MS-DOS, Pascal

Curs
8.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 22139
Mărime: 594.96KB (arhivat)
Publicat de: Ionel Nicolae
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stoicu Corina

Cuprins

  1. STRUCTURA CALCULATORULUI.3
  2. UNITATEA CENTRALA.5
  3. MEMORIA INTERNA.6
  4. MEMORIA EXTERNA.7
  5. DISPOZITIVE DE INTRARE.8
  6. DISPOZITIVE DE IESIRE.10
  7. DISPOZITIVE DE INTRARE-IESIRE.12
  8. SISTEMUL DE OPERARE.12
  9. FUNCTIILE SISTEMULUI DE OPERARE. TIPURI DE SISTEME DE OPERARE.13
  10. PARTILE COMPONENTE ALE SISTEMULUI DE OPERARE MS-DOS.14
  11. PROGRAMUL ÎNCARCATOR BOOT RECORD.14
  12. EXTENSIA BIOS  FISIERUL IO.SYS.14
  13. NUCLEUL MS-DOS.14
  14. INTERFATA UTILIZATOR  COMMAND.COM.15
  15. FISIERE SI DIRECTOARE.16
  16. COMENZI INTERNE.18
  17. COMENZI REFERITOARE LA DIRECTOARE.18
  18. VIZUALIZAREA CONTINUTULUI UNUI DIRECTOR.18
  19. Crearea unui director.19
  20. Stergerea unui director.20
  21. Schimbarea directorului curent.20
  22. COMENZI REFERITOARE LA FISIERE.20
  23. Copierea fisierelor.20
  24. Stergerea unui fisier.21
  25. Tiparirea continutului unui fisier pe ecran.22
  26. Schimbarea numelui unui fisier.22
  27. COMENZI REFERITOARE LA ECRAN DATA SI TIMP.22
  28. STEGEREA ECRANULUI.22
  29. MODIFICAREA PROMPT-ULUI DE SISTEM.22
  30. AFISAREA DATEI CURENTE.23
  31. AFISAREA TIMPULUI CURENT.23
  32. ALTE COMENZI INTERNE.23
  33. VALIDAREA ÎNTRERUPERILOR PROGRAMELOR.23
  34. AFISAREA VERSIUNII SISTEMULUI DE OPERARE.24
  35. AFISAREA ETICHETEI DE VOLUM.24
  36. PROBLEMA REZOLVATA.24
  37. SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS.27
  38. GENERALITATI.27
  39. ECRANUL DE LUCRU (DESKTOP), PORNIREA SI OPRIREA SISTEMULUI.28
  40. STERGEREA FISIERELOR SI A DOSARELOR.30
  41. REFACEREA FISIERELOR STERSE.30
  42. REDENUMIREA FISIERELOR SI DOSARELOR.31
  43. CREAREA DE SCURTATURI PE DESKTOP.31
  44. GOLIREA DOSARULUI RECYCLE BIN.31
  45. UTILIZAREA MENIURILOR RAPIDE.32
  46. ALGORITMI.344
  47. SIMBOLURI GRAFICE UTILIZATE ÎN REPREZENTAREA ALGORITMILOR PRIN SCHEME LOGICE.344
  48. REPREZENTAREA GRAFICA A STRUCTURILOR ALGORITMICE FUNDAMENTALE SI CODIFICAREA LOR ÎN PSEUDOCOD SI TURBO PASCAL.35
  49. LIMBAJUL TURBO PASCAL.36
  50. STRUCTURA GENERALA A UNUI PROGRAM.36
  51. LEXICUL LIMBAJULUI.37
  52. TIPURI DE DATE.38
  53. Tipuri întregi.39
  54. Tipul caracter.39
  55. Tipul boolean (logic).39
  56. Tipuri reale.40
  57. CITIREA SI AFISAREA DATELOR.40
  58. Proceduri de citire a datelor.40
  59. Proceduri de afisare a datelor.41
  60. INTRODUCERE IN PROGRAMARE CU AJUTORUL PROBLEMELOR REZOLVATE.42

Extras din curs

Informatica reprezinta un complex de discipline prin care se asigura prelucrarea rationala a informatiilor prin intermediul masinilor de calcul automate - calculatoare. Astazi informatica cuprinde noua discipline si anume:

Arhitectura calculatoarelor  studiaza modul în care sunt organizate anumite componente hardware si modul lor de conectare în vederea obtinerii unui sistem eficient.

