Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție

Curs
8.8/10 (14 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 23133
Mărime: 105.82KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Morar
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Armeanu A
In acest document sunt toate cursurile predate de d-nul Armeanu la disciplina BIMS (care se face in anul al-2-lea in domeniul ingineriei economice).

Extras din curs

Ingineria ca profesie si activitatea inginereasca ca domeniu de munca si creatie se regasesc cu origini înca din primele faze ale civilizatiei umane. Putem aminiti doar câteva din numele ilustre pastrate în memoria secolelor, cum ar fi Arhimede, Apolodor din Damasc sau Leonardo Da Vinci. În acelasi timp se poate aprecia ca extinderea si afirmarea plenara a rolului activitatilor ingineresti si a ingineriei ca profesie s-a produs odata cu revolutia tehnico-industriala din secolul XVIII. Odata cu aceasta revolutie tehnico-industriala, se poate constata si un alt aspect, acela al adâncirii preocuparilor si al specializarii pe domenii care pe masura evolutiei stiintei si tehnicii s-a accentuat. De la inginerul universal si aproape un artist în sensul activitatii si creatiei desfasurate, s-a ajuns la inginerul cercetator si specialist din toate domeniile activitatii umane de astazi. De altfel, însasi denumirile inginerie-inginer, se regasesc în majoritatea limbilor nationale cu aceeasi forma si bineînteles cu acelasi continut. O astfel de definitie precizeaza:

INGINERIA este o ramura a stiintelor aplicative care urmareste utilizarea resurselor naturale si umane în folosul omenirii, cu preocupari îndeosebi asupra limitarilor inevitabile în raport cu cerintele pe care le implica asemenea resurse.

Cuvântul inginerie si derivatul ingenios provin din radacina aceluiasi cuvânt din limba latina inginerare, a carui semnificatie este a crea. În engleza timpurie verbul engine însemna a nascoci. Primele nascociri au fost atribuite inginerilor militari (engine-er) si au fost masinile de razboi (war engines) precum catapultele, bombardele, turnurile de asalt sau podurile plutitoare. Opusul inginerului militar sub aspectul activitatilor a fost din cele mai vechi timpuri inginerul civil (de multe ori însa una si aceeasi persoana). Acesta aplica în esenta aceleasi cunostinte si aptitudini dar nu pentru a distruge ci pentru a construi cladiri, drumuri, poduri, alimentari cu apa sau sisteme de canalizare.

Activitatea inginereasca presupune un ansamblu de activitati cu continut creativ si sistematic, dar se apreciaza ca esenta activitatilor ingineresti o constituie proiectarea.

Obiectul activitatilor ingineresti îl constituie PRODUSUL, notiune cu un continut foarte larg, incluzând practic tot ceea ce tine de necesitatile si cerintele umane, de la produsul material simplu, la produsul material complex, servicii, procese sau la sisteme complexe. Toate stadiile vietii unui produs se parcurg în cadrul unor sisteme, începând cu stadiul de conceptie, continuând cu cel de realizare, de exploatare si încheind eventual cu un stadiu final care poate fi distrugere, casare, recuperare sau reciclare.

Activitatea inginereasca urmareste în mod normal toate stadiile unui produs, iar diversitatea de produse si de activitati au condus catre o paleta foarte larga de specializari ingineresti care sa permita acoperirea diversitatii problematicilor. Acesta este un deziderat greu de atins, limitarile obiective au condus la aparitia si extinderea unor specializari care sa reuseasca sa abordeze si solutioneze problemele de ansamblu. Ele au aparut si au fost consacrate ca domenii de activitate specifica ingineresca sub diverse denumiri cum ar fi INGINERIE INDUSTRIALA (Industrial Engineering IE), INGINERIE ECONOMICA (Engineering Economy EE) sau MANAGEMENTUL OPERATIILOR DE PRODUCTIE (Production and Operation Management POM). În universitatea noastra, intentia de start a fost aceea de cuprindere pe cât posibil a continutului tutror acestora, denumirea propusa fiind INGINERIA SISTEMELOR DE PRODUCTIE (ISP).

