Funcțiile managementului serviciilor sociale

Curs
7.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 21333
Mărime: 266.98KB (arhivat)
Publicat de: Agata Gradinaru
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. Prezentarea 1
  2. Politica asistentei sociale in Statele Moderne
  3. A. Contextul Istoric: Perioada Timpurie Crestina
  4. B. Revolutia Industriala
  5. C. Statul Modern al Asistentei Sociale
  6. D. Pluralismul asistentei – Economia mixta a asistentei
  7. Prezentarea 2
  8. Institutionalizare, dezinstitutionalizare, integrarea in comunitate
  9. A. Trecere in revista din punct de vedere istoric
  10. B. Integrarea in comunitate
  11. Prezentarea 3
  12. Rolurile si functiile managementului in organizatii
  13. A. Functiile generale ale managementului
  14. B. Rolurile si atributiile managerilor
  15. C. Caracteristicile organizatiilor bine administrate
  16. D. Terminologie
  17. Prezentarea 4
  18. Stil de Leadership si luarea deciziilor in organizatii
  19. Exercitiul 1 – Luarea deciziei ‘Supravietuirea pe Luna’
  20. Exercitiul 2 – Studiu de caz – Dezvoltarea parteneriatelor intre sectoarele pulic si privat: schita unui plan de afaceri
  21. Exercitiul 3 – Bune practici in managementul din Romania – Prezentarea unui studio de caz
  22. Exercitiul 4 – Studiu de caz – Analiza SWOT
  23. Prezentarea 5
  24. Rolurile si functiile comitetelor
  25. A. Comitetele ca organizatii colective de luare a deciziei
  26. B. Rolul si indatoririle Presedintelui unui Comitet
  27. C. Rolul Membrilor Comitetului
  28. D. Rolul Secretarului
  29. E. Factorii ce afecteaza buna functionare a Comitetului
  30. F. Sedintele Comitetului
  31. Prezentarea 6
  32. Caracteristicile unice ale managementului serviciilor umane
  33. A. Ce reprezinta un bun manager
  34. B. Implementarea politicilor
  35. C. Aspectele cheie ale Managementul Serviciilor Sociale
  36. D. Managementul public si privat pentru obtinerea de profit
  37. Prezentarea 7
  38. Subiect: Managementul Resourselor Umane
  39. 1. Recrutarea si selectia de personal
  40. 2. Evaluarea competentelor
  41. 3. Sesiuni de instruire
  42. 4. Managementul carierei
  43. 5. Motivatia si satisfactia
  44. Suport video explicativ al activitatii
  45. Exercitii suplimentare

Extras din curs

Introducere

Un obiectiv important al acestui seminar de doua zile este de a prezenta tendintele actuale in domeniul asistentei sociale si in mod special de a sublinia inter-dependenta in crestere intre sectorului public, a celui privat si de voluntariat.

Acesta reprezinta contextul si cadrul in care managerii serviciilor sociale trebuie sa functioneze. De aceea este necesar sa fii bine informat cu privire la schimbarile care au loc in domeniul asistentei sociale. Aceasta tara incearca in prezent sa-si restructureze serviciile din domeniul asistentei sociale prin politici de descentralizare, privatizare si dezinstitutionalizare. Aceasta reprezinta cu siguranta o provocare pentru aceia dintre dvs. care aveti responsabilitatea de a implementa aceste politici.

Cel de al doilea scop al seminarului este acela de a va oferi asistenta in intelegerea diferentelor si particularitatilor in managementul organizatiilorr private in comparatie cu organizatiilor publice. Trebuie sa stim in ce moduri serviciile sociale au caracteristici distincte si ca urmare solicita calificari diferite in management.

In al treilea rand seminarul se va axa pe dezvoltarea calificarilor legate de management in scopul de a permite fiecaruia dintre voi sa-si amplifice propria competenta in managamentul propriilor servicii.

Intr-o perioada atat de scurta de desfasurare a seminarului este evident ca nu este posibil sa acoperim toate aspectele managementului si de asemeni sa analizam in amanunt toate caracteristicile. Cu toate acestea, sa speram ca va vom oferi destul material pentru a stimula discutiile si ridica intrabari privind practicile bune, competente ale managementului serviciilor sociale.

