Management General

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 137 în total
Cuvinte : 90889
Mărime: 379.35KB (arhivat)
Publicat de: Costel Morar
Puncte necesare: 0

Extras din curs

În management, conceptul de mediu este larg dezbatut din punct de vedere teoretic. O parte dintre autori utilizeaza termenul „mediul ambiant” [28] sau „mediul ambiant extern” [6] altii, termenul de „mediu extern” [31] desi formularea simpla de „mediu”, utilizata în continuare, nu poate produce nici un fel de confuzii.

Studiul mediului este o necesitate justificata prin cel putin patru argumente legate de activitatile institutiilor si firmelor: îndeplinirea cu succes a functiilor economico-sociale; asigurarea unui caracter realist strategiilor; asigurarea cantitativa si calitativa a resurselor; adaptarea structurilor organizatorice, informationale si decizionale în concordanta cu oportunitatile prezente si viitoare ale mediului [31] .

În privinta definirii si configurarii mediului, în literatura de specialitate sunt opinii diferite. Astfel, se defineste mediul ca ansamblul unitatilor economice, al institutiilor financiar-bancare, juridice, administrative, a organizatiilor politice, de ocrotire a sanatatii, de învatamânt, a tuturor elementelor exogene care influenteaza si sunt influentate de activitatea organizatiei. Mediul astfel definit actioneaza prin intermediul factorilor nationali si internationali economici, social-culturali, ecologici, politici, tehnici-tehnologici si de management [30] . O alta definitie arata ca mediul include toate elementele exogene firmei, de natura economica, tehnica, politica, demografica, culturala, stiintifica, organizatorica, juridica, psihosociologica, educationala si ecologica ce marcheaza stabilirea obiectivelor acesteia, obtinerea rezultatelor necesare, adoptarea si aplicarea deciziilor de realizare a lor [28], în conditiile actiunii acelorasi factori enumerati anterior.

În acelasi context, o alta opinie evidentiaza faptul ca mediul este structurat astfel încât unele componente ale acestuia au efecte directe asupra firmei, în timp ce altele actioneaza indirect, manifestându-si influenta prin intermediul primelor. Elementele cu actiune directa formeaza mediul direct sau mediul de lucru, iar cele cu actiune indirecta, mediul general al firmei. Concret, mediul direct cuprinde totalitatea clientilor, furnizorilor, concurentilor, institutiilor guvernamentale, organizatiilor profesionale si sindicale. Componentele principale ale mediului general sunt mediul macroeconomic, mediul tehnologic, mediul social, mediul politic si mediul international [28].

Una dintre cele mai recente formulari concepe mediul ca un câmp de forte externe structurat dupa puterea de influentare directa a dinamicii firmei. Componentele acestei structuri sunt: mediul extern general, mediul extern competitional si grupurile strategice. Mediul general actioneaza lent si pe termen lung si are urmatoarele segmente si elemente: demografic, economic, politic, legal, tehnologic si de globalizare. Mediul extern competitional este mai restrâns si cuprinde acele firme care se adreseaza unui segment comun de piata iar grupurile strategice se refera la o anumita industrie [6].

Sintetizând aspectele semnalate în literatura de specialitate cu privire la mediul firmelor, în figura 2.1. se prezinta o imagine sugestiva care cuprinde toate componentele evidentiate anterior. În completare, din analiza acestei imagini pot fi remarcate aspecte suplimentare privind configurarea mediului institutiilor si firmelor.

Asa cum se poate observa din figura 2.1 mediul se manifesta prin doua componente distincte – una obiectiva si cealalta subiectiva. Ambele componente sunt ordonate pe cinci nivele care se succed în mod logic în functie de interdependentele existente între ele.

Componenta obiectiva are o actiune generala, globala si stabila, pe termen nelimitat. Aceasta componenta influenteaza indirect procesele care au loc în interiorul sistemului institutiei/firmei si nu necesita existenta vreunei autoritati care sa impuna respectarea legilor si fenomenelor specifice. Actiunile mediului obiectiv au relevanta generala si ignorarea lor are drept consecinta auto-condamnarea celor care nu le iau în seama.

Componenta subiectiva se manifesta direct. Actioneaza corespunzator specificului fiecarei tari, are evolutii dinamice determinate de modificarile survenite în legislatia si reglementarile nationale. La acest nivel sunt percepute si actiunile internationale, în concordanta cu acordurile existente si la care statul este parte angajata semnatara. Aceasta componenta influenteaza direct procesele care se desfasoara în oricare institutie si firma. Legile si normele dupa care actioneaza aceasta componenta sunt concepute si realizate de oameni si au un caracter preponderent politic; se modifica frecvent în timp iar aplicarea si respectarea lor presupune existenta autoritatilor institutionale ale statului, specializate în legiferare, administratie si justitie. Firmele si institutiile resimt constrângerile acestei componente a mediului mai ales atunci când încearca sa obtina o pozitie favorabila în competitia de pe aceleasi zone de interes. În acelasi timp ele simt nevoia solidarizarii pentru a realiza un mediu sanatos si stabil. În prezent se utilizeaza frecvent pentru acest context termenul de guvernanta corporativa.

