Ecotehnologie - Curs 2

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Ecotehnologie - Curs 2.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor: prof univ dr Georgeta Cuculeanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Management, Agronomie

Extras din document

SURSE DE POLUARE NATURALE

Prin procesele fiziologice ale vietuitoarelor → prin respiratie si digestie o mare cantitate d gaze si substante organice. Prin respiratie, elimina CO2. In, plus, animalele rumegatoare elimina prin digestie metan.

Solul polueaza mediul prin:

─ substante minerale solide, sub forma de pulbere, din eroziune

─ substante organice, din descompuneri vegetale si a animalelor moarte

─ gaze emanate din interiorul scoartei terestre (CO2, SO2, H2S, NH3,etc)

─ substante odorante complexe, plantele polueaza mediul prin polen si spori.

Vantul, alaturi de furtunile de praf si nisip, polueaza prin eroziunea pe care o produce asupra solului si transportul materialelor rezultate si a altor poluanti pe anumite distante.

Apa polueaza mediul prin inundatii, provocarea alunecarilor de teren, substante pe care le detine sau degaja in aer.

Incendiile maselor vegetale emit in mediu mari cantitati de CO2, fum, funingine, particule solide, etc.

Descarcarile electrice produc ionizarea unor gaze

Vulcanii emana in atmosfera o mare cantitate de gaze: CO, CO2, SO2, NH3, compusi de clor, vapori de apa, substante solide. Acestea, in functie de intensitatea eruptiei, pot ajunge la zeci de kilometrii inaltime.

Cutremurele distrug solul si polueaza atmosfera cu gaze si particule solide.

Praful cosmic provine din corpurile ceresti dezagregate in atmosfera: comete, meteoriti, asteroizi. Cantitatea de praf cosmic care poate ajunge pe Pamant este uneori si de 1000 tone/an.

SURSE DE POLUARE ANTROPICE

Sursele de poluare antropice rezulta din activitatile socio-economice ale oamenilor si sunt cele mai mari surse de poluare.

1. INDUSTRIA polueaza intregul mediu inconjurator prin:

─ evacuari de gaze, lichide si materiale solide

─ depozitari de materiale nocive pe sol si/sau in subsol

─ contaminari biologice si radioactive

─ producere de accidente

Cele mai poluante ramuri industriale sunt: energetica, extractiva, materislele de constructii, metalurgia, chimia/petrochimia, industria celulozei si hartiei, industria usoara.

a) Industria energetica – ramura industriala care se ocupa cu obtinerea energiei electrice si termice din surse de energie primara conventionale si neconventionale in centralele electrice. Acestea pot fi:

- centrale termoelectrice

- centrale hidroelectrice

- centrale nucleoelectrice

Poluarea produsa de industria energetica este chimica, termica, fonica, electro-magnetica, estetica si poate sa ajunga pana la 14% din totalul poluarii.

Sursele de energie primara conventionale = cele mai cunoscute sunt combustibilii fosili (carbune, gaze, pacura), iar centralele in care se utilizeaza sunt cele termoelectrice. Aici, combustibilii fosili sunt sursa de caldura pentru transformarile apei in vapori supraincalziti (temperatura de 600-800°C, presiune de 300-350 atmosfere) a caror energie potentiala se transforma in turbina, in lucru mecanic, iar acesta in curent electric, in generatorul electric.

Din arderea combustibililor fosili rezulta un complex de gaze (SO2, CO2, Nox, N2O, CH4, H2S, etc) si pulberi (cen usi, particule solide).

Procentul partilor (gaze/pulberi) depinde de tipul de combustibil; in cazul carbunilor predomina pulberile, iar in cazul celorlati, gazele.

Termocentralele evacueaza in mediu 60% din totalul SO2, 55% din CO2, 30% din Nox, 15% din CH4, 6% din N2O, 0,7% clorofluorocarbon.

Gazele si pulberile rezultate sunt transportate de vant pe anumite distante. Gazele pot ajunge la distante de 1000 km fata de sursa, iar pulberile la 20 km fata de sursa.

Gazele emise participa la: ─ distrugerea stratului de ozon

─ incalzirea globala

─ ploi acide

Termocentralele mai emit in atmosfera aer cald si abur care modifica imiditatea si temperatura atmosferei pe o anumita zona din jurul lor.

Hidrocentralele folosesc ca sursa de energie primara caderea apei aflata in lacul de acumulare ce se gaseste in spatele barajului.

Constructiile hidroelectrice cerute de hidrocentrale produc schimbari in mediu:

─ defrisari si desfiintari de localitati, deoarece cer suprafete mari de teren

─ asanarea mlastinilor

─ izolarea luncilor fluviilor, prin indiguiri, ceea ce duce la scaderea nivelului panzei

Fisiere in arhiva (1):

  • Ecotehnologie - Curs 2.doc

Alte informatii

Management Economic,anul I