Management General

Imagine preview
(9/10 din 10 voturi)

Acest curs prezinta Management General.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 91 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Cuprins

CAPITOLUL I
MANAGEMENT – CONCEPT, DEFINITII
1.1. Etimologia
1.2. Definitii
1.3. Management – stiinta sau arta ?
1.4. Organizatiile si managementul

CAPITOLUL II
ISTORICUL STIINTEI MANAGERIALE
2.1. De ce trebuie studiate istoria si teoria?
2.2. Managementul stiintific
2.3. Managementul administrativ
2.4. Managementul birocratic
2.5. Managementul comportamental (behaviorist)
2.6. Managementul sistemic
2.7. Managementul situational (de contingenta)
2.8. Caracteristici si orientari ale managementului modern (actual)

CAPITOLUL III
MANAGERII SI MANAGEMENTUL
3.1. Functiile managementului
3.2. Nivelele manageriale
3.3. Rolurile manageriale în organizatie
3.4. Aptitudinile manageriale
3.5. Responsabilitatea sociala si etica profesionala

CAPITOLUL IV
ORGANIZATIA SI MEDIUL SAU EXTERN
4.1. Fortele mediului extern al organizatiei

CAPITOLUL V
DECIZIA SI PROCESUL DECIZIONAL
5.1. Conditii ale elaborarii deciziei
5.2. Procesul decizional
5.3. Instrumente decizionale
5.3.1. Instrumente folosite în elaborarea deciziilor rutiniere
5.3.2. Instrumente folosite în elaborarea deciziilor adaptive
5.3.3. Instrumente de elaborare a deciziilor inovative

CAPITOLUL VI
FUNCTIILE MANAGERIALE
6.1. FUNCTIA MANAGERIALA DE PREVIZIUNE
6.2. Metode si tehnici previzionale
6.3. Management strategic

CAPITOLUL VII
FUNCTIA MANAGERIALA DE ORGANIZARE
7.1. Subdiviziunile organizatorice de baza
7.2. Tipuri de configuratii ale structurii organizatorice

CAPITOLUL VIII
FUNCTIA DE COORDONARE
8.1. Comunicarea

CAPITOLUL IX
FUNCTIA DE ANTRENARE
9.1. Motivarea
9.2. Leadership

CAPITOLUL X
MANAGEMENTUL GRUPURILOR

CAPITOLUL XI
FUNCTIA DE CONTROL
11.1. Continut si necesitate
11.2. Strategii de control managerial
11.3. Rezistenta sau opozitia la control
11.4. Tehnici de control
11.5. Trasaturile generale ale functiilor managementului

CAPITOLUL XII
METODE SI TEHNICI SPECIFICE DE MANAGEMENT
12.1. Analiza diagnostic
12.2. Sedinta
12.3. Delegarea
12.4. Tabloul de bord

CAPITOLUL XIII
CULTURA ORGANIZATIONALA
13.1. Nivelurile culturii organizationale
13.2. Forme de manifestare ale CO

CAPITOLUL XIV
SISTEME DE CONDUCERE MODERNE
14.1. Managementul prin obiective ( MPO)
14.2. Managementul prin proiecte (MPP )
14.3. Managementul pe produs (MPPr)
14.4. Managementul prin bugete (MPB)
14.5. Managementul prin exceptie (MPE)
14.6. Managementul prin sisteme (MPS )
14.7. Managementul prin inovare (MPI)
14.8. Managementul prin consens (MPC)

BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Managementul este un termen provenit din limba engleza si adoptat ca atare, cu o semantica foarte complexa, care desemneaza stiinta conducerii organizatiilor si conducerea stiintifica a acestora.

1.1. Etimologia

Termenul management provine din latinescul maneo care înseamna a ramâne, de unde a ajuns la termenul francez maison (casa) si la menaj. Apoi de la substantivul latin manus (mâna) s-a format în italiana maneggio (prelucrare manuala). Din franceza sau italiana, aceste cuvinte au capatat, în engleza, forma verbului to manage, cu diverse întelesuri printre care si acelea de a administra, a conduce. Englezii au format apoi corespunzator substantivele manager si management.

Conturarea managementului ca stiinta, care a început în primii ani ai actualului secol, a constat în sedimentarea succesiva a contributiilor unor curente diferite de gândire, ale unor personalitati stiintifice sau ale vietii practice, în jurul carora s-au constituit scoli si miscari care au jalonat procesul respectiv.