Sisteme de operare - studiaza modul în care trebuie sa fie organizate programele ce controleaza si coordoneaza toate operatiile din sistemul de calcul.

Algoritmi si structuri de date  studiaza metodele prin care se pot obtine aplicatii care sa prelucreze diferite clase de informatii, modul în care vor fi reprezentate informatiile care vor fi prelucrate si metodele de optimizare a pasilor necesari pentru realizarea aplicatiilor.

Limbaje de programare  studiaza notatiile (limbajele) prin care vor fi reprezentate algoritmii si structurile de date, astfel încât aplicatia sa poata fi prelucrata. Aceste limbaje sunt apropiate de limbajul natural (uman) si pot fi usor traduse în secvente de comenzi pe care sa le înteleaga calculatorul.

Ingineria programarii  studiaza metodele prin care poate fi automatizata activitatea de proiectare a aplicatiilor, de prelucrare a informatiilor, astfel încât sa se obtina programe corecte, eficiente, fara erori si usor de exploatat.

Calcule numerice si simbolice  studiaza descrierea fenomenelor din lumea reala prin intermediul fenomenelor matematice, care pot fi manipulate algebric, astfel încât sa se obtina modele matematice, usor de descris prin algoritmi. Modelele matematice permit descrierea si reprezentarea în sistemul de calcul a fenomenelor complexe: curentii marini, traiectoriilor satelitilor si planetelor, zborul avioanelor.

Sisteme de gestiune a bazelor de date  studiaza modul în care pot fi organizate cantitati mari de date ce nu necesita prelucrarea prin calcule matematice complexe. Este cazul informatiilor prelucrate în procesele economico-sociale, în întreprinderi, în administratie.

Inteligenta artificiala  studiaza modul prin care pot fi automatizate aplicatiile pe care omul le realizeaza prin metode inteligente , care sunt dificil de descris si de caracterizat cu ajutorul algoritmilor cum sunt: întelegerea unui limbaj, crearea de noi teorii matematice, mutarea pieselor la jocul de sah, etc.

Animatie si robotica  studiaza metodele prin care pot fi generate si prelucrate imaginile si modul în care se poate raspunde unei situatii din exterior prin actionarea unui robot.

Informatia este un mesaj obiectiv care elimina nedeterminarea în legatura cu realizarea unui anumit eveniment. Unitatea de masura folosita pentru masurarea cantitatii de informatie este informatia elementara. Informatia elementara reprezinta forma cea mai simpla sub care se gaseste sau poate fi conceputa informatia. Masura informatiei elementare este bitul. Bitii se grupeaza câte 8 si formeaza 1byte  1 octet  8 biti.

Octetul sau byte-ul reprezinta unitatea de masura a informatiei.

Multiplii octetului sunt:

1 Kbyte = 1 Koctet = 210 Octeti = 1024 Octeti

1 Moctet = 210 Kocteti = 1024 Kocteti = 220 Octeti

1 Goctet = 210 Mocteti = 220 Kocteti = 230 Octeti

Calculatorul reprezinta o masina care prelucreaza automat informatia. Calculatorului trebuie sa i se furnizeze datele de intrare si programul de prelucrare pe baza carora furnizeaza datele de iesire. Calculatorul este alcatuit din doua componente:

Hardware  partea materiala  echipamente fizice.

Software  partea logica  programe si date.

Componenta hardware a unui calculator este formata din echipamentele fizice în care circuitele electronice asigura prelucrarea automata a informatiei din echipamentele ce asigura comunicarea dintre om si masina. Componenta hardware trebuie sa asigure urmatoarele functii: functia de memorare, functia de comanda si control, functia de prelucrare, functia de intrare-iesire.

Componenta software a calculatorului este formata din programele destinate sa asigure conducerea si controlul procesului de prelucrare, precum si efectuarea unor lucrari curente.

Programul reprezinta o colectie organizata de comenzi ce se dau calculatorului. Aceste comenzi se numesc instructiuni. Instructiunile sunt codificate în binar si sunt tratate de catre unitatea de comanda

si control. În instructiune nu se precizeaza operanzii ci adresele de memorie unde se gasesc operanzii. Software-ul contine doua mari componente: sisteme de operare si programele de aplicatie.

Sistemul de operare  operating system  software de baza  este format din programele care ajuta calculatorul sa lucreze în general, supervizând întreaga activitate. El asigura legatura între componentele logice si fizice ale calculatorului.