Daca pentru termenul inginerie s-a oferit anterior o definitie acceptata, în denumirile specializarilor anterior mentionate apar o serie de termeni care solicita o explicitare la rândul lor. Astfel INDUSTRIALA este forma adjectivata a substantivului industrie, aici însa si cu sensul de profesionalism, inteligenta activa, ingeniozitate, perseverenta în realizarea unei prestatii, în atingerea unui scop, în mod implicit presupunându-se participarea omului la producerea si/sau crearea de valori.

Similar ECONOMICA este forma adjectivata a substantivului economie, aici în sensul oricarei activitati cu continut economic, care semnifica cresterea valorii unui produs, în conditiile rezolvarii cerintelor si limitarilor legate de resurse, indiferent care ar fi acestea.

PRODUCTIE este un termen derivat din cuvântul produs si care desemneaza procesul de conversie a unui set de marimi de intrare în marimi de iesire generic denumite produse, sub foarte diverse forme (produse materiale, servicii, procese, sisteme, etc).

OPERATIA este denumirea generica a termenului care desemneaza o secventa efectorie din cadrul unui proces de conversie.

MANAGEMENT este un termen cu semnificatia stiinta conducerii proceselor, conducerea reprezentând una dintre componentele activitatii si pregatirii ingineresti.

SISTEM DE PRODUCTIE este este categoria specifica de sistem care are ca intrari materiale, personal uman, echipamente, cladiri si facilitati tehnice (instalatii pentru surse de energie, apa, aer etc), tehnologii, fonduri financiare si alte resurse iar ca finalitate a procesului desfasurat rezulta produsele.

REPERE ISTORICE ÎN EVOLUTIA PROBLEMATICILOR SI CONCEPTULUI DE INGINERIA SISTEMELOR DE PRODUCTIE

Se poate vorbi despre sisteme de productie înca de la începuturile istoriei civilizatiei umane, dovezile fiind remarcabilele vestigii pastrate de-a lungul secolelor: Piramidele egiptene, Partenonul grecesc, Marele zid chinezesc sau drumurile romane.

Pot fi apreciate câteva repere care marcheaza istoricul evolutiei problematicilor specifice asociate conceptului de sistem de productei si anume: revolutia industriala, dezvoltarea structurilor economice capitaliste primare, aparitia managementului stiintific, studiul factorului uman, cercetarile operationale sau revolutia în domeniul serviciilor. Unele dintre aceste repere merita descrise si analizate distinct.

Sistemel de productie anterioare anilor 1700 pot fi încadrate cu mice exceptii în categoria sistemelor casnice, deoarece activitatile umane erau legate de proppriul adapost si de rezolvarea unor nevoi individuale sau locale. Primul rpeper mentionat, revolutia industriala, s-a evodentiat pentru prima oara în Anglia secolelor XVIII-XIX si a constituit momentul demararii si dezvoltarii problematicilor si activitatilor specifice sistemelor de productie industriale.Între numele faimoase ale perioadei de pionierat pot fi amintite cele ale lui Adam Smith, Charles Babbage; mathew Boulton Sau James Watt. Astfel Adam Smith este cel care introduce primul conceptele de diviziune si specializare a muncii. James Watt a fost nu numai om de stiinta, inventator al primei masini cu abur dar si unul din primii cercetatori si ingineri care s-a ocupat de aspectele generale ale fabricatiei în cadrul unor sisteme de productie.

Urmatoarele nume demne de amintit sunt legate de perioada de început a secolului XX si de un alt mare reper istoric - aparitia si dezvoltarea fundamentelor a ceea ce astazi denumim management stiintific. Este vorba de figuri ca Frederick Taylor, Franck si Lilian Gilbreth sau Henrz Gantt ale caror cercetari si lucrari au pus fundamentele teoretice si practice ale tuturor abordarilor si dezvoltarilor ulterioare.

Perioada dintre cele doua razboaIe mondiale consacra pe scara larga preocuparile pentru problematicile factorului uman si alte domenii: metodele de lucru, masurarea, evaluarea si remunerarea muncii, teoria organizarii, planificarea si controlul productIei.

