Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT

Curs
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 13072
Mărime: 71.27KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela F.
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. CAPITOLUL I INTRODUCERE .3
  2. 1.1Piața imobiliară .. .4
  3. 1.2 Filosofia de marketing .. ..4
  4. CAPITOLUL II MARKETING IMOBILIAR ..6
  5. 2.1 Conținutul și structura mixului de marketing în
  6. domeniul serviciilor . .6
  7. 2.2 Manifestările expoziționale în mixul de marketing
  8. imobiliar . . ..7
  9. 2.2.1 Manifestările expoziționale în mixul de comunicare ... 8
  10. 2.2.2 Manifestările expoziționale în mixul de preț .. . 9
  11. 2.2.3 Manifestările expoziționale în mixul de distribuție . 9
  12. 2.2.4 Manifestările expoziționale în mixul de produs .10
  13. 2.2.5 Cadrul legal și contractual al manifestărilor expoziționale imobiliare .10
  14. CAPITOLUL III MARKETING IMOBILIAR LA AGENȚIA ROMIDIA ..11
  15. 3.1 Prezentarea Agenției Romidia 11
  16. 3.2 Organizarea firmei . .11
  17. 3.2.1 Departamentul vânzare-cumpărare ..12
  18. 3.2.2 Departamentul de închiriere 12
  19. 3.2.3Departamentul de marketing ... 13
  20. 3.2.4 Departamentul financiar-contabil și administrativ .. 18
  21. 3.3 Analiza SWOT a Agenției Romidia .. .20
  22. 3.4 Proiectul “Casa de lux” . ..21
  23. 3.5 Relații publice în cadrul Agenției Romidia . ...24
  24. BIBLIOGRAFIE .26
  25. ANEXE

Extras din curs

ARGUMENT

Analiza SWOT constituie cea mai importanta tehnica manageriala utilizata pentru

intelegerea pozitiei strategice a unei intreprinderi/organizatii. Analiza SWOT incepe cu

scrierea unei liste cu puncte curente : puncte de forta dar si puncte de slabiciune, privind

starea unei intreprinderi/organizatii. Denumirea SWOT insasi este un acronim provenind de la initialele unui numar de patru cuvinte in limba engleza :

Strengths. Punctele forte ale organizatiei, deci capacitatile, resursele si avantajele pe care ea le poseda, competentele distinctive ale personalului managerial de cele doua nivele: prescriptor si decident, precum si alti factori de succes ai intreprinderii/organizatiei, nu neaparat doar factori „tangibili”, fizici, ci si elemente „intangibile”, precum asertiuni peremptorii din zona cunoasterii prudentiale. ‚Punctele forte’ ale organizatiei definesc valorile pozitive si conditionarile interne care pot constitui surse pentru succesul organizatiei in atingerea obiectivului managerial. Intr-adevar, din punctul de vedere al managerului, un ‚punct forte’ reprezinta oricare element, tangibil sau intangibil, adica fizic ori numai intelectual, care faciliteaza atingerea obiectivelor manageriale.

- Insistam asupra faptului ca ‘punctele forte’ pot sa fie gestionate in cadrul unui plan strategic al organizatiei/firmei. Weaknesses. Ceea ce inseamna punctele de slabiciune ale organizatiei, ariile sale de vulnerabilitate, zonele de resurse sarace, si alte „valori negative” sau, conditionari negative. Punctele de slabiciune ale organizatiei reprezinta conditionari interne ce sunt contrariul valorilor propriu-zise.

Opportunities. Oportunitatile ori caile pe care pot fi avansate interesele organizatiei

respective, cai pe care pot fi exploatate liniile sale de forta, si eliminat balastul punctelor

vulnerabile, reprezinta valori pozitive si conditionari externe. Deci oportunitatile sunt

tendinte generale prezente in mediul extern, ori sanse oferite de intamplare in afara campului de influentare a lor prin management, desi ele pot influenta pozitiv procesul dezvoltarii. Oportunitatea este o proiectie a ‘binelui viitor’ (‘good in the future’, in limba engleza).

Threats. Adica amenintarile la adresa intereselor cresterii organizatiei respective, aspecte negative ce apar din supraexploatarea resurselor sale, ori limitarile care se impun organizatiei din partea unui mediu extern aflat in schimbare; in fine, riscuri. ‚Amenintarile’ reprezinta „valori” negative si conditionari externe aflate dincolo de campul de actiune manageriala ; ele pot fi atat riscuri tranzitorii, cat si permanente.