In plus de prezentarile materialelor teoretice, se vor organiza discutii pe grupuri mici si exercitii scrise, in cadrul carora se asteapta ca participantii sa isi impartaseasca punctele de vedere si experienta cu privire la managementul din propria organizatie. Ca urmare, vor fi organizate atat prezentari teoretice cat si discutii pe grupuri si invatare din experienta.

Acest seminar este unul dintr-o serie de cinci seminarii pe care Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei le-a aprobat in contextual proiectului Phare, deoarece Ministerul este convins ca instruirea personalului reprezinta o necesitate si o pre-conditie pentru implementarea cu succes a politicilor de asistenta sociala in Romania. Consideram ca acest seminar este foarte important deoarece se adreseaza persoanelor care au cea mai mare responsabilitate in administrarea serviciilor sociale.

Aveti in vedere faptul ca in anexele acestui modul sunt reproduse exercitii, materiale si slide-uri. Rezumatele sunt duplicate dupa slide-uri si trebuie oferite participantilor in acelasi timp in care slide-ul e aratat in cadrul prezentarii – locul potrivit al fiecarui material adiacent este indicat in aceste note.

Prezentarea 1

Politica asistentei sociale in Statele Moderne

A. Contextul Istoric: Perioada Crestina Timpurie

Voluntariatul are o lunga istorie si merge pana la primele secole ale Crestinismului. In timpul Imperiului Bizantin filantropia era o activitate larg raspandita, atat printre Imparati, cat si printre autoritatile Bisericii. Ca sa mentionam un singur exemplu, intr-un anumit moment 80.000 de paini erau distribuite zilnic saracilor, cersetorilor, calatorilor si pelerinilor. Manastirile erau intodeauna deschise, oferind ospitalitate la orice persoana. Aceasta traditie a continuat in toate Bisericile Ordodoxe chiar si pana in ziua de azi.

Dezvoltari paralele au avut loc, dar cu diferente notabile in Biserica Romano-Catolica si Bisericile Protestante. In Biserica Romano-Catolica activitatile caritatabile s-au exercitat prin crearea unor ordine monastice specifice. De exemplu, Ordinul Franciscanilor, a Surorilor Milei, Ordinul Iezuitilor, etc.

Luther (1517) a subliniat datoria fiecarui individ de a oferi sprijin si ajutor compatriotilor sai crestini. Prin urmare, fiecare persoana trebuie sa ii ajute pe aceia ce au nevoie, dar, mai important, aceia ce au nevoie trebuie sa se ajute ei insisi prin munca si efort persistent. Munca este o virtute prin care noi atingem salvarea propriului suflet. Daca o persoana este saraca, atunci acea persoana are o responsabilitate proprie fata de conditia sa, si nu Dumnezeu si nici societatea. Ca urmare, aceia ce incerca sa se ajute pe ei insisi sa depasesca nenorocirile, trebuie sa fie ajutati.

In Constantinopol hotelurile erau astfel dezvoltate incat sa ofere ospitalitate pelerinilor ce aveau nevoie de ajutor in drumul lor spre Ierusalim. Aceste hoteluri devin apoi facilitati socio-medicale si Centre Spitalicesti. Fiecare Institutie a Sanatatii si a Asistentei Sociale era administrata de un director ce era responsabil in fata Ministerului Asistentei Sociale. In cea mai mare parte ajutorul era oferit prin personalul cleric si prin voluntari.

Revolutia Industriala

Aceasta perioada este caracterizata prin schimbari sociale si tehnologice rapide. Economia agrara, comunitatea rurala, familia extinsa, toate au fost drastic afectate. Urbanizarea a insemnat dezvoltarea rapida a oraselor, precum si miscarea in masa a fortei de munca catre fabricile cu program de munca lung.

Copii mici, persoanele in varsta dependente, persoanele bolnave sau mutilate precum si cele cu handicap fizic si mental au fost lasate fara ingrijire. Pentru a rezolva toate aceste probleme sociale s-a dezvoltat institutia asistentei sociale, deoarece Biserica nu a mai putut sa se ocupe de probleme de o astfel de amplitudine. Aceasta nu a insemnat insa ca eforturile voluntarilor sau organizatiile caritabile au incetat sa existe. Ele au continuat sa suplimenteze activitatile statului si ale agentiilor operationale.