Guvernanta corporativa reprezinta ansamblul institutiilor publice si private, formale si informale, care includ legi, coduri de conduita si practici curente consacrate în mediul national, elemente care, toate la un loc, determina relatiile statornicite intre managementul institutiei/firmei si toti cei care investesc resurse sau sunt parti interesate în entitatea respectiva (stakeholders).

Rolul guvernantei corporatiste este sa asigurare cadrul legislativ privind desfasurarea activitatilor institutiilor si firmelor cu privire identificarea si realizarea intereselor comune ale partilor implicate în spatiul national.

Între cele doua componente ale mediului exista o relatie biunivoca în care componenta obiectiva, globala, are rolul hotarâtor. Echilibrul dinamic al interactiunilor dintre acestea conduce la dezvoltarea sigura a sistemului national complex al oricarei tari. Dezechilibrele conduc întotdeauna la crize care marcheaza puternic evolutia institutiilor si firmelor si implicit a statului pe teritoriul caruia se manifesta. Aceste dezechilibre sunt resimtite de cele mai multe ori în starea generala de insatisfactie a salariatilor din institutii si firme precum si al populatiei în general. În acest mod se manifesta, spre exemplu, caracterul sistemic, deschis, al institutiilor si firmelor în raport cu mediul din care preiau resursele necesare, de o anumita valoare, pentru a le readuce înapoi în mediu, sub forma de produse, cu o valoare economica si sociala sporita.

Principalii factori care se manifesta în mediul national sunt sub controlul guvernantei corporatiste si se refera la instabilitatea sociala, ratele de somaj, de inflatie, dobânzi bancare si fiscalitate, dezechilibrele de piata între cerere si oferta, instabilitatea legislativa, rata sporita a noilor descoperiri în domeniul creatiei si inovarii, productivitatea muncii, puterea de cumparare a populatiei, evolutia produsului national brut etc.

Finalmente putem defini conceptul de mediu, în mod sintetic, prin urmatoarea fraza:

Preview document

Management General - Pagina 1
Management General - Pagina 2
Management General - Pagina 3
Management General - Pagina 4
Management General - Pagina 5
Management General - Pagina 6
Management General - Pagina 7
Management General - Pagina 8
Management General - Pagina 9
Management General - Pagina 10
Management General - Pagina 11
Management General - Pagina 12
Management General - Pagina 13
Management General - Pagina 14
Management General - Pagina 15
Management General - Pagina 16
Management General - Pagina 17
Management General - Pagina 18
Management General - Pagina 19
Management General - Pagina 20
Management General - Pagina 21
Management General - Pagina 22
Management General - Pagina 23
Management General - Pagina 24
Management General - Pagina 25
Management General - Pagina 26
Management General - Pagina 27
Management General - Pagina 28
Management General - Pagina 29
Management General - Pagina 30
Management General - Pagina 31
Management General - Pagina 32
Management General - Pagina 33
Management General - Pagina 34
Management General - Pagina 35
Management General - Pagina 36
Management General - Pagina 37
Management General - Pagina 38
Management General - Pagina 39
Management General - Pagina 40
Management General - Pagina 41
Management General - Pagina 42
Management General - Pagina 43
Management General - Pagina 44
Management General - Pagina 45
Management General - Pagina 46
Management General - Pagina 47
Management General - Pagina 48
Management General - Pagina 49
Management General - Pagina 50
Management General - Pagina 51
Management General - Pagina 52
Management General - Pagina 53
Management General - Pagina 54
Management General - Pagina 55
Management General - Pagina 56
Management General - Pagina 57
Management General - Pagina 58
Management General - Pagina 59
Management General - Pagina 60
Management General - Pagina 61
Management General - Pagina 62
Management General - Pagina 63
Management General - Pagina 64
Management General - Pagina 65
Management General - Pagina 66
Management General - Pagina 67
Management General - Pagina 68
Management General - Pagina 69
Management General - Pagina 70
Management General - Pagina 71
Management General - Pagina 72
Management General - Pagina 73
Management General - Pagina 74
Management General - Pagina 75
Management General - Pagina 76
Management General - Pagina 77
Management General - Pagina 78
Management General - Pagina 79
Management General - Pagina 80
Management General - Pagina 81
Management General - Pagina 82
Management General - Pagina 83
Management General - Pagina 84
Management General - Pagina 85
Management General - Pagina 86
Management General - Pagina 87
Management General - Pagina 88
Management General - Pagina 89
Management General - Pagina 90
Management General - Pagina 91
Management General - Pagina 92
Management General - Pagina 93
Management General - Pagina 94
Management General - Pagina 95
Management General - Pagina 96
Management General - Pagina 97
Management General - Pagina 98
Management General - Pagina 99
Management General - Pagina 100
Management General - Pagina 101
Management General - Pagina 102
Management General - Pagina 103
Management General - Pagina 104
Management General - Pagina 105
Management General - Pagina 106
Management General - Pagina 107
Management General - Pagina 108
Management General - Pagina 109
Management General - Pagina 110
Management General - Pagina 111
Management General - Pagina 112
Management General - Pagina 113
Management General - Pagina 114
Management General - Pagina 115
Management General - Pagina 116
Management General - Pagina 117
Management General - Pagina 118
Management General - Pagina 119
Management General - Pagina 120
Management General - Pagina 121
Management General - Pagina 122
Management General - Pagina 123
Management General - Pagina 124
Management General - Pagina 125
Management General - Pagina 126
Management General - Pagina 127
Management General - Pagina 128
Management General - Pagina 129
Management General - Pagina 130
Management General - Pagina 131
Management General - Pagina 132
Management General - Pagina 133
Management General - Pagina 134

