Fonetică

Curs
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Limba Română
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 91 în total
Cuvinte : 51557
Mărime: 281.18KB (arhivat)
Publicat de: Robertina Bunea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE

1. Argument pentru o fonetică integrată

Fonetica se constituie ca ştiinţă de sine stătătoare la începutul secolului al XX-lea, datorându-şi apariţia curentelor structuraliste. Precursorii foneticii aparţin secolului anterior, dar putem vorbi despre preocupări pentru studiul sunetelor mult mai devreme decât secolul al XIX-lea. Întoarcerea în timp se poate face până la antichitatea greacă sau la vechii indieni, ultimii anticipând chiar termenul de fonem, obiect de studiu al fonologiei moderne.

Numeroase teorii ale limbajului, în încercarea de clarificare a raporturilor numelui cu obiectul, deşi nu explicit, se raportează şi la sunete, mai ales atunci când se pune problema caracterului arbitrar sau motivat al semnului lingvistic. Cel care va integra semnificantul în structura semnului şi-i va determina funcţiile va fi Saussure , care va folosi, în bună măsură, ideile înaintaşilor săi, dar pe care le va încadra într-un sistem articulat şi progresist . Mai târziu, A. Meillet , J. Vendryes , M. Cohen , aparţinând şcolii sociologice franceze şi continuatori ai lui Saussure, au dezvoltat, printre altele, problematica schimbărilor lingvistice, comentând acţiunea legilor fonetice în evoluţia limbilor. Cea mai importantă contribuţie în dezvoltarea ştiinţei sunetelor o are însă Şcoala lingvistică de la Praga, cunoscută şi sub numele de Şcoala fonologică de la Praga. Cel care este recunoscut pentru a fi elaborat teoria fonologică în cadrul Şcolii de la Praga este Nikolaj Sergheevici Trubetzkoy .

Trubetzkoy aplică ideile saussuriene la domeniul sunetelor, unde determină distincţii între sunetele din vorbire şi sunetele din limbă, adică fonemele. Pentru aceasta Trubetzkoy foloseşte metoda substituţiei (fată, pată, vată). Introduce termenul de trăsătură pertinentă şi trăsătură non-pertinentă, atunci când diferenţiază sau nu două unităţi fonetice, în speţă, două unităţi lingvistice. Introduce, de asemenea, clasele de opoziţii (bilaterale-proporţionale; ex. t-d, în română, şi multilaterale). Un sistem fonologic este cu atât mai simplu cu cât posedă mai multe opoziţii proporţionale şi multilaterale. Opoziţiile propuse de Trubetzkoy sunt privative (ex. opoziţia dintre t-d: t este surdă în raport cu d), graduale (e şi é în franceză) sau echipolente când doi termeni au valoare egală. Trubetzkoy a grupat particularităţile fonetice în trei clase: vocalice, consonantice şi prozodice. A definit noţiunile de neutralizare, sincretism şi arhifonem. ”El a fost primul care a cercetat pe baza noţiunii de opoziţie, în general, şi pe baza opoziţiei binare, în special, relaţiile care există între invariantele fonetice, după ce el a deosebit prin criterii funcţionale fonemul, ca sunet al limbii, de realizările lui (sunete). Trubetzkoy a făcut prima tentativă de a crea o sistematică în fonologie şi de a clasa distincţiile pertinente utilizate de limbajul uman”. Pe de altă parte, Trubetzkoy separă fonetica de fonologie, prima fiind considerată o ştiinţă naturală, cea de-a doua o disciplină lingvistică, teorie criticată pe bună dreptate. Cf. C. Frâncu, op. cit. p. 65- 66.

Trubetzkoy va fi urmat de Roman Jakobson şi de André Martinet . Sub aceeaşi influenţă saussuriană se va afla şi Şcoala lingvistică de la Copenhaga sau Şcoala “glosematică”, al cărei reprezentant de marcă este Louis Hjelmslev.

