Managementul Calității

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 9 fișiere: doc
Pagini : 114 în total
Cuvinte : 41184
Mărime: 1.82MB (arhivat)
Publicat de: Sorin Iliescu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Integrarea României în Comunitatea Economică Europeană - un vast spaţiu în care funcţionează principiile liberei circulaţii a produselor, serviciilor, persoanelor, capitalurilor şi în care există o amplă legislaţie precum şi numeroase standarde, proceduri şi structuri dedicate supravegherii pieţei şi protejării consumatorilor - ne obligă să acordăm o mult mai mare atenţie managementului calităţii produselor/ serviciilor şi managementului calităţii proceselor din care acestea provin.

1.1. Necesitatea asigurării calităţii produselor şi serviciilor

În condiţiile creşterii fără precedent a concurenţei între agenţii economic, apar şi în România atât problema menţinerii clientelei existente cât şi cea a obţinerii de noi clienţi, în paralel cu necesitatea realizării unui anumit nivel minim al eficienţei activităţilor. In acest context, întreprinderile îşi pun problema reducerii pierderilor datorate erorilor, aşa numitele pierderi prin non-calitate. Costul non-calităţii se consideră a fi diferenţa intre costul real şi cel standard (ideal) al unui produs/serviciu. Studiile făcute în diferite ţări au arătat ca aceste costuri ale non-calităţii pot ajunge la valori impresionante. O evaluare făcută în anul 1979 în Anglia a arătat că pierderile prin non-calitate pot să ajungă până la 25% din cifra de afaceri a întreprinderilor industriale, iar în Franţa s-a estimat că aceste pierderi se situează la nivelul de 20% în anul 1987. În SUA s-au făcut evaluări care au evidenţiat faptul că în anul 1993 costurile non-calităţii au fost de 20-25% din cifra de afaceri pentru întreprinderile din industrie, 30-35% pentru cele din servicii, iar în domeniul ocrotirii sănătăţii au ajuns până aproape de 50%. Preocupările pentru calitate, implementarea şi îmbunătăţirea unui sistem de managementul calităţii, pot reduce costul non-calităţii de la 20-25% din cifra de afaceri (cazul întreprinderilor care nu au implementat un astfel de sistem) până la 5%, aşa cum se înregistreză astăzi în întreprinderile industriale din SUA care lucrează in sisteme de managementul total al calităţii.

În afara reducerii costurilor non-calităţii, un alt motiv pentru apariţia şi creşterea preocupărilor referitoare la calitate l-a constituit nevoia/dorinţa organizaţiilor de a-şi creşte vânzările prin recunoaşterea faptului că ele realizează produse/servicii de calitate, deci prin creşterea încrederii consumatorilor în produsele lor. Un studiu efectuat de asemenea in SUA, pentru a afla „De ce se cumpără un anumit produs?” a arătat că motivele pentru care consumatorii aleg un anumit produs sunt, în ordinea importanţei acordate: încrederea in producător, calitatea produsului, curiozitatea, preţul fiind pe ultimul loc în această ierarhie.

Astăzi se consideră că implementarea unui sistem de managementul calităţii este un instrument pentru reducerea costurilor non-calităţii, iar certificarea acestuia constituie un instrument pentru sporirea încrederii consumatorilor în produsele/serviciile organizaţiei, deci un instrument de marketing, de publicitate. Pentru publicitatea produselor s-a început cu metoda „Lauda de sine”, urmată de „recomandarea” produsului de către un client mulţumit (d-na X din Canada laudă detergentul Tide), de către o vedetă binecunoscută ( ex. Stela Popescu recomandă margarina Wiesana), de catre un specialist (ex-medicul stomatolog recomandă pasta de dinţi Colgate), de către o organizatie profesională (ex- Colegiul medicilor stomatologi din România recomandă Colgate Total). Datorită creşterii continue a exigenţelor clienţilor, au devenit tot mai puţin credibilăe şi deci mai ineficiente aceste metode publicitare. În acest context, recomandarea efectuată de un organism acreditat, neutru, fără interese într-o organizaţie (terţă parte), prin care se certifică faptul că respectiva organizaţie este capabilă să realizeze produse de calitate, a devenit instrumentul cel mai eficient pentru publicitate şi deci pentru creşterea încrederii consumatorului în produsele unei organizaţii.

