Management

Imagine preview
(7/10 din 9 voturi)

Acest curs prezinta Management.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 234 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Cuprins

CUPRINSUL LUCRARII
1. Introducere.
1.1. Cuprinsul,
1.2. Introducere,
2. Functiile managementului.
2.1. Previziunea,
2.2. Organizarea,
2.3. Coordonarea,
2.4. Antrenarea,
2.5. Evaluarea - Controlul.
3. Întreprinzatorul si firma.
3.1. Definirea întreprinzatorilor,
3.2. Rolul întreprinzatorilor în crearea si înfiintarea unei firme,
3.3. pregatirea procesului de creare a unei firme,
3.4. Principalele etape de constituire aunei firme,
3.5. Înfiintarea unei firme, exercitiu practic.
3.6. Bibliografie.
4. Managementul firmei si mediul ambiant.
4.1. Firma ca sistem socioeconomic complex,
4.2. Definirea mediului ambiant al firmei,
4.3. Factorii mediului ambiant asupra firmei.
5. Decizia-Certitudine, Incertitudine, Risc.
5.1. Informatie - Decizie - Actiune.
5.2. Teoria informativa a deciziei.
5.3. Teoria comportamentala a deciziei.
5.4. Pasi in decizia efectiva.
5.5. Exercitii practice.
6. Functiile firmei.
6.1. Cercetarea - dezvoltarea,
6.2. Functia de productie,
6.3. Functia comerciala,
6.4. Functia financiar – contabila,
6.5. Functia de personal.
7. Metode de conducere. Managerul.
7.1. Conducerea prin OBIECTIVE.
7.2. Conducerea prin EXCEPTIE.
7.3. Conducerea prin PROIECTE.
7.4. Conducerea prin BUGETE.
7.5. Alte metode de CONDUCERE.
7.6. Managerul.
7.7. Tema de Casa.
8. Structura organizatorica a Firmei.
8.1. Conceptul de structura organizatorica,
8.2. Organizarea informala a Firmei,
8.3. Documentele structurii organizatorice a Firmei,
8.4. Tendinte pe plan mondial în organizarea firmelor.
9. Management Strategic.
9.1. Strategii – Notiuni de baza.
9.2. Tipologia alternativelor strategice.
9.3. Decizia strategica.
9.4 Exercitii practice.
10. Bibliografie.

Extras din document

1.2. INTRODUCERE

Scopul acestei lucrari este de a oferi o cale cât mai buna pentru aplicarea cunostintelor din management.

Lucrarea îsi propune sa ofere o introducere intr-un domeniu complex al vietii economice legat de abilitatile, aptitudinile, cunostintele, metodele si tehnicile pe care trebuie sa le cunoasca si sa le stapâneasca o persoana care conduce activitatile unei firme.

"Management is the atteinment of organizational goals in an efective and efficient manner through planning, organizing, leading and controlling organizational resources."

Richard L. Draft, Vanderbilt University, USA, 1991

Managementul reprezinta planificarea, organizarea, conducerea, controlul si evaluarea resurselor unei firme pentru atingerea efectiva si eficienta a obiectului de activitate a acesteia.

Dupa cum rezulta din definirea managementului, esenta sa o reprezinta functiile sau atributele îndeplinite de administratorul unei firme. Cunoasterea si întelegerea functiilor managementului in mod aprofundat constituie o premisa majora pentru descifrarea continutului stiintei si practicii riguroase a managementului, pentru însusirea si utilizarea eficienta a sistemelor, metodelor, tehnicilor, procedurilor si modalitatilor ce-i sunt proprii.

Cel care a identificat si a analizat procesele de management pentru prima data a fost Henry Fayol, in cadrul lor definind cinci functii principale: previziunea, organizarea, comanda, coordonarea, control, evaluare, si mentinere si dezvoltare a unui climat de competitie, cointeresare, cooperare si creativitate.

Ulterior, alti specialisti au partajat procesul de management diferit, stabilind functii partial altele. Astfel, Jastica Longenecker si Charles Pringle delimiteaza patru functii:

- planificarea si luarea deciziilor,

- organizarea pentru performante eficace,

- dirijarea si motivarea,

- controlul rezultatelor.

Dupa opinia noastra, procesul de management se poate partaja, având in vedere natura sarcinilor implicate de desfasurarea lui si modul de realizare, in cinci functii:

- previziune,

- organizare,

- coordonare,

- antrenare,

- evaluare si control.

2. FUFNCTIILE MANAGEMENTULUI

2.1. PREVIZIUNEA

2.1. Functia de previziune consta in ansamblu proceselor de munca prin intermediul carora se determina principalele obiective ale firmei – societatea comerciala sau regie autonoma - si componentele sale, precum si resursele si principalele mijloace necesare realizarii lor. Previziunea raspunde la întrebarile : ‘’ ce trebuie si ce poate fi realizat in cadrul firmei ?’’ in conditiile si concomitent cu desemnarea resurselor necesare.

Rezultatele previziunii se împart in functie de orizont, grad de detaliere si obligativitatile in trei categorii principale:

1) Prognozele ce acopera un orizont minim de 10 ani, au un caracter aproximativ, nefiind obligatorii. De regula, prognozele, fie ca sunt normative sau exploratorii, se rezuma la principalele aspecte implicate, in final continând un set de date cu valoare indicativa referitoare la ansamblul firmei sau la principalele activitati incorporate.

2) Planurile, in care se finalizeaza cea mai mare parte a proceselor de previziune, se refera, de regula la perioadele cuprinse intre5 ani si o luna. Gradul lor de detaliere variaza invers proportional cu orizontul, in mod firesc planurile curente fiind detaliate, in timp ce planul întreprinderii pe 5 ani se rezuma doar la obiectivele fundamentale ale firmei si principalele resurse aferente. Planurile întreprinderii, inclusiv in tarile dezvoltate, au un caracter obligatoriu, fiind baza desfasurarii activitatilor incorporate.

3) Programele specific lor este orizontul redus, cel mai adesea o decada, o saptamana, o zi, un schimb, o ora. Fireste, programele sunt foarte detaliate, elementele cuprinse fiind obligatorii si prezentând un grad ridicat de certitudine. De regula programele cuprind previzionarii referitoare la activitatea de fabricatie si aprovizionare, stabilind in mod precis cantitatile de produs sau materia prima pe formatii de munca si executanti, la nivel de saptamana, zi, schimb, s.a

Ultimele decenii au marcat progrese spectaculoase in domeniul previziunii, in fapt cele mai intense la nivelul procesului de management. Pe plan teoretico-metodologic, expresia acestor progrese o reprezinta conturarea planificarii firmei ca un domeniu de sine statator, ca o disciplina stiintifica. Pe plan operational, expresia saltului calitativ înregistrat o constituie imbogatirea sensibila a arsenalului metodologic utilizat in previzionarea activitatilor agentului economic, ce cuprinde, printre altele, metodele : extrapolarea, scenariile, tehnica Delphi, simularea, analiza de corelatie, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Management.doc