Fundamente HTML

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7406
Mărime: 29.22KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Orice document HTML incepe cu notatia <html> si se termina cu notatia </html>. Astfel de perechi de marcaje sau etichete (acolo unde sunt perechi) se numesc in literatura de specialitate TAG-uri. Prin conventie, toate marcajele HTML incep cu o paranteza unghiulara deschisa "<" si se termina cu o paranteza unghiulara inchisa ">". Marcajele dintre aceste paranteze transmit comenzi catre browser pentru a afisa pagina intr-un anumit mod. Unele blocuri prezinta delimitator de sfarsit de bloc, in timp ce pentru alte blocuri acest delimitator este optional sau chiar interzis.

Intre cele doua marcaje <html> si </html> vom introduce doua sectiuni:

- sectiunea de antet: <head>...</head>

- corpul documentului: <body>...</body>

Blocul <body>...</body> cuprinde continutul propriu-zis al paginii HTML, adica ceea ce va fi afisat in ferastra browser-ului. Un marcaj poate fi scris atat cu litere mici, cat si cu litere mari. De exemplu <BODY> = <BodY> = <body>. Caracterele "spatiu" si "CR/LF" ce apar intre taguri sunt ignorate de catre browser.

Un prim document HTML ar fi ceva de genul acesta:

<html>

<head> </head>

<body> </body>

</html>

Asa arata primul document HTML. Copiati-l folosind Copy/Paste intr-un fisier nou si salvati-l ca PRIM.HTM sau PRIM.HTML. Apoi porniti Netscape Navigator sau Internet Explorer, dati CTRL-O si introduceti calea spre fisier. Dati OK si... nimic. Este normal, deoarece fisierul HTML din exemplul anterior nu incorporeaza text util.

Vom adauga primele elemente de text

In primul rand, titlul unei pagini se obtine inserand in sectiunea <head>...</head> urmatoarea linie:

<title>Aceasta este titlul primei mele pagini de Web</title>

In plus, in sectiunea <body>...</body> putem scrie texte cat dorim. Daca nu intalnim nici un marcaj "<" sau ">", atunci interpretorul HTML le va lua ca texte simple si le va afisa pe ecran. Sa vedem o noua versiune a paginii noastre:

<html>

<head>

<title>Aceasta este prima mea pagina de Web</title>

</head>

<body>

Bine ati venit in pagina mea de Web!

</body>

</html>

Continutul blocului <title>...</title> va aparea in bara de titlu a ferestrei browser-ului. Daca acest bloc lipseste intr-o pagina HTML, atunci in bara de titlu a ferstrei browser-ului va aparea numele fisierului.

Trecerea pe o linie noua - se face in HTML cu o comanda explicita, care trebuie sa apara in codul sursa html. Aceasta comanda este marcajul <br> (de la "line break" - intrerupere de linie). Folosind aceleasi operatii ca mai sus, vizualizati noua pagina. Veti vedea textul ce apare in fereastra browserului. In plus, pagina dvs. va avea un titlu nou, cel introdus de dvs.. Ex.:

<html>

<head>

<title> titlul paginii</title>

</head>

<body> Bine ati venit in <br> pagina mea de Web!

</body>

</html>

Culoarea de fond

O culoare poate fi precizata in doua moduri:

1. Printr-un nume de culoare. Sunt disponibile cel putin 16 nume de culori: aqua, black, fuchsia, gray, green lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white si yellow.

2. Prin constructia "#RRGGBB" unde R(red), G(green), sau B(blue) sunt cifre hexazecimale si pot lua valorile: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, a, A, b, B, c, C, d, D, e, E, f, F; se pot defini astfel 65536 de culori.

Culoarea fundalului unei pagini se precizeaza prin intermediul unui atribut al tagului BODY. mai exact cu atributul "bgcolor" din cadrul etichetei <body>. De exemplu: <body bgcolor = culoare>.

Culoarea textului

Acest lucru se seteaza prin intermediul atributului "text" al tagului BODY, dupa sintaxa <body text=culoare>. In urmatorul exemplu textul are culorea rosie:

<html>

<head>

<title>culoare textului </title>

</head>

<body text=red>

Un text de culoare rosie.

</body>

</html>

O eticheta poate avea mai multe atribute.

De exemplu, o eticheta cu trei atribute arata astfel: <eticheta atribut1 = valoare1 atribut2 = valoare2 atribut3 = valoare3>. Urmatorul exemplu prezinta o pagina cu fondul de culoare albastra si textul de culoare galbena:

<html>

<head>

<title>atribute multiple </title>

</head>

<body bgcolor=blue text=yellow>

Fond de culoare albastra si text de culoare galbena.

