Managementul Calitatii Proiectelor

Imagine preview
(8/10 din 13 voturi)

Acest curs prezinta Managementul Calitatii Proiectelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Profesor: Catalin Dobre

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Management

Cuprins

1.Conceptul de calitate
2.Abordari ale problemei calitatii
3.Standardele nationale si internationale privind calitatea – standardele ISO
4.Documentele sistemului calitatii
5.Managementul calitatii proiectului
6.Principiile managementului calitatii proiectelor
7.Procesele managementului calitatii proiectelor
7.1.Planificarea calitatii proiectelor
7.2.Asigurarea calitatii proiectelor
7.3.Controlul calitatii proiectelor
8.Instrumente integratoare utilizate în managementul calitatii proiectelor
8.1.Metoda QFD
8.2.Metoda FMEA
9.Abordarea managementului calitatii proiectelor în standardul ISO 10006
10.Costurile calitatii proiectelor
11.Managementul calitatii totale

Extras din document

1.Conceptul de calitate

Aparitia si utilizarea în viata economica moderna a conceptului de calitate îsi are originea în perioada de început a secolului XX. Ea este o rezultanta a evolutiei stiintei si tehnologiei, mai ales a stiintei managementului, fiind strâns legata de evolutia firmei ca entitate fundament a economiei. Presiunea competitiei si a progresului tehnic, schimbarea permanenta a cerintelor si asteptarilor clientilor au determinat aparitia nevoii de a evalua calitatea produselor si proceselor.

Conceptele de calitate si de management al calitatii au fost influentate de :

- dezvoltarea tehnologiilor si productiei industriale de masa , mai ales specializarea firmelor care au condus la necesitatea controlului final al produselor, a inspectiilor de calitate (în perioada interbelica);

- aplicarea metodelor statisticii matematice si dezvoltarea tehnicilor de masurare, ca controlului calitatii asupra proceselor de prelucrare (în timpul celui de-al doilea razboi mondial);

- aparitia si aplicarea metodelor si modelelor de cercetare operationala în domeniul calitatii (în timpul celui de-al doilea razboi mondial);

- dezvoltarea teoriei fiabilitatii care, prin luarea în considerare a timpului, largeste sfera de cuprindere a conceptului de calitate (în perioada postbelica);

- dezvoltarea a sistemelor informatice, mai ales dupa 1980, ceea ce a facilitat precizia controlului de calitate;

- aplicarea managementului calitatii în domenii non-productive precum: educatie, sanatate, cultura etc.

De aceea modul de abordare a problemei calitatii si viziunile specialistilor difera de la o perioada la alta sau de la o tara la alta, calitatea fiind o notiune dinamica. Calitatea produselor sau serviciilor este determinata de o multitudine de factori de influenta în timpul ciclului lor de viata , fiind strâns legata de calitatea proceselor aferente realizarii lor.

Standardul ISO 9000:2005 defineste calitatea ca fiind „masura în care un ansamblu de caracteristici intrinseci îndeplineste cerintele”.Termenul cerinta are în standard acceptiunea de nevoie sau asteptare care este declarata, în general implicita sau obligatorie. Cerintele pot fi exprimate în continutul unui document prin care se transmit criteriile care urmeaza sa fie îndeplinite daca va fi declarata conformitatea cu documentul si fata de care nu sunt permise abateri.

În viziunea profesorului Constantin Barbulescu calitatea reprezinta „ ansamblul însusirilor unei valori de întrebuintare care exprima gradul în care aceasta satisface cerintele pietei în functie de parametrii tehnico-economici, estetici, gradul de utilitate si eficienta economica în exploatare si consum”.

Calitatea reprezinta ansamblul de caracteristici ale unui produs sau serviciu care îi ofera acestuia proprietatea de a satisface nevoile exprimate sau implicite.

2.Abordari ale problemei calitatii

În teoria si practica cu privire la calitate s-au conturat mai multe abordari în functie de perioada de timp si natura problematicii abordate.

Calitatea poate fi definita prin prisma mai multor criterii si dimensiuni de apreciere asa cum se poate observa din figura urmatoare :

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Calitatii Proiectelor.doc

Alte informatii

cursuri managementul calitatii proiectelor