Analiza SWOT reprezinta astfel o cale practica pentru asimilarea informatiei privind mediul intern si mediul extern al unei organizatii. Analiza SWOT reprezinta un fel de scanare a mediului intern si extern al organizatiei (vezi figura 1), orientata spre a surprinde patru aspecte ale activitatii intreprinderii/organizatiei. Aceasta “scanare” reveleaza itemuri (probleme, cauze, conditionari, articole) servind ca mijloace de propulsie ori, dimpotriva, actionand ca frane, pentru atingerea obiectivului organizatiei. Punctele forte si oportunitatile reprezinta conditionari pozitive pentru cresterea organizatiei, sau pentru atingerea obiectivului sau managerial; dupa cum punctele de slabiciune si amenintarile reprezinta impedimente sau conditionari negative pentru organizatie. Obiectivul analizei SWOT este acela de a recomanda strategiile care asigura cea mai buna aliniere intre mediul extern si mediul intern. Prin alegerea strategiei corecte a unei organizatii, se poate influenta impactul acestor forte in avantajul organizatiei.

Lucrarea de fata prezinta un model de analiza SWOT pentru agentia imobiliara Romidia din Turda in care am identificat punctele tari, punctele slabe, amenintatile si oportunitatile firmei. Deasemenea am prezentat si o analiza a proiectului Casa de lux, proiect pe care il gestioneaza agentia in care am prezentat avantajele si dezavantajele pe care le prezinta achizitionarea unui astfel de program.

CAPITOLUL I

INTRODUCERE

În orașele mari, piața imobiliară este extrem de bine reprezentată, deși este una tânără,începuturile sale datând din 1994-1995. Avântul deosebit pe care l-au luat afacerile imobiliare are motive bine întemeiate și anume birocrația și formalitățile care trebuie îndeplinite pentru orice tranzacție imobiliară. Se solicită extract de carte funciară,cadastru și întăbulare,pentru fiecare dintre acestea fiind necesară o serie întreagă de cereri, declarații,timbre,chitanțe de plata unor taxe,fără a mai pune la socoteală cozile interminabile.Toate aceste formalități consumă foarte mult timp,mai ales pentru cineva care nu este obișnuit cu acest circuit birocratic. Astfel a apărut necesitatea populației de a apela, pentru obținerea uneia,mai multor sau a tuturor acestor acte,la intermediari, de multe ori acești intermediari fiind agenții imobiliare.

Pe piață se regăsesc două categorii principale de operatori:

a) firme de renume,cunoscute,reprezentând fie sucursale ale unor companii străine,fie locale,cu cifre de afaceri anuale de sute de mii de dolari, care acoperă un segment semnificativ de clienți

b) firme sau agenții de dimensiuni medii și mici care își dispută cota de piață rămasă,în special orientate către o piață „de cartier”

Firmele sunt tot mai mult obligate să-și restructureze radical obiectivele și strategiile de piață. Dacă anterior ele operau în condițiile unei concurențe și clientele stabile, cunoscute în prezent firmele de pe piața imobiliară activeazăîn condițiile unui adevărat război în care au loc schimbări rapide ale concurenței, progrese tehnologice, apariții de noi legi și politici comerciale și o scădere contiuă a fidelității clientelei.

În zilele de glorie ale „afacerilor normale”, firmele puteau rezista concurenței prin aplicarea unei politici agresive de vânzări și reclamă a produselor. Este ceea ce s-a numit „marketing”. Această viziune a omului obișnuit asupra conceptului de marketing rămâne valabil și astăzi. Din nefericire, există însă și destui directori de firme care cred că „marketing” înseamnă să-și „prelucreze” agenții de vânzări și apoi să îi trimită în stradă să vândă produse - aceasta este cea mai bună rețetă pentru „dezastru”.

Trebuie avut în vedere faptul că, astăzi, cumpărătorii sunt puși în fața unei game uriașe de produse și oferte de tot felul. Nu trebuie uitat faptul că ei au reacții și cerințe diferite față de prețul unui produs sau de raportul produs/servicii oferite. Nu în ultimul rând, cerințele lor în ceea ce privește calitatea sunt în continuă creștere. Având posibilități nelimitate de a alege, ei se vor orienta către acele oferte care corespund cel mai bine așteptărilor și nevoilor lor, decizia de a cumpăra se va baza pe capacitatea de percepție a valorii. Așadar nu este de mirare că firmele cele mai prospere sunt cele care reușesc să ofere clienților satisfacția scontată,întelegând marketingul nu ca pe o funcție separată, ci ca pe o filosofie de însușiri la nivelul întregii organizații.

