Conducerea Afacerilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Conducerea Afacerilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Extras din document

LEADERSHIPUL AUTENTIC ȘI INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ ÎN CONDUCEREA AFACERILOR

Introducere

Obiectivul principal al acestui capitol este de a argumenta modul în care modelul leadership-ului autentic poate fi utilizat pentru a realiza o tranziție la un leadership performant în cadrul organizațiilor. Dezvoltarea abilităților specifice leadership-ului autentic conduc la valorificarea potențialului individual de care dispun leaderii, dar mai ales la valorificarea potențialului sinergic al echipelor sau grupurilor pe care aceștia le conduc.

1. Modelul leadership-ului autentic

În literatura de specialitate regăsim mai multe modele și tipuri de leadership. Fiecare din aceste stiluri de leadership presupun asumarea unor responsabilități și formarea de abilități și competențe din partea leaderilor. Leadership-ul autentic propune asumarea și exprimarea de către leaderi a curajului, creativității, perseverenței și a entuziasmului în mediile în care aceștia acționează.

Complexitatea mediilor în care leaderii de azi își manifestă abilitățile determină o necesitate și anume, comportamentul acestora să fie unul flexibil, dar fundamentat pe autenticitate. Astfel că, leaderii trebuie să înțeleagă cum să motiveze, cum să fie receptivi la contextul în care activează și cum să se adapteze în funcție de schimbări, dar mai ales cum să-i conducă eficient și eficace pe cei din jur.

Figura nr. 1 Leadership-ul autentic – echilibru între individualism și asertivitate

LEADERSHIP AUTENTICPropria persoanăAlte persoaneLeaderi individualiștiLeaderi supuși

3

Figura nr. 1 reprezintă autenticitatea și natura paradoxală a leadership-ului. Pe de-o parte reflectă autenticitatea leaderilor în raport cu propria lor persoană, dar și autenticitatea socială, mai precis intențiile și angajamentele în funcție de contextul social. Leadership-ul autentic este spațiul clar delimitat dintre cele două dimensiuni și anume dintre sinea leader-ului și urmăritorii săi.

Gradul de conștientizare a contextului specific leadership-ului autentic:

- stă în umbră și acordă atenție celor din jur;

- înțelege, etichetează și are predispoziție pentru raționamente și trăiri complexe;

- are predispoziție spre stări mentale (cogniție și emoție) prin care să studieze propriul comportament, dar și al celor din jur;

- înțelege originile trăirilor personale;

- este deschis la a înțelege și accepta perspective multiple și este tolerant la paradoxuri și ambiguitate;

- are o capacitate mare de a-și refocaliza atenția pe diverse paliere de complexitate specifice mediilor în care trăiește (cum sunt evenimentele, activitățile, acțiunile, structurile);

- încurajează introspecția, și atitudinile reflexive la indivizii / grupurile / echipele pe care le conduce;

1.1 Rolul stărilor reflexive în leadership-ul autentic

Cea mai importantă și definitorie caracteristică a leadership-ului autentic este calitatea sa de a genera stări reflexive atât în ceea ce privește leader-ul cât și în cadrul grupurilor sau echipelor care sunt urmăritori ai liderului. Prin stările reflexive și participarea la aceste stări prin cogniție și emoții, se poate genera introspecție, creându-se astfel o condiție esențială pentru formarea abilităților specifice leadership-ului autentic. Leadership-ul autentic presupune în primul rând generarea unei stări de reflexie atât cognitivă cât emoțională indivizilor din jur.

Prin auto-cunoaștere managerii pot să înțeleagă diversele fațete ale trăsăturilor propriei personalități și a trăsăturilor caracterului reușind astfel să perceapă și să conștientizeze acele piedici care generează ineficiență în conducere, sau pot valorifica într-o măsură mai mare potențialul de leading de care dispun.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conducerea Afacerilor.pdf