Flaxibilitatea Firmei

Curs
8/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 17 fișiere: doc, txt
Pagini : 131 în total
Cuvinte : 88700
Mărime: 504.36KB (arhivat)
Publicat de: Matei Călin
Puncte necesare: 0
Curs Master managment --> Flexibilitatea Firmei

Extras din curs

Mediul organizational se compune din mediul intern si cel extern. In cele ce urmeaza se prezinta unele dimensiuni importante a ale celor doua categorii de mediu, cu accente asupra celui extern.

1.1. Mediul intern

Analiza mediului intern se face prin intermediul :

- Capabilitatii manageriale;

- Capabilitatii functionale;

- Capabilitatii de schimbarea;

- Tipologia culturii organizationale.

- Capabilitatea manageriala, care este definite de numarul de manageri si calitatea acestora, asigura adaptarea organizatiei la mediul din care acesta face parte. Se poate preciza ca nivelul capabilitatii manageriale este data nu numai de managerii generali, dar si de cei care fac parte din celelalte zone ale piramidei manageriale. Aceasta apreciere este valabila in special in cazul organizatiilor de mari dimensiuni.

- Capabilitatea functionala este data de articularea functiunilor organizatiei, care permite atingerea scopurilor in mod efficient.

- Capabilitatea de schimbare presupune identificarea tuturor starilor nefavorabile, a insatisfactiei (A), a pasilor care trebuie urmati pentru eficientizarea actiunilor si atingerea scopurilor (B), precum si comunicarea, aducerea la cunostinta oamenilor din organizatie a viziunii dorite (C); toate acste dimensiuni necesitind un cost, care intr-un sistem organizational capabil de schimbare

este “depasit” de “energia” necesara schimbarii.

E > A x B x C

- Tipologia culturii organizationale, care desemneaza un ansamblu de idei, cunostinte, reguli, standare, valori, manifestari, premise, ce definesc modul in care se desfasoara munca precum sic el de tratare a oamneilor .

1.2. Mediul extern

Mediul extern prezinta importanta prin impactul pe care acesta il are asupra organizatiei si care se traduce in amenintari si oportunitati.

Factorii S T E P

Analiza mediului exterior se desfasoara pe mai multe componenete: social, tehnic, economic, politic, care pot fi definite ca factorii STEP. La aceasta se pot adauga si elementele care deriva din acestia, si anume infrastructura, sistemul legal, structura demografica, la care trebuie adaugat sistemul concurential alcatuit di concurenta si piata.

Componenta “S” sau factorul SOCIAL poate avea un efect enorm asupra organizatiei. Acesti factori pot cuprinde, de exemplu, atitudinea sociala, marimea familiei.

O tendinta sociala, care a avut si va avea un impact deosebit asupra organizatiilor si in primul rind asupra celor publice, a organizatiilor voluntare, este natalitatea. In acelasi domeniu social enumeram si alti factori ca sporirea mobilitatii, cresterea fortei de munca feminine, noul etos in munca, afaceri etc.

Se poate arata ca, in unele sectoare de activitate, cresterea numarului de salariati in varsta sau, in unele domenii, sporirea numarului de pensionari au implicatii asupra dezvoltarii. In aceeasi directie poate actiona si cresterea rapida a mobilitatii lucratorilor, si in general, a populatiei. Structura populatiei ocupate este in schimbare, in unele zone creste numarul celor in varsta si se reduce numarul celor tineri, ceea ce impune modificarea politicilor de recrutare si instruire. De asemenea, cresterea numarului de salariati femei impune noi politici de personal pentru selectie, recrutare si promovare.

Cel de al doilea factor este TEHNOLOGIC. Adesea, acest factor are o mare forta asupra vietii oamenilor si asigura adevarate minuni sau orori. Ritmul de dezvoltare sociala este de cele mai multe ori o functie de numarul descoperirilor tehnologice. Acest factor este sub impactul tehnologiei informationale, care a transformat toate palierele vietii actuale: organizatia lucrative sau cea de servicii, compartimentul functional, subunitatea structurala de procesare, casa-familia, comertul, educatia-instruirea, recreerea-timpul liber etc.