Programele de aplicatie  application programs  sunt multimi organizate de instructiuni care se dau calculatorului pentru a efectua anumite operatii specifice unei aplicatii dorite de utilizator. Programele de aplicatie sunt scrise de catre programatori la cererea utilizatorilor si codifica într-un limbaj de programare algoritmul de rezolvare al unei probleme.

Calculatorul personal  Personal Computer  PC  provine de la numele dat de firma IBM primului microcalculator construit în 1981 pe baza microprocesorului Intel 8088.

Microcalculatorul construit de IBM pe baza microprocesorului Intel 8088 oferea avantajul unui sistem deschis, pe care utilizatorul si-l putea reconfigura usor adaugând noi placi în interiorul calculatorului. Structura IBM a devenit un standard industrial. Pe baza acestuia s-a dezvoltat un software standard. Calculatoarele construite de firme ca: Toshiba, Compaq, Hewlett Packard folosesc aceleasi principii si idei si se numesc calculatoare compatibile IBM. Calculatoarele compatibile IBM au cucerit repede piata prin trei argumente: performante identice, aceeasi calitate, preturi cu 15-20% mai mici. Privind un microcalculator se observa trei parti componente: o cutie numita unitate de sistem  system unit, tastatura  keyboard, ecranul  display. Aceste componente se vad din exteriorul calculatorului

Daca desfacem unitatea de sistem se observa o constructie modulara. Partea cea mai importanta este placa de baza  system board  mother board. Ea contine circuitele electronice cele mai importante: microprocesorul, circuitul de ceas  tact  clock care stabileste ritmul de lucru al calculatorului, blocurile de memorie RAM, memoria ROM. Lânga placa de baza se gaseste sursa de alimentare  power suply  care asigura alimentarea cu tensiune a tuturor componentelor calculatorului. Unitatile de discuri sunt singurele componente de natura mecanica.

Pe placa de baza se gasesc conectorii la magistrala  bus connectors  prin intermediul carora se leaga optional la placa de baza, placile adaptoare sau interfetele pentru imprimanta, modem, monitor, unitati de discuri. Daca aceste unitati adaptoare ar fi plasate pe placa de baza, ar trebui definite conexiunile pe placa. Sistemul ar avea o flexibilitate redusa si ar fi un sistem închis. Aceasta problema a fost rezolvata prin intermediul magistralei  bus- care reprezinta un canal de comunicatie între placile din calculator. Magistrala este formata dintr-un manunchi de trasee de cupru , prin care circula informatia sub forma unor impulsuri electrice care corespund cifrelor binare 0 si 1.

Placile adaptoare sunt introduse în sloturi. Sloturile sunt conectoare aflate în legatura cu magistrala si comunica cu microprocesorul. Cele mai importante placi adaptoare sunt:

Adaptorul video  display screen adapter  care transforma informatia (date si comenzi) în imagini pe ecran.

Adaptorul unitatii de disc  disk drive adapter  transforma informatia în înregistrari pe suportul magnetic si invers.

Placile de memorie  se adauga la memoria de baza pentru a mari capacitatea memoriei interne.

Preview document

MS-DOS, Pascal - Pagina 1
MS-DOS, Pascal - Pagina 2
MS-DOS, Pascal - Pagina 3
MS-DOS, Pascal - Pagina 4
MS-DOS, Pascal - Pagina 5
MS-DOS, Pascal - Pagina 6
MS-DOS, Pascal - Pagina 7
MS-DOS, Pascal - Pagina 8
MS-DOS, Pascal - Pagina 9
MS-DOS, Pascal - Pagina 10
MS-DOS, Pascal - Pagina 11
MS-DOS, Pascal - Pagina 12
MS-DOS, Pascal - Pagina 13
MS-DOS, Pascal - Pagina 14
MS-DOS, Pascal - Pagina 15
MS-DOS, Pascal - Pagina 16
MS-DOS, Pascal - Pagina 17
MS-DOS, Pascal - Pagina 18
MS-DOS, Pascal - Pagina 19
MS-DOS, Pascal - Pagina 20
MS-DOS, Pascal - Pagina 21
MS-DOS, Pascal - Pagina 22
MS-DOS, Pascal - Pagina 23
MS-DOS, Pascal - Pagina 24
MS-DOS, Pascal - Pagina 25
MS-DOS, Pascal - Pagina 26
MS-DOS, Pascal - Pagina 27
MS-DOS, Pascal - Pagina 28
MS-DOS, Pascal - Pagina 29
MS-DOS, Pascal - Pagina 30
MS-DOS, Pascal - Pagina 31
MS-DOS, Pascal - Pagina 32
MS-DOS, Pascal - Pagina 33
MS-DOS, Pascal - Pagina 34
MS-DOS, Pascal - Pagina 35
MS-DOS, Pascal - Pagina 36
MS-DOS, Pascal - Pagina 37
MS-DOS, Pascal - Pagina 38
MS-DOS, Pascal - Pagina 39
MS-DOS, Pascal - Pagina 40
MS-DOS, Pascal - Pagina 41
MS-DOS, Pascal - Pagina 42
MS-DOS, Pascal - Pagina 43
MS-DOS, Pascal - Pagina 44
MS-DOS, Pascal - Pagina 45
MS-DOS, Pascal - Pagina 46
MS-DOS, Pascal - Pagina 47
MS-DOS, Pascal - Pagina 48
MS-DOS, Pascal - Pagina 49
MS-DOS, Pascal - Pagina 50
MS-DOS, Pascal - Pagina 51
MS-DOS, Pascal - Pagina 52
MS-DOS, Pascal - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • MS-DOS, Pascal.pdf