Reformulând definiţia saussuriană a semnului lingvistic, format din semnificant şi semnificat, Louis Hjelmslev vorbeşte de două planuri: al conţinutului şi al expresiei, care menţin ansamblul funcţiei semnului (v. şi Frâncu, 1977, 84) . Mai departe, Hjelmslev distinge pentru fiecare plan o formă şi o substanţă . Substanţa expresiei este materialul fonetic şi este studiat, după Hjelmslev, de fonetică, disciplină extralingvistică, care ţine de fizică sau de fiziologie, iar fonologia studiază forma expresiei, văzută ca sistem fonologic al unei limbi. Concepţia glosematică a fost criticată însă tocmai pentru despărţirea formei de substanţă şi pentru neluarea în seamă a substanţei.

Din lingvistica americană reţinem numele lui Eduard Sapir, reprezentant al direcţiei mentaliste, care, deşi accidental, foloseşte înaintea structuraliştilor praghezi termenul de sunet fundamental în opoziţie cu variantele individuale. Ulterior, el va folosi expres termenul de fonem într-un articol publicat . Un alt reprezentant este Leonard Bloomfield şi mai târziu, Noam Chomski .

Autor al unui curs de Introducere în lingvistică (1951) şi a numeroase lucrări în domeniul lingvisticii diacronice şi sincronice, profesorul Eugen Coşeriu reprezintă cel mai elocvent spiritul acestui început de mileniu, în care rigoarea se împleteşte cu flexibilitatea şi cu respectul faţă de cercetările înaintaşilor. Pentru ştiinţa sunetelor articulate, dintre lucrările sale interesează nu numai cele de lingvistică generală, ci şi cele privind teoriile limbajului sau semantica . Aducând în prim plan limba funcţională şi actul lingvistic ca loc de realizare efectivă a vorbirii, Eugen Coşeriu oferă punctul de plecare pentru ideea studierii integrate a foneticii. În primul rând, prin integrare în lingvistică, prin utilizarea întregului fundament ştiinţific pe care aceasta i-l pune la dispoziţie, iar în al doilea rând, ca ştiinţă relaţionată, în grade diferite, cu toate celelalte discipline lingvistice, cu disciplinele de graniţă, dar şi cu disciplinele extralingvistice. Fonetica structurală rămâne în continuare disciplina tradiţională şi funcţională la care se va raporta şi pe care o va exploata constant fonetica integrată. Ultima însă va ieşi din rigiditatea schemei, va trece accentul de pe paradigmatic pe sintagmatic şi va atrage atenţia asupra rolului pe care îl îndeplineşte semnificantul în realizarea semnificaţiei, în procesul de comunicare.

2. Comunicarea

Semnele şi semnalele folosite de pre-hominizi şi probabil de hominizii de dinainte de oamenii CroMagnon au permis înţelegerea imediată la un anumit nivel, insuficient însă, în ciuda evoluţiei, pentru a transmite seturi mai lungi de informaţii. Ei au evoluat material, confecţionându-şi unelte tot mai eficiente, folosind focul, organizându-se, dar pâna la apariţia limbajului, nu putea fi vorba de evoluţie culturală. Pe de altă parte, limbajul articulat nu era folosit din simplul motiv că, aşa cum s-a constatat, primii oameni nu aveau capacitatea de a articula sunetele. Abia atunci când au putut să vorbească au reuşit să transmită generaţiilor următoare nu numai secretele confecţionării uneltelor şi obţinerii hranei, ci şi informaţii privind viaţa, obiceiurile, legendele, miturile create în sânul comunităţii. Din acest moment se poate vorbi de o evoluţie cu adevărat rapidă a societăţii umane. Şi aceasta deoarece fusese depăşit pragul limitelor de comunicare şi totodată al limitării abilităţilor de a gândi şi a inova.