Conținut arhivă zip

  • Management General.doc

Alții au mai descărcat și

Etică și Leadership

La baza succesului unui proces de leadership de lungă durată stau integritatea şi comportamentul etic. Integritatea personală reprezintă sursa şi...

Analiza Conflictelor în Organizație

INTRODUCERE Prin intermediul prezentei lucrări am încercat să evidenţiez importanţa rolului conflictelor în organizaţie. cu el/ea. Totuşi, după...

Managementul Resurselor de Muncă

CAPITOLUL I REPERE CONCEPTUALE 1.1. Relaţia individ-organizaţie Intr-o lume a afacerilor aflată tot mai pregnant sub semnul competiţiei,...

Management strategic și marketing în administrația publică locală

INTRODUCERE În mod traditional administratia publica a fost prea putin preocupata de aspectele strategice ale activitatii sale; tratarea...

Managementul Inovării

Se poate face totul în limita potentialului propriu cunoscut" A-ti da seama de amploarea potentialului este o problema eminamente practica, care...

Analiza Percepțiilor Privind Managementul Carierei în Instituțiile Publice

INTRODUCERE În condiţiile actuale ale dezvoltării noului statut al instituţiilor publice, un rol deosebit îl are valorificarea maximă a...

Benchmarking-ul în Cadrul Proiectelor și Programelor

Studiu de caz (Procesul de Benchmarking în industria apei din România) Concluzii Bibliografie Benchmarking-ul în cadrul proiectelor şi...

Cultura organizațională versus rolul managerului

. Managerul si rolul acestuia 1.2. Definirea Managerului „Manager = specialist in domeniul managementului,conducator de intreprindere, persoana...

Te-ar putea interesa și

Studiu de Caz Privind Motivarea Personalului

CAP. 1. MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE- COMPONENTĂ A MANAGEMENTULUI GENERAL 1.1. NOŢIUNI PRIVIND MANAGEMENTUL GENERAL 1.1.1. NOŢIUNEA DE...

Management financiar contabil - SC Bacem Construct SRL

Capitolul 1 - PREZENTAREA FIRMEI ȘI PERFORMANȚA ECONOMICĂ 1.1. Date informative ale SC BACEM CONSTRUCT SRL S.C. BACEM CONSTRUCT S.R.L s-a...

Etica managerială în firmele românești

Capitolul I Etica şi morala în managementul afacerilor 1.1. Noţiuni privind etica managerialǎ Noţiunea de „etică” şi „afaceri” au fost asociate...

Structura Organizatorică a Firmei

Structura organizatorică a firmei Capitolul I Structura organizatorică – expresie a organizării firmei ”Organizaţia îmbracă un caracter organic...

Human Resources Involved în Customer Relatonship Management - BRD Group Societe General

1. Introduction There is a close relation between Customer Relationship Management and Human Resources in every organization or enterprise, the...

Management General - Managementul Timpului

În decursul istoriei, perceptia asupra timpului a cunoscut modificari semnificative: s-a modificat durata de viata, s-a prelungit perioada de...

Managementul General

Prefata Fiecare om se naste cu o serie de simturi printre care exista si cel al managementului. Pe tot parcursul vietii acest simt se dezvolta...

Managementul din Gemania comparat cu cel din Marea Britanie

Dimensiunile culturale ale lui Hofstede intr-o organizatie Identificaţi dimensiunile culturale ale lui Hofstede în organizaţia la care lucraţi....

Ai nevoie de altceva?