Bibliografie

1.BALAURE VIRGIL(coordonator) - Marketing,editia a II - a

Ed.URANUS, București, 2006

2.CATOIU IACOB(coordinator) - Cercetări de marketing-tratat

Ed.URANUS, București, 2009

3.KOTLER PHILIP - Principiile Marketingului

Ed.TEORA, București, 1997

4.POP CIPRIN MARCEL - Târgurile și expozițiile în contextul

Marketingului

Ed.RISOPRINT, București, 2007

5. www.imobiliare.ro

6. www.romidia.ro

Preview document

Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 1
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 2
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 3
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 4
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 5
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 6
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 7
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 8
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 9
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 10
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 11
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 12
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 13
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 14
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 15
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 16
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 17
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 18
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 19
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 20
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 21
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 22
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 23
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 24
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 25
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 26
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 27
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 28
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 29
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 30
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 31
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 32
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 33
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 34
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 35
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 36
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 37
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 38
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 39
Fundamentarea strategiei de piață folosind analiza SWOT - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Fundamentarea strategiei de piata folosind analiza SWOT.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de afaceri - inființarea salonului de frumusețe Beauty SRL

Sumar Acest plan de afaceri este realizat cu scopul obţinerii unor finanţări pentru înfiinţarea Salonului de frumuseţe „Beauty” SRL. Totodată,...

Fundamentarea strategiei de dezvoltare a firmei SC Comly SRL

Capitolul I. Prezentarea generală a firmei 1.1. Scurt istoric Plantația pomicola de la Lacul Rezi a fost înființată în anii ’80 și a aparținut...

Analiza SWOT la Sergiana Group

Intro - Motivația alegerii temei Analiza SWOT este percepută ca fiin un instrument la îndemână în planificare strategică. Este foarte des...

Studiul privind unele modalități de îmbunătățire a finanțării Spitalului Clinic Judetean de Urgență Sibiu și de utilizare a resurselor financiare

I. Prezentarea unității Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost inaugurat în 1857 și de atunci, desfășoară o activitate intensă. În...

Managementul resurselor umane

CURS I: INTRODUCERE IN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Rolul și particularitățile resurselor umane în cadrul organizației Dezvoltarea teoriei...

Managementul Conflictelor de Muncă

Capitolul 1 Conceptul de conflict în organizaţii 1.1. Definirea conflictului în organizaţii Conflictul este un concept complex,...

Management General

CAPITOLUL 1 1. MANAGEMENTUL - ŞTIINŢĂ ŞI ARTĂ 1.1. NECESITATEA CONDUCERII ACTIVITĂŢII UMANE DESFĂŞURATĂ ÎN COMUN, ÎN COLECTIV, ÎN GRUPURI...

Teste Grilă

Test 1 Managementul științific este apreciat ca fiind: a) o parte a cunoașterii acumulate și recunoscute, care este sistematizată și formulată în...

Te-ar putea interesa și

Diagnosticarea strategică în cadrul firmei SC Domand CAȘ SRL

INTRODUCERE Transformările produse în economia românească după 1990 au determinat mutații importante mai ales la nivel de organizație. Acestea...

Strategia de Distribuție de Tip Network Marketing la Compania Hemel Cosmetics

Strategia de distribuţie de tip Network Marketing la compania Hemel Cosmetics INTRODUCERE Tendinţele de consum manifestate în ultimele decenii...

Plan de afacere - Cofetăria Magic

1. Prezentarea generala a firmei 1.1 Istoricul firmei Cofetaria Magic a fost infiintata la 25.10.1999, cu un capital social integral de...

Plan de lecție - dezvoltarea și fundamentarea diferitelor strategii de piață

TITLUL LECŢIEI: Dezvoltarea şi fundamentarea diferitelor strategii de piaţă UC 10. Marketingul afacerilor C3. Analizează oportunităţile de...

Strategii de Marketing în Turism

ARGUMENT In lucrarea cu tema ”Strategii de marketing in agentia de turism” sunt descrise strategiile de marketing;sunt metode care iti permit sa...

Strategia de Marketing a Unei Organizații Turistice

1.Introducere Adoptarea conceptului de marketing de către o întreprindere de turism presupune utilizarea unui sistem adecvat de conducere prin...

Plan de Marketing - SC Q10 SA

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA FIRMEI 1.1 DATE DE IDENTIFICARE ŞI ISTORIC Înfiinţată în 1997, firma Q10 S.A. din Baia Mare a încercat şi a reuşit cu...

Strategii Economice ale Întreprinderii de Producție

Strategii economice ale întreprinderii de producţie Motto: „La strategie se face referire ori de câte ori se iau deciziile care determină cursul...

Ai nevoie de altceva?