O dată cu apariţia limbajului, societatea comunicaţională a evoluat într-un ritm uimitor, principiul pe care s-a bazat această dezvoltare fiind unul de acumulare, completat de altul şi anume acela că „natura proceselor de comunicare din cadrul unei societăţi este legată în mod semnificativ de fiecare aspect al vieţii zilnice a oamenilor care fac parte din ea” (De Fleur, Ball-Rokeach 1999: 27), principii considerate de cei doi autori ca aparţinând unei teorii a tranziţiilor.

Treceri rapide s-au produs apoi de la epoca vorbirii şi a limbajului, la epoca scrisului, la epoca tiparului, ca să se ajungă la epoca mijloacelor comunicării de masă, din care, în ultimul timp se desprinde tot mai pregnantă comunicarea computerizată, deocamdată ca formă a comunicării de masă (De Fleur, Ball-Rokeach 1999).

Preview document

Fonetică - Pagina 1
Fonetică - Pagina 2
Fonetică - Pagina 3
Fonetică - Pagina 4
Fonetică - Pagina 5
Fonetică - Pagina 6
Fonetică - Pagina 7
Fonetică - Pagina 8
Fonetică - Pagina 9
Fonetică - Pagina 10
Fonetică - Pagina 11
Fonetică - Pagina 12
Fonetică - Pagina 13
Fonetică - Pagina 14
Fonetică - Pagina 15
Fonetică - Pagina 16
Fonetică - Pagina 17
Fonetică - Pagina 18
Fonetică - Pagina 19
Fonetică - Pagina 20
Fonetică - Pagina 21
Fonetică - Pagina 22
Fonetică - Pagina 23
Fonetică - Pagina 24
Fonetică - Pagina 25
Fonetică - Pagina 26
Fonetică - Pagina 27
Fonetică - Pagina 28
Fonetică - Pagina 29
Fonetică - Pagina 30
Fonetică - Pagina 31
Fonetică - Pagina 32
Fonetică - Pagina 33
Fonetică - Pagina 34
Fonetică - Pagina 35
Fonetică - Pagina 36
Fonetică - Pagina 37
Fonetică - Pagina 38
Fonetică - Pagina 39
Fonetică - Pagina 40
Fonetică - Pagina 41
Fonetică - Pagina 42
Fonetică - Pagina 43
Fonetică - Pagina 44
Fonetică - Pagina 45
Fonetică - Pagina 46
Fonetică - Pagina 47
Fonetică - Pagina 48
Fonetică - Pagina 49
Fonetică - Pagina 50
Fonetică - Pagina 51
Fonetică - Pagina 52
Fonetică - Pagina 53
Fonetică - Pagina 54
Fonetică - Pagina 55
Fonetică - Pagina 56
Fonetică - Pagina 57
Fonetică - Pagina 58
Fonetică - Pagina 59
Fonetică - Pagina 60
Fonetică - Pagina 61
Fonetică - Pagina 62
Fonetică - Pagina 63
Fonetică - Pagina 64
Fonetică - Pagina 65
Fonetică - Pagina 66
Fonetică - Pagina 67
Fonetică - Pagina 68
Fonetică - Pagina 69
Fonetică - Pagina 70
Fonetică - Pagina 71
Fonetică - Pagina 72
Fonetică - Pagina 73
Fonetică - Pagina 74
Fonetică - Pagina 75
Fonetică - Pagina 76
Fonetică - Pagina 77
Fonetică - Pagina 78
Fonetică - Pagina 79
Fonetică - Pagina 80
Fonetică - Pagina 81
Fonetică - Pagina 82
Fonetică - Pagina 83
Fonetică - Pagina 84
Fonetică - Pagina 85
Fonetică - Pagina 86
Fonetică - Pagina 87
Fonetică - Pagina 88
Fonetică - Pagina 89
Fonetică - Pagina 90
Fonetică - Pagina 91
Fonetică - Pagina 92

Conținut arhivă zip

  • curs_1-_3_fonetica.doc
  • curs_10_-_fonetica.doc
  • curs_11_-_fonetica.doc
  • curs_12_-_fonetica.doc
  • curs_4_-_fonetica.doc
  • curs_5_-_fonetica.doc
  • curs_6_-_fonetica.doc
  • curs_7_-_fonetica.doc
  • curs_8-_fonetica.doc
  • curs_9_-_fonetica.doc

Alții au mai descărcat și

Mijloace Externe de Îmbogățire a Vocabularului

CAPITOLUL I MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Studiul lexicului merită o atenţie foarte mare din câteva motive considerate fundamentale. În primul rând,...

