IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6350
Mărime: 29.73KB (arhivat)
Publicat de: Pasca A.
Puncte necesare: 0
Facultatea de Protectia Mediului Oradea Specializare: i.m.a.p.a Anul 3

Extras din curs

In civilizatiile antice apar primele preocupari pentru gazduirea calatorilor in Grecia,apar contractele de ospitalitate intre prieteni,transmise din tata in fiu.

La Roma se incheiau contracte de prietenie, ospitalieri intre orase, beneficiarii fiind tot cetatenii acestora.

In 1838 apare termenul de turist ca sinonim pentru calator.

In Evul Mediu singurele posibilitati de cazare erau manastirile la’ particulari’ sau hanul, unde in afara de un pat si ceva de mancare gaseai paduchi si sobolani. O solutie era sa-ti iei patul cu tine cand calatoreai la distante mari.

La sfarsitul secolului 12-lea dateaza cele mai importante hanuri din Bucuresti

-hanul Serban Voda- titorie a domnitorului Serban Cantacuzino a carui contractie a inceput inainte de 1681, era cel mai mare si frumos han din Bucuresti.

In 1823 avea 45 de case, incaperi peste 25 de magazii, 17 bucatarii si 4 Sali mari la etaj. A fost daramat in 1822 in locul lui construindu-se sediul bancii nationale

-hanul Sfantul Gherorghe- avea in 1698 cam 200 incaperi, pivnite si odai. Dupa incendiul din 1847 hanul nu s-a mai reconstruit.

-hanul Sfantul Ion –construit de calugarii de la manastirea Sf Ioan cel Mare, este daramat in 1863, astazi pe locul respectiv se afla palatul Ceh.

-hanul Slatar- situat pe calea Victoriei, peste drum de Palatul Ceh era sediul bancherilor bucuresteni care se ocupau de camatarie,format in 903.

-hanul Zamtir- cel mai vechi han negustoresc a fost construit la inceputul sec 18 in mahalaua Selar

-hanul Gavronei- situata in spatele curtii domnesti se afla printre hanurile insemnate ale orasului in perioada 1850-1900, dupa aceea devine hotel universal.

-Hanul Rosu- construit in 1708 este reamenajat in 1846 si devine hotel neolitic.

-hanul Banel- situat pe Calea Victoriei gazduia din 1849 baluri mascate gazduind o sala de teatru.

-Hanul Manu- 1808 poarta numele celui care il construieste, Emanuel Marzoian , cunoscut sub numele de Manu.Dupa vanzare devine hotel Dacia apoi in 1874 marele hotel Dacia-

Din statisticile vremii aflam ca in 1819 erau 76 de hanuri in Bucuresti, 1838, iar in 1859 mai existau 7 mari si 28 mici.

De abia in secolul al 19-lea conditiile de cazare incep sa se imbunatateasca iar din a 2-a jumatate a secolului 19-lea dateaza multe oteluri de lux, din marile orase si din statiunile balneo climaterice, acestea erau fie proprietate familiara, fie societati pe actiuni, cele mai cunoscute sunt Grande Hotel, 1850 si hotel Du Leuvre 1855 la Paris iar in 1874 la Berlin.

Cam din aceeasi perioada dateaza primele hoteluri din Bucuresti transformate din hanuri din case boieresti sau construite ca atare, acestea aveau cafenea , presa diversa, unde se respectau afaceri , se schimbau bani, se faceau combinatii de bursa.

Primul hotel din Bucuresti este considerat hotel Bureau mentionat in 1820.

In Guide de Voyageur a Bucharest din 1877 erau mentionate hotel, proprietate a lui Donat Fugure, era apreciat ca fiind cel mai elegant avea 40 de camere, restaurant cu bucatarie frantuzeasca , romaneasca, germana si rusa.

-Grand hotel Grosc( pe locul actualului hotel Continental) construit in 1850, avea 48 de camere elegante si restaurant cu bucatarie frantuzeasca

-hotel Otetelesanu, apoi Sascabin 1860, nu avea restaurant si inchiria camere numai cu luna.

-Hotel Lazar- avea 31 de camere si restaurant cu preturi moderate.

-hotel du France- 1881 transformat din hotel D’amarc sa-u numit pe rand Grand Hotel du France, Grand Hotel Dafael, Grand Hotel Victoria pana la cutremurul din 1877

-hotel D’orient a evoluat din Hanul Trasnea . Pe acelasi lac se construiau la inceputul sec 20 hotel Splendid devenind apoi Splendid Parc.