Alții au mai descărcat și

Evidența Elevilor din Ciclul Inferior

Argumentare Într-o unitate şcolară este foarte importantă existenţa unei baze de date, nu numai a profesorilor, ci şi a elevilor. O bază de date...

Sisteme Operare MS-DOS

CD Prescurtare de la CHDIR. Comandă care afişează numele directorului curent sau schimbă directorul curent. Pentru a schimba drive-ul curent, se...

Curs HTML

Internetul a fost descris ca „o colectie larga de retele“ sau ca o „retea de retele“. Desi ambele definitii sînt corecte, nici una nu surprinde...

Visual C++

Dupa cum multi dintre noi cunosc ,atomul este format din particule materiale si anume un nucleu incarcat electric pozitiv si mai multi electroni...

Programare în Java Script

Java - Sectiunea 3 Reducerea efectului de palpaire la crearea animatiilor Efectul suparator de palpaire a imaginii in cazul animatiilor, se poate...

Structuri de Date și Algoritmi

Arbori Binari Optimi Despre arbori binari optimi putem vorbi atunci cand, pentru fiecare dintre cheile unui arbore binar ordonat cunoastem...

Curs C++

Limbajele C si C++ sunt limbaje de programare de nivel înalt. Limbajul C a aparut în anii 1970 si a fost creat de Dennis Ritchie în...

Grafică pe calculator

Computer Graphics Cristian Rusu Office 3-8 cristian.rusu@ucv.cl What will be? It will not be an ENGLISH course! ENGLISH will be an...

Te-ar putea interesa și

Structuri de Date

. INTRODUCERE: Scopul acestei lucrari este acela de a aprecia avantajele si dezavantajele folosirii unei anumite structuri de date . Structurile...

Econometrie - Microsoft

Cap. I MOTIVAREA TEMEI Microsoft este liderul mondial in produse software, servicii si tehnologii Internet pentru sisteme de calcul personale si...

Reproiectarea sistemului informatic al companiei Transart în vederea trecerii unor activități în regim de telelucru

I. Incadrarea activitatii in structura informational-organizatorica a organizatiei Transart A. Prezentarea societatii care face obiectul studiului...

Bizar Auto B - program pentru completarea chestionarelor auto și verificarea cunoștințelor

1. Introducere Definiţie DEX: Chestionar = listă de întrebări alcătuită cu scopul de a obţine, pe baza răspunsurilor date, informaţii asupra unei...

Delphi - programare vizuală cu aplicații în robotică

Mediul de dezvoltare DELPHI Scurt istoric al versiunilor Delphi 1 apare in 1992 ca o aplicaţie pe 16 biti lucrand sub sistemele de operare...

Transart - B-org

1. Prezentarea companiei Transart este o companie cu capital privat ale cărei principale activităţi sunt dezvoltarea şi distribuţia de software...

Subprograme

Subprograme Notiunea de subprogram: Subprogramele sunt entitati care pot fi proiectate si realizate independent, dar care nu se executa decât...

Curs IT

1. HARDWARE (HARD): Reprezinta totalitatea componentelor materiale ale unui sistem informatic. 2. SOFTWARE (SOFT): Reprezinta totalitatea...

Ai nevoie de altceva?