Management General

Imagine preview
(9/10 din 25 de voturi)

Acest curs prezinta Management General.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 210 de pagini .

Profesor: Ion Popa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Extras din document

Definirea managementului

„Managementul este cea mai noua dintre stiinte si cea mai veche dintre arte” [J. J. Serven Screiber].

Managementul poate fi considerat ca fiind cea mai veche arta întrucât reclama din partea conducatorilor talentul de a fixa obiective, a organiza si a coordona eforturile individuale în vederea realizarii obiectivelor.

Prin management ca stiinta se întelege:

„Studierea procesului de management în vederea sistematizarii si generalizarii unor concepte, legi, principii, reguli, a conceperii de noi sisteme, metode si tehnici care sa contribuie la cresterea eficientei activitatilor desfasurate pentru realizarea unor obiective”. [T. Zortelan, E. Burdus, G. Caprarescu, Managementul organizatiei, Editura Economica, Bucuresti, 1999].

„Studierea proceselor si relatiilor de management din cadrul organizatiilor, în vederea descoperirii legitatilor si principiilor care le guverneaza si a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatii”. [O. Nicolescu, I. Verboncu, Fundamentele Managementului organizatiei, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2002].

O alta notiune vehiculata în domeniu este aceea de management stiintific. În legatura cu aceasta consideram ca trebuie facuta distinctie între stiinta managementului si managementul stiintific.

Management general

Managementul stiintific consta în:

„aplicarea legitatilor, conceptelor, metodelor si tehnicilor puse la dispozitie de stiinta managementului în practica sociala".

Acest proces de aplicare a elementelor teoretico-metodologice consta practic în munca de zi cu zi a managerilor în cadrul organizatiilor. Evident ca nu tot ceea ce fac managerii reprezinta management stiintific, ci numai acea parte a muncii lor care se bazeaza pe elementele stiintei managementului, cealalta parte apartine conducerii empirice pe baza de experienta, fler etc.

Functiile managementului

Functiile conducerii (previziune, organizare, coordonare, antrenare, control-evaluare) sunt exercitate de orice manager care realizeaza un management stiintific în vederea stabilirii obiectivelor si a realizarii lor.

Functia de previziune cuprinde ansamblul actiunilor prin care se stabilesc obiectivele organizatiei pe termen scurt, mediu si lung, se formuleaza modalitatile de realizare a acestora si se fundamenteaza necesarul de resurse.

Functia de previziune la nivelul organizatiei se concretizeaza în: strategii, politici, planuri si programe. Aceste rezultate ale previziunii se refera la aceleasi elemente – obiective, modalitati de actiune pentru realizarea lor si resurse necesare – dar au un orizont temporal, grad de detaliere si rigurozitate în fundamentare diferite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Management general.pdf