Preview document

Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 1
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 2
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 3
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 4
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 5
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 6
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 7
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 8
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 9
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 10
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 11
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 12
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 13
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 14
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 15
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 16
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 17
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 18
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 19
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 20
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 21
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 22
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 23
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 24
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 25
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 26
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 27
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 28
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 29
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 30
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 31
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 32
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 33
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 34
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 35
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 36
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 37
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 38
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 39
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 40
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 41
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 42
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 43
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 44
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 45
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 46
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 47
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 48
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 49
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 50
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 51
Bazele Ingineriei și Managementului Sistemelor de Producție - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Bazele Ingineriei si Managementului Sistemelor de Productie.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Posturilor de Munca

Managementul resurselor umane Managementul resurselor umane consta în ansamblul activitatilor orientate catre asigurarea, dezvoltarea, motivarea...

Management Operațional

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL OPERATIONAL AL PRODUCTIEI ÎN CADRUL SISTEMELOR DE PRODUCTIE INDUSTRIALE 1.1 LOCUL MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL...

Managementul Timpului

De ce organizarea timpului este atât de dificilă? Timpul este ceva intangibil Timpul este complet invizibil Timpul este ceva ce se simte şi îl...

Sănătate și securitate în muncă

SCURT ISTORIC Activitatea de protecţie a muncii în România are o istorie de peste 100 de ani şi a evoluat în strânsă legătură cu dezvoltarea...

Managementul producției și serviciilor

Curs 1: Introducere in managementul productiei si serviciilor 1.Intreprinderea- sistem de productie 2. Tipologia intreprinderilor de productie si...

Managementul producției

CAPITOLUL I ÎNTREPRINDEREA INDUSTRIALA. OBIECT DE REALIZARE A PRODUSELOR SI SERVICIILOR 1.1. Definirea conceptului de întreprindere. Elemente....

Analiza Riscurilor

Cuprins: 1.1.Scopul si obiectivele cursului 1.2. Riscul - concept si trãsãturi specifice 1.3. Tipologia riscurilor 1.4. Rezumat Bibliografie...

Managementul producției

Definirea conceptului Intreprinderea industriala reprezinta o unitate economica de baza in cadrul economiei nationale privita in ansamblul ei ca o...

Te-ar putea interesa și

Analiză tehnico-economică pentru studiul proiectării tehnologice a unui reper profil U

1.1. Introducere Prelucrarea metalelor prin deformare la rece se realizează în urma unor operații de tăiere, de deformare sau combinații ale...

Fabricarea zahărului

Etapa I: Lansarea în fabricație 1.1 Prezentare generală Uniunea Europeană este cel mai mare producător de zahăr din sfeclă din lume, acoperind...

Managementul producției și operațiilor - ciocolată

I. Motivarea alegerii produsului “Ciocolata îi face pe toţi să zâmbească. Chiar şi pe bancheri.” Benneville Strohecker Am ales ca produs pentru...

Sucul de mere

JuiceRo este sucul natural 100% produs doar din măr ce vă aduce prospeţimea şi gustul fructelor. Având în compoziţie doar mere româneşti, sucul...

Planul de afaceri și managementul proiectelor - Genți securizate

Capitolul I Studiul de piata Industria textilelor si a confectiilor este o industrie diversa si eterogena care acopera un numar mare de...

Managementul și ingineria sistemelor de producție

Cap.1 Managementul si Ingineria Sistemelor de Productie Lansarea in fabricatie 1.1 Prezentarea produsului S.C.ACIDIMEX.S.R.L. este o fabrica...

Sisteme informaționale în management

I. IDENTIFICAREA BENEFICIARULUI PROIECTULUI 1.1 Misiunea, obiectivele si strategia informationala a firmei Prezentare Universitatea Tehnica „Gh....

Management și ingineria sistemelor de producție

ETAPA 1 LANSAREA ÎN FABRICATIE 1.1 PREZENTAREA PRODUSULUI Descoperirea fibrelor chimice și realizarea unor mari unități industriale producătoare...

Ai nevoie de altceva?