Desigur că, managerii sunt primii interesaţi şi direct responsabili de eficienţa proceselor, activităţilor şi de rezultatele organizaţiilor pe care le conduc. Contextul în care au evoluat însă organizaţiile a arătat că doar cu implicarea conştientă a tuturor angajaţilor, cu o atitudine şi mentalitate corectă a acestora faţă de calitate se poate obţine performanţă, eficienţă, succes de piaţă. Japonia a aplicat în anii 1960 „delocalizarea” unor industrii in ţări ca Taiwan, Coreea de Sud, pentru a folosi forţa de muncă mai ieftină şi a-şi menţine preţul scăzut la produsele sale. A constatat însă ca produsele obţinute în acele ţări erau de calitate inferioară. Un studiu efectuat timp de cinci ani a arătat că nu au fost cauze de natură tehnică, ci de mentalitate a angajaţilor. S-a ajuns astfel la concluzia că oamenii se împart în cinci categorii de mentalităţi, distribuite după curba lui Gaus (figura nr 1.1.)

Figura nr.1.1 Ditribuţia mentalităţii salariaţilor din organizaţii

- 5-7% din membrii organizaţiei sunt întotdeauna împotriva a ceea ce se întreprinde; sunt aşa numiţii „sceptici”;

- 10-12% sunt împotrivă, dar nu se exprimă direct, sunt aşa numiţii „linguşitori”;

- 65-70% stau în expectativă, fiind consideraţi „majoritatea tăcută”;

- 5-7% sunt „entuziaşti”, oameni care iubesc noul, îi conving uşor pe ceilalţi de ideile lor, dar care renunţă repede atunci când dau de greu;

- 10-12% din membrii organizaţiei sunt „luptători”, cei care atunci când primesc o sarcină luptă să o ducă la bun sfârşit, chiar cu riscul de a –şi deranja colegii.

Armonizarea atitudinilor personalului s-a făcut prin trecera la un management transversal, de echipă. Echipele sunt formate dintr-un luptător şi câţiva din majoritatea tăcută (3-8 persoane), formând aşa numitele „cercuri ale calităţii” în Japonia. Abordarea actuală a managementului calitaţii pune accent pe implicarea tuturor angajaţilor în problemele calităţii, asigurând astfel succesul firmei şi satisfacţia (nu în ultimul rând materială) personală a salariaţilor.

1.2. Evoluţia conceptelor „calitate", „produs", „serviciu" şi semnificaţiile lor

Interesul oamenilor pentru lucruri şi lucrări „de calitate" - deci bune. utile, frumoase etc. - s-a manifestat şi dezvoltat continuu în ultimele cinci milenii, îmbogăţindu-şi şi diversificându-şi considerabil conţinutul şi modul de manifestare.

Fără a utiliza terminologia actuală, dar prefigurând unele concepte, principii şi reguli actuale, unele documente antice - provenind de la vechii greci, egipteni, babilonieni, chinezi etc. - ne transmit informaţii edificatoare în acest sens:

- „Dacă un constructor de corăbii a smolit o corabie pentru cineva, dar nu şi-a făcut lucrul cu grijă fiindcă chiar în anul acela ea a început să ia apă, pricinuind pagube, acest constructor de corăbii va desface barca, o va întări pe cheltuiala sa proprie şi va da astfel proprietarului o corabie solidă"

