Managementul afacerilor

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Managementul afacerilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere pdf de 172 de pagini (in total).

Profesor: Prof. Univ. Dr. Stejărel Brezuleanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Extras din document

Capitolul I MICILE AFACERI ȘI IMPORTANȚA LOR ÎN ECONOMIE

- Obiectivele specifice ale capitolului:

- cunoașterea rolului pe care îl joacă micile afaceri în economie;

- definirea conceptului de "mică afacere" în diferite accepțiuni;

- identificarea sferei de cuprindere a micilor afaceri;

- cunoașterea implicațiilor dezvoltării unei mici afaceri;

- prezentarea factorilor care duc la eșecul micilor afaceri, precum si a căilor de evitare a eșecului în micile afaceri.

Rolul și importanța afacerilor în economie

- Russu C “micile afaceri reprezintă adesea începutul marilor afaceri”

- P. Drucker “micile afaceri reprezintă catalizatorul principal al creșterii economice.

- M. Coltman “micile afaceri constituie coloana vertebrală a sistemului economic al întreprinderii libere”.

- R. Reagan “micile afaceri reprezintă inima și sufletul economiei de piață”.

- România -20 ani în urmă, -oportunitatea de a iniția și derula astfel de mici afaceri - și nu numai de această dimensiune - care, grație unor întreprinzători de succes, au dat rezultate deosebite.

- Activitate coerentă de menținere a concurenței și de asigurarea de avantaje pentru populație, prin prisma prețurilor și a calității produselor.

- Micile afaceri au contribuit în mod esențial la dezvoltarea statelor industrializate și la dobândirea recentei prosperități a unor țări din sud-estul Asiei.

Importanta afacerilor

- - furnizarea de locuri de muncă suplimentare;

- - inovare: indivizii reprezintă o sursă majoră de idei și de invenții;

- - interdependența afacerilor;

- - menținerea competiției: asigură dinamismul economiei și totodată o permanentă sursă de idei noi, de experimente și de eforturi în prevenirea controlului monopolist al unei ramuri;

- - aprovizionarea cu bunuri și prestarea de servicii către populație.

- au o organizare destul de simplă și flexibilă.

Furnizarea de locuri de muncă

- Potrivit Administrației Micilor Afaceri din S.U.A. (S.B.A.), în anul 2007, 98% din firmele de afaceri din S.U.A. erau mici. Aceasta înseamnă că în acel an existau aproximativ 19 milioane de firme "mici" ce furnizau produse, servicii și informații în S.U.A.

- În ultimul deceniu, firmele mici din S.U.A. au creat peste 30 milioane de locuri de muncă.

- În prezent, oferta de locuri de muncă a întreprinderilor mici și mijlocii în S.U.A. este de 60%, iar în Germania oferta de locuri de muncă a acelorași firme este de 71 la sută.

Inovarea

- Indivizii și micile afaceri reprezintă o sursă majoră de idei și invenții.

- În S.U.A. în ultimii 20 ani peste 1/3 din invenții au fost efectuate de persoane particulare și 1/4 de către micile afaceri care au mai puțin de 100 salariați.

- În Germania, 76% din cele mai importante invenții ale secolului au fost efectuate în întreprinderile mici și mijlocii.

- Micile afaceri sunt mai inovative decât cele mari, publice, deoarece oamenii ingenioși lucrează la idei noi care sunt legate direct de profitul lor și astfel motivate într-un mod mai direct. În plus, firmele mari se concentrează asupra produselor cu o cerere staționară și previzibilă, lăsând pe seama celor mici articolele ce se vând mai încet și sunt mai riscante.

- Micile afaceri de pionierat nu au un produs sau un serviciu cu cererea verificată și dificultatea vânzărilor produselor lor este uneori atât de mare încât destul de des se înregistrează falimente înainte de a reuși în final. Multe invenții ale trecutului, ca motorul cu abur, automobilul, avionul, telefonul au fost considerate la început lipsite de interes. Ele au devenit cu adevărat "merituoase" doar după ce pionierii lor au demonstrat valoarea lor economică.

- Dezvoltarea unei idei de afacere, exploatarea unei invenții la scară industrială au fost realizate aproape invariabil în întreprinderile mici. Acestea pot realiza inovații și le pot duce până la stadiul de creștere - dacă va exista. Din acest moment se pot adopta tehnici de producție de masă, dacă există capitalul necesar sau sunt vândute unei firme mai mari, capabilă să finanțeze activități de mare anvergură.

Interdependența afacerilor.

- Nici o afacere modernă nu este o entitate în sine. Ea trebuie să cumpere de la alte firme și să vândă fie la diferiți oameni de afaceri, fie la consumatori, în competiție cu multe alte firme.

- În plus, numeroasele mici afaceri permit celor de mare anvergură să se concentreze asupra acelor activități în care efortul lor este mai eficient.

- Produsele marilor firme sunt disponibile în mii de locuri îndepărtate doar prin serviciile furnizate de negustorii independenți și diferite magazine. Fără acești intermediari, ar fi imposibilă distribuirea produselor.

- Este, de asemenea, evident că marii producători de autoturisme, mașini agricole, televizoare și alte produse electromecanice sunt dependenți de miile de unități prestatoare de servicii mici și independente, pentru repararea, întreținerea și menținerea acestor produse.

- Micile afaceri realizează și o mare varietate de servicii comerciale, tehnice și funcționărești atât pentru marile afaceri însăși cât și pentru orice client care are nevoie de cunoștințele și deprinderile lor specifice.

Fisiere in arhiva (4):

  • manag-afaceriAAAcap1.pdf
  • Manag-afaceriAAAcap2.pdf
  • manag-afaceriCap3.pdf
  • seminar afaceri agricole1.pdf