Hoteluri importante deschise mai intai

-hotel Herdon- constructie inceputa pe proprietatea lui I Herdon in 1855 dat in folosinta in 1867 iar de la un an de la inaugare, noul proprietar schimbandu-I numele in Grand Hotel du Bulevard- este primul hotel Bucurestean cu apa curata.

-Hotel Majestic- a fost construit la sfarsitul secolului al 19-lea , numele fiind imprumutat de la cladirea in care fusese amenajat, teatrul de varietati Majestic, astazi este un hotel la categoria de 4 stele.

-hotel Athenee Park- 1912-1914 –este prima constructie din Bucuresti unde s-a folosit beton armat, centrul nervos al vietii mondene Bucurestene, sediul intrigelor politice de cel mai inalt nivel a gazduit de la regi, printi, presedinti de stat , diplomati la personalitati ale stiintei si culturii.

-azi functioneaza sub numele de Hilton International

Azi exista in lume hoteluri gigant cu peste 500 de camere , se construiesc hoteluri in toate colturile lumii. Sunt dotate cu tehnologie de ultima ora dar nimic nu va putea inlocui marile orase, emotia contactului cu omul dar nimic nu va putea inlocui rasiile umane,emotia contactului cu omul , serviciile personalizate, adoptate dorintelor si nevoilor fiecarui client fara de care nu se poate vorbi de ospitalitate.

CURS 2

STRUCTURA ORGANIZITIONALA A HOTELULUI

Organizarea activitatii unei unitati hoteliere e expresia unei politici manageriale tinand cont de tipul, capacitatea si categoria de clasificare a hotelului.

Pornind de la conceptul de ospitalitate, structura organizatorica trebuie sa asigure realizarea obiectivelor si anume satisfacerea nevoilor de baza, adapost si hrana, impunerea de statutul de turist precum si a altor necesitati, dorinte, preferinte ale oaspetilor la un inalt nivel calitativ si in conditii de eficienta economica.

Aceste considerente au impus configurarea celor 2 departamente specifice ale unui hotel, cazare si restauratie care asigura servicii hoteliere de baza.

Alte activitati indispensabile functionarii unui hotel sunt legate de administrarea, control, comercializare, resurse umane si se constituie in departamente si sectoare generale.

Departamente specifice:

1-Cazare-

a)departamentul de receptie

Sectoare de activitate:

-Rezervari

-Receptie

-Casierie

-Comunicatii.

Preview document

IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 1
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 2
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 3
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 4
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 5
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 6
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 7
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 8
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 9
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 10
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 11
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 12
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 13
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 14
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 15
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 16
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 17
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 18
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 19
IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • IMAPA - Tehnici Hoteliere Cursuri.doc

Alții au mai descărcat și

Standardele Operaționale Specifice Serviciului de Front-office

Serviciul de Front-Office are o deosebitǎ importanţǎ deoarece se aflǎ la interfaţa cu clienţii/pulbicul. Este imaginea întreprinderii/hotelului,...

Politici europene în alimentație publică și agroturism

1. Conţinutul şi grupurile ţintă ale politicii agroalimentare Prin „Politică agrară” se inţelege grupul tuturor măsurilor realizate de stat în...

Cursuri Management

Forţă de muncă Personal Capitalul intelectual : Capitalul uman Capitalul social Capital organizaţional. Accepţiunile M.R.U: Disciplină...

Managementul producției și operațiilor

1.1.Obiectivul managementului productiei Problemele si preocuparile manageriale legate de productie sunt de natura strategica si operationala....

Organizațiile publice și cele private

Capitolul 1. Organizaţia publică vs organizaţia privată 1.1 Definirea organizaţiilor ORGANIZAȚIE, organizații, s.f. 1. Asociație de oameni cu...

Managementul Planului de Lucru

se realizeazã pe baza planului proiectului, prin alocarea resurselor necesare realizãrii tuturor activitãtilor necesare proiectului Tipuri de...

Curriculum Vitae

Curriculum Vitae este un document de baza, un instrument esential pe care toti solicitantii unei slujbe, toti candidatii unui post, trebuie sa-l...

Suport Curs Management

I. Noţiuni introductive. Evoluţia conceptului de management Şcoli de management Cuvinte cheie Management Termeni specifici Evoluția istorică...

Ai nevoie de altceva?