Desi conducerea a existat, într-o forma rudimentara, practic de la începutul vietii organizate a comunitatii omenesti, aparitia târzie a interesului deosebit pentru domeniul managementului si a primelor studii sistematice ale acestuia se explica prin aceea ca doar la un anumit grad al dezvoltarii industriale si tehnologice a societatii este posibila si necesara sistematizarea cunostintelor si închegarea unor teorii specifice.

Începuturile închegarii managementului ca stiinta se identifica cu miscarea pentru conducerea stiintifica, aparuta în SUA în primul deceniu al secolului XX, care lupta pentru ideea existentiala a maximizarii rezultatelor activitatii individuale sau colective cu eforturi minime.

1.2. Definitii

Dintre acceptiunile multiple si definitiile date de catre diversi teoreticieni si practicieni termenului de management, prezentam în continuare câteva:

Frederick W. Taylor definea managementul , în cartea sa Shop Management, publicata în 1903, astfel: „a sti exact ce doresc sa faca oamenii si a-i supraveghea ca ei sa realizeze aceasta pe calea cea mai buna si mai ieftina”;

Henri Fayol, în cartea sa Administration industrielle et generale, publicata în 1916, mentiona ca „a administra înseamna a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona si a controla”;

Mai recent, managementul este definit astfel:

Potrivit opiniei lui A.Mackensie, exprimata în noiembrie 1969 în Harward Business Review, managementul este „procesul în care managerul opereza cu trei elemente fundamantale – idei, lucruri si oameni – realizând prin altii obiectivele propuse”;

Peter Drucker considera ca managementul este echivalent cu „persoanele de conducere”, termenul de „management” fiind doar un eufemism pentru „sef”. „Principala si poate singura sarcina a managementului este de a mobiliza energiile unitatii economice pentru îndeplinirea sarcinilor cunoscute si definite”, iar testul reusitei, sustine Drucker, consta în „obtinerea unei eficiente ridicate si adaptarea la modificarile din exterior”.

1.3. Management – stiinta sau arta ?

În general, stiinta reprezinta o cunoastere sistematica a lumii. Aceasta sistematizare cumulativa de cunostinte si experienta a condus în toate domeniile la aparitia, formularea si consolidarea stiintei. Sistematizarea stiintifica induce coerenta, rigoarea si structura, asigurând astfel o comunicare mai buna.

Exista astazi o serie de criterii care permit recunoasterea unui ansamblu de cunostinte ca fiind (definind) o stiinta. Un prim criteriu consta în posibilitatea masurarii. Astfel, este suficient sa ne gândim ca obiectivele stabilite prin exercitarea functiei de prevedere a managementului, pot si trebuie sa fie masurate, dimensionate, pentru a accepta introducerea coerentei, rigorii si structurii în domeniul managementului. O colectie de cifre nu este însa suficienta pentru a se afirma ca un anumit conducator desfasoara o activitate stiintifica. Stiinta începe în practica, prin observarea si colectarea de date cu scopul fundamental de a descoperi legi, principii, noi structuri ale faptelor si proceselor.

Explicarea faptelor prin ipoteze, care în urma repetatelor testari, au rezistat în timp capatând statutul de legi, constituie un alt criteriu de recunoastere a ansamblului de cunostinte din domeniul managementului ca apartinând unei stiinte.

Prin management ca stiinta se întelege “studierea procesului de management în vederea sistematizarii si generalizarii unor concepte, legi, principii, reguli, a conceperii de noi sisteme, metode si tehnici care sa contribuie la cresterea eficientei activitatilor desfasurate pentru realizarea unor obiective”

Managementul este considerat în acelasi timp si o arta, întrucât pe lânga cunostintele de specialitate, managerul are nevoie si de talent pentru a pune în practica cunostintele acumulate, pentru a adapta sistemele, metodele, tehnicile de management la conditiile concrete ale obiectivului condus.

O alta notiune vehiculata este cea de management stiintific, diferita de stiinta managementului.

Managementul stiintific consta în “aplicarea legitatilor, conceptelor, metodelor si tehnicilor puse la dispozitie de stiinta managementului în practica sociala”.

Desigur, nu tot ce fac managerii reprezinta management stiintific, ci numai acea parte a muncii lor care se fundamenteaza pe cunoasterea si aplicarea elementelor teoretico-metodologice puse la dispozitie de stiinta managementului. Cealalta parte a muncii lor apartine conducerii empirice, desfasurate pe baza talentului, flerului lor. Situatiile diverse si complexe cu care ei se confrunta impun din partea managerilor si un aport creativ, ceea ce face ca de multe ori ei sa aduca inovatii importante, dezvoltând si îmbogatind stiinta manageriala, fara a constientiza acest lucru.

Fisiere in arhiva (1):

  • Management General.doc