere Binele sau Răul sau eterna luptă din sufletul omului a fost oglindită de-a lungul timpul în literatura universală mi-a oferit ocazia...

Civilizația incasă

Introducere Incasii au fost o civilizatie din vestul Americii de Sud, care s-a stabilit in Anzii Centrali, in valea Cuzco de azi din sudul Peru,...

Civilizația mayasa

Introducere Populatia Maya a trait in America Centrala in zona in care exista in zilele noastre Peninsula Yucatan. Suprafata, aflata la sudul...

Desfășurarea cruciadelor în secolele XII-XIII

Nasterea ideii de cruciada Cruciadele au fost feudalitatiii considerate de catre mai toti istoricii veacului nostru ca o contra ofensiva a apusene...

Te-ar putea interesa și

Mitul lui Faust în Viziunea lui Marlowe, Goethe și Valery

Mitul lui Faust „Eu, Doctor Johannes Faust, atestez în virtutea acestui document public că, ajutat de daruri transmise prin graţia celui de Sus,...

Receptarea Dreptului Roman în Evul Mediu

Introducere Istoria omenirii a fost segmentată în cîteva epoci: antică, medievală, modernă, contemporană. Concomitent cu societatea a evoluat şi...

Începuturile monahismului în România

Cuvant introductiv « Monahismul este stilul de viata evanghelica consacrata rugaciunii , contemplatiei si ascezei , in retragere de lume si in...

Universitățile medievale în Europa Occidentală (secolele XII - XV)

Introducere Actualitatea temei. Dacă ar fi să ne punem scopul de a defini, printr-o singură frază, esenţa învăţământului superior din prezent,...

Arhitectura - stilul gotic

Aparuta la jumatatea secolului al XII-lea ea se prelungeste pana in plin secol al XVI-lea. In spatiu, arta gotica se naste in Île-de-France, de...

Cruciadele

Punct de cotitură în istoria medievală universală, cruciadele au reprezentat fenomenul major care a contribuit la schimbarea înfăţişării...

Cultura și civilizația bizantină în imaginea occidentalilor contemporani

Adevarul istoric este unul si numai unul. Teoriile sunt nenumarate. Care este cea adevarata? În aceasta lucrare voi încerca sã construiesc o...

Prezentare de carte - Cercetări privind ideologia puterii și organizarea ecleziastică în Moldova medievală, Bogdan-Petru Maleon

Cartea pe care am ales-o pentru această prezentare poartă titlul „Cercetări privind ideologia puterii și organizarea ecleziastică în Moldova...

Ai nevoie de altceva?