</body>

</html>

Textul afisat este caracterizat de urmatoarele atribute: Marime (font size) - aici implicita, Culoare (font color) - aici implicita, Font (font family) - aici implicit.

Pozitionarea continutului paginii Web fata de marginile ferestrei browserului se poate face cu ajutorul a doua atribute ale etichetei <body>:

1. "Leftmargin" (stabileste distanta dintre marginea stanga a ferestrei browserului si marginea stanga a continutului paginii);

2. "Topmargin" (stabileste distanta dintre marginea de sus a ferestrei browserului si marginea de sus a continutului paginii);

<html>

<head>

<title>Configurarea textului si stabilirea marginii </title>

</head>

<body leftmargin="100" topmargin="50">

Textul are atribute implicite. <br><basefont style="Arial" color="blue" size="6">

Textul este scris cu fontul "Arial", culoare albastru si marime 6. </body>

</html>

Stiluri pentru blocurile de text

Pentru ca un bloc de text sa apara in pagina evidentiat (cu caractere aldine), trebuie inclus intre tagurile <b>...</b> (b vine de la "bold" = indraznet ).

Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere cursive acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de tagurile <i>...</i> (i vine de la "italic").

Pentru a insera secvente de text ca indice (sub-script) sau ca exponent (super-script), aceste fragmente trebuie delimitate de tagurile <sub>...</sub>, respectiv <sup>...</sup>.

Pentru a insera un bloc de caractere subliniate se utilizeaza etichetele <u>...</u> (u vine de la "underline"). http://www.worklance.com

Fonturi in HTML

Un font este un text caracterizat de urmatoarele atribute:

1. Culoare (stabilita prin atributul "color");

2. Tipul sau stilul (stabilit prin atributul "face");

3. Marimea (definita prin atributul "size");

4. Marimea in puncte tipografice (stabilita prin atributul "point-size");

5. Grosime (definita prin atributul "weight").

Toate aceste atribute apartin etichetei <font>, care permite inserarea de blocuri de texte personalizate.

Culori

O culoare poate fi precizata in doua moduri:

1. printr-un nume de culoare.

2. printr-o constanta conform standardului de culoare RGB (Red, Green, Blue). O astfel de constanta se formeaza astfel: #rrggbb, unde r, g si b sunt cifre hexazecimale.

Preview document

Fundamente HTML - Pagina 1
Fundamente HTML - Pagina 2
Fundamente HTML - Pagina 3
Fundamente HTML - Pagina 4
Fundamente HTML - Pagina 5
Fundamente HTML - Pagina 6
Fundamente HTML - Pagina 7
Fundamente HTML - Pagina 8
Fundamente HTML - Pagina 9
Fundamente HTML - Pagina 10
Fundamente HTML - Pagina 11
Fundamente HTML - Pagina 12
Fundamente HTML - Pagina 13
Fundamente HTML - Pagina 14
Fundamente HTML - Pagina 15
Fundamente HTML - Pagina 16
Fundamente HTML - Pagina 17
Fundamente HTML - Pagina 18
Fundamente HTML - Pagina 19
Fundamente HTML - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Fundamente HTML.doc

Alții au mai descărcat și

Realizarea unui Sistem Informatic in Php si MySQL - Agentie de Plasare

Introducere Proiectul cu Tema : Realizarea unei pagin web interactive la firma Agenţia Cronos utlizând PHP si MySQL a fost realizată în urma...

Elaborare unui Web-site si a unui Program de Administrare, Utilizand Php, Delphi, Mysql

INTRODUCERE Tehnologiile şi aplicaţiile de pe Internet se extind extraordinar de rapid, capătând o atenţie deosebită, deoarece Internetul...

Programare HTML

1.1 Istoric al Limbajului HTML Unul din primele elemente fundamentale ale WWW ( World Wide Web) este HTML ( Hypertext Markup Language ), care...

Biblioteca On-line

O data cu dezvoltarea exploziva a intenetului, au aparut magazine virtuale atat ca o alternativa cat si o completare a celor “reale”, mai usor si...

Realizarea unui Site Web

1. Ce este un site web? Un site web este definit ca o entitate virtuala si reprezinta totalitatea informatiilor si serviciilor care sunt asociate...

Evidenta Biblioteca

Din dorinţa de a lucra mai uşor, oamenii tind să folosească calculatorul în tot mai multe proiecte. M-am gândit la o posibilitate de a ţine...

Ai nevoie de altceva?