Cel de al treilea factor este cel ECONOMIC, care poate fi conturat prin:

-nivelul si structura produsului intern brut;

-modificarile in nivelul cererii;

-numarul de salariati, someri si structura acestora;

-schimbari in nivelul preturilor;

-scena economica internationala;

Factorul economic are un impact foarte important in etapa de tranzitie a tarilor din estul Europei. Astfel, nivelul si structura produsului intern brut actioneaza asupra cheltuielilor de bunuri si servicii, cererea pentru unele bunuri si servicii creste, pentru altele se reduce, somajul oscileaza permanent, preturile de asemenea, iar problemele economice au un caracter global. Important pentru manageri, administratori, este anticiparea acestor modificari, pentru a dirija organizatiile potrivit schimbarilor din mediu.

In contextul actual se poate sublinia importanta factorului “puterea de cumparare” ca o functie de venituri curente, preturi, marimea economiilor, a datoriilor, posibilitatea de creditare, etc. De asemenea, alti doi factori economici au implicatii puternice, si anume:

-rata de schimb

-rata dobanzii.

Ultimul factor, dar nu cel mai putin important, este cel POLITIC.

Investigarea acestui factor presupune analiza legilor, a organismelor guvernamentale, grupurilor de presiune care influenteaza si limiteaza actiunile organizatiilor. Tendintele politice actuale sunt cresterea numarului de reglementari din sfera afacerilor si cea publica, sporirea grupurilor de interes public etc.

Acest factor are in prezent o importanta tot mai mare asupra organizatiilor si o importanta covarsitoare asupra organizatiilor din sectorul public. Etapa contemporana, in spatiul European, este puternic influentata de schimbarile est-europene si de cele din Uniunea Europeana. La inceputul anului 1990, Europa estica era in neliniste, agitatie. Statele comuniste inregistrau schimbari importante. Acestea modifica campul de actiune al managerilor, cu mai multe dimensiuni, cum ar fi:

Conținut arhivă zip

  • Flaxibilitatea Firmei
    • celite curs6 +7.doc
    • curs 1.doc
    • curs 1s.txt
    • curs 2.doc
    • curs 2s.txt
    • curs 3.doc
    • curs 3s.txt
    • curs 4.doc
    • curs 4s.txt
    • curs 5.doc
    • curs 5s.txt
    • curs 6 + 7.doc
    • curs 6 + 7s.txt
    • curs 8.doc
    • curs 8s.txt
    • curs 9.doc
    • curs 9s.txt

Alții au mai descărcat și

Studiu privind Motivarea Resurselor Umane

ARGUMENT PRIVIND ALEGEREA TEMEI „Oamenii contează, iar în lumea afacerilor, modul în care ştii să te apropii de ei şi să-i conduci constituie...

Structura organizatorică a întreprinderii

ARGUMENT Structura organizatorică este o parte a organizării de ansamblu a întreprinderii. Aceasta din urmă implica o serie de activităţi cum ar...

Flexibilitatea - sisteme flexibile de fabricație

Flexibilitatea in condiţiile actuale Actualul declin economic mondial reprezintă un test pentru toate companiile, presiunile acestuia fiind...

Management - Marketing

Conceptul de management-marketing Management- marketing, in sens practic, are semnificatia de management bazat pe marketing, altfel spus semnifica...

Manipularea în cadrul organizației

Amorsarea este o tehnica proprie celor ce lucreaza in comert(in SUA este cunoscuta sub numele de low-ball si este folosita in vanzarea de...

Compartimentele Hotelului

“Hotelul este unitatea comerciala de cazare omologata care ofera camere sau apartamente mobi-late pentru a fi închiriate, fie unei clientele de...

Prototipuri de sistem inteligente

1.1. DE LA INTELIGENTA NATURALA LA INTELIGENTA ARTIFICIALA Inteligenta artificiala este un domeniu care retine din ce in ce mai mult atentia...

Managementul Industrial

Istoria dezvoltarii socio-economice a societatii umane evidentiaza importanta pe care o au organizatiile, indiferent de tipul lor, pentru...

Ai nevoie de altceva?