Agenti Imobiliari

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Agenti Imobiliari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 149 de pagini (in total).

Profesor: Stan Ioana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Management, Alte Domenii

Extras din document

Modulul 1 Tema 1

MANAGEMENTUL AGENTIILOR IMOBILIARE

1.1 Definirea notiunii de management

Cuvantul management corespunde, din punct de vedere

semantic, in limba romana cu termenul “conducere” si este un cuvant englezesc cu origine franceza (“menage”- conducerea si organizarea unei case)- J. Chevalier in lucrarea “Organisation”.

Pe baza unor studii din literatura de specialitate vom prezenta in continuare cateva definitii ale notiunii de management:

1.)“Managementul este procesul intreprins de una sau mai multe persoane, in vederea coordonarii activitatii altor persoane spre a obtine rezultate pe care nu le-ar inregistra daca ar actiona individual”- Ivancevich, Donnely, Gibson.

2.)“Managementul este procesul de atingere a obiectivelor organizatiei lucrand cu si prin oameni si valorificand celelalte resurse organizationale”- Samuel Certo

3.)“Managementul reprezinta o lucrare cu si prin alte persoane in vederea atingerii obiectivelor organizatiei, folosind eficient resursele limitate, in conditiile unui mediu schimbator” – Kreitner.

4.)“Managementul este un proces de realizare eficienta a activitatii cu si prin alti oameni”- Stephen Robins.

Facand o interpretare a definitiilor de mai sus cu aplicare la

domeniul tranzactiilor imobiliare vom spune ca:

Managementul agentiilor imobiliare este un proces in care intervin una sau mai multe persoane, care prin activitatea lor coordoneaza activitatea altor persoane, pentru folosirea eficienta a resurselor, in scopul atingerii unor obiective organizationale in conditiile unui mediu schimbator.

Etapele pe care trebuie sa le parcurga acest proces sunt: planificarea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul.

1.2 Teoria firmei

Pe baza elementelor de teorie a firmei vom spune ca agentiile imobiliare sunt organizatii care transforma intrarile in servicii indispensabile unei tranzactii avand ca obiect un bun imobil.

Existenta unei agentii imobiliare este conditionata de urmatoarele caracteristici:

- sa aiba denumire care s-o deosebeasca de alte agentii si deci sa-i asigure identitatea;

- sa aiba sediu social si adresa (pentru indeplinirea scopului comunicational);

- sa aiba patrimoniu propriu;

- sa aiba personalitate juridica fapt ce-i confera calitatea de subiect al raporturilor juridice civile.

In Romania exista mai multe tipuri de firme in functie de

numarul de asociati, de marimea capitalului social si de caracterul divizibil sau indivizibil al acestuia, de responsabilitatea asociatilor fata de creante, de conducerea firmei etc. (ex. societati cu raspundere limitata- S.R.L, societati pe actiuni- S.A, deosebirea fundamentala dintre cele doua fiind ca actiunile S.A. pot fi tranzactionate pe piata actiunilor).

1.3 Infiintarea unei agentii imobiliare

In conformitate cu prevederile Legii 31/1990, republicata, precum si cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 3/2000, infiintarea unei agentii imobiliare, presupune redactarea unei documentatii speciale, pe baza carora organele in drept, pot aprecia corectitudinea organizarii firmei si ii aproba functionarea. OG 3/2000 obliga administratorul agentiei sa urmeze cursurile de pregatire pentru agenti imobiliari, iar agentia este obligata sa se inscrie in Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari din Romania si sa aiba ca principal obiect de activitate intermedierea tranzactiilor imobiliare. In prezent, toate informatiile necesare infiintarii unei societati comerciale avand ca obiect principal de activitate tranzactiile imobiliare se pot obtine de la Oficiul National al Registrului Comertului.

Dimensionarea agentiilor imobiliare: este procesul prin care se urmareste determinarea marimii agentiilor imobiliare. Interesul pentru dimensionarea firmei a atins si sfera politicului, in prezent in tara noastra existand programe speciale care promoveaza dezvoltarea economica sprijinita de asa numitele Intreprinderi Mici si Mijlocii- IMM.