Elemente din fonetica limbii române

I. NOTIUNI TEORETICE 1.SUNET. FONEM Sunetul este elementul vorbirii rezultat din modificarea curentului de aer sonor expirat prin articulatie....

Eminescu - Teme și Motive Literare

Poetul Eminescu a pus in umbra pe prozator. Fat-frumos din lacrima, Sarmanul Dionis, Cezara, Geniu pustiu au fost de cele mai multe ori citite cu...

Lingvistică funcțională - enunțul și unitățile sistemului

Din perspectiva funcţională a comunicării, unitatea cea mai importantă este enunţul. Ceea ce deosebeşte enunţul de celelalte unităţi semnificative...

Predicatul

A. Note definitorii - predicatul atribuie subiectului o acţiune, o stare, o caracteristică ori o însuşire; - predicatul este partea cea mai...

Concepte operaționale

Figuri de stil Epitetul - „Partea de vorbire sau de fraza care determina, in lucrarile sau actiunile exprimate, printr-un substantiv sau verb,...

Suport curs istoria limbii

1. Caracteristici generale ale românei literare Am văzut în capitolul anterior că limba literară este o realitate istorică, o varietate...

Metode de lucru în grup la limba și literatura română - aplicații

CAPITOLUL I. Grupurile. Felul grupurilor şi tehnici de constituire a grupurilor 1. Raportul dintre echipa de lucru şi grupul de muncă Conceptele...

Te-ar putea interesa și

Lucrarea de grad I - educarea limbajului copilului preșcolar

ARGUMENT “Limba este întâiul mare poem al unui popor” (Lucian Balga) Nu numai în dezvoltarea istorică a omului, dar și în dezvoltarea...

Program de Sintetizare a Vocii

INTRODUCERE În lucrare dată am reprezentat mai multe metode de sinteză a semnalului vocal, analizîndu-le concomitent, şi am observat că predicţia...

Limbajul Presei Românești din Secolul al xix-lea

Capitolul I. Istoria presei în secolul al XIX-lea 1.1. Dibuiri şi începuturi Inventarea tiparului pentru imprimarea cărţilor, a ziarelor şi a...

Arhaisme

CAPITOLUL I CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND ARHAISMELE FONETICE GRAMATICALE SI DERIVATE IN STRUCTURA FRAZEOLOGISMELOR 1.1. Arhaismul – indiciu al...

Aspecte metodico-științifice în Predarea Sinonimiei și Antonimiei în Ciclul Primar

Motivaţia lucrării Activizarea, precizarea, îmbogăţirea vocabularului elevilor şi a expunerii acestora, reprezintă o preocupare permanentă a...

Toponomia comunei Frâncești - Vâlcea

AARGUMENT Analiza completa a particularitatilor toponimice ale unei regiuni poate produce surprize , ea nefiind destinata unui cititor comod...

Aspecte Științifico-metodice în Predarea Citirii și Scrierii în Clasa I

ARGUMENT Procesul formǎrii deprinderilor de citire şi scriere este deosebit de complex, deoarece înseşi aceste deprinderi sunt foarte complexe....

Elemente din fonetica limbii române

I. NOTIUNI TEORETICE 1.SUNET. FONEM Sunetul este elementul vorbirii rezultat din modificarea curentului de aer sonor expirat prin articulatie....

Ai nevoie de altceva?