Preview document

Managementul Calității - Pagina 1
Managementul Calității - Pagina 2
Managementul Calității - Pagina 3
Managementul Calității - Pagina 4
Managementul Calității - Pagina 5
Managementul Calității - Pagina 6
Managementul Calității - Pagina 7
Managementul Calității - Pagina 8
Managementul Calității - Pagina 9
Managementul Calității - Pagina 10
Managementul Calității - Pagina 11
Managementul Calității - Pagina 12
Managementul Calității - Pagina 13
Managementul Calității - Pagina 14
Managementul Calității - Pagina 15
Managementul Calității - Pagina 16
Managementul Calității - Pagina 17
Managementul Calității - Pagina 18
Managementul Calității - Pagina 19
Managementul Calității - Pagina 20
Managementul Calității - Pagina 21
Managementul Calității - Pagina 22
Managementul Calității - Pagina 23
Managementul Calității - Pagina 24
Managementul Calității - Pagina 25
Managementul Calității - Pagina 26
Managementul Calității - Pagina 27
Managementul Calității - Pagina 28
Managementul Calității - Pagina 29
Managementul Calității - Pagina 30
Managementul Calității - Pagina 31
Managementul Calității - Pagina 32
Managementul Calității - Pagina 33
Managementul Calității - Pagina 34
Managementul Calității - Pagina 35
Managementul Calității - Pagina 36
Managementul Calității - Pagina 37
Managementul Calității - Pagina 38
Managementul Calității - Pagina 39
Managementul Calității - Pagina 40
Managementul Calității - Pagina 41
Managementul Calității - Pagina 42
Managementul Calității - Pagina 43
Managementul Calității - Pagina 44
Managementul Calității - Pagina 45
Managementul Calității - Pagina 46
Managementul Calității - Pagina 47
Managementul Calității - Pagina 48
Managementul Calității - Pagina 49
Managementul Calității - Pagina 50
Managementul Calității - Pagina 51
Managementul Calității - Pagina 52
Managementul Calității - Pagina 53
Managementul Calității - Pagina 54
Managementul Calității - Pagina 55
Managementul Calității - Pagina 56
Managementul Calității - Pagina 57
Managementul Calității - Pagina 58
Managementul Calității - Pagina 59
Managementul Calității - Pagina 60
Managementul Calității - Pagina 61
Managementul Calității - Pagina 62
Managementul Calității - Pagina 63
Managementul Calității - Pagina 64
Managementul Calității - Pagina 65
Managementul Calității - Pagina 66
Managementul Calității - Pagina 67
Managementul Calității - Pagina 68
Managementul Calității - Pagina 69
Managementul Calității - Pagina 70
Managementul Calității - Pagina 71
Managementul Calității - Pagina 72
Managementul Calității - Pagina 73
Managementul Calității - Pagina 74
Managementul Calității - Pagina 75
Managementul Calității - Pagina 76
Managementul Calității - Pagina 77
Managementul Calității - Pagina 78
Managementul Calității - Pagina 79
Managementul Calității - Pagina 80
Managementul Calității - Pagina 81
Managementul Calității - Pagina 82
Managementul Calității - Pagina 83
Managementul Calității - Pagina 84
Managementul Calității - Pagina 85
Managementul Calității - Pagina 86
Managementul Calității - Pagina 87
Managementul Calității - Pagina 88
Managementul Calității - Pagina 89
Managementul Calității - Pagina 90
Managementul Calității - Pagina 91
Managementul Calității - Pagina 92
Managementul Calității - Pagina 93
Managementul Calității - Pagina 94
Managementul Calității - Pagina 95
Managementul Calității - Pagina 96
Managementul Calității - Pagina 97
Managementul Calității - Pagina 98
Managementul Calității - Pagina 99
Managementul Calității - Pagina 100
Managementul Calității - Pagina 101
Managementul Calității - Pagina 102
Managementul Calității - Pagina 103
Managementul Calității - Pagina 104