Comunitatile locale erau responsabile pentru asistenta sociala fara avea prea mare sprijin din partea autoritatilor de la nivelul central. Un Comitet al Voluntarilor local era responsabil, atat pentru determinarea persoanelor ce au nevoie de asistenta, cat si pentru criteriile de eligibilitate pentru furnizarea unor astfel de ajutoare. Gradual a devenit evident ca voluntarii au nevoie de formare pentru a-si realiza sarcinile eficace si impartial. In cele din urma aceasta a dus la instruirea unor profesionisti in domeniul Asistentei Sociale si infiintarea profesiei de Lucrator Social.

Preview document

Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 1
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 2
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 3
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 4
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 5
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 6
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 7
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 8
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 9
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 10
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 11
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 12
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 13
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 14
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 15
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 16
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 17
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 18
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 19
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 20
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 21
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 22
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 23
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 24
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 25
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 26
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 27
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 28
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 29
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 30
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 31
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 32
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 33
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 34
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 35
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 36
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 37
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 38
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 39
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 40
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 41
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 42
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 43
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 44
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 45
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 46
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 47
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 48
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 49
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 50
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 51
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 52
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 53
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 54
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 55
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 56
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 57
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 58
Funcțiile managementului serviciilor sociale - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Functiile Managementului Serviciilor Sociale.doc

Alții au mai descărcat și

Metode și Procedee de Management - Studiu de Caz SC Tondach România SRL

INTRODUCERE Stiinta si practica deopotriva,metode si procedee de management constituie astazi unul dintre domeniile cele mai fascinante si cu o...

Studiu asupra Sistemului de Protecție Socială în România

INTRODUCERE În contextul inexistenţei unui consens privind termenul de "servicii sociale" utilizat la nivel european, mai ales în condiţiile în...

Management și Leadership

Introducere Această lucrare doreşte să definească conceptele „management” respectiv „leadership” dar şi „manager” şi „leader” pentru a face mult...

Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene

I. DESCRIEREA PROIECTULUI 1. TITLUL PROIECTULUI “Dezvoltarea comunitatilor rurale si dinamica integrarii europene” DURATA DE EXECUTIE: 1-3 ANI...

Funcțiile și organizarea managementului financiar în firmă

Introducere In conditiile unei economii de piata un rol important in realizarea multiplelor si complexelor activitatii specifice acesteia il au...

Perfecționarea exercițiului funcției antrenare-motivare

Introducere Funcţia de antrenare este o funcţie importantă a managementului care influenţează toate celelalte funcţii, cu o intensitate relativ...

Managementul în asistența socială

I. DELIMITARI TEORETICE ALE CONCEPTELOR STIL DE CONDUCERE – STIL DE MANAGEMENT Prin prezenta lucrare de licenta am incercat sa alcatuiesc o...

Managementul serviciilor de asistență socială

1. Definirea notiunilor de servicii si prezentarea caracteristicilor generale ale serviciilor Un serviciu este o activitate a carei principal...

Te-ar putea interesa și

Asistență socială

Introducere Asistenta Sociala este un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a...

Managementul de caz în integrarea socioprofesională a tinerilor postinstituționalizați

ARGUMENT În contextul finalizării studiilor universitare în domeniul asistenţei sociale, alegerea ca temă de licenţă referirea la tinerii de 18...

Piața muncii în România - instituții, politici, evoluții

INTRODUCERE Politica si strategia Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale vizeaza – în principal – cresterea gradului de ocupare a populatiei...

Administrație publică

INTRODUCERE In organizatiile din administratia publica, functionarii publici isi exercita puterea de decizie, in activitatea lor de zi cu zi, in...

Modalități de Eficientizare și Formare a Resurselor Umane în Cadrul Direcției Județene Pentru Protecția Copilului

INTRODUCERE Fără a diminua importanţa resurselor naturale, financiare şi informaţionale, resurselor umane li se recunoaşte, în ultima perioadă de...

Sisteme Administrative Comparate

SISTEMUL ADMINISTRATIV AL MARII BRITANII Monarhie constitutionala ereditara, Marea Britanie nu are o Constitutie scrisa. Principiile de...

Managementul serviciilor de asistență socială

1. Definirea notiunilor de servicii si prezentarea caracteristicilor generale ale serviciilor Un serviciu este o activitate a carei principal...

Operațiunile în afara bilanțului

Cap. 1 Operatiuni în afara bilantului 1. Argument Operatiunile in afara bilantului reprezinta angajamente date si primite in relatiile cu tertii,...

Ai nevoie de altceva?