ISO 9001

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta ISO 9001.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 85 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Extras din document

INTRODUCERE:

Ce este, cum functioneaza si de ce este important ISO 9000 ?

ISO 9000 este o serie de standarde in domeniul managementului calitatii si include urmatoarele 3 standarde:

- ISO 9000:2000 Sisteme de managementul calitatii. Principii fundamentale si vocabular, descrie notiunile fundamentale ale managementului calitatii si specifica terminologia pentru sisteme de managementul calitatii.

- ISO 9001:2000 Sisteme de managementul calitatii. Cerinte, specifica cerintele unui sistem de managementul calitatii pentru organizatiile ce trebuie sa demonstreze capabilitatea lor de a furniza produse care sa indeplineasca cerintele clientilor si cerintele legale si de reglementare aplicabile, avand ca scop cresterea satisfactiei clientilor.

- ISO 9004:2000 Sisteme de managementul calitatii. Linii directoare pentru imbunatatirea performantei, furnizeaza pe baza celor 8 principii de management al calitatii, indrumari pentru imbunatatirea performantei organizatiei si cresterea satisfactiei clientilor si a altor parti interesate.

Primele standarde in domeniul calitatii au fost publicate de catre ISO in anul 1987, au fost revizuite apoi in anul 1994, pentru ca in anul 2000 sa fie modificata structura si conceptele editiei precedente.

Decizia de a implementa si certifica un sistem de managementul calitatii (SMC) care sa indeplineasca coonditiile standardelor ISO 9000 poate fi luata din diferite motive:

o mai buna gestionare a proceselor;

control intern, castigarea prestigiului;

creearea unei imagini favorabile;

demonstrarea profesionalismului si seriozitatii firmei;

focalizarea pe client si imbunatatire continua;

largirea pietelor de desfacere;

cresterea cifrei de afaceri;

reducerea costurilor in exploatare;

principalii concurenti sunt certificati;

clientii o pretind/solicita;

dorinta de extindere pe piete externe;

cresterea posibilitatilor de vanzare si participare la licitatii, etc.

Atunci este proiectat un SMC care respecta cerintele standardului ISO 9001:2000. Desigur pot fi consultate si standardele ISO 9000:2000 si ISO 9004:2000 ce sunt de fapt niste ghiduri, respectiv linii directoare. SMC-ul trebuie sa indeplineasca cerinte si nu linii directoare.

Pe baza unei diagnoze este evaluat sistemul calitatii si stabilit gradul de conformitate fata de cerintele standardelor din seria ISO 9000:2000.

Dupa ce SMC-ul a fost proiectat, documentat si implementat, trebuie efectuat un audit intern pentru a da asigurari ca fiecare cerinta a standardului este indeplinita .

Apoi se solicita certificarea SMC-ului dumneavoastra de catre un organism de certificare, care pe baza unui audit, stabileste conformitatea cu cerintele standardului ISO 9001:2000.

Standardul ISO nu cere o certificare formala a SMC-ului. Puteti indeplini cerintele standardului si fara a fi certificati de catre un organism acreditat. Insa este putin probabil sa fiti credibili in fata clientilor daca nu este efectuata o certificare de catre o terta parte care are aceasta abilitate.

Importanta standardelor ISO 9000 releva din faptul ca sunt standarde recunoscute pe plan international si sunt adoptate de organizatii de standardizare din majoritatea statelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • ISO 9001.doc

Alte informatii

curs iso 9001:2000