Conținut arhivă zip

  • Managementul Calitatii
    • Cap 1 Introd in manag[1]. calit..doc
    • Cap 2 Etape in orientarea pentru calitate.doc
    • Cap 3 Ipostazele calitatii.doc
    • Cap 4 Principiile managementului calitatii.doc
    • Cap 5 Standarde utilizate in domeniul calitatii.doc
    • Cap 6 Exemple de sistmeme ale calitatii in turism.doc
    • Cap 7 Proiectarea si implementarea SMC.doc
    • Subiecte examen Manag Calitt.doc
    • SUBIECTE REZOLVATE EXAMEN MANAG CALIT SERV sesiunea februarie 2008.doc

Alții au mai descărcat și

Lucrare de disertație - managementul motivării

INTRODUCERE “Motivarea este arta de a face oamenii sa faca ceea ce vrei tu, pentru ca ei doresc sa o faca.” Dwight Eisenhower O problema care...

Managementul calității și controlului tehnic de calitate

Fisa postului pentru conducatorul biroului CTC 1.POST: Sef birou 2.POZITIA: din stat functiuni 3.COMPARTIMENT: CTC 4.CERINTE: Studii...

Managementul calității - Germanos

1.CAPITOLUL 1 Aspecte generale ale Managementului Calitatii 1.1.Conceptul de calitate Termenul provine din limba latină, de la cuvântul...

Resursa umană de la recrutare la dezvoltarea carierei

Recrutarea si selectia sunt subcomponente ale procesului de recrutare si selectie de personal. Calitatea acestui proces depinde de modul în care...

Evaluarea posturilor și a performanțelor la SC Selmont

INTRODUCERE Rolul cel mai important din cadrul resurselor unei societăţi îl constituie resursele umane. Astfel, o mare importanţă trebuie acordată...

Evaluarea performanței angajaților din administrația publică

CE ESTE EVALUAREA? CE ISI PROPUNE EA? Evaluarea este un proces care permite aprecierea individului în procesul muncii. Ea urmareste masurarea...

Comportament Organizațional

Introducere Evaluarea performantelor profesionale reprezinta procesul de stabilire a modului si a masurii în care angajatul îsi îndeplineste...

Agenți imobiliari

Modulul 1 Tema 1 MANAGEMENTUL AGENTIILOR IMOBILIARE 1.1 Definirea notiunii de management Cuvantul management corespunde, din punct de vedere...

Te-ar putea interesa și

Managementul calității totale cu aplicație în serviciile bancare

Managementul calitatii reprezinta un ansamblu de activitati având ca scop realizarea unor obiective, prin utilizarea optima a resurselor. Acest...

Implementarea managementului calității la SC Rolast SA Pitești

INTRODUCERE Etimologic cuvântul “calitate” provine din latinescul ”qualitas”, care înseamna fel de a fi. La originea natiunii exista mai multe...

Managementul calității în cadrul Primăriei Galați

CAPITOLUL 1. PARTICULARITATI ALE SISTEMULUI SERVICIILOR PUBLICE 1.1 DEFINIREA SERVICIULUI PUBLIC În limbaj curent, notiunea de serviciu public...

Sistemul calității la Avicena Computers

Competitia intensa pentru clienti, atat locala cat si globala, a condus la o crestere semnificativa a importantei calitatii, atat pentru produse...

Metode și tehnici utilizate în managementul calității totale

1. Definirea si principiile managementului calitatii totale Managementul calitatii totale (TQM) este o strategie organizationala fundamentata pe...

Managementul calității în domeniul alimentar

Scopul studiului Obiectivul acestei lucrari a fost studiul procesului de managementul calitatii. In debutul lucrarii s-au enuntat componentele...

Managementul calității Kaizen

CAPITOLUL 1 Calitate– Coordonate Metodologice 1.1.Conceptul de calitate, relaţia utilitate-calitate - valoare Preocuparea pentru calitatea...

Aspecte specifice privind managementul calității în transportul maritim

INTRODUCERE Transportul maritim este o activitate economica vasta s i complexa, atât ca volum al marfurilor aflate în traficul anual, cât si ca...

Ai nevoie de altceva?