Avem asadar cunostinte despre modul in care putem infiinta o agentie imobiliara si cunoastem importanta ce trebuie acordata dimensionarii acesteia, totusi greul abia acum incepe. Supravietuirea agentiilor imobiliare depinde in mare masura de acum incolo de corecta desfasurare a procesului decizional.

Procesul decizional, este mecanismul de identificare si de alegere a variantelor de actiune, corespunzatoare cerintelor impuse de un anumit context si parcurge urmatoarele etape:

- analiza situatiei interne si externe. Reprezinta o etapa extrem de importanta si impune managerului o buna cunoastere a mediului extern in care isi desfasoara activitatea. De asemenea factorii de influenta, atat ai mediului extern cat si ai mediului intern in care evoluaza agentia imobiliara trebuie analizati si anticipate urmarile pe care acestia le au sau le pot avea. O buna analiza elimina situatiile neprevazute si duce la optimizarea rezolvarii problemelor. Daca analiza situatiei interne si externe duce la concluzia ca se impune luarea unei decizii, trecem la urmatoarea etapa:

- analiza tipului de decizie. Managerul agentiei imobiliare poate fi pus in situatia sa ia o decizie de rutina (programata), sau o decizie neprogramata. Nu vom insista asupra deciziilor de rutina, ce implica folosirea unor metode cunoscute ci ne vom concentra asupra analizei deciziei neprogramate. Procesul de luare a unei decizii neprogramate, este la randul sau jalonat de anumite etape:

a.) identificarea problemei- in aceasta etapa, se face analiza situatiei actuale in comparatie cu o situatie dorita si se incearca identificarea cauzei ce a dus la diferenta existenta;

b.) generarea de solutii alternative- in aceasta etapa apar doua tipuri de abordari: una subiectiva si intuitiva in care experienta si flerul managerului joaca cel mai important rol; o abordare obiectiva si analitica in care datele concrete obtinute din procesul de cercetare sau din alte surse sunt analizate si impun o anumita decizie;

c.) alegerea solutiei- dintre solutiile alternative generate, se

va alege solutia sau solutiile potrivita(e) pentru atingerea obiectivelor urmarite.

d.) monitorizarea rezultatului. Decizia luata si aplicata trebuie sa produca rezultatele scontate, adica sa duca la identitatea dintre situatia dorita si cea actuala. Daca acest lucru este obtinut, spunem ca problema este rezolvata, in caz contrar trebuie reluat procesul de la etapa considerata incomplet parcursa.

Intr-o agentie imobiliara deciziile sunt individuale sau de grup.

De cele mai multe ori deciziile le ia managerul mai ales cand este vorba despre deciziile programate (de rutina). Pentru deciziile neprogramate este bine uneori sa fie aplicata decizia colectiva deorece asigura o perspectiva mai ampla pentru definirea si analiza problemelor. Prin consultarea colectivului, managerul poate evalua un numar mai mare de fapte, informatii sau variante. Discutiile stimuleaza creativitatea si initiativa agentilor imobiliari. Deciziile colective prezinta dezavantajul consumului de timp si al lipsei de focalizare a responsabilitatii decizionale.

1.4. Etapele procesului de management

a.) Planificarea

Este considerata drept cea mai importanta etapa a procesului

de management si reprezinta mijlocul prin care se face alocarea resurselor, se stabilesc termenele de realizare a obiectivelor si se asigura procesul de urmarire a rezultatelor. Agentiile imobiliare au nevoie de planificare deoarece aceasta aduce urmatoarele avantaje:

- ii determina pe manageri sa gandeasca pentru viitor;

- conduce la cresterea performantei;

- ii obliga pe manageri sa armonizeze obiectivele cu resursele;

- planificarea ofera solutii pentru rezolvarea problemelor

neasteptate.

b. Organizarea

Functia de organizare a managementului impune juxtapunerea

partilor sistemului agentiei imobiliare in vederea functionarii coerente a acesteia astfel incat sa contribue la realizarea obiectivelor planificate.

Fisiere in arhiva (2):

  • Agenti Imobiliari.doc
  • imob.doc

Alte informatii

cursuri imobiliare specializate