Leadership-ul in Organizatia Militara

Imagine preview
(9/10 din 8 voturi)

Acest curs prezinta Leadership-ul in Organizatia Militara.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 44 de pagini .

Profesor: Telespan, Merce

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Cuprins

1. Management si manageri 5
1.1. Management 5
1.2. Manageri 9

2. Lideri si leadership 14
2.1. Leaderii 14
2.2. Leadership 25
2.2.1. Definire si continut 25
2.2.2. Competentele leadership-ului 32
2.2.3. Stiluri de leadership 35

3. Bibliografie 43

Extras din document

1.1. Management

Termenul de management prezinta o semantica deosebit de complexa, având multiple sensuri:

- managementul ca stiinta (ansamblu organizat si coerent de cunostinte – conceptii, principii, metode si tehnici – de explicare a fenomenelor si proceselor din organizatii);

- managementul ca arta, cu referire la latura pragmatica si are în vedere maiestria managerului de aplicare a cunostintelor stiintifice, în conditii de eficienta, la situatiile reale diferite;

- managementul ca stare de spirit, exprimata într-un anumit fel de a vedea, a dori, a cauta si a accepta progresul.

În lucrarile de management sunt prezente, atât abordarile de ordin pragmatic a managementului ca „procesul de coordonare a resurselor umane, informationale, fizice si financiare în vederea realizarii scopurilor organizatiei”, cât si ca stiinta cu referire la „stiinta tehnicilor de conducere a întreprinderii”.

Potrivit unor autori români, managementul studiaza procesele si relatiile de management din cadrul organizatiilor, „în vederea descoperirii legitatilor si principiilor care le guverneaza, a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatii”.

La rândul lor, procesele se divid în doua categorii: procese de executie si procese de management.

Procesul de management al organizatiei consta din ansamblul fazelor, a proceselor prin care se determina obiectivele acesteia si a subsistemelor sale, resursele si procesele de munca necesare atingerii lor, prin care se integreaza si controleaza munca personalului utilizând un complex de metode si tehnici în scopul îndeplinirii obiectivelor.

Relatiile de management sunt definite ca raporturi care se stabilesc între componentii unui sistem, precum si între acestia si componentii altor sisteme, în procesele de previzionare, organizare, coordonare, antrenare si control-evaluare a activitatilor organizatiei.

Complexitatea semantica a termenului management este pusa în evidenta si de Samuel Certo, care considera ca acesta este utilizat în diferite modalitati: proces pe care îl urmeaza managerii pentru îndeplinirea obiectivelor organizatiei; sistem de cunostinte (ca sistem cumulat de informatii care ofera elemente legate de modul în care putem sa conducem); persoane care îndruma sau conduc organizatiile; cariera consacrata sarcinii de a îndruma si dirija organizatiile. Dupa opinia sa, într-o abordare generala, managementul este „procesul îndeplinirii obiectivelor organizatiei lucrând cu si prin intermediul oamenilor, precum si a altor resurse ale organizatiei”.

O definitie mai relevanta a managementului este data de Theodore Levitt, care considera ca acesta consta în:

- evaluarea rationala a unei situatii si alegerea sistematica a obiectivelor si a scopurilor (ce trebuie sa facem);

- conceperea sistematica a strategiilor pentru îndeplinirea acestor obiective;

- gestionarea resurselor necesare;

- proiectarea, organizarea, îndrumarea si controlul rational al activitatilor necesare pentru îndeplinirea scopurilor alese;

- si, în sfârsit, motivarea si rasplata oamenilor pentru a munci.

Fisiere in arhiva (1):

  • Leadership-ul in Organizatia Militara.doc

Alte informatii

Printre singurele cursuri de Leadership din Romania. Aparut in Sibiu